Εύσημα ξανά από τις ΗΠΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών - Για αξιοσημείωτο διπλωματικό επίτευγμα μιλά ο Πάλμερ

prespes_flag

Είναι ιδιαίτερα σημαντική η Συμφωνία των Πρεσπών για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, τόνισε απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Ισχυρό μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα καθίσταται ο πιο ελκυστικός επενδυτικός προορισμός στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλα και στη Βόρεια Μακεδονία και πως η υλοποίηση της Συμφωνίας είναι το «κλειδί» για την ευρωπαϊκή της πορεία, έστειλε από την Αθήνα ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, αρμόδιος για τις ευρωασιατικές σχέσεις.

Σε ενημέρωση Ελλήνων δημοσιογράφων στην Αθήνα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη χώρα μας για επαφές εργασίας, ο κ. Πάλμερ χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ως αξιοσημείωτο διπλωματικό επίτευγμα. Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών στην προσέλκυση επενδύσεων, εκτίμησε πώς θα προσελκύσει διεθνείς επενδυτές και θα δημιουργήσει ευκαιρίες στις ελληνικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα σε αυτές που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα, και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, ως σημείο εισόδου στα Δυτικά Βαλκάνια. «Για ένα διεθνή επενδυτή με πολλά χρήματα που ψάχνει ένα μέρος να επενδύσει τα λεφτά και θέλει να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα της βαλκανικής αγοράς, το πιο ελκυστικό μέρος θα είναι η Θεσσαλονίκη» ανέφερε χαρακτηριστικά και μιλώντας Ελληνικά χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη «πρωτεύουσα των Βαλκανίων».

matthewpalmer


Κλειδί για την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών


«Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν ένα αξιοσημείωτο διπλωματικό επίτευγμα. Αναμφισβήτητα ήταν το πιο σημαντικό καθαρά διπλωματικό επίτευγμα στην περιοχή από τη Συμφωνία του Ντέιτον» τόνισε ο Μάθιου Πάλμερ. Αυτό που την έκανε δυνατή ήταν η δημιουργικότητα, η καλή θέληση, οι ισχυρές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων που είχαν επιφορτιστεί με τη διαπραγμάτευση της Συμφωνίας, επισήμανε.

Επίσης, έστειλε το μήνυμα στη γείτονα χώρα πως η υλοποίηση της Συμφωνίας είναι το «κλειδί» για την πρόοδο της Βόρειας Μακεδονίας στην πορεία ένταξής της στην ΕΕ.

Σε αυτό το σημείο, τόνισε την ανάγκη οι ηγεσίες στην Αθήνα και τα Σκόπια να εργαστούν από κοινού για να βρουν τρόπους, να αντιμετωπίσουν και να επιλύσουν αποτελεσματικά τα όποια σημεία τριβής μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και να είναι επικεντρωμένες στη μεγάλη εικόνα, στην ενίσχυση και την εμβάθυνση των σχέσεων τους και στον ευρωπαϊκό δρόμο της Βόρειας Μακεδονίας.

Αναφερόμενος στον ρόλο της Ρωσίας, είπε πως η Μόσχα εργάζεται εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών και συμπλήρωσε: «Πιστεύουμε ότι το Κρεμλίνο συνεχίζει να δρα με τέτοιο τρόπο ώστε να προσπαθήσει να υπονομεύει την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών». Συνεχίζοντας στην κατεύθυνση αυτή, σημείωσε πως «οι Ρώσοι επιθυμούν τις προστιβές και τις αναταραχές στην περιοχή αυτή και σε κάποιο βαθμό τη δυσπιστία μεταξύ και ανάμεσα στα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων» και προσέθεσε ότι η Ρωσία εργάζεται ενάντια σε οτιδήποτε ανοίγει δρόμους προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

«Η Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα των Βαλκανίων»

Είναι ιδιαίτερα σημαντική η Συμφωνία των Πρεσπών για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, τόνισε απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ. «Δεν υπάρχει τίποτα που να αρέσει περισσότερο στους επιχειρηματίες από την προβλεψιμότητα. Και η Συμφωνία των Πρεσπών θα προσφέρει προβλεψιμότητα και ασφάλεια», διαμήνυσε ο Αμερικανός διπλωμάτης απαντώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Κατέστησε σαφές πως αυτό θα γίνει περισσότερο ορατό όταν η Βόρεια Μακεδονία ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και αρχίσει να εναρμονίζει τις πρακτικές και τα πρότυπα της με αυτά της ΕΕ και τόνισε πως πρέπει να γίνουν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στη Βόρεια Μακεδονία, συμπεριλαμβανομένου του κράτους δικαίου.

Ακόμα απευθύνθηκε στις ελληνικές επιχειρήσεις, λέγοντας πως ανοίγει ευκαιρίες γι' αυτές και ιδιαίτερα για εκείνους που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα, και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, ως σημείο εισόδου στα Δυτικά Βαλκάνια. «Για ένα διεθνή επενδυτή με πολλά χρήματα που ψάχνει ένα μέρος να επενδύσει τα λεφτά και θέλει να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα της βαλκανικής αγοράς, το πιο ελκυστικό μέρος θα είναι η Θεσσαλονίκη» υπογράμμισε και μιλώντας Ελληνικά είπε πως είναι «η Θεσσαλονίκη είναι η πρωτεύουσα των Βαλκανίων». Ξεδιπλώνοντας τα πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης για τους επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν στα Βαλκάνια, είπε πως έχει τις υποδομές, τις διασυνδέσεις, εύκολη πρόσβαση και τώρα πολιτικές σχέσεις που καθιστά ευκταία την κεφαλαιοποίηση των ευκαιριών και των επενδύσεων. Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, εκτίμησε πως θα προσελκύσει διεθνείς επενδυτές.

Ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ επαναβεβαιώνει τη δύναμη των σχέσεων τους

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στη σημασία του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Δεκέμβριο από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Κατρούγκαλο. Κατά την έναρξή του Στρατηγικού Διαλόγου τον Δεκέμβριο στην Ουάσιγκτον οι δύο χώρες επαναβεβαίωσαν τη δύναμη της σχέσης τους και τον βαθμό που οι απόψεις τους για την ευρύτερη περιοχή συμπίπτουν και επικαλύπτονται, αλλά και τους τομείς που μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται περαιτέρω για την εμβάθυνση και την ενδυνάμωση της σχέσης τους, τόνισε ο κ. Πάλμερ. Εξέφρασε μάλιστα την προσμονή της αμερικανικής πλευράς για την πραγματοποίηση της επόμενης συνάντησης και για τη συνέχιση της συζήτησης μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, καθώς επίσης και σε χαμηλότερο επίπεδο με εμπειρογνώμονες. «Ψάχνουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε για να προωθήσουμε τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Ελλάδας μαζί και συλλογικά» ανέφερε αποτυπώνοντας τη βούληση της αμερικανικής πλευράς.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας θα είναι ίδιες με αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα, ο Μάθιου Πάλμερ είπε πως οι σχέσεις είναι μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ και όχι μεταξύ των κυβερνήσεων. Τόνισε πως οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ισχυρές, υγιείς, δυναμικές και θετικές.

Εμβληματική για την πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων η περυσινή ΔΕΘ

Ξεκινώντας την εισήγησή του, ο Μάθιου Πάλμερ έκανε ξεχωριστή αναφορά στην περσινή ΔΕΘ κατά την οποία οι ΗΠΑ ήταν τιμώμενη χώρα. «Ήμουν στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Πραγματικά πιστεύω ότι ήταν εμβληματική για τη θετική πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Προέκυψε από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ήταν τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ και από την τεράστια προσέλευση στο αμερικανικό περίπτερο» επισήμανε ο Αμερικανός διπλωμάτης και χαρακτήρισε συγκινιτική τη συμμετοχή του κόσμου και απόδειξη της στενής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας.

«Συγκρατημένα αισιόδοξος για το Κυπριακό»

Την υποστήριξη των ΗΠΑ για την επίλυση του Κυπριακού υπό τον ΟΗΕ στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, επανέλαβε κατά την ενημέρωσή του στην Αθήνα ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών. Επίσης, εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ και στις συνομιλίες που διεξάγει και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες για τη διεξαγωγή ενός νέου γύρου συνομιλιών στο άμεσο μέλλον. Ειδικότερα, για τη διευθέτηση του Κυπριακού, είπε πως είναι συγκρατημένα αισιόδοξος.

Σε ό,τι αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών, ο Αμερικανός διπλωμάτης είπε πως «θέλουμε να δούμε τα αποτελέσματα των συνομιλιών της Τζέιν Χολ Λουτ για να πάρουμε μια αίσθηση πού βρίσκονται τα μέρη, για τις θέσεις των κοινοτήτων και ποιες είναι οι διαφορές».

Ειδική μνεία έκανε ο Μάθιου Πάλμερ για τα ενεργειακά, διατυπώνοντας την ελπίδα ότι η ανακάλυψη των ενεργειακών κοιτασμάτων από την Κύπρο θα προχωρήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να ενθαρρυνθούν όσοι εργάζονται για λύση. Εν τω μεταξύ, προσέθεσε, οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν όλους τους εμπλεκόμενους να συμπεριφέρονται συγκρατημένα και υπεύθυνα και να αποφεύγουν οτιδήποτε είναι προκλητικό.

«Οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν την αλλαγή των συνόρων στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων»

Η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου θα αναδιαμορφώσει την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, εκτίμησε ο Αμερικανός διπλωμάτης. Εξήγησε πως θα ανοίξει τον ευρωπαϊκό δρόμο στη Σερβία και την ευρωπαϊκή προοπτική για το Κόσοβο και συμπλήρωσε πως αίρει την πιο σημαντική πηγή επιρροής της Ρωσίας στη Σερβία και θα ελευθερώσει το Βελιγράδι να επιδιώξει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες του. Επίσης, ανέφερε πως θα δώσει στους κατοίκους του Κοσόβου ελπίδα ότι υπάρχει ένα μέλλον για αυτούς παραμένοντας στο Κόσοβο.

Περαιτέρω επισήμανε πως οι ΗΠΑ επιθυμούν ιδιαιτέρως να δουν μια συμφωνία για τη συνολική ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου, τονίζοντας πως το κεντρικό κομμάτι θα πρέπει να είναι η αμοιβαία αναγνώριση μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας. Αναγνώρισε παράλληλα πως πολιτικά είναι πολύ δύσκολο για το Βελιγράδι να το κατανοήσει αυτό.

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση του Κοσόβου, είπε πως θα θέλαμε να δούμε να επιστρέφει η διαδικασία διαλόγου.

Την ίδια στιγμή, ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν την αλλαγή των συνόρων στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, σημειώνοντας παράλληλα: «Δεν λέμε ότι δεν μπορούν να συζητήσουν οριοθέτηση των συνόρων. Εάν αυτό είναι μέρος μιας συνολικής συμφωνίας, θα το εξετάσουμε προσεκτικά».

Τέλος, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (7)

Από τώρα και ως τις εκλογές...

αλλά και μετά θα έχουμε συστηματικές τοποθετήσεις των υποστηρικτών της προδοτικής συμφωνίας και συστηματική βουβαμάρα των διαφωνούντων ή των δήθεν διαφωνούντων ( βλέπε ΝΔ ). Και αν ο μη γένοιτο επανεκλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ικανοί να αμφισβητήσουν τα σύνορα και να τα πάνε εκεί που τους βολεύει.

SPYROS

Και βεβαια ειναι Μεγα Διπλωματικο Επιτευγμα η συμφωνια των Προδοτων (εεε, των Πρεσπων ηθελα να πω) κατα τους αμερικανους αλλα και τους ευρωπαιους αφου για πρωτη φορα κυριαρχος κρατος (Ελλαδα) με την υπογραφη ολων των πολιτικων της παραχωρησε Ονομασια, Εθνοτητα, Γλωσσα, Ιστορια και φυσικα ελευθερο πεδιο για Εδαφικες Διεκδικησεις σε μικροτερη και υπο διαμορφωση χωρα-μορφωμα που προηλθε απο κομματι επαρχιας παλαιοτερης χωρας (Γιουγκοσλαβια) που οι ιδιοι (αμερικανοι και ευρωπαιοι) διελυσαν επι τουτου! Τα καταφεραν μια χαρα αμερικανοι και ευρωπαιοι με ντελιβερα ενα παιδι του Σταλιν (Τσιπρας) και εκαναν την Ελλαδα να υπογραψει την διαλυση της! Θα τα δουμε οσονουπω εμεις οι ιδιοι (και οχι τα παιδια μας). Εδω ειμαστε....

;

Διπλωματικο επιτευγμα οταν η μια χωρα δινει τα παντα με ανταλλαγμα ενα συνθετικο μπροστα.....απορουμε πώς δε το χε σκεφτει κανεις επι 30 χρονια....

Άγγελος

Ρωτούν πολλοί τι συμφέρον έχουν οι ΗΠΑ και επείγονται τόσο να εντάξουν την FYROM στο ΝΑΤΟ. Πολύ λίγοι γνωρίζουν ότι είναι ήδη εγκατεστημένη στα σύνορα FYROM και Κοσόβου η μεγαλύτερη παγκοσμίως αμερικανική βάση, που ονομάζεται «Camp Bondsteel» και απέχει μόλις 150 χλμ. από τα ελληνικά σύνορα. Η βάση αυτή έχει έκταση 4.000 περίπου στρεμμάτων, 300 περίπου κτίρια (μεταξύ των οποίων το καλύτερα εξοπλισμένο νοσοκομείο όλης της Ευρώπης), 25 χλμ. οδικού δικτύου στο εσωτερικό της, 10.000 άτομα στρατιωτικό προσωπικό, 140 περίπου αεροσκάφη και ελικόπτερα και τον πιο βαρύ πολεμικό εξοπλισμό που υπάρχει στην Ευρώπη. Οι αμερικανοί στρατιωτικοί και ο αμερικανικός τύπος αποκαλούν συνήθως με καμάρι τη βάση αυτή με το υποκοριστικό «Grand Dame» (Μεγάλη κυρία) και χαίρονται γιατί αυτή και το Σινικό Τοίχος είναι τα μόνα ανθρώπινα κατασκευάσματα επάνω στη Γη που διακρίνονται με γυμνό μάτι από τη Σελήνη! Πέρα απ΄αυτά, η βάση αυτή αποτελεί το συντονιστικό και λογιστικό κέντρο υποστήριξης όλων των άλλων αμερικανικών βάσεων της Ανατολικής Μεσογείου και φιλοξενεί το αρχηγείο της πολυεθνικής δύναμης KFOR (η οποία δήθεν προστατεύει το κράτος του Κοσόβου, αλλά στην ουσία αστυνομεύει όλη τη Βαλκανική). Μόλις ενταχθεί η FYROM στο ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να μεταφέρουν εκεί και την αεροπορική βάση τους από το «Aviano» της Ιταλίας (από την οποία, αν θυμάστε, ξεκινούσαν τα αμερικανικά και βρετανικά αεροπλάνα, που βομβάρδιζαν με απεμπλουτισμένο και υπερπλουτισμένο ουράνιο την Σερβία το 1999). Ταυτόχρονα, στήνεται ήδη νοτιο-ανατολικά της «Grand Dame» (αρκετά πιο κοντά στα ελληνικά σύνορα), δεύτερη μεγάλη βάση, σκοπός της οποίας είναι η επιτήρηση όλων των Βαλκανίων και των δυτικών συνόρων της Ρωσίας, καθώς και του αγωγού πετρελαίου μήκους 900 χλμ. που θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αδριατική μέσω Βουλγαρίας, FYROM και Αλβανίας και θα μεταφέρει 750.000 βαρέλια ημερησίως. Προς τούτο, έχει ήδη συσταθεί το κονσόρτσιουμ διαχείρισης του πετρελαιαγωγού, με την επωνυμία «ΑΜΒΟ» (Albanian-Macedonian-Bulgarian Oil)! Τέλος, ελάχιστοι γνωρίζουν ότι, πέρα από τις θεόρατες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, εξίσου γιγαντιαία και πολυάνθρωπη είναι η Πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια, όπου λειτουργούν και δύο μυστικές υπηρεσίες που παρακολουθούν/εποπτεύουν τη Βαλκανική, αλλά και την ευρύτερη περιοχή από Ισραήλ μέχρι Τσεχία.Η αμερικανική διπλωματία ζήτησε από την Ελληνική Κυβέρνηση να είναι πιο ευέλικτη στις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να επιλυθεί το ονοματολογικό και να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ.

ΓΙΩΡΓΗΣ

Δηλαδη θελετε να μας πειτε οτι εαν τα Σκοπια δεν επαιρναν την ονομασια Μακεδονια και επαιρναν ενα αλλο οποιοδηποτε ονομα, οι τεραστιες αυτες αμερικανικες βασεις και ο εξοπλισμος τους δε θα μπορουσαν να ελεγχουν και να επιτηρουν το γεωστρατηγικο αυτο Χωρο!; Μηπως,ηταν ορος των Αμερικανων:ή Μακεδονια ή τα μαζευουμε και φευγουμε!; Αστεια πραγματα! Ο Τσιπρας, ουτε εκβιαστηκε, ουτε βρεθηκε προ ''ανωτερας βιας'' και ολοι παρακολουθησαμε οτι γινοταν μια απο τις μακροσυρτες διαπραγματευσεις ρουτινας του ΟΗΕ, και οι μεγαλοι ειχαν δρομολογησει τις δουλειες τους και περιμεναν καρτερικα, να βαλουν οι Σκοπιανοι μυαλο και οχι να χασει ο Τσιπρας το δικο του! Τωρα, γιατι ο Τσιπρας εσπευσε; Ιδου η απορια! Παντως για τους ξενους ο Τσιπρας ηταν θεοσταλτο δωρο,δεν ειπαν οχι,και εδειξαν ποικιλοτροπως τη χαρα τους!

ΣΥΝΤΟΜΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ..."ΕΥΣΗΜΑ"

Τα δικά μας "εύσημα" θα τα πάρουν στις εκλογές

Ki αν δεν αρέσουν όλα αυτά ...

στους Έλληνες και στους Σέρβους, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης