Πολ Γκασκόιν, ο αυτοκαταστροφικός θρύλος των γηπέδων: Το παιδικό τραύμα, οι καταχρήσεις και το δωμάτιο που έγινε σπίτι του

Πολ Γκασκόιν, ο αυτοκαταστροφικός θρύλος των γηπέδων: Το παιδικό τραύμα, οι καταχρήσεις και το δωμάτιο που έγινε σπίτι του

Στα 56 του χρόνια ο Πολ Γκασκόιν νικημένος από τους προσωπικούς του δαίμονες, αλλά μια εφιαλτική εμπειρία που έζησε σε μικρή ηλικία, φιλοξενείται σ' ένα δωμάτιο που του παραχώρησε ο άλλοτε μάνατζερ του

paul-gaskoigne-m
Στα 20 του χρόνια είχε όλο τον κόσμο στα πόδια του... Οι εμφανίσεις του με τη Νιούκαστλ τον είχαν μετατρέψει σε μήλον της έριδος για τα μεγάλα κλαμπ της Αγγλίας, ωστόσο ο Πολ Γκασκόιν κόντρα στη λογική επέλεξε να συνεχίσει στην Τότεναμ. Οι οπαδοί των «Σπερς» τον λάτρεψαν σαν Θεό, όταν το 1991 τους οδήγησε στον τελικό του Κυπέλλου αποκλείοντας την Άρσεναλ στον ημιτελικό (ο ίδιος πέτυχε ένα απίθανο γκολ με εκτέλεση φάουλ). Στον τελικό η Τότεναμ νίκησε με 2-1 τη Νότιγχαμ Φόρεστ, αλλά ο «Γκάζα» αποχώρησε στο 15' λεπτό όταν μετά από δικό του άτσαλο μαρκάρισμα σε αντίπαλο τραυματίστηκε σοβαρά στο γόνατο...

Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε υπογράψει στην Ιταλική Λάτσιο, ωστόσο ο τραυματισμός του αποδείχθηκε πραγματικά καταστροφικός. Ο χαρισματικός και συνάμα προβληματικός Γκασκόιν ποτέ δε δικαίωσε την επιλογή των Ρωμαίων... Μένοντας μήνες εκτός δράσης στράφηκε στο αλκοόλ και εκεί άρχισαν τα πολύ σοβαρά προβλήματα.

Paul Gascoigne Best Goals In Career


Κλείσιμο
Η μεταγραφή του στους Ρέιντζερς της Σκωτίας φάνηκε να τα αλλάζει όλα, ωστόσο ο αποκλεισμός του από την εθνική Αγγλίας που ταξίδεψε για το Μουντιάλ του 1998 ήταν η αρχή του τέλους.

Αλκοόλ, κατάθλιψη, διαζύγιο, καβγάδες και μια τελειωμένη καριέρα... Ο Γκασκόιν πιο συχνά μπαινοέβγαινε από τα κέντρα αποτοξίνωσης, προδομένος από τις καταχρήσεις, παρά στους αγώνες των ομάδων που του έδιναν συμβόλαιο.

Ο Πολ Γκασκόιν είναι ένα από τα πιο δυνατά παραδείγματα προς αποφυγήν με τον ίδιο να εμφανίζεται στο podcast High Performance του TNT Sport και να μιλάει για τα λάθη του, το περιστατικό που στιγμάτισε την παιδική ηλικία του και να αποκαλύπτει ότι εδώ και καιρό μένει σ' ένα δωμάτιο που του έχει παραχωρήσει στην οικεία του ο άλλοτε μάνατζερ του.



«Όταν ήμουν 12 ετών πήγαμε για βόλτα με τον φίλο μου Κιθ Σπράγκον και πήραμε μαζί μας τον 10χρονο αδελφό του Στίβεν... Φτάνοντας στο μαγαζί που θέλαμε να μπούμε υπήρχε παρκαρισμένο ένα φορτηγάκι που πουλούσε παγωτά... 'Πάμε γρήγορα να περάσουμε', τους είπα κι ο Στίβεν έφυγε πρώτος, αλλά ξαφνικά το φορτηγάκι ξεκίνησε και τον παρέσυρε για 30 μέτρα. Έτρεξα δίπλα του, του κρατούσα το κεφάλι κι όταν κούνησε τα χείλη του πίστεψα ότι θα τα καταφέρει... Αυτή ήταν όμως η τελευταία του κίνηση. Στην κηδεία αγκάλιαζα και φιλούσα το νεκρό του σώμα και του ζητούσα συγνώμη. Δεν ξέρω κι εγώ πόσες μέρες έκανα να κοιμηθώ».


Αυτή ήταν η πρώτη συγκλονιστική αποκάλυψη σε μια... εξομολόγηση ζωής του «Γκάζα», ο οποίος μίλησε για τα προβλήματα ψυχικής υγείας, τον εθισμό στο αλκοόλ, τα παυσίπονα και τα ναρκωτικά.

«Ήμουν ένας χαρούμενος μεθύστακας... Τώρα συμβαίνει το αντίθετο. Κάποιοες χρονιές ήταν θλιβερές. Έχασα τέσσερις ποδοσφαιρικές σεζόν λόγω τραυματισμών. Όλο αυτό με επηρρεασε. Πάντως θεωρώ ότι δεν απογοήτευσα κανέναν. Ούτε προπονητή, ούτε συμπαίκτες, ούτε τους φιλάθλους... Αν απογοήτευσα κάποιον αυτός είναι ο εαυτός μου», λέει μεταξύ άλλων και συνεχίζει: «Αν πιω κάτι, το κάνω γιατί το θέλω κι όχι για κάποιον άλλο λόγο. Αν θέλω να έχω μια κακή μέρα το μόνο που έχω να κάνω είναι να πάω σε μια παμπ. Αν θέλω να είναι μια καλή μέρα παίρνω το καλάμι μου και πάω για ψάρεμα...Έχω πολλά πράγματα μέσα μου, αλλά φοβάμαι να τα μοιραστώ με του ανθρώπους. Είμαι περήφανος όμως για όσα έχω δώσει σε ανθρώπους... Έχω δώσει πάνω από 1 εκατ. λίρες σε φιλανθρωπίες χωρίς να το ξέρει κανείς. Η στιγμή που θα τα παρατήσω είναι ότι θα είμαι σε ένα φέρετρο. Μέχρι τότε θα αγωνίζομαι».

Trailer – Gazza vs. Paul from High Performance on Vimeo.



Στα 40 του χρόνια χρειάστηκε να υποβληθεί σε επέμβαση στο στομάχι καθώς κινδύνευε η ζωή του, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι φωτογραφίες που τον έδειχναν να περιφέρεται σε άθλια κατάσταση στους δρόμους είχαν προκαλέσει σοκ.

Gazza1


Κι αν η καταστροφική του πορεία τα προηγούμενα χρόνια λίγο πολύ είναι γνωστή, το σοκαριστικό νέο έχει να κάνει με το ότι έχοντας καταστραφεί οικονομικά, εδώ και αρκετό καιρό ζει φιλοξενούμενος σ' εάν δωμάτιο που του έχει παραχωρήσει ο άλλοτε ατζέντης του...



Κι ως ένας άνθρωπος που γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνει να χάνεις τα πάντα, καταστρέφοντας την καριέρα και τη ζωή σου, φρόντισε να στείλει το δικό του μήνυμα προς τον Μάρκους Ράσφορντ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με αφορμή τα πρόσφατα νυχτοπερπατήματα του που παραλίγο να του κοστίσουν τη θέση του στην ομάδα.

«Ο Μάρκους είναι ο αγαπημένος μου παίκτης... Αλλά μπορείς να πεις ότι η κατάσταση του δεν είναι και η καλύτερη δυνατή γι' αυτόν, τη δεδομένη χρονική στιγμή», είπε και συνέχισε:

«Αν τον έβλεπα θα του έλεγα απλά: 'Μην κάνεις τα ίδια λάθη με εμένα'. Μπορεί να χρειαστεί τη βοήθεια των συμπαικτών του, των προπονητών γιατί κάποιες φορές υπάρχουν προβλήματα που δεν έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο. Είναι ένας σπουδαίος παίκτης, σε έναν σπουδαίο σύλλογο, παίζει για τη χώρα του, και όμως δεν φαίνεται ευτυχισμένος».

Κι αυτό το τελευταίο θυμίζει το τι ήταν ο ίδιος ο Γκάζα όταν βρέθηκε στη Λάτσιο... Κι από την κορυφή του κόσμου, βρέθηκε στα ποδοσφαιρικά έγκατα.


Ειδήσεις σήμερα:

Ξυλοκόπησε την 29χρονη σύζυγό του στη Θεσσαλονίκη επειδή έριξε το φαγητό στο πάτωμα

Υπογράφηκε η ΚΥΑ για τα απογευματινά χειρουργεία - Οι έξι κατηγορίες επεμβάσεων και το κόστος τους αναλυτικά


Νέα παράταση για τις 8 Ιουνίου πήρε η πρώτη εμφάνιση της Κέιτ Μίντλετον μετά την επέμβαση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης