Ερώτηση Δημήτρη Καμμένου για το CERN

kammenos_d_5

«Ποια η επίσημη θέση του υπουργείου για την άρνηση της χώρας μας να διεκδικήσει την απόκτηση μιας τόσο σημαντικής τεχνογνωσίας και την εγκατάσταση μιας καινοτόμου Μονάδας Ακτινοβολίας Καρκινικών Όγκων;», διερωτάται, μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου και βουλευτής των ΑΝΕΛ,  Δημήτρης Καμμένος

Εξηγήσεις από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για την άρνηση της να μετέχει η Ελλάδα σε ερευνητικό – επενδυτικό πρόγραμμα του CERN που αφορά τις βαλκανικές χώρες ζητά ο κ. Δημήτρης Καμμένος με ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή.

Ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου και βουλευτής των ΑΝΕΛ επισημαίνει ότι «Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΜΠ, Ευάγγελο Γαζή, τον Οκτώβριο του 2017, δημιουργήθηκε στο CERN μια κίνηση συνεργασίας βαλκανικών κρατών με την επωνυμία «South Eastern Europe», προκειμένου να ενισχυθούν οι βαλκανικές χώρες σε θέματα υψηλής τεχνολογίας. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας & Τεχνολογίας που δήλωσε ωστόσο ότι δεν επιθυμεί να γίνει μέλος της και παραμένει παρατηρητής. Γενική Γραμματέας της ΓΓΕΤ είναι η Ματρώνα Κυπριανίδου, με εποπτεύοντα, τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Κώστα Φωτάκη» και προσθέτει «η ιδέα που κυριάρχησε στην συνάντηση των βαλκανικών κρατών ήταν να κατασκευαστούν δύο μεγάλες τεχνολογικές υποδομές επιταχυντικών συστημάτων με ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι υποδομές αυτές να δοθούν στο Μαυροβούνιο ή σε άλλη βαλκανική χώρα».

Ο ίδιος εξηγεί ότι οι υπό παραχώρηση υποδομές αφορούν σε:

- Επιταχυντή ηλεκτρονίων παραγωγής ακτίνων Χ (X-FEL - Free Electron Laser) υψηλής έντασης και ενέργειας αποκλειστικά για βιομηχανικές εφαρμογές και

- Επιταχυντή πρωτονίων παραγωγής κατάλληλης δέσμης ακριβείας για θεραπεία του καρκίνου με πρωτόνια ή ιόντα». Συνεχίζοντας το ιστορικό της υπόθεσης αναφέρει: «Ένα μήνα αργότερα (30 Νοεμβρίου 2017) πραγματοποιήθηκε στο CERN ημερίδα εργασίας (Forum meeting Medical Applications) όπου τέθηκαν οι προδιαγραφές και οι πιθανές συνεργασίες των ερευνητικών ομάδων για την υλοποίηση των έργων αυτών. Ακολούθησαν τρεις βαλκανικές συναντήσεις, σε Τεργέστη (Φεβρουάριος 2018), Σόφια (Μάρτιος 2018) και Τίραννα (Απρίλιος 2018), όπου κατέληξαν στην εγκατάσταση μίας υποδομής και συγκεκριμένα, αυτή που αφορά στην, διά πρωτονίων, θεραπεία του καρκίνου. Όπως επισημαίνεται, η συγκεκριμένη μονάδα είναι ένα καινοτόμο σύστημα ακτινοβολίας των καρκινικών όγκων με δέσμη πρωτονίων, που έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε πρωτογενείς καρκίνους, αφού «χτυπά» τον όγκο «στην καρδιά του», καταστρέφοντάς τον ολοσχερώς, ενώ αφήνει άθικτα τα, γύρω από τον όγκο, υγιή κύτταρα».

«Παρά τη σημασία της επένδυσης αυτής η Ελλάδα είπε «όχι» στο CERN για παραχώρηση τεχνογνωσίας και εγκατάσταση στην χώρα μας καινοτόμου Μονάδας Ακτινοβολίας Καρκινικών Όγκων, δηλώνοντας απλώς παρατηρητής. Εντύπωση μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι η Ελλάδα αρνήθηκε να διεκδικήσει την απόκτηση της τεχνογνωσίας παρά το γεγονός ότι η απόσβεση των 100 εκατομμυρίων ευρώ θα μπορούσε να γίνει εντός πέντε έως έξι ετών, σύμφωνα με το σχέδιο επιχειρηματικότητας που έχουν εκπονήσει το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το ΕΜΠ και η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλία» τονίζει ο κ. Καμμένος και συμπληρώνει «Έτσι, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, ακόμη και το Μαυροβούνιο, διεκδικούν την εγκατάσταση της μονάδας στο έδαφός τους, κράτη, που δεν είναι καν αναπληρωματικά μέλη του Οργανισμού CERN, ούτε έχουν το επιστημονικό και τεχνολογικό δυναμικό ώστε να στελεχώσουν και να συντηρήσουν τεχνολογικά και επιστημονικά τέτοιες υποδομές. Όποια χώρα αναλάβει την επένδυση, κόστους 100 εκατομμυρίων ευρώ, έχει κατ’ αποκλειστικότητα τη χρήση και εφαρμογή της για το σύνολο των κρατών της Βαλκανικής Χερσονήσου, της Βόρειας Αφρικής, και πιθανότατα της Τουρκίας.

Η Ελλάδα, ως ιδρυτικό μέλος του CERN ήδη από το 1954 με πολυετή επιστημονική και τεχνολογική προσφορά στον Οργανισμό, τεράστια ποσά ετήσιας συνδρομής που έχει καταβάλει στο CERN επί 64 έτη και εξαιρετικά επιστημονικά επιτεύγματα που έχει στο ενεργητικό της δικαιούται και διαθέτει την επιστημονική και τεχνολογική επάρκεια ώστε να αναλάβει την εγκατάσταση αυτής της υποδομής στη χώρα μας, δημιουργώντας ένα κέντρο διεθνούς βεληνεκούς, με υψηλή τεχνολογία για την θεραπεία του καρκίνου. Γιατί το σύνολο του εξοπλισμού αυτού σχεδιάζεται και αναπτύσσεται στο CERN, με την πλέον σύγχρονη και καινοτόμα τεχνογνωσία που έχει συσσωρευτεί τις τελευταίες δεκαετίες στον Οργανισμό, επί των συγκεκριμένων εφαρμογών. Εάν όμως, η χώρα μας συνεχίζει να εμμένει στην θέση του παρατηρητή, η συγκεκριμένη τεχνογνωσία είναι βέβαιο ότι θα εγκατασταθεί σε κράτη που δεν είναι ούτε καν αναπληρωματικά μέλη του Οργανισμού CERN, ούτε έχουν το επιστημονικό και τεχνολογικό δυναμικό να στελεχώσουν και να συντηρήσουν τέτοιες υποδομές».

Ρωτά τέλος:

« - Ποια η επίσημη θέση του Υπουργείου για την άρνηση της χώρας μας να διεκδικήσει την απόκτηση μιας τόσο σημαντικής τεχνογνωσίας και την εγκατάσταση μιας καινοτόμου Μονάδας Ακτινοβολίας Καρκινικών Όγκων;

- Για ποιο λόγο η χώρα μας είπε όχι σε αυτήν την μεγάλη επένδυση παρά το γεγονός ότι η απόσβεση των 100 εκατομμυρίων ευρώ που θα στοίχιζε το έργο θα μπορούσε να γίνει εντός πέντε έως έξι ετών;; Γιατί εμμένει στο ρόλο του παρατηρητή δίνοντας τελικά την ευκαιρία σε άλλες βαλκανικές χώρες να διεκδικήσουν την εγκατάσταση στο έδαφος τους;

- Αναμένεται η χώρα μας να αναθεωρήσει τη στάση της και να δηλώσει άμεσα το ενδιαφέρον της στέλνοντας και επίσημα αίτημα στο Cern δεδομένου ότι μια τέτοια επένδυση θα ενισχύσει την εικόνα της χώρας μας στον τομέα της έρευνας για την θεραπεία του καρκίνου αλλά και τον σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό της; Για ποιο λόγο δεν έχει οικοδομηθεί μέχρι σήμερα καμία υποδομή ευρωπαϊκή υψηλής κλίμακας και τεχνολογίας;»

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Καμμένος εγκέφαλος

Πριν μιλήσετε/γράψετε οποιαδήποτε αρλούμπα/μακακία σας σφύριξε κάποιος που έχει ιδιοτελείς σκοπούς και σας αναθέτει να κάνετε 'ερώτηση' , ΨΑΞΤΕ, ΡΩΤΗΣΤΕ κι άλλους που ξέρουν, μην ακούτε τι λέει ο κάθε ΑΣΧΕΤΟΣ!

Συριζάκιας ...πιο καμμένος

Σύντροφε, συναγωνιστή και συνοδοιπόρε. Σε ευχαριστούμε, που με την ερώτησή σου, μας δίνεις την ευκαιρία να ανακοινώσουμε την ανεπανάληπτη συνεργασία με την αντίστοιχη διαστημική υπηρεσία της Βενεζουέλας και της Μαδαγασκάρης, για αποστολή μέσα στην επόμενη πενταετία διαστημοπλοίου μας στον Άλφα του Κενταύρου. Τα cern και τα άλλα τέτοια που ρωτάς, είναι για παιδάκια. Μη τσιμπάς, είμαστε πολύ πιο πέρα από τους ευρωπαίους.

Waldorf

Το Υπουργείο Παιδείας, επανδρωμένο με όλους αυτούς τους κλώνους του homo habilis, ζήτησε οδηγίες από το συναναρμόδιο Υπουργείο Υγείας. Το καμάρι της Κρήτης απάντησε ότι έχει ήδη κανονίσει για την εγκατάσταση ειδικού βουλκανιζατέρ, "βαλκανιζατέρ" για την αλλαγή ελαστικών στους καρκινοπαθείς με πολύ χαμηλότερο κόστος από τις βορθοακτινοβολίες του CERN. Άσε που θα βάζει και αγωνιστικές αναρτήσεις!!!

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

δεν είστε τι ρωτάς?ρε που έχουμε μπλέξει με δαύτους!!!Ήταν και οι προηγούμενοι αλλά οι τωρινοί δεν έχουν όριο!Πως θα έρθει η ανάπτυξη διορίζοντας δημ.υπαλλήλους και μάλιστα εκεί που δε τους χρειαζόμαστε???

Πόπη

Δεν είναι συγκυβέρνηση. Είναι αντιπολίτευση εντός της συγκυβέρνησης με εντολή Μητσοτάκη.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

putin-lavrov_main01

Όπως επισημαίνει ο Ρώσος πρόεδρος, η Συμφωνία των Πρεσπών επιβάλλεται από εξωτερικές πιέσεις με απώτερο στόχο την επίσπευση της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ - Zήτημα νομιμότητας για την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ θέτει ο Σεργκέι Λαβρόφ

4
mavrotas_main

«Οι αυριανές μας αποφάσεις δεν θα επηρεαστούν από τις σημερινές εξελίξεις. Τα έχουμε αποσυνδέσει αυτά τα δύο πράγματα», υπογράμμισε o βουλευτής του Ποταμιού και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών»

2
chrisoveloni_anel

«Υπνθυμίζω ότι στην ψηφοφορία του 2015 οι  ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ άλλαξαν ρότα και ψήφισαν ένα Μνημόνιο. Όταν μιλάμε με φανατισμό και κόκκινες γραμμές δεν διαμορφώνουμε ασφαλή τρόπο πολιτικής τοποθέτησης» είπε η υφυπουργός Εσωτερικών και άφησε αιχμές κατά του Πάνου Καμμένου λέγοντας ότι «οι υπουργοί δεν είναι βαλίτσες»

6
nd_neo_sima

«Είτε το θέλει, είτε όχι ο Τσίπρας, μετά την αποψινή ψηφοφορία δεν θα προκύψει μια μονοκομματική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μια κυβέρνηση κουρελού», υπογραμμίζουν κοινοβουλευτικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης

2