«Καλαματιανά» κόλπα της Ρεάλ με τον Ρονάλντο

«Καλαματιανά» κόλπα της Ρεάλ με τον Ρονάλντο

O διεθνής άσος και κατά πολλούς καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου φαίνεται να αποχαιρετά τη Μαδρίτη και να μεταναστεύει στο Τορίνο για 120 εκατ. ευρώ

ronaldo_main01
Το άλμα στα 18 του χρόνια από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φάνταζε με εκτόξευση στη στρατόσφαιρα. Στα 24 του η μετακίνηση από το «Ολντ Τράφορντ» στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» και τη Ρεάλ Μαδρίτης διέθετε όλη την ενέργεια για μια επιτυχημένη διαγαλαξιακή περιπέτεια. Σήμερα, στα 33 του, η αναμενόμενη μεταγραφή του στη Γιουβέντους μοιάζει με προσγείωση στους πρόποδες των ιταλικών Αλπεων, όπου είναι χτισμένο το Τορίνο. Για τον Κριστιάνο Ρονάλντο, όμως, είναι μια νέα πρόκληση καριέρας για να υπερασπιστεί την αστραφτερή φήμη του.

Στο Πιεμόντε και στην Καστίλη τα ΜΜΕ και οι φίλαθλοι βρίσκονται σε αναβρασμό, με τον ισπανικό Τύπο να αποχαιρετά τον Ρονάλντο και τον ιταλικό να τον καλωσορίζει. Οι ειδήσεις ρέουν ταχύτατα σε sites και πρωτοσέλιδα για το μεγάλο deal του καλοκαιριού. Ο τεχνικός της Γιουβέντους Μασιμιλιάνο Αλέγκρι παράτησε τις θερινές του διακοπές και γύρισε εσπευσμένα στο προπονητικό κέντρο στο Βίνοβο και το υπέροχο διοικητικό κέντρο στην Κοντινάσα του Τορίνο για να συναντηθεί με τον γενικό διευθυντή της ομάδας Μπέμπε Μαρότα. Ο πρόεδρος των «Μπιανκονέρι» Αντρέα Ανιέλι αναμένεται να στείλει ιδιωτικό αεροπλάνο στη Μαδρίτη για να μεταφέρει τον «CR7» στο Τορίνο, αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτός βρίσκεται, όπως και πέρυσι, για διακοπές στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «Costa Navarino». Το ελικόπτερο, πάντως, του υπέροχου resort λέγεται ότι είναι πανέτοιμο, μια και ο απανταχού της Γης αναγνωρίσιμος ποδοσφαιριστής ενδέχεται να αναχωρήσει ανά πάσα στιγμή για την κοντινή Καλαμάτα, στο αεροδρόμιο «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», όπου είναι παρκαρισμένο το δικό του ιδιωτικό αεροπλάνο. Οσοι τον είδαν τον περιγράφουν κολλημένο στο κινητό, προφανώς εν όψει εξελίξεων.

Το συμβόλαιο, άλλωστε, που θα του αποφέρει ως το καλοκαίρι του 2022 καθαρά 30 εκατ. ευρώ ετησίως τον περιμένει στο Τορίνο για να το υπογράψει. Την ίδια ώρα στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου η μετοχή της Γιουβέντους έχει απογειωθεί, ενώ ήδη κυκλοφορούν οι ριγέ ασπρόμαυρες φανέλες της «γηραιάς κυρίας» του ιταλικού ποδοσφαίρου με τυπωμένο στην πλάτη το όνομα του Πορτογάλου σούπερ σταρ. Οσο για το σπίτι που θα εγκατασταθεί στην πρωτεύουσα του Πεδεμόντιου, έχει κιόλας βρεθεί και είναι η επιβλητική βίλα στην οποία διέμενε κάποτε ο Ζινεντίν Ζιντάν, όταν αγωνιζόταν στη Γιούβε. Εκεί μάλλον θα μετακομίσει μαζί με τα τέσσερα παιδιά του, από άγνωστες ή παρένθετες μητέρες, την 25χρονη καλλονή σύντροφό του Χεορχίνα Ροντρίγκες, μερικά ξαδέλφια του και γαμπρούς από τις αδελφές του, καθώς και τη μεγάλη συλλογή σπορ αυτοκινήτων του. Εν τω μεταξύ, στην ψύχραιμη Μαδρίτη ο γενικός διευθυντής Μάρκετινγκ της «βασίλισσας» Χοσέ Ανχελ Σάντσεθ και δεξί χέρι του προέδρου της ομάδας Φλορεντίνο Πέρεθ έχει ήδη ζητήσει από τον μάνατζερ του παίκτη Ζόρζε Μέντες να φέρει στη Ρεάλ 100 εκατ. ευρώ για τη μετακίνηση του Ρονάλντο. Την ίδια στιγμή ο ποδοσφαιριστής δήλωνε «αν με κοστολογεί 100 εκατ. ευρώ η Ρεάλ, πάει να πει ότι δεν με θέλει». Ωστόσο ο μεγαλοατζέντης του ενημέρωνε τον σύλλογο ότι το συγκεκριμένο ποσό πρόσφερε η Γιουβέντους.
ronaldo02

FIAT, Ferrari, Ανιέλι, Ρονάλντο
Σιγά μην έχαναν τέτοιο πραγματικό τεφαρίκι οι Ιταλοί ιθύνοντες της ομάδας από τη στιγμή που πριν από δύο χρόνια ξόδεψαν 90 εκατ. ευρώ για να φέρουν στο κλαμπ τον Γκονσάλο Ιγουαΐν. Εστω και αν η ετήσια αμοιβή του Πορτογάλου επιθετικού θα είναι τετραπλάσια από εκείνη του Αργεντινού στράικερ, λεφτά υπάρχουν. Παρότι οι εργαζόμενοι της FIAT διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν πάρει ούτε μία αύξηση τα τελευταία δέκα χρόνια, η οικογένεια Ανιέλι που κατέχει το 64% των μετοχών της ομάδας, την οποία διοικεί από το μακρινό 1923, είναι διατεθειμένη να βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της στο κολοσσιαίο συμβόλαιο με τον αρχηγό της Εθνικής Πορτογαλίας. Η ιταλική εταιρεία επενδύσεων Exor, με κεφαλαιοποίηση 12 δισ. δολάρια, μητρική της FIAT, της Chrysler και της Ferrari, που είναι υπό τον έλεγχο της οικογένειας, είναι πρόθυμη να συνεισφέρει χορηγικά στους νταμπλούχους Ιταλίας όσα επιπλέον χρήματα απαιτούνται ώστε να παρακαμφθούν οι περιοριστικές παράμετροι του Financial Fair Play. Εξάλλου σε ανύποπτο χρόνο στο πρόσφατο παρελθόν ο 43χρονος πρόεδρος της ομάδας είχε διατυπώσει με τεχνοκρατική γλώσσα ότι είναι έτοιμος για υπερβάσεις «αφού όλοι θέλουμε περισσότερη διεθνή έκθεση της Γιουβέντους ώστε να αναπτύξουμε τα εμπορικά σήματά μας». Πού αλλού, πέραν του φαντεζί Ρονάλντο, θα έβρισκε άλλη, τόσο αναπάντεχα μεγάλη ευκαιρία για να εκκινήσει το μεγαλεπήβολο επιχειρηματικό σχέδιό του; Χώρια που ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής με την τεράστια σταδιοδρομία στα γήπεδα όλου του κόσμου είχε κιόλας συντονιστεί με το φρόνημα των οπαδών της «Βέκια Σινιόρα».

Κλείσιμο
Σε ανύποπτο χρόνο και ο ίδιος, μετά από εκείνη την ανοιξιάτικη βραδιά για το φετινό Champions League -στην ιδιόκτητη έδρα της Γιούβε όπου «ζωγράφισε» με ανάποδο ψαλίδι ένα ασύλληπτο γκολ- δήλωνε «από μικρό παιδί μού άρεσε η Γιουβέντους». Κανείς δεν κατάλαβε τότε αν ήταν μια κολακεία προς στην κερκίδα που προανήγγειλε τη μετακόμισή του εκεί ή άλλη μία χαριτωμενιά μιας πριμαντόνας που αναζητά παντού τον αποθεωτικό έπαινο του κοινού. Μόνο όταν άρχισε τις αινιγματικές δηλώσεις λίγες ώρες μόνο μετά την κατάκτηση του πέμπτου Champions League της καριέρας του και του τρίτου συνεχόμενου με τη Ρεάλ -στα τέλη του φετινού Μαΐου κόντρα στη Λίβερπουλ στο Κίεβο- οι πιο έμπειροι συνειδητοποίησαν ότι ο Ρονάλντο είχε βάλει την τελευταία του πινελιά στο δοξασμένο καμβά των «Μερένχες». Υστερα από 9 χρόνια και 451 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις με τη Ρεάλ Μαδρίτης ο «CR7» ήταν έτοιμος για άλλες πολιτείες. Προφανώς όχι για τα λεφτά -δεν ήταν άλλωστε λίγα τα 22 εκατ. ευρώ με τα οποία αμειβόταν ετησίως από τον σύλλογο της Μαδρίτης- αλλά για το γόητρο. Εξάλλου ένας σταρ του διαμετρήματός του και παραγωγική μηχανή ζεστών εσόδων για τη Ρεάλ δεν ανεχόταν το συμβόλαιό του να είναι μικρότερο του Νεϊμάρ, πόσο μάλλον το μισό των απολαβών του Λιονέλ Μέσι.

Η λατρεία της προσωπικότητας των διασημοτήτων των γηπέδων ήταν ανέκαθεν μέρος του ποδοσφαίρου. Το φαντασμαγορικό, όμως, πακέτο που πρόσφερε ο ακτινοβόλα γοητευτικός Κριστιάνο Ρονάλντο έτεινε να ξεπεράσει την αίγλη της ίδιας της ομάδας του. Η στυλιζαρισμένη του λάμψη, η επιμελημένη χορογραφία των κινήσεών του και η ανδρική μυϊκή γλυπτική του σώματός του είχαν δημιουργήσει εξαρχής σε αυτό τον άλλοτε νεαρό από τη Φουντσάλ της Μαδέρα την εικόνα ενός πρωταγωνιστή έτοιμου για τον πρώτο ρόλο στο επιστημονικής φαντασίας μπαλέτο της γαλαξιακής διαστημικής ομοσπονδίας. Ωστόσο στο ποδόσφαιρο δεν αρκεί απλώς η ομορφιά για να γίνει κανείς ηγέτης και σταρ. Χρειάζεται εξαιρετικό έλεγχο, δύναμη, ταχύτητα, μαχητικότητα, έφεση στο σκοράρισμα που να υπερβαίνουν τη συνήθη ρουτίνα του γηπέδου. Το αξιοσημείωτο στη συσκευασία Ρονάλντο είναι ότι τα περιέχει όλα σε ένα. Ομορφιά και ταλέντο, εγωισμό και πειθαρχία, φιλοδοξία και ρεαλισμό. Μπορεί να γκρινιάζει, να κλαίει, να διαμαρτύρεται, να είναι φιγουρατζής αλλά στο πρόσωπό του θεωρείται ότι ενσαρκώθηκαν για πρώτη φορά οι σύγχρονες ποδοσφαιρικές τάσεις διάκρισης ανάμεσα σε ατομικό και συλλογικό, μεταξύ προσωπικού οφέλους και πίστης στη φανέλα και στο έμβλημα. Τραβηγμένες ίσως εικασίες για έναν ποδοσφαιριστή που δεν έδωσε ποτέ με την απόδοσή του στον αγωνιστικό χώρο δικαιώματα για τέτοιες μεροληπτικές ταυτίσεις που θα του κόλλαγαν τη στάμπα του κυνικού μισθοφόρου. Ο ίδιος, άλλωστε, είχε δηλώσει ότι το φόντο του ποδοσφαίρου πηγαίνει πολύ πιο βαθιά και περισσότερο μακριά από το ίδιο το παιχνίδι. «Πρόκειται για αξίες, προκλήσεις, φιλίες, δύσκολες στιγμές, σκληρή δουλειά, επιτυχίες, πανωλεθρίες, αλληλεγγύη, ένταση και αρμονία. Με μια λέξη, ό,τι ακριβώς είναι η ίδια η ζωή».

Στη ζωή, όμως, εκτός από αρετές υπάρχουν και ελαττώματα. Υπάρχει ο φθόνος των άλλων για τα χρυσά συμβόλαιά του με μια σειρά εταιρειών συνδεδεμένων με τη διάσημη φιγούρα του που του αποφέρουν έως και 60 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Υπάρχει ο ναρκισσισμός τού να υπερασπιστεί αενάως την ιδιότητα του καλύτερου παίκτη στον κόσμο. Υπάρχει η αδικαιολόγητη ζήλια υπό μια λανθάνουσα ηλικιακή κρίση για τους νεότερους σφετεριστές του ποδοσφαιρικού θρόνου του και η θεμιτή ανάγκη επιβεβαίωσης ότι είναι ακόμη περιζήτητος. Υπάρχει ακόμη το διογκωμένο υπερεγώ του Ισπανού μεγαλοεργολάβου Φλορεντίνο Πέρεθ που είναι προσηλωμένο στην εμμονή του ότι κανείς άλλος δεν υπερασπίζεται καλύτερα τα συμφέροντα του συλλόγου του οποίου προεδρεύει. Και βέβαια στο περιθώριο του ψυχολογικού κάδρου υπάρχει η καθημερινότητα. Ο συμβιωτικός κορεσμός, οι ασήκωτες ευθύνες που βαραίνουν τους ώμους παραγόντων και παικτών από την ψυχαναγκαστική πίεση φιλάθλων και ΜΜΕ, η ανάγκη απαλλαγής από τους συμβιβασμούς και την πλήξη της τυποποίησης, όλα στην περίπτωση του Ρονάλντο μοιάζουν βυθισμένα σε μια θάλασσα παρανοήσεων, δικαιολογιών, υπονοούμενων και προσχημάτων. Στον πάτο, όμως, βρίσκεται ψιλοθαμμένη η κρίσιμη αλήθεια ότι ο Ρονάλντο δεν είναι μηχανή - αν και στην πραγματικότητα ο ίδιος λειτούργησε ως το καλύτερο παραγωγικό εργαλείο που διέθετε ποτέ η Ρεάλ. Ωστόσο, στην επιφάνεια επιπλέει σαν σε μασίφ σημαδούρα, στιβαρό και ελκυστικό, αυτό που κινεί και τον κόσμο του ποδοσφαίρου: το χρήμα. Ο παλιός καλός ποδοσφαιρικός ρομαντισμός που διολίσθαινε στον ακραίο συναισθηματισμό έχει από χρόνια κατεβάσει ρολά. Αναπόφευκτα, το διαζύγιο ανάμεσα στην ομάδα και τον παίκτη ήταν προδιαγεγραμμένο χωρίς τον κίνδυνο να πέσει κανείς από τα σύννεφα όταν αυτό οριστικοποιούνταν.
ronaldo03

Ciao, Μαδρίτη!
Από τον περασμένο κιόλας Φεβρουάριο ο Πορτογάλος σταρ φέρεται να είχε εκμυστηρευτεί στους συμπαίκτες του στα αποδυτήρια του «Μπερναμπέου» ότι το καλοκαίρι θα αποχωρούσε από την Ισπανία γιατί δεν αισθανόταν πλέον ευτυχισμένος στην Μαδρίτη. Γκρίνιαζε χρεώνοντας στους παράγοντες της ομάδας ότι το νέο αναπροσαρμοσμένο συμβόλαιο με αυξημένες αποδοχές που του είχαν υποσχεθεί έμενε στο συρτάρι των μαδριλένικων γραφείων των «Blancos». Είχε μάλιστα συναντηθεί με τον 71χρονο πρόεδρο Πέρεθ τονίζοντάς του ότι αν δεν υλοποιούνταν τα υπεσχημένα θα τα βροντούσε και θα έφευγε. Την αντιπρόταση της διοίκησης να του δώσει αύξηση με τη μορφή ατομικών μπόνους υπό την προϋπόθεση της κατάκτησης τίτλων και βραβείων, ο Ρονάλντο την απέρριψε θεωρώντας την προσβλητική για την προσφορά του στον σύλλογο. Είχε ακόμη εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπιζόταν από την ισπανική Δικαιοσύνη, καθώς φερόταν να είχε αποκρύψει εισοδήματα από διαφημιστικά έσοδα ύψους 14.7 εκατ.ευρώ το διάστημα μεταξύ 2011 και 2014. Μετά από μεγάλη έρευνα φοροδιαφυγής των επιθεωρητών του υπουργείου Οικονομικών της Ισπανίας ο σούπερ σταρ της Ρεάλ αποφάσισε να διευθετήσει τις υποχρεώσεις του στην Εφορία προτείνοντας την καταβολή των 14 εκατ. ευρώ και την παραδοχή της ενοχής του ώστε να μην πάρει η υπόθεση τη δικαστική οδό.

Ωστόσο οι φορολογικές αρχές απέρριψαν την πρότασή του, ζητώντας του τα διπλάσια και συμπεριλαμβάνοντας στο ποσό που απέκρυψε έξτρα φόρους, πρόστιμα και άλλα κόστη. Ο Ρονάλντο αισθάνθηκε ταπεινωμένος, ριγμένος και εντελώς απροστάτευτος από τον σύλλογό του, εμφανιζόμενος ως θύμα μιας κατάφωρης αδικίας εις βάρος του. Δεν θα πέθαινε δα και στην ψάθα ο δισεκατομμυριούχος που έχει στην κατοχή του πέντε Χρυσές Μπάλες αν εν όψει της ποινής φυλάκισης έδινε όσα του ζητούσαν για τις οικονομικές ατασθαλίες του. Ενιωθε, όμως, ότι το κύρος του θιγόταν καθώς στη συγκεκριμένη αντιδικία υπέθετε ότι η ομάδα του δεν υπερασπιζόταν δημοσίως την υπόληψή του! Πιθανόν κάπου είχε μπερδέψει την υπερηφάνεια του συλλόγου του με τη δική του έπαρση. Παρ’ όλα αυτά είχε ήδη υπογράψει το 2016 συμβόλαιο με το οποίο δεσμευόταν με τη Ρεάλ μέχρι το 2021. Με βάση τους όρους της γραπτής συμφωνίας λάμβανε περίπου 416.000 ευρώ την εβδομάδα.

H «προδοσία» της Ρεάλ
Την ίδια στιγμή η διεθνής ποδοσφαιρική πιάτσα κοστολογούσε την αξία του στη μεταγραφική αγορά στα 326 εκατ. ευρώ, ενώ η ρήτρα αποδέσμευσής του από το κλαμπ ανερχόταν στο 1 δισ. Στη λήξη όμως του πρωταθλήματος Ισπανίας κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα που έκαναν λόγο όχι για απλό σκόντο αλλά για τσεκουράτη καταβαράθρωση της ρήτρας κατά 880 εκατ. ευρώ! Η μόνη προϋπόθεση ήταν ότι το μειωμένο ποσό δεν θα ίσχυε για τη μισητή εγχώρια αντίπαλο Μπαρτσελόνα και την ανταγωνιστική Παρί Σεν Ζερμέν των Καταριανών μεγιστάνων. Εμοιαζε, όμως, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και φυσικά της Γιουβέντους. Την αποκάλυψη αρχικά τη διέψευσε η Ρεάλ, αλλά επειδή δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά, τελικά πυροδοτήθηκε η φήμη ότι ο παίκτης βγαίνει στο σφυρί κάνοντας εμμέσως έκκληση στους πρόθυμους πιστούς να προσέλθουν να τον αγοράσουν κοψοχρονιά. Προσέτρεξε η Γιουβέντους ζυγιάζοντας επιχειρηματικά και αγωνιστικά οφέλη. Αλλωστε ένας ζωντανός θρύλος του ποδοσφαιρικού μπορεί να ζωντανέψει ως πρώτο βιολί το επίμονα ενορχηστρωμένο όνειρο της ιταλικής ομάδας για την κατάκτηση του Ιερού Δισκοπότηρου του ποδοσφαίρου.

Παράλληλα, οι πωλήσεις της φανέλας των «Μπιανκονέρι» με τυπωμένο το όνομά του μπορεί να ρεφάρουν ένα μέρος της αμοιβής του, καθώς αποτελεί το απόλυτο ενδυματολογικό must των παιδιών όλου του κόσμου που λατρεύουν το ποδόσφαιρο. Ποιο πιτσιρίκι θα αγόραζε ένα αντίγραφο του VAR ή μια απομίμηση του γιλέκου του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ; Για ένα ζέρσεϊ του Κριστιάνο Ρονάλντο, όμως, θα έγραφαν μέχρι στον Αϊ-Βασίλη. Οσο για τον ίδιο τον 33χρονο παίκτη, τα 120 εκατ. ευρώ καθαρά σε μια τετραετία - εφόσον, βέβαια, ολοκληρωθεί η μεταγραφή του- αποτελούν πάντα ένα ασυναγώνιστο κίνητρο ώστε να σηκώνεται από το κρεβάτι κάθε μέρα για να παίξει την μπάλα που αντιστοιχεί στις υψηλές προδιαγραφές του.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης