Υπουργικό στη σκιά του τυφώνα Καμμένου

tsipkamm0

Αύριο η πρώτη συνεδρίαση στον απόηχο των αναταράξεων από τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας για Plan B στο Σκοπιανό και την πρόταση για νέες βάσεις στην Ελλάδα - «Οι ΑΝΕΛ δεν είναι Σαλβίνι, είναι αναγκαίο καλό - ο Τσίπρας γνωρίζει, αλλά δεν εγκρίνει την εναλλακτική πρόταση για τα Σκόπια», δήλωσε ο Πάνος Καμμένος

Στη σκιά του ... τυφώνα Καμμένου συνεδριάζει αύριο το μεσημέρι το υπουργικό συμβούλιο. Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση στον απόηχο των αναταράξεων μεταξύ Πάνου Καμμένου και ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των αμερικάνικων βάσεων στην Ελλάδα και το Σκοπιανό.

Στην ατζέντα θα βρεθούν ζητήματα οικονομίας (προϋπολογισμός) αλλά και ο προγραμματισμός του νομοθετικού έργου ( της νομοθέτησης του πακέτου των ελαφρύνσεων ΔΕΘ).

Νωρίτερα,  στα ομαδικά πυρά που δέχθηκε από στελεχη του ΣΥΡΙΖΑ για τα έργα και τις ημέρες του στις ΗΠΑ όπου εμφάνισε Plan B για το σκοπιανό και πρότεινε τη δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα απάντησε  ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, στέλνοντας παράλληλα μηνύματα τόσο προς τον κυβερνητικό του εταίρο, όσο και προς το δικό του κομματικό ακρατήριο. 

Ο Πάνος Καμμένος υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι γνώστης της εναλλακτικής πρότασης για το σκοπιανό, αλλά δεν συμφωνεί μ΄αυτή και εξήγησε ότι ήταν περίπου ... υποχρεωμένος να εμφανίσει μια πρόταση ενώπιον των αμερικανών μια πρόταση και να μη μείνει στην άρνηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει από τους ΑΝΕΛ μέχρι να έρθει η συμφωνία στη Βουλή και απέκρουσε τον χαρακτηρισμό «Σαλβίνι της Ελλάδας» υποστηρίζοντας:  «Εγώ σε πολιτικό επίπεδο καταλαβαίνω και αποδέχομαι τις ιδεολογικές δαφορές με τον κ. Φίλη. Οι ΑΝΕΛ δεν είναι Σαλβίνι, οι ΑΝΕΛ στήριξαν την κυβερνητική πολιτική στο θέμα των προσφύγων περισσότερο από όποιον άλλο γιατί είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή είναι η σωστή πολιτική». Πρόσθεσε όμως, ότι αν οι πλειοψηφίες επιλέξουν διαζύγιο για την συγκυβέρνηση, τότε θα υπάρξει διαζύγιο. 


Επιχειρώντας να εξηγήσει το λόγο που έκανε την παρουσίαση για το εναλλακτικό σχέδιο για το Σκοπιανό στον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ, ο κ. Καμμένος είπε ότι «έχω υποχρέωση ως κυβερνητικός εταίρος να εξηγήσω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών εμας ως κυβερνητικό εταίρο δεν μας βρίσκει σύμφωνους».

«Η θέση της κυβέρνησης παραμένει η Συμφωνία των Πρεσπών αλλά εγώ ως κυβερνητικός εταίρος δεν θα την ψηφίσω όταν έρθει στη Βουλή» συμπλήρωσε ο υπουργός Άμυνας και πρόσθεσε «στην πολιτική δεν μπορείς να είσαι μια άρνηση. Όταν είσαι ενώπιον του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έχει την υποχρέωση στη δική σου άρνηση να βγάλεις και μια εναλλακτική πρόταση. Την εναλλακτική πρόταση τη γνωρίζει ο πρωθυπουργός αλλά δεν την έχει εγκρίνει ως κυβερνητική πολιτική».

Εάν οι πλειοψηφίες ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαλέξουν διαζύγιο, θα υπάρξει διαζύγιο 

Εξέφρασε επίσης την πίστη του ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα έρθει στη Βουλή προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν νιώθει καθόλου άβολα από τις επιθέσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. «Στις δημοκρατίες το Σύνταγμα λύνει τις δυσαρμονίες. Το Σύνταγμα προβλέπει ότι υπαρουν και κυβερνήσεις συνεργασίας».

«Έκανα μια προταση όπως οφείλει κάθε δημοκρατικό κόμμα. Ποια θέση έχει η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ; Παίζουν κρυφτούλι κι εμείς ως ΑΝΕΛ δεν θα το παίξουμε» έκλεισε το θέμα του plan B.

Ωστόσο στην ερώτηση αν θα υπάρξει διαζύγιο με τον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «στις δημοκρατικές διαδικασίες και τα δημοκρατικά κόμματα η πλειοψηφία αποφασίζει. Εάν η πλειοψηφία των δύο κομμάτων αποφασίσει ότι πρέπει να υπάρξει διαζύγιο, θα υπάρξει διαζύγιο».

Επισήμανε πάντως ότι μέχρι να έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή «και παραμένουμε στην κυβερνηση και τη στηρίζουμε».

Εάν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή εμείς θα αποχωρήσουμε από την κυβέρνηση

Επανέλαβε, δε, ότι «εάν γίνουν τα πάνω κάτω και σήμερα βρεθουν 11 αποστάτες που θα ψηφίσουν στο κοινοβουλιο των Σκοπίων κατά του 70% του λαού των Σκοπίων. Εάν αυτοί θα παραμείνουν για 3 μήνες στη Βουλή ως αποστάτες και ξαναψηφίσουν τη συμφωνία και κάνουν συνταγματικές αλλάγες και εάν και όταν έρθει στην Ελλάδα και να δούμε αν θα ισχύει, γιατί η συμφωνία είναι αντισυνταγματική γιατί δεν φέρει τη συμφωνία του προέδου της πΓΔΜ και δεν ψηφίστηκε με πάνω από 50% στο δημοψήφισμα - αφήστε τα συμβουλευτικά αυτά είναι για τους ψυχιάτρους - δεν υπάρχει άρθρο στο Σύνταγμα των Σκοπίων που να λεει ότι είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα το δημοψήφισμα. Εάν υποθετικά , αν και υποθετικά δεν μιλάμε στην πολιτική, θα δει η κυβέρνηση εάν ισχύει η συμφωνία γιατί εφόσον έχουν παραβιαστεί όροι πρέπει να επανεξεταστούν, εμείς θα αποχωρήσουμε από την κυβέρνηση ».

Οι αμερικανικές βάσεις δεν είναι οι «βάσεις του θανάτου»

Για την πρότασή του σχετικά με τις αμερικανικές βάσεις απάντησε πως «άκουσα ότι θα φέρουμε βάσεις στην Ελλάδα λες και ερχόμαστε για να ανατρέψουμε το "έξω οι βάσεις του θανάτου". Πρώτα από όλα δεν είναι βάσεις του θανάτου», είπε  υπενθυμίζοντας αυτό πουείχε πει ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ ότι οι ΗΠΑ είναι ο κύριος στρατηγικός εταίρος της χώρας.

«Για ποιες ποιες βάσεις μιλάμε; Στη Λάρισα βρίσκεται το ΑΤΑ και η 1η Στρατιά. Στα πλαίσια αυτών υπάρχουν νατοικές δομές. Στη νατοική δομή της Πολεμικής Αεροπορίας ζητήθηκε από τις ΗΠΑ να φιλοξενηθούν τα UAV των ΗΠΑ. Αυτά θα προτιμούσαμε να είναι στη Σμύρνη; Μήπως καταπατείται η εθνική κυριαρχία όταν δίνουμε διευκολύνσεις στο αεροδρόμιο της Λάρισας που προβλέπεται σε μια συμμαχική χώρα; Στο Βόλο ζήτησαν στο Στεφανοβίκειο που υπάρχουν Απάτσι του στρατού να φιλοξενηθεί βάσει ελικοπτέρων που φεύγει από την Τουρκία. Το να υπάρχουν και 360 οικογένειες που θα αφήσουν στο Βόλο και 5 δεκάρες, θα αναβαθμιστεί ο Βόλος και θα ενισυχθεί η ασφάλεια γιατί θα έρθουν πέραν των ελικοπτέρων, θα έρθει και ένας στρατός απάτσι. Στην Αλεξανδρούπολη είναι ένα λιμάνι το οποίο ζήτησαν να χρησιμοποιηθεί για μεταφορές συμμαχικών δυνάμεων στα Βαλκάκια. Πάντα χρησιμοποιούνταν αυτό. Θα προτιμούσαμε αυτό να γίνεται από τη Βάρνα και να είναι η Βουλγαρία ο ισχυρός εταίρος;» συμπλήρωσε ο Πάνος Καμμένος.

Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι «εγώ ζήτησα εδώ και 3 χρόνια να δούμε πώς μπορεί να ενισχυθεί με παρουσία συμμαχικών δυνάμεων η Κάρπαθος. Η Κάρπαθος είναι το εναλλακτικό αεροδρόμιο του Κανάβεραλ της ΝΑΣΑ. Νομίζετε ότι ο υπ. Άμυνας σχεδιάζει πολεμικά σχέδια και τα περνάει έξω; Υπάρχει συνεννόηση με τις Ένοπλες Δυνάμεις, παρουσιάζονται στο ΚΥΣΕΑ και εγκρίνονται ή απορρίπτονται».

Στο ταξίδι μου στις ΗΠΑ ήταν η μόνη φορά που δεν μίλησα με τον Τσίπρα

Στην ερώτηση αν όντως του τηλεφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας όσο ήταν στις ΗΠΑ μετά τις δηλώσεις του για το Σκοπιανό, ο Πάνος Καμμένος απάντησε ότι «ήταν η πρώτη φορα που δεν μιλήσαμε, συνήθως μιλάμε 2-3 φορές την ημέρα. Γι' αυτό εκνευρίστηκα γιατί αντιλήφθηκα την ύπαρξη κέντρων».

Στο σημείο αυτό έκανε και ειδική αναφορά στην Εφημερίδα των Συντακτών με την οποία έχει ανοίξει μέτωπο, λέγοντας «σας θυμίζω τη δήλωση μετά την τελευταία συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ πριν καταρρεύσει το χρηματιστήριο. Είχα μιλήσει για τράπεζες που είχαν επανέλθει στο παλαιό καθεστώς που δίνουν χρήματα σε εφημερίδες χωρίς εγγυήσεις. Όταν στηρίζει πρωτοσέλιδο σε τηλεφώνημα που δεν έγινε ποτέ και άρχισε να γράφει διάφορα για να προκαλέσει την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. Ηλιθιότητες».

«Όλα αυτά τα γράφουν ενώ ξέρουν ότι είναι ψέματα γιατί θέλουν να προκαλέσουν, γιατί θέλουν να χτυπήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ από τα αριστερά γιατί υπάρχουν άνθρωποι της αριστεράς που έχουν κάνει αγώνες για τις βάσεις» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Άμυνας έκανε ειδική αναφορά στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σάκη Παπαδόπουλο λέγοντας ότι «ο κακομοίρης είχε φέρει κάτι ρουσφέτια στο υπουργείο Άμυνας και του ότι τα ρουσφέτια τελείωσαν και από τότε μου κάνει επίθεση». Ο κ.Παπαδόπουλος, πάντως, απαντώντας στον ισχυρισμό του κ.Καμμένου δήλωσε αργότερα ότι δεν είχε ζητήσει «ρουσφέτι», αλλά είχε μεταφέρει αίτημα της κοινωνίας των Τρικάλων.

Έχω εκλεγεί 14 φορές με σταυρό αλλά δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός

Όσον αφορά τη στάση των ΑΝΕΛ είπε ότι «οι βουλευτές των ΑΝΕΛ αποφασίσουν με βάση τη συνείδησή τους. Για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών έχει τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας. Είμαστε το αναγκαίο καλό και θα παραμείνουμε ισχυροί».

«Στην πολιτική εκλέγομαι 14 φορές με σταυρό. Στην πολιτική δεν είμαι ούτε για να επιβιώσω ούτε γιατί είμαι επαγγελματίας. Ούτε σε ψηφοδέλτια Επικρατείας θα βρεθώ, ούτε θα προδώσω τους ΑΝΕΛ ποτέ. Και μονος μου να είμαι οι ΑΝΕΛ θα είναι στις επόμενες εκλογές και θα είναι πιο ισχυροί στην επόμενη Βουλή».

ΣΧΟΛΙΑ (5)

οφμμμμ

αν ερθει η συμφωνια των πρεσπων ψεκασμενοι δεν θα ξεκουμπιστειτε. μαζι με τους μπολσεβικους θα κατσετε για την μασα. προδοτες και μη ξεχασετε δωστε στους γυφτοσκοπιανους ολη την πελοπονησο. μη τους αφησετε παραπονεμενους. γιατι μετα ολο και κατι θα ζητησουν. να μη τους το δωσετε; ειναι κριμα.

Δημητριος.-

Με το στανιο όσο παραπάνω μπορούνε. Όσο παραπάνω εξουσία μπορούνε.

Πέτρος

Συνεδριάζουν και οι θίασοι...

Ισχυρή ΦΑΣΙΣΤΕΡΑ

Αλλά προσέξτε τη μίξι. Βάλτε το Κοτζιά εκτός του κλοιού Αλέξη-Πάνου Καμμένου.

Ποιος σαλβινι ρε φουκαρα

Καλά δε ντρέπεστε να συγκρίνεται τον εαυτό σας ρε ξεφτιλες τσιράκια και υπόδουλοι στην.μερκελ με τον αντιστασιακό σαλβινι; Ακολουθήστε εσείς τις εντολές της τρόικα μέχρι κεραίας και μην ξαναπιασετε στο στόμα σας τον σαλβινι που χαίρει της στήριξης του 70% του λαού του και οι Ιταλοί είναι οι μόνοι που δηλώνουν υπερήφανοι για την κυβέρνηση τους σε όλη την Ευρώπη. Άντε ρουφιανακια του Γιούνκερ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

theod0

H υποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και η σύμπλευση με ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 - Στα χέρια των κομμάτων η πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού - Kαι πόλεμος ανακοινώσεων για την «πιρουέτα» της Κουμουνδούρου

2
yriakos

Στην κυβέρνηση είναι ικανοποιημένοι και από τις αναφορές στο κείμενο των συμπερασμάτων για τις κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία για την εισβολή στη Συρία και τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

10
4808905

Η Δανία  και η Ολλανδία να έχουν πιο ενεργό ρόλο στις διαβουλεύσεις για τα Δυτικά Βαλκάνια, από την Ελλάδα αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αποφεύγει την παραμικρή αναφορά στο Γαλλικό βέτο

11
4924208

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι πιστεύει στην ανάγκη να ακουστεί η φωνή των αποδήμων και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση – Επιστολή τεσσάρων σημείων του Θεοδωρικάκου προς τα κόμματα ενόψει της συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής τη Δευτέρα

67
eu-summit-table-arthro

Ξεκάθαρο όχι των Ευρωπαίων ηγετών στο αίτημα για ένταξη Σκοπίων και Αλβανίας στην ΕΕ - Το ζήτημα της διεύρυνσης απλώς θα συζητηθεί, κάποια στιγμή, μέχρι τον Μάιο του 2020 χωρίς την παραμικρή δέσμευση ότι μελλοντικά μπορεί να αποφασιστεί η είσοδος των δύο χωρών στην ΕΕ

14