LIVE

Κορωνοϊός

Ανασχηματισμός... Κουβέλη - Δείτε ποιοι μπαίνουν στην κυβέρνηση

Ανασχηματισμός... Κουβέλη - Δείτε ποιοι μπαίνουν στην κυβέρνηση

Ο φόβος της εκλογολογίας περιόρισε τις αλλαγές - Έκπληξη με τον πρώην πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ στο υπουργείο Άμυνας, στη θέση του Δ. Βίτσα, που αντικατέστησε τον Γ. Μουζάλα στο Μετανάστευσης - Ο Νάσος Ηλιόπουλος στη θέση της Ρ. Αντωνοπούλου, αναβάθμιση του Κώστα Στρατή σε θέση υφυπουργού Πολιτισμού (με αρμοδιότητες Πολιτισμού, μένει στη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού ο Γ. Βασιλειάδης)

Ανασχηματισμός του Γιάννη Δραγασάκη και του... Φώτη Κουβέλη αποδεικνύεται αυτός που έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λόγω της κυβερνητικής κρίσης, που ξέσπασε από την υπόθεση με το επίδομα ενοικίου, που κόστισε την απομάκρυνση του Δημήτρη Παπαδημητρίου και της Ράνιας Αντωνοπούλου.

Είναι εμφανές ότι ο ανασχηματισμός δεν εκπέμπει κάποιο ιδιαίτερο πολιτικό μήνυμα, καθώς πρόκειται περισσότερο για τη διευθέτηση των άμεσων προβλημάτων, που δημιούργησε η ιστορία με το “χρυσό ζεύγος”, παρά μία δυναμική πρωτοβουλία ώθησης του κυβερνητικού έργου.

Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι τελικά περιορισμένες, παρά την έντονη φημολογία των προηγούμενων ωρών για εκτεταμένες παρεμβάσεις. Ο φόβος ότι ένας ευρύς ανασχηματισμός θα εκλαμβανόταν ως μήνυμα πως συγκροτήθηκε πλέον το εκλογικό κυβερνητικό σχήμα και άρα οι εκλογές είναι κοντά, έκανε τον πρωθυπουργό να περιορίσει τις κινήσεις του, διαμηνύοντας ουσιαστικά ότι σχεδιάζει τις εκλογές για το 2019.

Ο πρωθυπουργός απέφυγε να ανακατέψει την τράπουλα, ούτε και να αντιμετωπίσει δυσλειτουργίες που είχαν εμφανιστεί και εντοπιστεί εδώ και καιρό. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις, όταν διαπίστωσε ότι θα διαταράσσονταν οι ισορροπίες στο κυβερνητικό σχήμα, προτίμησε να βρει μία τρίτη λύση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ανάθεση του υπουργείου Οικονομίας στον κ. Δραγασάκη, μία εξέλιξη απροσδόκητη για τους περισσότερους ακόμη και εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για το υπουργείο έδωσαν μάχη δύο “υποσυστήματα” του κυβερνώντος κόμματος: το ένα ήθελε υπουργό τον Στέργιο Πιτσιόρλα και το άλλο τον Αλέξη Χαρίτση, αναπληρωτή υπουργό και υφυπουργό, αντίστοιχο στο συγκεκριμένο υπουργείο. Ο κίνδυνος να υπάρξει ρήξη και να προκύψουν έντονες δυσαρέσκειες οδήγησε τελικά τον κ. Τσίπρα στη λύση του αντιπροέδρου, παρότι το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης απαιτεί δυναμικό χειρισμό και μεγάλη διαχειριστική ικανότητα, με καθημερινή παρακολούθηση.

Η κίνηση που αιφνιδίασε πολλούς ήταν η υπουργοποίηση του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος έκανε δυναμική επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ. Το στοιχείο του αιφνιδιασμού και η απορία δεν σχετίζεται τόσο με την υπουργοποίηση, όσο με το γεγονός ότι ο κ. Κουβέλης τοποθετήθηκε στο υπουργείο Άμυνας, ως αναπληρωτής του Πάνου Καμμένου. Ουδείς μπορεί να αντιληφθεί το πώς θα λειτουργήσει το συγκεκριμένο δίδυμο, ιδίως με δεδομένη την πολιτική απαρέσκεια που είχε εκφράσει παλαιότερο ο κ. Κουβέλης για τον κ. Καμμένο.

Ο κ. Κουβέλης πήρε τη θέση του Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος μετακινήθηκε στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, μετά την αποχώρηση του Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος πέρα από την εσωκομματική κριτική που δεχόταν στον ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετώπιζε και προβλήματα υγείας. Με την αλλαγή αυτή ο κ. Τσίπρας θέλει να αντιμετωπίσει τα διάφορα προβλήματα στη διοικητική διαχείριση του μεταναστευτικού, αλλά και να περιορίσει την εσωκομματική κριτική από την πλευρά των “53”, χωρίς όμως και να αναθέσει το υπουργείο σε ένα δικό τους στέλεχος.

Αντιθέτως το άνοιγμα προς τους “53” έγινε με την τοποθέτηση της Μερόπης Τζούφη στη θέση του υφυπουργού Παιδείας, που άφησε κενή ο Κώστας Ζουράρης.

Το μεγάλο ερώτημα ωστόσο που προκύπτει από τον ανασχηματισμό είναι γιατί τη συγκεκριμένη θέση δεν πήρε κάποιο στέλεχος των ΑΝΕΛ, ώστε να διατηρηθεί η ποσόστωση μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Παρότι μάλιστα υπήρχε φημολογία για αξιοποίηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου ή της Μανταλένας Παπαδοπούλου. Η κίνηση αυτή σε συνδυασμό με την τοποθέτηση του κ. Κουβέλη δίπλα στον κ. Καμμένο, έχει ενισχύσει την αίσθηση ότι υπάρχει θέμα στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αν και από το κόμμα του κ. Καμμένου επισημαίνεται ότι όλα έγινε σε συνεννόηση των δύο πλευρών.

Ενδιαφέρον έχει και το ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε μία μεσοβέζικη λύση για το προβληματικό υπουργείο Πολιτισμού, καθώς την τελευταία στιγμή αποφάσισε να μην απομακρύνει την Λυδία Κονιόρδου, για την οποία υπήρχε βαριά ατμόσφαιρα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και το Μαξίμου δεν ήταν ικανοποιημένο από τις επιδόσεις της. Ο πρωθυπουργός προτίμησε, αντί να την αφήσει εκτός κυβέρνησης, να τοποθετήσει σε ρόλο υφυπουργού Πολιτισμού τον αρχαιολόγο Κωνσταντίνο Στρατή, ελπίζοντας ότι έτσι θα “διορθωθούν” έτσι τα προβλήματα στο συγκεκρικένο υπουργείο.

Σημειωτέον ότι τη θέση της Ράνιας Αντωνοπούλου πήρε ο μέχρι τώρα γενικός γραμματέας της επιθεώρησης εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος, εκ των εκπροσώπων της νέας γενιάς στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και από τα έμπιστα στελέχη του Αλέξη Τσίπρα.

Η ανακοίνωση των ονομάτων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Τα ονόματα των προσώπων που διορίζονται υπουργοί στο πλαίσιο του ανασχηματισμού ανακοίνωσε νωρίτερα το απόγευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος από το γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή.


Νέος Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης: Γιάννης Δραγασάκης. Ο κ. Δραγασάκης καταλαμβάνει τη θέση του παραιτηθέντος Δημήτρη Παπαδημητρίου διατηρώντας παράλληλα και τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Νέος Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής: Δημήτρης Βίτσας.
Ο κ. Βίτσας μετακινείται από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας και τοποθετείται στη θέση του Γιάννη Μουζάλα ο οποίος τίθεται εκτός κυβέρνησης.

Νέος Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας: Φώτης Κουβέλης.


Νέα Υφυπουργός Παιδείας: Μερόπη Τζούφη. Η κυρία Τζούφη είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Ιωαννίνων. 

Υφυπουργός Εργασίας: Αθανάσιος Ηλιόπουλος. Ο κ. Ηλιόπουλος είναι επικεφαλής του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού: Κωνσταντίνος Στρατής (σ.σ. δεν υπάρχει απομάκρυνση υφυπουργού, αλλά προστίθεται και ο κ. Στρατής, με αρμοδιότητες Πολιτισμού)

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγη ώρα πριν από τις ανακοινώσεις Τζανακόπουλου για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, το protothema.gr μετέδιδε την είδηση για την τοποθέτηση Κουβέλη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως και τελικά συνέβη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (296)

wiravenger

ΕΤΣΙ ΜΠΡΑΒΟ, νεοέλληνα. Είσαι τόσο παρτάκιας και τόσο μαλθακός, που θα ανεχτείς ακόμη περισσότερη ξεφτίλα στο μέλλον. Σήμερα υπουργοποιήθηκε ένας ακόμη τσανακογλύφτης. Αύριο, μπορεί να δεις υπουργό ακόμη και τον ... Κουφοντίνα. Εύγε. Συνέχισε έτσι. Με τέτοια μυαλά.

Πολιτη Γιωτα

Ευτυχως βολευτεί κι ο αχρηστος Φωτάκης που το είχε καημο, όπως και το υπερεκτιμημένο τίποτα ο Δραγασακης. Α ρε Έλληνα πλήρωνε ........

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ ΡΕ ΚΟΥΒΈΛΗ ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ!!!!!!! ΚΡΊΜΑ ΠΟΥ ΣΕ ΣΕΒΌΜΟΥΝ ΚΙΟΛΑΣ. ΤΈΛΟΣ ΌΛΟΙ ΈΧΟΥΝ ΜΙΑ ΤΙΜΉ , ΌΛΑ ΞΕΠΟΥΛΙΟΥΝΤΑΙ . ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΙΔΕΟΛΟΓΊΕΣ

qwerty

Ο τσιριμοκος αναπληρωτής υπουργός....

Κ.Χ.

Ο Τσιριμώκος τουλάχιστον πήγε για πρωθυπουργός και όχι υπό τον Καμμένο...

αντισυριζα

ορκιζονται στον μωαμεθ οι συριζολερες!

Λάθος

Αυτοί ορκίζονται μόνο στόν διάολο...

!!!!!!!!

Κουβελης και Τσιπρας η αλητεια στο μεγαλειο της. Ο Πανουλης τι κανει ??????? χα!χα!χα!

@

τι να κάνει ο Πανουλης,για την καρέκλα παλεύει κι αυτός

ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ ΑΘΕΙΑ

ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Συνολικό εισόδημα 139.423 ευρώ, 14 ακίνητα σε Αθήνα, Εύβοια, Τρίκαλα και Κρανίδι, καταθέσεις ύψους 172.299 ευρώ σε δύο ελληνικές τράπεζες, και τέσσερα οχήματα... ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ Μερόπη Τζούφη: Μερόπη Τζούφη, δηλώνει φορολογούμενο εισόδημα 87 χιλιάδων ευρώ. Έχει στην ιδιοκτησία της ή σε συνιδιοκτησία τέσσερις εδαφικές εκτάσεις και έξι ακίνητα, σπίτια και διαμερίσματα ενώ δηλώνει δεκατέσσερις τραπεζικούς λογαριασμούς.με καταθέσεις 130 περίπου χιλιάδων ευρώ. Σε ότι αφορά τις μετοχές απέκτησε 272 στην Τράπεζα Ηπείρου, συμμετέχοντας στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ενώ οι καταθέσεις της είναι 112.145,21 ευρώ και 6.827,28 του συζύγου της, στις εξής τράπεζες: Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Τράπεζα Ηπείρου. Τέλος, έχει στην κατοχή της ένα αυτοκίνητο 1.600 κυβικών και δύο ο σύζυγός της (1.200 και 1.600 κυβικών). Η Καράκωστα κλαίγεται με: 55 ακίνητα κάθε λογής, κάτι που την τοποθετεί στη λίστα των βουλευτών ε τις πιο εγάλες ακίνητες περιουσίες. Ειδικότερα, η κυρία Καρακώστα είναι συνιδιοκτήτρια 22 διαερισάτων σε ποσοστό 50%, ενώ δηλώνει επίσης ία οικία, 15 διαφορετικές θέσεις πάρκινγκ, τέσσερα αγροτεάχια, τρία οικόπεδα, τέσσερις βοσκοτόπους, δύο αποθήκες, ένα κατάστηα κ.λπ. Ολα τα τελευταία σε ποσοστά, κυρίως, 50% Πόθεν έσχες επίσημα και που να φανταστεί κάποιος αυτά που δεν είναι δηλωμένα Της φαίνονται λίγα τα δύο χιλιάρικα ... Εδώ οι μάνες δεν έχουν φαγητό να τασουν τα παιδιά τους! Έχουν κόψει τις συντάξεις και τα επιδόματα και κλαίγονται οι πολιτικοί με τεράστια περιουσία; Δεν παραιτείται κι αυτή λέω εγώ με τις προκλητικές τις δηλώσεις ! Και αυτοί θα νιώθουν τον πολίτη που δεν έχει χρήματα για ρεύμα η θέρμανση...

wiravenger

" ... καταθέσεις ύψους 172.299 ευρώ σε δύο ελληνικές τράπεζες ... ". Βλέπετε πόσο ΑΔΙΚΟ έχετε; Οι άνθρωποι αυτοί έχουν τα capital controls πάνω από το κεφάλι τους!!

ΒΚΑΠΠΑ

Ο κυρ. ΦΩΤΗΣ .... ΛΥΣΣΑΣΜΕΝΟ ΣΚΥΛΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ.......

Crusty

Το τσίρκο συνεχίζεται

oki

εφτασε το τελος !!! ΑΦΟΥ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΑΝΑΣΤΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Η ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ .......

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης