Με το ποδοσφαιρικό Grexit στο τραπέζι, η κυβέρνηση απολογείται (ήπια) για τον Σαββίδη

Με το ποδοσφαιρικό Grexit στο τραπέζι, η κυβέρνηση απολογείται (ήπια) για τον Σαββίδη

Περίεργες ισορροπίες από το Μαξίμου που προσπαθεί να «ξεχάσει» την εισβολή του κουμπουροφόρου επιχειρηματία στην Τούμπα

Με το ποδοσφαιρικό Grexit στο τραπέζι, η κυβέρνηση απολογείται (ήπια) για τον Σαββίδη
Την ώρα που η διακοπή του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου δεν φαίνεται να έχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα ή ορατό αποτέλεσμα και ο αποκλεισμός των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις  τίθεται στο τραπέζι των συζητήσεων με τη διεθνή ομοσπονδία, η κυβέρνηση προσπαθεί με αγωνιώδεις ελιγμούς να αποσείσει από πάνω της οποιαδήποτε ευθύνη για το φαινόμενο «Ιβάν Σαββίδης», απολογούμενη ταυτόχρονα με ήπιο και προσεκτικό τρόπο, τηρώντας περίεργες ισορροπίες και προσπαθώντας να «ξεχάσει» την εισβολή του κουμπουροφόρου επιχειρηματία στο γήπεδο της Τούμπας την περασμένη Κυριακή.

Αν και οι περισσότεροι κυβερνητικοί  βουλευτές, ιδίως της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και υπουργοί έχουν πάθει αφωνία για το θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
, αποφάσισε μόλις χθες να παραδεχθεί ότι η εικόνα του μαινόμενου οπλοφόρου Σαββίδη στην Τούμπας εξέθεσε την χώρα διεθνώς.

Ήταν ωστόσο εμφανής η αγωνία του να δικαιολογήσει κάπως την ενέργεια αυτή, εντάσσοντάς την στο γενικότερο πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τα γεγονότα της Τούμπας ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «δεν είναι χθεσινό το πρόβλημα». Αρνήθηκε δε ότι η απόφαση για διακοπή του πρωταθλήματος πλήττει ομάδες που σέβονται τους κανόνες, λέγοντας γενικά πως υπάρχουν ΠΑΕ που δεν φαίνονται διατεθειμένες να συμβάλλουν στην εξυγίανση του ποδοσφαίρου. Σημειωτέον ότι με τη διακοπή του πρωταθλήματος έχουν διαφωνήσει και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Νίκος Φίλης. Υποστήριξε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει προνομιακές σχέσεις με οποιαδήποτε ομάδα.
Κλείσιμο

Ο κ. Τζανακόπουλος προσπάθησε να απαντήσει και στις καταγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις στενές σχέσεις αλληλοϋποστήριξης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον κ. Σαββίδη, ιδίως με αφορμή τη διαγραφή του προστίμου δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ της ΣΕΚΑΠ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε τα περί ορθότητας εκείνης της απόφασης, αποδίδοντάς την στο ενδιαφέρον για την προστασία των εργαζομένων της καπνοβιομηχανίας.

Με τον κ. Μητσοτάκη τα είχε βάλει νωρίτερα και ο γιος του Ιβάν Σαββίδη, Γιώργος, ο οποίος με μία ανάρτησή του κατά του προέδρου της ΝΔ, έδωσε έντονη πολιτική χροιά στην υπερασπιστική γραμμή της οικογένειάς του.

Ο γιος του μεγαλομέτοχου του ΠΑΟΚ «ανέβασε» στο Instagram μία φωτογραφία με τον πρόεδρο της ΝΔ να φοράει κασκόλ του Ολυμπιακού και έγραψε μεταξύ άλλων ότι ο κ. Μητσοτάκης επιτίθεται στον πατέρα του γιατί έχει προνομιακές σχέσεις με ιδιοκτήτη άλλης ομάδας.

Πάντως η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί την υπόθεση, με το λιγότερο δυνατό πολιτικό κόστος, αν και κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο. Σε κάθε περίπτωση επιμένει στην τακτική των γενικών αφορισμών για τους ποδοσφαιρικούς παράγοντες, ενώ τηρεί προσεκτική στάση έναντι του κ. Σαββίδη. Είναι για παράδειγμα ενδεικτικό ότι οι ΑΝΕΛ δεν έχουν καν καταδικάσει τη συμπεριφορά του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ.

Το βάρος του χειρισμού της κρίσης έχει πέσει στον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, προφανώς για να μείνει εκτός εικόνας το Μέγαρο Μαξίμου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. 

Ο κ. Βασιλειάδης είχε χθες συνάντηση με τον πρόεδρο της επιτροπής παρακολούθησης που έχει ορίσει η FIFA για την ΕΠΟ, Χέρμπερτ Χούμπελ, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν απειλούμε, όμως το Grexit δεν είναι αδύνατον» και σημείωσε πως η αναφορά του προς τη FIFA θα είναι αυστηρή και εναπόκειται στην παγκόσμια συνομοσπονδία να λάβει την τελική απόφαση

Ο κ.  Βασιλειάδης, έθεσε (μιλώντας στον ΑΝΤ1) τρεις όρους προκειμένου να σταματήσουν τα φαινόμενα ανομίας, όπως είπε, στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ήτοι αλλαγή στον πειθαρχικό κώδικα, ώστε να υπάρξουν προβλέψεις αναφορικά με τις δηλώσεις παραγόντων, για τις βίαιες συμπεριφορές, αλλαγή στο καθεστώς αδειοδότησης των ομάδων, ώστε σε περίπτωση που μία ομάδα μέσα σε μία χρονιά συμμετέχει δύο φορές σε επεισόδια, τότε να αποβάλλεται αμέσως από το πρωτάθλημα και θα υποβιβάζεται και τρίτο αλλαγή στους κανόνες ασφαλείας για το ποιος έχει την ευθύνη, ώστε από την πόρτα του γηπέδου και μέσα την αποκλειστική ευθύνη να την έχουν οι ΠΑΕ.
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης