Παρουσία Τσίπρα-Μητσοτάκη ξεκίνησε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Παρουσία Τσίπρα-Μητσοτάκη ξεκίνησε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Τι ανέφεραν οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας

4651312
Με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κοινοβουλευτικών κομμάτων και παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε το απόγευμα η συζήτηση του προϋπολογισμού του κράτους για το 2019.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δημήτρης Βέττας προτίμησε να ασκήσει κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις υποστηρίζοντας ότι φέρουν αποκλειστική ευθύνη για την οικονομική λαίλαπα που ισοπέδωσε εισοδήματα και συνταξιουχους. Παράλληλα υποστήριξε πως ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει ως στόχο την κοινωνική συνοχή και τον σεβασμό του δημόσιου χρήματος. Ο κ. Βέττας χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «επεκτατικό» αναφέροντας ότι ενισχύει το κοινωνικό κράτος και μειώνει τους φόρους.

Ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως «Η κυβέρνηση ζυγίστηκε με τα προβλήματα της χώρας, μετρήθηκε και βρέθηκε ελλιποβαρής. Και με μόνη συγκολλητική ουσία τον πολιτικό καιροσκοπισμό, χωρίς ιδεολογικές συντεταγμένες, θα μείνει στην ιστορία ως «πολιτική ανεμοδούρα». Παράλληλα υποστήριξε ότι η χώρα παραμένει υπο την αυστηρή μνημονιακή επιτροπεία και σε διαρκή λιτότητα.

Ακολουθούν ολόκληρες οι ομιλίες των εισηγητών: 

Βέττας: Ο Προϋπολογισμός δίνει και δεν παίρνει

«Ο Προϋπολογισμός του 2019 είναι επεκτατικός Προϋπολογισμός, είναι ένας Προϋπολογισμός που δίνει δεν παίρνει. Η χώρα άλλαξε σελίδα με την έξοδο από το μνημόνιο και εξαιτίας της βελτίωσης των μακροοικονομικών μεγεθών, αλλάζουμε το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής: σήμερα μπορούμε να δώσουμε και δεν θα πάρουμε» ανέφερε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βέττας κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή.

«Ο Προϋπολογισμός δεν έχει ούτε δημοσιονομικούς περιορισμούς, δεν έχει περικοπές δαπανών, δεν έχει αύξηση φόρων. Αντίθετα, έχει μείωση εισφορών και φόρων και αύξηση κοινωνικών δαπανών», είπε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, και αναφέρθηκε στα μέτρα:

Κλείσιμο
- της σταδιακής μείωσης του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% (1% κατ' έτος)

- της μείωσης του ΕΝΦΙΑ για την ανακούφιση χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων

- της μη καταβολής τέλους επιτηδεύματος για αγρότες μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, για φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας

- της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών

- της επιδότησης του 50% των εργοδοτικών εισφορών για νέους έως 25 ετών

- της επιδότησης ενοικίου για 340.000 οικογένειες

- της μείωσης φορολογίας διανεμόμενων κερδών

- της πρόσληψης 7.500 ατόμων στα κοινωνικά προγράμματα Ειδικής Αγωγής

- του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι

- της κατάργησης του μέτρου περικοπής της προσωπικής διαφοράς κύριων και επικουρικών συντάξεων.

«Αυτά είναι μέτρα που ψηφίζονται μόνο από κυβερνήσεις που έχουν βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια» είπε ο Δημήτρης Βέττας για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση ψηφίζει μέτρα θετικά για την υγιή επιχειρηματικότητα και την κοινωνική συνοχή.

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις δραματικές διαπραγματεύσεις της παρούσας κυβέρνησης και το δρόμο που διανύθηκε ως την οριστική έξοδο από τα μνημόνια - περίοδο κατά την οποία, όπως είπε, η αξιωματική αντιπολίτευση έδωσε ρεσιτάλ καταστροφολογίας και παραπληροφόρησης, η οποία διαψεύστηκε πανηγυρικά την 21η Αυγούστου «με την κοινωνία όρθια».

«Σεβαστήκαμε το δημόσιο χρήμα, δεν το διασπαθίσαμε, δεν το μοιράσαμε σε φίλους κολλητούς και ημετέρους. Προσπαθήσαμε και θα προσπαθούμε να στηρίξουμε τον κόσμο που για δεκαετίες ήταν στο περιθώριο, ήταν έξω από το κέρδος, την διανομή και το παιχνίδι», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δέχθηκε επιθέσεις από τις πολιτικές δυνάμεις που κάνανε πλιάτσικο σε αυτόν τον τόπο, αλλά η κυβέρνηση άντεξε και θα αντέξει, διότι η χώρα έχει ανάγκες για μεγάλες προοδευτικές αλλαγές.

Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση τερματίζει την θητεία της με ένα μνημονιακό κατ' ουσίαν Προϋπολογισμό

Με έναν «αντιαναπτυξιακό» και «κατ' ουσίαν μνημονιακό» Προϋπολογισμό, η κυβέρνηση «της αυταπάτης, των ιδεοληψιών, του τυχοδιωκτισμού και της σκληρής και αχρείαστης λιτότητας», τερματίζει τη θητεία της, ανέφερε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο Προϋπολογισμός του 2019 - συνέχισε ο κ. Σταϊκούρας - καταρτίστηκε σε συνθήκες ασφυξίας και μιζέριας στο πεδίο της οικονομίας, απογοήτευσης και παραίτησης στο πεδίο της κοινωνίας, και διχαστικής όξυνσης στο πεδίο της πολιτικής, ενώ θα εκτελεστεί σε ένα ομοχλώδες και με υψηλούς κινδύνους, εξωτερικό και εσωτερικό περιβάλλον.

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, τόνισε ότι μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, παρότι η κυβέρνηση «ντύνεται Αϊ Βασίλης» με τις πρακτικές της, δεν πείθει ούτε μικρά παιδιά: Αφού προχωρά σε 17 περικοπές συντάξεων και σε 29 αυξήσεις φόρων, επιβάλλει μόνιμα μέτρα λιτότητας 9,5 δισ. ευρώ, φτωχοποιεί την κοινωνία και διαλύει τη μεσαία τάξη, έρχεται σήμερα, αποσπασματικά και με μεγάλη καθυστέρηση, να προωθήσει μειώσεις κάποιων φόρων, που η ίδια επέβαλε και η ΝΔ καταψήφισε.

«Έτσι, η κυβέρνηση δεν μπορεί να 'βαπτίζει' επιτυχία τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μόνο στους ελεύθερους επαγγελματίες, αφού προηγουμένως, μόνη της τις αύξησε.

Ούτε τη μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων, αφού προηγουμένως μόνη της, την αύξησε, και σήμερα νομοθετεί αυτή, να διαμορφωθεί το 2021 εκεί που την παρέλαβε το 2015! Και προφανώς, ούτε την μη περαιτέρω αχρείαστη περικοπή των συντάξεων, αφού προηγουμένως, μόνη της την ψήφισε, αν και δεν προβλεπόταν ούτε καν στο 3ο Πρόγραμμα» υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

Σε κάθε περίπτωση, είπε ο εισηγητής της ΝΔ, αφού η κυβέρνηση συνεχίζει να παίρνει 10 από τα «πορτοφόλια» όλων των πολιτών, έστω και έτσι επιστρέφει 1 στις «τσέπες» κάποιων - και αυτό το 1 θα έχει περιορισμένη επίδραση στην ανάπτυξη, εξαιτίας του μικρού ύψους και της σύνθεσής του, όπως επισημαίνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Συνεπώς, η κυβέρνηση, αντί να πανηγυρίζει, ας κοιταχθεί στον καθρέφτη» είπε ο κ. Σταϊκούρας και σημείωσε ότι η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

«Απαιτείται στιβαρή πολιτική ηγεσία, βούληση, αποφασιστικότητα και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, όπως το σχέδιο της ΝΔ» συμπέρανε ο κ. Σταϊκούρας: Το σχέδιο αυτό, μεταξύ άλλων προβλέπει επενδυτική πανστρατιά, αποφέρει περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα σε όλους τους πολίτες, βελτιώνει την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, στοχεύει σε ένα καλύτερο κράτος, αναστρέφει την αυξημένη «διαρροή» επιστημόνων και επιχειρήσεων, βοηθά τη χώρα να ανταποκριθεί στον «δομικό μετασχηματισμό της εργασίας» και διασφαλίζει τη συστηματική χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές, με χαμηλό κόστος δανεισμού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης