Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Οι προτάσεις σας για τη συνταγματική αναθεώρηση κρίθηκαν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Οι προτάσεις σας για τη συνταγματική αναθεώρηση κρίθηκαν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου

«Ο τρόπος που προτείνουμε για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν αναιρεί την πολιτική ευθύνη της εκάστοτε πλειοψηφίας για πρόταση προσώπου με ευρύτερη συναίνεση» είπε ο πρωθυπουργός «δείχνοντας» υπερκομματικό υποψήφιο για το αξίωμα - Ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε τη ματαίωση της συνταγματικής αναθεώρησης, πρόσθεσε απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα - Θα ακολουθήσει η ψηφοφορία

mitsotakis4334
Με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση. 

Κυριάκος Μητσοτάκης 25/11/2019



Με απάντηση στην κριτική που δέχθηκε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης.

Είπε ο πρωθυπουργός: Τις προτάσεις σας δεν τις απορρίπτει σήμερα η ΚΟ της ΝΔ, τις απέρριψε ο ελληνικός λαός στις εκλογές τιης 7ης Ιουλίου. Γι' αυτό και μεσολαβούν οι εκλογές μεταξύ των δύο φάσεων της συνταγματικής διαδικασίας. Δεν είχατε το θάρρος να προσυπογράψετε την πρότασή μου για μεγαλύτερο εύρος των αναθεωρητέων διατάξεων γιατί ξέρατε ότι μεσολαβούν εκλογές. Η Αναθεώρηση του Συντάγματος είναι η σημαντικότερη στιγμή της Βουλής, ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο και από αύριο η χώρα θα έχει νέο καταστατικό χάρτη που θα φέρει τη σφραγίδα της σημερινής ψηφοφορίας αλλά θα είναι και προϊόν συναίνεσης. Δεν μπορώ να μην σχολιάσω ότι ο τόνος της ομιλίας σας ήταν εκτός κλίματος της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Ήρθατε στην αίθουσα μόνο για να διαβάσετε την ομιλία σας και να ακούσετε εμένα.

Προσεγγίσαμε την αναθεώρηση με διαφορετικό τρόπο από εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη περίοδο. Η διαδικασία της αναθεώρησης ξεκίνησε στον φυσικό χώρο, στην Βουλή και όχι ως φιέστα στο προαύλιό της. Ευτυχώς ξεχάστηκαν όσα λέγατε για συνταγματικά δημοψηφίσματα. Το κοινοβούλιο ψηφίστηκε παραγωγικά εντός του προκαθορισμένου χρόνου. Η πλειοψηφία σε αντίθεση με όσα είπατε, κ. Τσίπρα, δεν αγνόησε τις θέσεις της μειοψηφίας και εξέτασε τις διατάξεις που εισήχθησαν από την απελθούσα. Δεν είχε άλλη δυνατότητα. Σήμερα δεν θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για παράδειγμα το άρθρο 16. Το σημαντικό είναι ότι οι κανόνες επέστρεψαν.

Η διαδικασία πυροδότησε τον αναγκαίο παραγωγικό διάλογο. Στην προηγούμενη Βουλή η γενναία πρόταση της ΝΔ στηριζόταν σε 4 άξονες: προέβλεπε την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, την προστασία του περιβάλλοντος με υιοθέτηση σύγχρονου περιβαλλοντικού ισοζυγίου. Εσείς, κ. Τσίπρα, δεν κρίνατε ότι θα έπρεπε να αναθεωρηθεί η διάταξη για το περιβάλλον. Εσείς που κατά τα άλλα είστε φίλος του περιβάλλοντος αφήσατε την διάταξη που ορίστηκε το 1975. Προτείναμε την καθιέρωση σταθερών τετραετών κυβερνητικών κύκλων. Τις συνθήκες ασφαλούς επενδυτικού περιβάλλοντος. Ενίσχυση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

Προτείναμε την αποσύνδεση της επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την Δικαιοσύνη. Αντίθετα με τα παραπάνω ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε σε άλλη κατεύθυνση με περιττούς συνταγματικούς βερμπαλισμούς. Διατάξεις κομματικού καιροσκοπισμού όπως η καθιέρωση της απλής αναλογικής. Πού τα διαβάσατε αυτά που είπατε, κ. Τσίπρα, ότι ήταν πάγια θέση μας η καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Κλείσιμο
Λιγο κοινή λογική δεν έχετε; Σας γράφουν άλλοι τις ομιλίες αλλά βάλτε και λίγο την δική σας λογική. Εχει ενδιαφέρον ότι ενώ αναγνωρίζουμε πως στην μεταπολίτευση εκδηλώθηκαν σημαντικές αρρυθμίες, η πρότασή σας δεν συμπεριέλαβε λέξη για την δημόσια διοίκηση, για την παιδεία, για την δικαιοσύνη, την οικονομία και το περιβάλλον. Το αποτέλεσμα ήταν ότι από τις 154 προτάσεις η προτείνουσα να φέρει μόνο 40. Αυτό ήταν δική σας απόφαση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε την αναθεώρηση του Συντάγματος

Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε την αναθεώρηση του Συντάγματος αλλά την ματαίωσή της. Λέτε σήμερα ότι αυτή η αναθεώρηση που εσείς οι ίδιοι την μικρύνατε είναι μια τζούφια αναθεώρηση. Για άλλη μια φορά είστε κατώτερος των περιστάσεων και μικρότερος απέναντι στην ιστορική ευκαιρία της χώρας. Παρά ταύτα η παρούσα πλειοψηφία πρότεινε σημαντικές αλλαγές στον καταστατικό μας χάρτη. Από τις 9 αλλαγές οι δύο ήταν προτάσεις της ΝΔ που αφορούν εξίσωση στρατιωτικών και τακτικών δικαστών και η δυνατότητα συγκρότησης εξεταστικών επιτροπών από την κοινοβουλευτική μειοψηφία. Τη δεύτερη την θεωρώ κρίσιμη διάταξη για την Δημοκρατία και την ενίσχυση του κοινοβουλευτικού ελέγχου

Σημαντική τομή θεωρώ την πρότασή μας για την συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Είναι σταθερή δέσμευση ότι το κράτος θα μεριμνά για την διαβίωση των πολιτών. Το ερώτημα αντιστρέφετε, κ. Τσίπρα. Γιατί δεν ψηφίζετε την συγκεκριμένη ρύθμιση; Εύχομαι και ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική και το άρθρο αυτό να έχει την ευρεία πλειοψηφία.

Περιστολή προνομίων των υπουργών και βουλευτών. Περιορισμός της ασυλίας των βουλευτών μόνο σε πράξεις που σχετίζονται με τα κοινοβουλευτ8ικά τους καθήκοντα και την κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας. Ο πολιτικός να έχει την ίδια αντιμετώπιση με κάθε πολίτη. Ας χειροκροτήσουμε επιτέλους ότι αυτό αλλάζει με τη διακομματική στήριξη της Βουλής

Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τη διάταξη που αφορά την ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού τόσο για την ουσία όσο και για τον τρόπο που επιτεύχθηκε η συμφωνία. Αν και εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους χωρίς προϋποθέσεις και με επιστολική ψήφο, φανήκαμε ευέλικτοι και κάναμε υποχωρήσεις προχωρώντας σε συναινέσεις που το ίδιο το Σύνταγμα επιβάλλει. Ήμασταν υποχρεωμένοι σε υποχωρήσεις για να πετύχουμε μια μεγάλη τομή και να κλείσει μια πληγή που είναι ανοικτή εδώ και 45 έτη. Η πατρίδα μας έχει ανάγκη τον παγκόσμιο ελληνισμό. Αν και διαπρέπουν στο εξωτερικό, δεν έχουν λόγο για ό,τι συμβαίνει εντός της χώρας. Κάθε υπεκφυγή συνιστά προσβολή. Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα, θα γίνει άλμα γιατί ενωμένοι οι έλληνες παντού στον κόσμο πάντα μεγαλουργούν. Η ΝΔ μετά την υεπρψήφιση του άρθρου 54 θα καταθέσει άμεσα το σχετικό νομοσχέδιο ώστε να ψηφιστεί πριν το τέλος του έτους.

Καταλήξαμε σε μια πρόταση αρκούντος ικανοποιητική και ελπίζω αυτό το νομοσχέδιο, ας είναι μόνο αυτό που θα ψηφιστεί από τους 300 βουλευτές.

Με συναινετική διάθεση ενσωματώσαμε και την ρύθμιση για λαϊκά νομοθετήματα. Συμφωνήσαμε για την υποχρεωτική συζήτηση στην Βουλή προτάσεων νόμου που φέρουν 500 χιλ υπογραφές. Αυτό βέβαια μπορεί να κρύβει κινδύνους για την αντιπροσωπευτική δημοκρατία γι' αυτό και περιορίσαμε τον αριθμό των προτάσεων σε 2 ανα περίοδο και να μην αφορούν τη δημοσιονομική και εξωτερική πολιτική

Εχουμε και την διάταξη που προκάλεσε την μεγαλύτερη συζήτηση και αφορά την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Κρίσιμη διάταξη που υπέστη και σημαντική μετάλλαξη στην διάρκεια της μεταπολίτευσης. Λειτούργησε ως εργαλείο για τις μειοψηφίες για πρόκληση εκλογών. Γι' αυτό και κρίθηκε αναγκαία η αναθεώρησή της. Αναθεωρούμε την αποσύνδεση της πρόωρης διάλυσης της βουλής από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν αναθεωρούμε τον τρόπο εκλογής. Το άρθρο 30 που λέει ότι ο Πρόεδρος εκλέγεται από την Βουλή δεν πέρασε από την προτείνουσα Βουλή.

Αυτό που κάνουμε είναι ότι διατηρούμε την ισχύουσα ρύθμιση. Μας μέμφεστε. Καλώ είναι στο σπίτι του κρεμασμένου να μην μιλάτε για σχοινί. Από την πρότασή μας το 2014 μεσολάβησε μια δραματική εμπειρία και αυτή ήταν η ωμή καταστρατήγιση του Συντάγματος από εσάς κ. Τσίπρα στη διαδικασία προεδρικής εκλογής το 2014. Αρνηθήκατε προκλητικά την εκλογή οποιουδήπτε προσώπου προτεινόταν. Και εσάς αν προτείναμε πάλι θυα το αρνούσασταν. Τόσο πολύ θέλατε να εργαλειοποιήσετε το Σύνταγμα με στόχο να διακόψετε την πορεία εκείνης της κυβέρνησης και οδηγήσατε στο εθνικά ολέθριο πρώτο εξάμηνο του 2015.

Εχει ενδιαφέρον ότι κάνατε αναφορές στους Κ. Καραμανλή και Κ. Τσάτσο και αναρωτηθήκατε αν θα μπορούσαν να υιοθετήσουν μια τέτοια διάταξη. Πάλι αδιάβαστος κ. Τσίπρα. Εκλέχθηκε με 153 βουλευτές ο Κ. Καραμανλής. Και δεν γνωρίζετε ότι αυτή η διάταξη υπήρχε στο αρχικό σύνταγμα που γράφηκε από τον Καραμανλή και από τον Τσάτσο. Πάλι αδιάβαστος, κ. Τσίπρα. Και σε αυτό αδιάβαστος.

Κοιτάξτε. Πιστεύετε πραγματικά κ. Τσίπρα ότι μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία που θα εκλέξει πρόεδρο της Δημορκατίας με σχετική πλειοψηφία και θα αντέξει εδώ μέσα; Η λύση που προτείνουμε είναι η μόνη που μπορεί να απεμπλέξει τη διαδικασία με την πρόωρη διάλυση της Βουλής.

Η πρότασή σας παραπέμπει σε άλλα συστήματα με ισχυρό πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μην έχουμε αμφιβολίες ότι ο ΠτΔ με την διαδικασία που εσείς προτείνετε θα καθίστατο κομματικός πρόεδρος. Είναι και παράδοξο ο ΠτΔ που μπορεί να εκλεγεί με αυξημένη κοινοβουλευτική συναίνεση να έχει λιγότερη πολιτική ισχύ από εκείνον που εκλέγεται από τον λαό. Αν θέλαμε εκλογή του ΠτΔ απευθείας από τον λαό, θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε.

Ο τρόπος που προτείνουμε δεν αναιρεί την πολιτική ευθύνη της εκάστοτε πλειοψηφίας για πρόταση προσώπου με ευρύτερη συναίνεση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης