Το …χρηματιστήριο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ

Το …χρηματιστήριο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ

Θεαματικές αλλαγές από το μοίρασμα της τράπουλας...

Το …χρηματιστήριο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ
Κάθε αλλαγή στη σύνθεση της κυβέρνησης έχει φυσικά και κερδισμένους και χαμένους. Σε ένα μάλιστα σαρωτικό ανασχηματισμό με γενναίο μοίρασμα της τράπουλας η άνοδος και η πτώση των πολιτικών μετοχών που αντιπροσωπεύει κάθε υπουργός και υφυπουργός είναι ενίοτε θεαματική.

Έχουμε και λέμε:

Κλείσιμο
Στους κερδισμένους εντάσσονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο 25 στελέχη της κυβέρνησης, ο Γιάννης Ραγκούσης, που εδραίωσε τη θέση του ως πρώτος τη τάξη υπουργός, ο Δημήτρης Δρούτσας, που αναβαθμίστηκε σε υπουργός Εξωτερικών, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ο Χάρης Καστανίδης, που θα έχει όλο το υπουργείο Δικαιοσύνης, χωρίς υφυπουργό, καθώς και τρεις πρώην υφυπουργοί, που αναβαθμίστηκαν σε αναπληρωτές υπουργοί, ο Νίκος Σηφουνάκης, η Φώφη Γεννηματά, ο Γιώργος Κουτρουμάνης.

Επίσης ο Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος άντεξε στην πίεση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Φυσικά στους κερδισμένους είναι οι νέοι υπουργοί Κώστας Σκανδαλίδης, Χρήστος Παπουτσής και Γιάννης Διαμαντίδης, καθώς και ο νέοι αναπληρωτές υπουργοί Τηλέμαχος Χυτήρης και Σωκράτης Ξυνίδης.

Κερδισμένοι είναι και νέοι υφυπουργοί, 12 στον αριθμό.

Ξεχωρίζει ασφαλώς ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος λαμβάνει αρμοδιότητες επί του συντονισμού της κυβέρνησης. Δεν είναι βέβαιο ότι πρόκειται για τον απολύτως διακριτό και πανίσχυρο ρόλο, για τον οποίο γινόταν τόσος λόγος το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο ο ανασχηματισμός τον αναβαθμίζει και τον προωθεί προς τη θέση του νούμερο 2 στην κυβέρνηση.
Limit up φαίνεται ότι έκαναν οι μετοχές του Μιχάλη Χρυσοχοίδη, που εγκατέλειψε ένα αδιέξοδο υπουργείο και ανέλαβε τον πυλώνα της ανάπτυξης.

Στην ομάδα των χαμένων από τις νέες ισορροπίες βρίσκονται 12 στελέχη της κυβέρνησης.

Είναι πρωτίστως η Λούκα Κατσέλη, που υποβαθμίστηκε σε υποδεέστερο υπουργείο, οι Παύλος Γερουλάνος, Τίνα Μπιρμπίλη και Άννα Διαμαντοπούλου που πλέον θα μοιραστούν την εξουσία του υπουργείου τους με αναπληρωτές υπουργούς.

Φυσικά και ο Χάρης Παμπούκης, που απώλεσε ορισμένες αρμοδιότητες επί του συντονιστικού. Επίσης οι υφυπουργοί Φίλιππος Σαχινίδης, Σπύρος Κουβέλης, Θάνος Μωραίτης, Γιάννης Μανιάτης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Γιάννης Πανάρετος, Γιώργος Νικητιάδης, που είδαν να έρχονται και νέοι υφυπουργοί ή και αναπληρωτές υπουργοί στα υπουργεία τους, με αποτέλεσμα να γίνει αναδιανομή της εξουσίας, πιθανόν σε βάρος τους.

Σε «ίσα βάρκα ίσα νερά» κινούνται 11 κυβερνητικά στελέχη. Κατ’ αρχήν και επί του παρόντος ο Θεόδωρος Πάγκαλος, που διατηρεί όλες τις αρμοδιότητές του ως αντιπρόεδρος και έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τον Γιάννη Ραγκούση καπέλο. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έμεινε με τις ίδιες ακριβώς αρμοδιότητες, παρότι θα ήθελε επανένωση του υπουργείου Οικονομικών με το Οικονομίας, υπό τη σκέπη του. Το δίδυμο του υπουργείο Άμυνας δεν διαταράχθηκε στο παραμικρό (Ευάγγελος Βενιζέλος, Παναγιώτης Μπεγλίτης).

Ακριβώς με τις ίδιες μετοχές βγήκαν από τον ανασχηματισμό ο Δημήτρης Ρέππας και ο Γιάννης Μαγκριώτης, που έμειναν, χωρίς άλλες παρενέργειες, στις θέσεις τους. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο Ανδρέας Λοβέρδος, που έφυγε από ένα προβληματικό υπουργείο και πήγε σε ένα άλλο εξίσου προβληματικό.

Στα ίδια πρέπει να θεωρείται ότι είναι και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία ναι μεν έχασε υπουργείο, αλλά ανέλαβε αναπληρωτής υπουργός σε ένα πιο σημαντικό πόστο, στο Εξωτερικών.

Επίσης οι υφυπουργοί που έμειναν στις ίδιες ακριβώς θέσεις (Γιώργος Ντόλιος, Θεοδώρα Τζάκρη), ή μετακινήθηκαν σε παρόμοιες θέσεις (ο Σπύρος Βούγιας).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης