Οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχουν αρχίσει εδώ και μερικές μέρες. Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη είχαμε τα πρώτα ματς του πρώτου προκριματικού γύρου και σε 1,5 εβδομάδα θα μπουν στις ευρωπαϊκές τους μάχες και οι ελληνικές ομάδες (Ολυμπιακός, Αρης και Ατρόμητος).
Η UEFA ανακοίνωσε τα χρήματα που θα μοιράσει φέτος σε
Champions League,
Europa League και Eυρωπαϊκό Σούπερ Καπ.
Συνολικά λοιπόν η UEFA θα δώσει περίπου 3,25 δισεκατομμύρια ευρώ! Από αυτά τα χρήματα τα 295 εκατομμύρια είναι το κόστος για τις διοργανώσεις και το 7% (227.5 εκατομμύρια) για πληρωμές αλληλεγγύης. Από τα 2.73 δισεκατομμύρια που μένουν το 6.5% θα μείνει στην UEFA και το άλλο 93.5% θα μοιραστεί στους συλλόγους που θα συμμετάσχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (ακόμα και στα προκριματικά).
Από όλα αυτά, το συνολικό ποσό που θα διατεθεί στους συλλόγους είναι 2.55 δισεκατομμύρια ευρώ από τα οποία τα 2.04 δισεκατομμύρια θα δοθούν στις ομάδες που θα συμμετάσχουν στο Champions Leauge και στο UEFA Super Cup. Μόλις 510 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν στις ομάδες που θα είναι στο Europa League.
Τα χρήματα στο UEFA Champions League
Για τις ομάδες των ομίλων θα δοθούν 1,95 δισεκατομμύρια. Επιπλέον 30 εκατομμύρια θα πάνε στις έξι ομάδες που αποκλείστηκαν από τα play off του Champions League. Πέντε εκατομμύρια για την κάθε μία.
Οι τέσσερις κατηγορίες που χωρίζονται τα χρήματα:
Το 25% των χρημάτων για την είσοδο στους ομίλους (488 εκατομμύρια)
Το 30% των χρημάτων θα δοθεί με βάση των απόδοση των ομάδων (585 εκατομμύρια)
Το 30% των χρημάτων θα δοθεί με βάση το 10ετές ranking των ομάδων (585 εκατομμύρια)
Το 15% των χρημάτων θα δοθεί με βάση το Market Pool (292 εκατομμύρια)
Τα χρήματα των ομίλων
Είσοδος στους ομίλους: 15,25 εκατομμύρια ευρώ
Κάθε νίκη: 2,7 εκατομμύρια ευρώ