Τουρκία: Θα κάνουμε γεωτρήσεις για πετρέλαιο - φυσικό αέριο στη Μεσόγειο μέσα στο καλοκαίρι

deep_sea_mesa

Θερμό καλοκαίρι προανήγγειλε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ - Δεν αποκάλυψε πού θα γίνουν οι τουρκικές έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων

Αυτό το καλοκαίρι θα κάνουμε την πρώτη μας γεώτρηση στην Μεσόγειο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ενώ ανακοίνωσε ακόμη ότι στις 12 Ιουνίου θα μπει σε εφαρμογή ο αγωγός TANAP (Τrans Anatolian Natural Gas Pipeline Project).

«Η Τουρκία θα αρχίσει με ίδιους πόρους και μέσα την πρώτη της γεώτρηση για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο πριν το τέλος του καλοκαιριού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Μπεράτ Αλμπαϊράκ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Ο υπουργός τόνισε ότι γίνονται μεγάλες προσπάθειες να εξασφαλιστεί ότι «δεν θα χαθεί το "momentum"» για τις συγκεκριμένες έρευνες. Στις δηλώσεις του, ο κ. Αλμπαϊράκ δεν διευκρίνισε το ακριβές σημείο της Μεσογείου όπου θα λάβει χώρα η γεώτρηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας γίνονται ουσιαστικά σε συνέχεια όσων είχε δηλώσει πρόσφατα ο τουρκοκύπρτιος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος είχε υπογραμμίσει τα... «δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» στα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής και είχε σημειώσει ότι η Τουρκία αγόρασε πλατφόρμα και ότι οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν τις δικές τους έρευνες.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε ακόμη ότι ο αγωγός φυσικού αερίου TANAP, ο οποίος αποτελεί τμήμα του TAP, θα τεθεί σε λειτουργία στις 12 Ιουνίου. Σημείωσε μάλιστα ότι η τελετή θα γίνει παρουσία του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ.

Η Λευκωσία παρακολουθεί τις εξελίξεις

Οι τουρκικές ανακοινώσεις δείχνουν την διάθεση της Άγκυρας να ανεβάσει το θερμόμετρο της έντασης στην περιοχή. Για τον λόγο αυτό αξιολογούνται  ήδη την κυπριακή κυβέρνηση.

Η Λευκωσία σημειώνει ότι το γεωτρύπανο DeepSea Metro 2, που αγόρασε πρόσφατα η Τουρκία δεν είναι ακόμα έτοιμο να προβεί σε γεωτρησεις. Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν όμως η τουρκική ενέργεια να γίνει στις αρχές Ιούλίου όταν η κυπριακή κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο για τη διάθεση του κυπριακού αερίου.

Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι οι τουρκικές γεωτρήσεις να ξεκινήσουν ταυτόχρονα με τις γεωτρήσεις της Exxon Mobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Οσον αφορά τα πιθανά σημεία που θα επιχειρήσουν οι Τούρκοι , το πρώτο είναι κοντά στον Απόστολο Ανδρέα, όπου βρίσκεται και το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός και η δεύτερη που σχετίζεται άμεσα και με το λέγγραφο που κατέθεσε πρόσφατα στον ΟΗΕ ( με το οποίο αμφισβητεί την κυπριακή ΑΟΖ) είναι δυτικά της Κύπρου, στην περιοχή του Ακάμα.

ΣΧΟΛΙΑ (37)

Οκ Τούρκοι γεωτρήσεις

Κι εμείς .... διαβήματα, σε έντονο ύφος παρακαλώ,!!! Μιας και η προσφιλής μας τακτική της διπλωματίας του σκύβω να τον φάω μας έφερε σε αυτή την τόσο πλεονεκτική θέση.

Κακο σπυρι

Η Μεσόγειος είναι μια θάλασσα "κλειστη" που οποιοδήποτε ατύχημα στις πετρελαϊκές πλατφόρμες του μέλλοντος θα προκαλέσει μεγάλες οικολογικές καταστροφές σε όλη την λεκάνη, με μεγάλες οικονομίκες συνέπειες Η ύπαρξη πετρελαίου στην λεκάνη της Μεσογείου και εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας ήταν γνωστή εδώ και αρκετά χρόνια άλλα η μη εξόρυξη του είναι συνάρτηση πολλων παραγόντων που προσωπική μου γνώμη είναι ότι πρόκεινται και στο άμεσο μέλλον με επακόλουθο την μη εξόρυξη των κοιτασμάτων...

Δεν υπαρχουν

μεγάλες ποσότητες.Και οσες υπάρχουν δεν είναι εκμεταλευσιμες.Ειναι σε βαθιά νερά και έχουν μεγάλο κόστος άντλησης,βάλε μετά κόστος μεταφοράς δυηλησης φόρους αμοιβές πρατηρηουχων εταιριών φτάνει σε ασύμφορο σημείο.Το αν υπάρχουν κοιτάσματα το δείχνουν οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις οι οποίες κοστίζουν εκατομμύρια ακατομοιρια δολάρια η κάθε μία.Η ηλεκτρονική σάρωση μόνο ενδείξεις είναι ότι κάτι υπάρχει.Στο Ιόνιο τα πετρώματα είναι δύσκολα σχιστολιθικά και μεγαλα τα βάθη.στα 1980 δυτικά της Κερκυρας όχι μακριά από την ακτή εγκαταστάθηκε τατραγωνη καναδική πλώρη εξέδρα με γεωτρυπανο σαν τον πύργο του Άιφελ στο κέντρο και έμεινε ένα χειμώνα και έκανε γεωτρήσεις και από την μεγάλη κακοκαιρία και φουρτούνα έσπασε η μια άγκυρα ειχε και ελικόπτερο που έκανε καθημερινα ανεφοδιασμό.Την άνοιξη άπλωσαν ένα σωλήνα πάνω από τη θάλασσα και κάτι έκαιγαν για κανά μηνα.Ειχε πορτοκάλι φλόγα και έβγαζε πυκνό μαύρο καπνό.Ειπαν ότι είχαν βρει αέριο αλλά δεν προχώρησε η υπόθεση γιατί τότε δεν υπήρχε η τεχνολογία που υπάρχει σήμερα για την εκμετάλλευση του αερίου.Η Αλβανία που είναι λίγο δίπλα έχει και αυτή πετρέλαια και τοτε θυμάμαι ο εργολάβος στον οποίο εργαζόταν ο πατερας μου έκανε εισαγωγή πίστας από την Αλβανία και πολλοί δρόμοι της Κερκυρας είναι στρωμένοι με Αλβανική πίσσα.Ομως τα Αλβανικά πετρέλαια είναι λένε πολύ κακής ποιότητας γιατί έχουν πολύ θειάφι.Τα δικά μας που είναι δίπλα θα είναι καλύτερης ποιότητας;Μακάρι αλλά.....Οι τιμές του πετρελαίου συμπιέζονται προς τα κάτω λόγω του αυθονου σχιστολιθικού πετρελαίου που αντλουν οι ΗΠΑ στο έδαφος τους χάρη σε ένα γεωτρύπανο νέου τύπου που πάει και πλάγια το οποίο εφεύρε Ελληνικής καταγωγής πετελαιας του Τέξας αριστούχος μηχανικός μηχανολόγος του ΜΙΤ.Ετσι οι ΗΠΑ μείωσαν την ενεργειακη εξαρτηση τους από ξένες χώρες και με αυτόν τον τρόπο χτυπάνε κάτω απ' τη μέση μεγκες ααδυομενες ανταγωνιστικες οικονομιες Κίνας κλπ.Για να αντληθεί όμως το σχιστολιθικο πρεσσαρονται χημικα στο υπέδαφος και γίνονται μικροεκρηξεις και επιφανειε Αμερικανοί γεωλογοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το μέλλον του υδροφόρου οριζοντα.Στη Βιρτζίνια είναι το πετρελαηκο κέντρο των ΗΠΑ .Εκεί φτάνουν όλα τα τάνκερ από τον κόλπο του Μεξικού οποίος έχει βάθος το πολυ 500 μέτρα και υπάρχουν οι εξέδρες άντλησης και είναι μια τεραστια περιοχη με τεραστια κοιτασματα σε όχι απαγορευτικά βάθη.Ο Βελόπουλος έλεγε ότι ρωσσια ιράν κλπ χώρες μελετούν την κατασκευή υπερδρομου που να ενωνει περσικό και ασια με Ευρώπη και σν γίνει θα ειναι βαρύ πληγμα στην ναυτιλία

και παραϋπάρχουν

Αίγυπτος και Ισραηλ έχουν ήδη βρεί τεράστια κοιτάσματα, δίπλα στην υφαλοκρηπίδα μας. Οι υδρογονάνθρακες προορίζονται για την Ευρώπη αλλά και τις διψασμένες γιά ενέργεια βιομηχανικές υπερδυνάμεις της Ασίας.

ΓΙΩΡΓΗΣ

Οταν βλεπετε πως γυαλιζει το ματι τους μολις εντοπιζουν κοιτασματα και τα εξοδα που κανουν τρυπωντας12 και 14 χιλιομετρα βαθος κατω απο τον πυθμενα της θαλασσας και οταν ρισκαρουν ακομη και πολεμους, για να περιελθει στην κατοχη τους και η τελευταια σταγονα υδρογονανθρακα ,τοτε σ η μ α ι ν ε ι απλα οτι τα υ γ ρ α κ α υ σ ι μ α ειναι α ν α ν τ ι κ α τ α σ τ α τ α και ολα τα αλλα ειναι απλα για να ξεγελουν το ποπολο και ενιοτε και αφελεις πολιτικους, οπως τους οικολογους κ.α αριστεροστροφους!!

Συριζοπιτουρας

Τον ΕΝΦΙΑνα μην ξαναρθη και δε πα να κανουν οτι θελουν οι τουρκοι ολοι ημαστε αδερφια

Υ

Η Τουρκία εναγωνίως ζητάει από την Ελλάδα ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ γιά να ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙ τις Διεθνείς Συμβάσεις (επί το ΣΥΜΦΕΡΟΝ της). Δηλαδή τις Διεθνείς Συμβάσεις Λωζάνης (το Αιγαίο και ΝΗΣΙΑ) και Παρισίων (ΔΩΔΕΚΑΝΝΗΣΑ). ΔΕΝ θα τόχει όμως! (Υπάρχουν κι άλλοι ... "τρόποι" ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΟΙ).

Ενέργεια

Ο γέρο σουλτάνος έχει βαρεθεί Μιλάει για αέριο και πετρέλαιο Και τρύπες μες στο νερό βαθύ Αντί να πιει ένα κρύο ουζάκι Να πάει κάτω το σουβλάκι Και με τον κουμπάρο του μαζί Να ρίξει ένα ζεϊμπέκικο βαρύ.

Υ

ΔΕΝ αναγνωρίζουμε ΤΙΠΟΤΑ από τις ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ που έκαναν και κάνουν οι Τούρκοι. Οι Τούρκοι ΤΙΠΟΤΑ δεν πρόκειται να κερδίσουν από αυτήν την ΠΑΡΑΝΟΜΗ εκ μέρους τους κατάσταση. Μόνο ΧΑΝΟΥΝ!

Fakellaki country

Δεν αξίζει να χυθεί ούτε μισή σταγόνα αίμα για βραχονησίδες, υφάλους, βράχους και υφαλοκρηπίδες. Δεν αξίζει η παραμικρή θυσία για ένα διαλυμένο, διεφθαρμένο και παρακμιακό failed stated σαν την Ελλάδα.

Υ

Και η Αλεπού, όσα ΔΕΝ μπορεί να φτάσει, "κρεμαστάρια" φεύγοντας τα ...ΥΒΡΙΖΕΙ!

έτσι ακριβώς

δεν υπάρχει η Ελλάδα όπως τη φαντάζονται κάποιοι, η "ρομαντική" της εκδοχή. Υπάρχουν συμφέροντα, και είτε αυτά είναι επιχειρηματικά, είτε κομματικά, είτε "ρομαντικά", δε σημαίνουν τίποτα για μένα. Ας πάνε να πολεμήσουν όσοι έχουν να χάσουν κάτι, δε θα πολεμήσω εγώ γι'αυτούς.

Υ

Κουταμάρες λες. ΟΥΤΕ πόλεμος γίνεται, αλλά και εσύ ΦΑΙΝΕΣΑΙ κοινωνικά απομονωμένος και ως εκ τούτου πικρόχολος!

δεν υπάρχει συλλογικότητα

ο εθνικισμός είναι απλά ένας τρόπος ώστε το σύνολο να δώσει τη ζωή του τζάμπα, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα αυτών που δε θα πολεμήσουν. Αν εγώ είμαι πλούσιος και έχω συμφέροντα, πως θα πείσω εσένα να πολεμήσεις για να μην καταστραφεί η περιουσία μου και το περιβάλλον ευημερίας μου? Θα επικαλεσθώ κάτι "ανώτερο", αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι εγώ θα σε βλέπω από την...Ελβετία, και φυσικά δεν πρόκειται να μοιραστώ την περιουσία μου. Άρα...πολέμησε για το "έθνος", για την "Ελλάδα". Ποια Ελλάδα? Των κομματόσκυλων? Των ρατσιστών? Των ονειροπαρμένων? Δεν υπάρχει τίποτα. Πρώτα θα τελειώσει η διαφθορά, πρώτα θα τελειώσει ο κομματισμός, πρώτα θα τελειώσει ο οπαδισμός, και μετά το ξανασυζητάμε.

δεν υπάρχουν "φρύδια"

από κάποιους σαν κι εσένα. Ευτυχώς όμως που τα είχαν οι ήρωες μας και σου εξασφάλισαν την ελευθερία να μπορείς τώρα εσύ από το πληκτρολόγιο σου να αραδιάζεις αυτές τις αρλούμπες. Αν πάντως γίνει τίποτα ( ω μη γένοιτο), σκάψε κανένα λαγούμι και κρύψου μέσα μέχρι να τελειώσει.

Ας

πάνε αυτοί που τα τρώγανε τόσα χρόνια να πολεμήσουν για τη περιουσία τους. Από πίσω θα είμαι εγώ, μην ανησυχείτε.

Περήφανος Έλλην

Να υπερασπιστούμε τον ΕΝΦΙΑ, τους φόρους, τα χαράτσια, τα κλεμμένα, τα δανεικά των λαμογιών, τα 300 ευρώ μισθό και σύνταξη στα 100 έτη, την γραφειοκρατία, τις τριτοκοσμικές υποδομές, τα καμμένα δάση, τα αυθαίρετα, τους λαθρομετανάστες, τους ανώμαλους, τους αριστεριστές....

Νταβας

Καλα δακρυσαμε, οσο θα παρουν F35, S400 κ.τ.λ. αλλο τοσο θα κανουν και γεωτρύσεις, χειροτεροι απο τους δικους μας ειναι, τοσα αεριτζιδικα λογια μαζεμενα κανεις. Το επομενο που περιμενω να ακουσω απο αυτους ειναι οτι θα ξεκινησουν διαστημικο προγραμμα...

Υ

Η Ελλάδα, εάν κάνει η Τουρκία γεωτρήσεις στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ, να κάνει ΔΙΑΒΗΜΑ ότι ΟΥΔΕΠΟΤΕ είχε η Τουρκία δικαιώματα να κάνει κάτι τέτοιο. Και άστο το ΔΙΑΒΗΜΑ να υπάρχει. Και ακόμη ΑΣ ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙ από την Τουρκία. Είναι ένα ΝΟΜΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ παντοτινής ΑΡΝΗΣΗΣ το ΔΙΑΒΗΜΑ. Η (βεβαία) ΑΠΟΡΡΙΨΗ του εκ μέρους της Τουρκίας είναι ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΠΟΛΕΜΟΥ, τον οποίον πόλεμον η Ελλάδα ΔΕΝ είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ (νομικά) να ΑΡΧΙΣΕΙ! (Θα ΣΚΥΛΙΑΣΕΙ η Τουρκία με κάτι τέτοιο. Και ας δείξει προσωρινά ότι ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΙ!).

Καλά κρασιά

Να πας να βρεις τι είχε συμφωνήσει ο Ανδρέας στο Νταβός, κατά πόσον οι Τούρκοι τα τελευταία χρόνια το τήρησαν και με το Barbaros και με το γερμανικο ωκεανογραφικό και μετά να δεις τι είχε συμφωνήσει ο Σημίτης στη Μαδρίτη. Μετά, κάνε διάβημα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

57382282_2215446515438140_2618075221688582144_n

«Το ψηφοδέλτιο δε βγήκε ούτε από κομματικούς μηχανισμούς, ούτε από αρχηγικά χρίσματα, αλλά από τη βούληση ανθρώπων να συμμετέχουν στη μάχη που πρέπει να δοθεί για τη χώρα και το λαό μας» τόνισε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας

32
w21-16284620998198

«Η φιλία και η καλή γειτονία έχουν μία βασική προϋπόθεση: τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού δικαίου στο σύνολό τους»  είπε από το Μεσολόγγι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

19