Πάιρο Πιένγκμπονσαντ στο ΘΕΜΑ: Γιατί θέλω να κάνω παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό

Πάιρο Πιένγκμπονσαντ στο ΘΕΜΑ: Γιατί θέλω να κάνω παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό

Χαρακτηρίζει δύσκολη την αγοραπωλησία μιας ομάδας με χρέη - «Ο ΠΑΟ είναι πολύ δυνατό brand name»

piengongsant_main01
Στο στρατηγείο των επιχειρήσεών του στην Μπανγκόκ, εκεί όπου εδρεύει το Empire Asia Group, δεσπόζει μια μεγάλη φωτογραφία του μαζί με τον Μπιλ Κλίντον. Τη βλέπουν όλοι όσοι μπαίνουν στο γραφείο του προκειμένου να κλείσουν μια συμφωνία με τον Ταϊλανδό επιχειρηματία. Αλλωστε για να φτάσουν μέχρι εκεί οι επισκέπτες του, προφανώς, γνωρίζουν ότι ο άνθρωπος που έχουν απέναντί τους έχει τόσο τη δύναμη όσο και τις άκρες για να ανοίξει πολλές σφαλιστές πόρτες. Σαν και αυτές που ανοίγει ο Πάιρο Πιένγκμπονσαντ, ο υποψήφιος επενδυτής της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, και στην Ελλάδα για να επεκτείνει ως εδώ σιγά-σιγά τη δική του επιχειρηματική αυτοκρατορία.

Ηιστορία του, τουλάχιστον όσα διάσπαρτα στοιχεία για τη ζωή του μπορεί να αλιεύσει κανείς, δεν κρύβει κάποιο μελόδραμα. Ούτε κάποιο μεγαλειώδες ή μυστήριο παρελθόν στο φόντο για να το μοιραστεί. Μπορεί να ξεκίνησε από μια μικρή πόλη της Νοτιοανατολικής Ταϊλάνδης για να εξελιχθεί σε σημαντικό οικονομικό παράγοντα, ωστόσο είχε κληρονομικά το υπόβαθρο για να πετύχει. Κυρίως, όμως, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, ο Πάιρο Πιένγκμπονσαντ είχε τις δικές του δυνάμεις. Την οξύνοια και τη διορατικότητα να αντιλαμβάνεται πού υπάρχουν ευκαιρίες, ενώ από πολύ νωρίς απέκτησε τη σχετική εμπειρία για να κάνει τις σωστές κινήσεις την κατάλληλη στιγμή.

Ο μεγαλύτερος γιος ενός τοπικού παράγοντα στην παραθαλάσσια πόλη Μπαν Τσανγκ της Ταϊλάνδης κατάφερε να ξεφύγει γρήγορα από τη βαρετή ζωή του καθηγητή Μηχανολογίας και να εξελιχθεί σε ένα από τα κορυφαία επιχειρηματικά μυαλά της πατρίδας του, απλώνοντας σιγά-σιγά το δίκτυό του σε όλο τον κόσμο και σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.

Αυτός ο άνθρωπος απασχολεί πλέον την ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα, αφού τις τελευταίες ημέρες μπήκε στη ζωή των φίλων του Παναθηναϊκού μετά την κατάθεση πρότασής του να αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών της πράσινης ΠΑΕ που βρίσκεται εδώ και καιρό στην Εντατική.

piengongsant_03

Ο 63χρονος σήμερα Πιένγκμπονσαντ είχε ταυτόχρονα την ατυχία να μεγαλώσει σε μια ταραγμένη περίοδο (πόλεμος Βιετνάμ), αλλά και την απροσδόκητη τύχη να ανήκει σε μια οικογένεια που έπαιζε τον δικό της σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή της Ταϊλάνδης. Και αυτό γιατί, εκτός από την επιρροή του πατέρα του, είχε και την καθοδήγηση του θείου του Σαβάτε Πιένγκμπονσαντ, ο οποίος θεωρείται από τους κορυφαίους υπουργούς Οικονομικών που είχε η Ταϊλάνδη.

Πέρα όμως από τις οικογενειακές επιρροές και ένα σπουδαίο όνομα κύρους που όφειλε να διαχειριστεί, ο υποψήφιος αγοραστής του Παναθηναϊκού είχε από μικρός πρόσβαση στο αμερικανικό στοιχείο στη γενέτειρά του. Λίγα μέτρα μακριά από το πατρικό του σπίτι βρίσκονταν οι εγκαταστάσεις της αεροπορική βάσης U-Tapao. Εκεί από πολύ νωρίς αντιλήφθηκε τη σκληρότητα του πολέμου στο γειτονικό Βιετνάμ αλλά και τις οικονομικές συνέπειες που προέκυπταν από αυτή την αδυσώπητη σύγκρουση ανάμεσα στους Βιετκόνγκ και τα αμερικανικά στρατεύματα. Αρχικά με την ταχύτατη ανάπτυξη που επέφεραν στη χώρα του οι αμερικανικές στρατιωτικές μονάδες που δημιουργήθηκαν σε αυτή και κατόπιν με τη ραγδαία ύφεση της δεκαετίας του ’70, όταν οι πολεμικές συγκρούσεις είχαν πλέον τελειώσει.

Κλείσιμο
Ηταν η εποχή που είχε αφήσει το Μπαν Τσανγκ, για να βρεθεί στην πολύβουη Μπανγκόκ αποφοιτώντας από το Κολέγιο Phranakhon ως μηχανολόγος και ακολουθώντας αρχικά καριέρα καθηγητή. Μόνο που γρήγορα συνειδητοποίησε, πρώτον, ότι ο προορισμός του ήταν διαφορετικός και, δεύτερον, ότι η κρίση γεννά ευκαιρίες. Ετσι επιχείρησε το πρώτο και καθοριστικό βήμα στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι δημιουργώντας μια επιχείρηση παροχής ανθρώπινου δυναμικού, η οποία πολύ γρήγορα άρχισε να τροφοδοτεί τις αγορές της Μέσης Ανατολής με εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό.

Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας είχε γίνει με τη συγκεκριμένη εταιρεία η οποία εξελίχθηκε στην κορυφαία του είδους στην Ταϊλάνδη. Παράλληλα ανέπτυξε πολύ γρήγορα στενές σχέσεις με το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες διατηρούνται μέχρι σήμερα.

Οταν τη δεκαετία του ’80 η ύφεση έδωσε πια τη θέση της στην ανάπτυξη, με την πατρίδα του να εξελίσσεται στο σύγχρονο Ελντοράντο της εποχής, ο Πιένγκμπονσαντ ήταν πλέον σε θέση ισχύος για να εκμεταλλευτεί όλες τις ευκαιρίες.

Κατασκευές και τεχνολογία

Η εταιρεία παροχής ανθρώπινου δυναμικού παρέμεινε σημαντικός βραχίονας των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του, επεκτάθηκε όμως και σε άλλους τομείς, με έμφαση στις κατασκευές και την τεχνολογία, ενώ ήταν ο εμπνευστής της Οικονομικής Ζώνης της Ανατολικής Ταϊλάνδης (Eastern Seaboard Economic Zone) που έχει εξελιχθεί στον βιομηχανικό πνεύμονα της χώρας.

Eκείνη την εποχή γεννήθηκε το Ban Chang Group, ο επενδυτικός όμιλος που δημιούργησε (δίνοντάς του το όνομα της περιοχής όπου μεγάλωσε) και ο οποίος με διάφορα πρότζεκτ σε όλη τη χώρα (οικιστικές κατασκευές, τεχνολογία, κατασκευαστικά έργα) άρχισε να γιγαντώνεται.

Το όνομά του είχε ξεφύγει πλέον από τα στενά όρια της Μπαν Τσανγκ, αποκτώντας βαθμιαία ενεργό ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας. Αρχικά ως σύμβουλος του αναπληρωτή πρωθυπουργού Πραμάρν Αντικερσάν, κατόπιν με την ίδια ιδιότητα βρέθηκε στο πλευρό του Κασεμσαμοσόρν Κασεμσρί, που εκτελούσε χρέη υπουργού Εξωτερικών, για να γίνει αργότερα το δεξί χέρι του πρωθυπουργού Τσατιτσάι Τσομχάβεν, καθώς και του αμφιλεγόμενου, επίσης πρωθυπουργού, Ταξίν Σιναβάτρα.

Την εποχή όπου ενεπλάκη πιο ενεργά στην πολιτική σκηνή της χώρας του ήρθε και η πρώτη επίσημη ενασχόλησή του με τον χώρο του ποδοσφαίρου, καθώς τη διετία 1990-1991 ήταν αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της χώρας. Ενδεχομένως δεν έφερε την ποδοσφαιρική άνοιξη στην Ταϊλάνδη, όμως εκείνη η εμπειρία διεύρυνε τις γνώσεις του και τον βοήθησε σημαντικά ώστε να συνδυάσει τις τρομερές ικανότητές του στον συμβουλευτικό τομέα των επιχειρήσεων με τον χώρο του ποδοσφαίρου.

Σήμερα θεωρείται ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από ορισμένα από τα πιο σημαντικά deals στον χώρο του ποδοσφαίρου. Ο ίδιος ολοκλήρωσε την αγορά της Μάντσεστερ Σίτι για λογαριασμό του Ταξίν Σιναβάτρα στα μέσα στης περασμένης δεκαετίας και αυτός ουσιαστικά «έτρεχε» την ομάδα. Επίσης, στον ίδιο οφείλεται η ολοκλήρωσης της αγοράς των «Cityzens» από το Abu Dhabi United Group for Development and Investment, σε συνεργασία με την Αμάντα Σέλβεϊ.

Είναι «η σιωπηλή φιγούρα πίσω από την επανάσταση των μπλε του Μάντσεστερ», έγραφε τις ημέρες του deal της πώλησης της ομάδας στον σεΐχη Μανσούρ η «Manchester Evening News». Η εφημερίδα μάλιστα προκατέλαβε τους αναγνώστες της ότι ο Πιένγκμπονσαντ λόγω των εξαιρετικών επιχειρηματικών του σχέσεων με τις χώρες του Αραβικού Κόλπου θα συνέχιζε να παίζει σημαντικό ρόλο στη Σίτι.

Ωστόσο ο ευφυής Ταϊλανδός επιχειρηματίας, χωρίς να διαταράξει τις σχέσεις του με το νέο ιδιοκτησιακό σχήμα, επέλεξε άλλους δρόμους. Είχε εμπλοκή και σε άλλα ποδοσφαιρικά deals στην Αγγλία με τις αγοραπωλησίες της Ρέντινγκ και της Πόρτσμουθ σε Ασιάτες επενδυτές. Δεν έμεινε, όμως, πάνω σε αυτές τις δάφνες,

Με όχημα την Empire Asia, τη συμβουλευτική εταιρεία που ίδρυσε το 2000, ανέπτυξε χορηγικές σχέσεις με την Τσέλσι, ενώ από το 2016 το ενεργητικό ποτό Carabao (που παράγεται στην Ταϊλάνδη) είναι ο χορηγός ονομασίας του αγγλικού Λιγκ Καπ. Από πέρυσι το καλοκαίρι είναι επίσης χορηγός της Τζόχρα Τάιγκερς στην Ινδονησία, εκεί όπου θα εντοπίσει τον πρώτο συνδετικό του κρίκο με τον Παναθηναϊ­κό. Στο ρόστερ της Τζόχρα, την εποχή όπου έκλεισε η συμφωνία της χορηγίας, υπήρχε και το όνομα του Λουτσιάνο Φιγκερόα, του Αργεντινού επιθετικού που φόρεσε για λίγο τη φανέλα των «πράσινων» και αγαπήθηκε από τον κόσμο του Τριφυλλιού.

Ηδη, όμως, ο ανεξάντλητος Πιένγκμπονσαντ είχε αποφασίσει να ανοίξει μια νέα σελίδα στην πολυσχιδή δραστηριότητά του στον χώρο του ποδοσφαίρου, αναλαμβάνοντας πλέον ο ίδιος μέσω του fund και των συνεργατών του την τύχη επιλεγμένων ποδοσφαιρικών ομάδων.

Η αρχή έγινε με τη βελγική Μουσκρόν, η οποία κινδύνευε με χρεοκοπία αλλά από τον περασμένο Μάρτιο το 90% των μετοχών της ανήκει σε εταιρεία συμφερόντων του. Αφού έκλεισε με επιτυχία και εκείνο το deal, χωρίς να χάνει χρόνο έβαλε μπροστά το νέο πρότζεκτ με τον φάκελο να γράφει απέξω «Panathinaikos».

Στο άκουσμα της είδησης ότι ξένος επενδυτής από την Ανατολή ενδιαφέρεται να αγοράσει την ΠΑΕ, ίσως στους φίλους του Παναθηναϊκού να ξύπνησαν οι εφιάλτες του Τσάκα και του Αραβα πρίγκιπα. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση ο Πάιρο Πιένγκμπονσαντ υπάρχει, είναι άνθρωπος με σάρκα και οστά και όχι φωτογραφία. 

piengongsant_02

«Δεν είναι εύκολη διαδικασία η αγοραπωλησία μιας ομάδας με χρέη»

Αν κάτι μας κέντρισε την προσοχή στην ολιγόλεπτη συνομιλία που είχε μαζί του το «ΘΕΜΑ», στο ενδιάμεσο των συναντήσεών του στη Ρώμη την περασμένη Τετάρτη, ήταν η ευγενική άρνησή του να στείλει οποιοδήποτε μήνυμα προς τον ταλαιπωρημένο κόσμο της ομάδας.

«Καταλαβαίνω την αγωνία και την ανησυχία του κόσμου, ωστόσο θα μου επιτρέψετε να μην τους πω οτιδήποτε αυτή τη στιγμή γιατί θέλω να είμαι τυπικός. Σήμερα που μιλάμε δεν έχω κανέναν θεσμικό ρόλο στην ομάδα και, όπως εγώ θέλω από τους εμπλεκομένους να σέβονται το πρωτόκολλο, το ίδιο θα κάνω και εγώ», ήταν η απάντησή του προτού μας ξεκαθαρίσει το θέμα με τις φήμες που ήθελαν τον Γιάννη Αλαφούζο να έχει απαντήσει αρνητικά στην πρόταση που κατέθεσαν αυτός και οι συνεργάτες του.

«Δεν έχει απορριφθεί καμία πρόταση. Είμαστε σε επαφή και περιμένουμε την ερχόμενη Δευτέρα 23 Απριλίου να έχουμε την απάντηση από τον κ. Αλαφούζο (σ.σ. η συνέντευξη δόθηκε πριν τις ανακοινώσεις Αλαφούζου΄το Σαββατοκύριακο και τις νέες απαντήσεις του Ταϊλανδού επενδυτή). Δεν είμαστε μακριά αλλά η αγοραπωλησία μιας ποδοσφαιρικής ομάδας η οποία έχει χρέη και υποχρεώσεις δεν είναι μια εύκολη διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε με νόημα: «Η προσφορά μας είναι συγκεκριμένη και ξεκάθαρη. Δεν ζητάμε από τον κ. Αλαφούζο να πληρώσει όλα τα χρέη, αλλά σίγουρα θα πρέπει να καλύψει μέρος αυτών και κυρίως δεν θέλουμε να βρεθούμε προ εκπλήξεων στο μέλλον. Εχουμε τα στοιχεία του οικονομικού ελέγχου, ωστόσο θέλουμε να είμαστε προσεκτικοί και συνεχίζουμε να τα εξετάζουμε».

Ο Ταϊλανδός επιχειρηματίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αυτή η επένδυση θα βοηθήσει όχι μόνο τον Παναθηναϊκό, αλλά και το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα», τόνισε δε ότι εφόσον υπάρξει θετική απάντηση θα βρεθεί σύντομα στην Ελλάδα και έκλεισε την κουβέντα μας με μια νότα αισιοδοξίας:

«Οι συνεργάτες μου είναι πολύ θετικοί από την πρώτη στιγμή και εγώ πιστεύω πως όλα θα εξελιχθούν πολύ καλά. Το ποδόσφαιρο είναι μια βιομηχανία που διαρκώς αναπτύσσεται και πάντα υπάρχουν νέες προοπτικές, όπως και στην περίπτωση του Παναθηναϊκού που είναι ένα πολύ δυνατό brand name».

Βίκτωρας Ρέστης: «Δεν θα επενδύσω στον Παναθηναϊκό»

Ο άνθρωπος που συνδέει στενότερα από κάθε άλλον τον Πάιρο Πιένγκμπονσαντ με την Ελλάδα είναι ο Βίκτωρας Ρέστης. Ο γνωστός εφοπλιστής διατηρεί φιλική σχέση με τον Ταϊλανδό επιχειρηματία, και μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών του Πάσχα το πέρασαν μαζί.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι δυο τους στα τέλη της περασμένης δεκαετίας βρέθηκαν μαζί στη Μάντσεστερ Σίτι καθώς ο κ. Ρέστης ήταν μέτοχος μειοψηφίας έχοντας το 10% των μετοχών των «Cityzens», ωστόσο, όπως δήλωσε στο «Πρώτο Θέμα», ο ίδιος δεν εμπλέκεται στα επενδυτικά σχέδια του Πάιρο που αφορούν τον Παναθηναϊκό. «Είμαστε όντως καλοί φίλοι με τον Πάιρο, αλλά δεν έχω καμία σχέση ή πρόθεση να επενδύσω στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης