Χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού έρχονται για να ψηφίσουν στις εκλογές.

Χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού έρχονται για να ψηφίσουν στις εκλογές.

Κατά χιλιάδες αναμένονται οι Έλληνες του εξωτερικού που θα έρθουν στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες για να ψηφίσουν στις προσεχείς εκλογές της Κυριακής.

eurwekloges_2019
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα στοιχεία υπάρχουν διαθέσιμα αυτή τη στιγμή, οι κρατήσεις για aφίξεις προς τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι αυξημένες για το σαββατοκύριακο παραπάνω από το σύνηθες για την εποχή. Χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού καταφθάνουν από διάφορες χώρες στην Ελλάδα με μοναδικό σκοπό να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές, αλλά και τις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές. Το γεγονός ότι το κύμα προσέλευσης των Ελλήνων του εξωτερικού είναι ιδιαίτερα ενισχυμένο αυτή τη φορά οφείλεται σε μια σειρά από λόγους.

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, η πρόσφατη πεποίθηση αρκετών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ότι θα διεξαχθούν ταυτόχρονα και εθνικές εκλογές οδήγησε τους περισσότερους να κλείσουν από νωρίς εισιτήρια για την Ελλάδα.

Επιπλέον, αρκετοί Έλληνες του εξωτερικού επιθυμούν να ψηφίσουν συγγενείς και φίλους τους που είναι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές, που σε σχέση με το 2014 είναι περισσότεροι κατά αρκετές δεκάδες χιλιάδες. Αυτό οφείλεται φυσικά και στο νέο εκλογικό νόμο με απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι Έλληνες έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό άρα είναι απόλυτα λογικό να έρθουν στην Ελλάδα περισσότεροι σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ το γεγονός πως οι αυτοδιοικητικές εκλογές συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές (που δεν συνέβαινε μέχρι το 2014) αποτελεί σημαντικό κίνητρο για κάποιον ώστε να έρθει στην Ελλάδα και να ψηφίσει σε 3 διαφορετικές εκλογές.

Κλείσιμο
Πέρα από αυτό, όπως λένε οι ίδιοι οι Έλληνες του εξωτερικού, διψάνε περισσότερο από ποτέ να συμμετέχουν στις επερχόμενες εκλογές, αφού έχουν συμπληρωθεί σχεδόν 4 χρόνια (44 μήνες) από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση οποιασδήποτε μορφής, κάτι που όπως λένε και οι ειδικοί επί των εκλογών έχει να συμβεί στην Ελλάδα σε περίοδο ειρήνης από το 1834. 

Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετές χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού εφόσον ζουν σε χώρα μέλος της Ε.Ε θα μπορούν να συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές στις 25 Μαΐου (μόνο στη Γερμανία είναι 6.000 οι εγγεγραμμένοι) εφόσον έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Ωστόσο, όπως μας εξηγούν, τα πολλά εμπόδια που έβαλε το ίδιο το κράτος στη διαδικασία των εγγραφών όπως η μεγάλη απόσταση (για παράδειγμα ένας Έλληνας που ζει στη Γλασκόβη πρέπει να ταξιδέψει στο Λονδίνο για να ψηφίσει) κατέστησαν αρκετά πιο ελκυστική την λύση για ένα ταξίδι αστραπή στην Ελλάδα.
 
Τέλος, έχει ιδιαίτερη σημασία το τι θα ψηφίσουν, αφού οι προτιμήσεις τους δεν καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται κατά καιρούς στην Ελλάδα. Άλλωστε, όσοι Έλληνες του εξωτερικού ψηφίσουν στην Ελλάδα ή το εξωτερικό αθροιστικά αναμένεται να ξεπεράσουν τις 25.000, χωρίς να προσμετρώνται σε αυτούς οι χιλιάδες Έλληνες της Βορείου Ηπείρου που συνηθίζουν να έρχονται στην Ελλάδα για να συμμετέχουν στις εκάστοτε εκλογικές αναμετρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή τους μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για την εκλογή ή μη συγκεκριμένων υποψηφίων στις Ευρωεκλογές αλλά και συνολικά για το ποσοστό των κομμάτων και τις έδρες που θα λάβουν στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης