Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε την έκθεση «Ρήγας και Επανάσταση»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε την έκθεση «Ρήγας και Επανάσταση»

Ο Ρήγας Φεραίος, με το πνεύμα του και τον αγώνα του και με κορύφωση το μαρτύριό του, υπήρξε ο «σπόρος», από τον οποίο βλάστησε, άνθισε και καρποφόρησε το εθνικό δένδρο της ελευθερίας μας είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος

20348214
Στον καταλυτικό και καθοριστικό ρόλο του Ρήγα Φεραίου στην εθνεγερσία του 1821 αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στα εγκαίνια έκθεσης με θέμα «Ρήγας και Επανάσταση», που διοργανώνει η Βουλή των Ελλήνων.

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, η Ιστορία έχει αποδείξει, και μάλιστα με αμάχητα τεκμήρια, ότι ο Ρήγας Φεραίος, με το πνεύμα του και τον αγώνα του και με κορύφωση το μαρτύριό του, υπήρξε από τη μία πλευρά ο «σπόρος», από τον οποίο βλάστησε, άνθισε και καρποφόρησε το εθνικό δένδρο της ελευθερίας μας, και από την άλλη πλευρά και συνακόλουθα, η «σπίθα», η οποία συνέτεινε καταλυτικώς στην έκρηξη της εθνεγερσίας του 1821.

«Ας μου επιτραπεί σήμερα να σταθώ, στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης, στην κυριότερη, κατά την γνώμη μου, πτυχή του πνεύματος και του αγώνα του Ρήγα Φεραίου, ήτοι στην πτυχή της ελευθερίας. Διότι αποτελεί γεγονός αδιαμφισβήτητο ιστορικώς, ότι η όλη προσωπικότητα και το έργο του Ρήγα Φεραίου συνδέονται αρρήκτως με τη βαθύτερη έννοια της ελευθερίας. Κι αυτό αποκτά τόσο μεγαλύτερη σημασία, αν αναλογισθούμε ότι ο αγώνας του Ρήγα Φεραίου υπέρ της ελευθερίας έγινε μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες διεθνώς συνθήκες, όταν όλα τα "έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά", κατά τον εμβληματικό στίχο του Διονυσίου Σολωμού» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Υπό αυτά τα δεδομένα, πρόσθεσε, ο «Θούριος» του Ρήγα Φεραίου υπήρξε, καθ' όλα, ο προάγγελος του Εθνικού Ύμνου μας, του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού. Και ο στίχος «καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή» συνιστά, ταυτόχρονα, «εγερτήριο σάλπισμα» της εθνεγερσίας του 1821 και εθνική παρακαταθήκη μας ως προς το δικό μας χρέος απέναντι στην πατρίδα μας, στον λαό μας και στο έθνος μας.

Κλείσιμο
Στη συνέχεια, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι ο αγώνας του Ρήγα Φεραίου υπέρ της ελευθερίας παραμένει εξαιρετικά επίκαιρος διαχρονικά, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της σημερινής κρίσιμης συγκυρίας, όταν επιπροσθέτως συνειδητοποιούμε ότι ο Ρήγας Φεραίος αγωνίστηκε για την ελευθερία κάθε υπόδουλου έθνους και λαού.

«Την επικαιρότητα αυτή αναδεικνύουν, σ' όλη της την έκταση, οι συνθήκες που επικρατούν, δυστυχώς, κατ' εξοχήν εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνθήκες, οι οποίες διαμορφώνονται από αδίστακτα μορφώματα λαϊκισμού, που φθάνουν στο όριο του φασισμού και του ναζισμού και που έχουν ως στόχο την κατεδάφιση αυτού του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Κατά τούτο, ο "Θούριος" του Ρήγα Φεραίου πρέπει ν' αποτελεί, και για κάθε συνειδητοποιημένο Ευρωπαίο, πηγή έμπνευσης και θάρρους για την απάντηση που πρέπει να δώσουμε, όλοι μαζί και αποφασισμένοι, στους ύπουλους εχθρούς της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και, εν τέλει, αυτού του κοινού μας ευρωπαϊκού πολιτισμού», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης