Ερώτηση Δημήτρη Καμμένου για το CERN

Ερώτηση Δημήτρη Καμμένου για το CERN

«Ποια η επίσημη θέση του υπουργείου για την άρνηση της χώρας μας να διεκδικήσει την απόκτηση μιας τόσο σημαντικής τεχνογνωσίας και την εγκατάσταση μιας καινοτόμου Μονάδας Ακτινοβολίας Καρκινικών Όγκων;», διερωτάται, μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου και βουλευτής των ΑΝΕΛ,  Δημήτρης Καμμένος

kammenos_d_5
Εξηγήσεις από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για την άρνηση της να μετέχει η Ελλάδα σε ερευνητικό – επενδυτικό πρόγραμμα του CERN που αφορά τις βαλκανικές χώρες ζητά ο κ. Δημήτρης Καμμένος με ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή.

Ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου και βουλευτής των ΑΝΕΛ επισημαίνει ότι «Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΜΠ, Ευάγγελο Γαζή, τον Οκτώβριο του 2017, δημιουργήθηκε στο CERN μια κίνηση συνεργασίας βαλκανικών κρατών με την επωνυμία «South Eastern Europe», προκειμένου να ενισχυθούν οι βαλκανικές χώρες σε θέματα υψηλής τεχνολογίας. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας & Τεχνολογίας που δήλωσε ωστόσο ότι δεν επιθυμεί να γίνει μέλος της και παραμένει παρατηρητής. Γενική Γραμματέας της ΓΓΕΤ είναι η Ματρώνα Κυπριανίδου, με εποπτεύοντα, τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Κώστα Φωτάκη» και προσθέτει «η ιδέα που κυριάρχησε στην συνάντηση των βαλκανικών κρατών ήταν να κατασκευαστούν δύο μεγάλες τεχνολογικές υποδομές επιταχυντικών συστημάτων με ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι υποδομές αυτές να δοθούν στο Μαυροβούνιο ή σε άλλη βαλκανική χώρα».

Ο ίδιος εξηγεί ότι οι υπό παραχώρηση υποδομές αφορούν σε:

- Επιταχυντή ηλεκτρονίων παραγωγής ακτίνων Χ (X-FEL - Free Electron Laser) υψηλής έντασης και ενέργειας αποκλειστικά για βιομηχανικές εφαρμογές και

- Επιταχυντή πρωτονίων παραγωγής κατάλληλης δέσμης ακριβείας για θεραπεία του καρκίνου με πρωτόνια ή ιόντα». Συνεχίζοντας το ιστορικό της υπόθεσης αναφέρει: «Ένα μήνα αργότερα (30 Νοεμβρίου 2017) πραγματοποιήθηκε στο CERN ημερίδα εργασίας (Forum meeting Medical Applications) όπου τέθηκαν οι προδιαγραφές και οι πιθανές συνεργασίες των ερευνητικών ομάδων για την υλοποίηση των έργων αυτών. Ακολούθησαν τρεις βαλκανικές συναντήσεις, σε Τεργέστη (Φεβρουάριος 2018), Σόφια (Μάρτιος 2018) και Τίραννα (Απρίλιος 2018), όπου κατέληξαν στην εγκατάσταση μίας υποδομής και συγκεκριμένα, αυτή που αφορά στην, διά πρωτονίων, θεραπεία του καρκίνου. Όπως επισημαίνεται, η συγκεκριμένη μονάδα είναι ένα καινοτόμο σύστημα ακτινοβολίας των καρκινικών όγκων με δέσμη πρωτονίων, που έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε πρωτογενείς καρκίνους, αφού «χτυπά» τον όγκο «στην καρδιά του», καταστρέφοντάς τον ολοσχερώς, ενώ αφήνει άθικτα τα, γύρω από τον όγκο, υγιή κύτταρα».

«Παρά τη σημασία της επένδυσης αυτής η Ελλάδα είπε «όχι» στο CERN για παραχώρηση τεχνογνωσίας και εγκατάσταση στην χώρα μας καινοτόμου Μονάδας Ακτινοβολίας Καρκινικών Όγκων, δηλώνοντας απλώς παρατηρητής. Εντύπωση μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι η Ελλάδα αρνήθηκε να διεκδικήσει την απόκτηση της τεχνογνωσίας παρά το γεγονός ότι η απόσβεση των 100 εκατομμυρίων ευρώ θα μπορούσε να γίνει εντός πέντε έως έξι ετών, σύμφωνα με το σχέδιο επιχειρηματικότητας που έχουν εκπονήσει το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το ΕΜΠ και η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλία» τονίζει ο κ. Καμμένος και συμπληρώνει «Έτσι, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, ακόμη και το Μαυροβούνιο, διεκδικούν την εγκατάσταση της μονάδας στο έδαφός τους, κράτη, που δεν είναι καν αναπληρωματικά μέλη του Οργανισμού CERN, ούτε έχουν το επιστημονικό και τεχνολογικό δυναμικό ώστε να στελεχώσουν και να συντηρήσουν τεχνολογικά και επιστημονικά τέτοιες υποδομές. Όποια χώρα αναλάβει την επένδυση, κόστους 100 εκατομμυρίων ευρώ, έχει κατ’ αποκλειστικότητα τη χρήση και εφαρμογή της για το σύνολο των κρατών της Βαλκανικής Χερσονήσου, της Βόρειας Αφρικής, και πιθανότατα της Τουρκίας.

Κλείσιμο
Η Ελλάδα, ως ιδρυτικό μέλος του CERN ήδη από το 1954 με πολυετή επιστημονική και τεχνολογική προσφορά στον Οργανισμό, τεράστια ποσά ετήσιας συνδρομής που έχει καταβάλει στο CERN επί 64 έτη και εξαιρετικά επιστημονικά επιτεύγματα που έχει στο ενεργητικό της δικαιούται και διαθέτει την επιστημονική και τεχνολογική επάρκεια ώστε να αναλάβει την εγκατάσταση αυτής της υποδομής στη χώρα μας, δημιουργώντας ένα κέντρο διεθνούς βεληνεκούς, με υψηλή τεχνολογία για την θεραπεία του καρκίνου. Γιατί το σύνολο του εξοπλισμού αυτού σχεδιάζεται και αναπτύσσεται στο CERN, με την πλέον σύγχρονη και καινοτόμα τεχνογνωσία που έχει συσσωρευτεί τις τελευταίες δεκαετίες στον Οργανισμό, επί των συγκεκριμένων εφαρμογών. Εάν όμως, η χώρα μας συνεχίζει να εμμένει στην θέση του παρατηρητή, η συγκεκριμένη τεχνογνωσία είναι βέβαιο ότι θα εγκατασταθεί σε κράτη που δεν είναι ούτε καν αναπληρωματικά μέλη του Οργανισμού CERN, ούτε έχουν το επιστημονικό και τεχνολογικό δυναμικό να στελεχώσουν και να συντηρήσουν τέτοιες υποδομές».

Ρωτά τέλος:

« - Ποια η επίσημη θέση του Υπουργείου για την άρνηση της χώρας μας να διεκδικήσει την απόκτηση μιας τόσο σημαντικής τεχνογνωσίας και την εγκατάσταση μιας καινοτόμου Μονάδας Ακτινοβολίας Καρκινικών Όγκων;

- Για ποιο λόγο η χώρα μας είπε όχι σε αυτήν την μεγάλη επένδυση παρά το γεγονός ότι η απόσβεση των 100 εκατομμυρίων ευρώ που θα στοίχιζε το έργο θα μπορούσε να γίνει εντός πέντε έως έξι ετών;; Γιατί εμμένει στο ρόλο του παρατηρητή δίνοντας τελικά την ευκαιρία σε άλλες βαλκανικές χώρες να διεκδικήσουν την εγκατάσταση στο έδαφος τους;

- Αναμένεται η χώρα μας να αναθεωρήσει τη στάση της και να δηλώσει άμεσα το ενδιαφέρον της στέλνοντας και επίσημα αίτημα στο Cern δεδομένου ότι μια τέτοια επένδυση θα ενισχύσει την εικόνα της χώρας μας στον τομέα της έρευνας για την θεραπεία του καρκίνου αλλά και τον σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό της; Για ποιο λόγο δεν έχει οικοδομηθεί μέχρι σήμερα καμία υποδομή ευρωπαϊκή υψηλής κλίμακας και τεχνολογίας;»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης