Εν αναμονή του ραντεβού Τσίπρα-Καμμένου για το Σκοπιανό

Εν αναμονή του ραντεβού Τσίπρα-Καμμένου για το Σκοπιανό

Ερώτημα εάν οι δύο εταίροι θα προσπαθήσουν να τα βρουν τώρα ή θα περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθούν οι επίσημες συνομιλίες υπό τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ και αναλόγως να κινηθούν

Εν αναμονή του ραντεβού Τσίπρα-Καμμένου για το Σκοπιανό
Σε ένα πολύ δύσκολο παζλ εξελίσσεται το εσωκυβερνητικό πρόβλημα για το Σκοπιανό
, καθώς η διαφορά απόκλισης μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας γίνεται όλο και πιο εμφανής. Και μάλιστα σε μία καμπή για τις σχέσεις τους,
μετά την απομάκρυνση του Κώστα Ζουράρι από την κυβέρνηση, κάτι που διαταράσσει τις ισορροπίες μεταξύ των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων – η παραίτηση του ιδιόρρυθμου πολιτικού έγινε
παρά τις κολακείες του προς τον Αλέξη Τσίπρα μέσα από τη συχνότητα του ΘΕΜΑ 104,6, τον οποίο μάλιστα χαρακτήρισε «νεαρό σοφό»!
Κλείσιμο

Με το θέμα του ανασχηματισμού να παραμένει ανοιχτό λοιπόν και να τίθεται υπό τη διαπραγμάτευση των δύο κομμάτων για τη νέα κατανομή των υπουργείων, δεν διαφαίνεται προς το παρόν καμία προοπτική σύγκλισης των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων για το Μακεδονικό και είναι απορίας άξιον το πώς και σε ποια βάση θα καταφέρουν (αν καταφέρουν τελικά) να τα βρουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος, - των οποίων η κατ’ ιδίαν συνάντηση εκκρεμεί και ίσως γίνει και σήμερα.

Μάλιστα η χθεσινή ημέρα ήταν πολύ περίεργη, αλλά και ενδεικτική του χάσματος που υπάρχει. Από τη μία ο κ. Καμμένος αναρτούσε χάρτη των Βαλκανίων από το 1937, ισχυριζόμενος ότι τα σημερινά Σκόπια εμφανίζονται εκεί ως «Βαρντάσκα», επαναφέροντας και επιμένοντας έτσι στην πρότασή του να δοθεί αυτή η ονομασία στο γειτονική χώρα.

Από την άλλη ο διαμεσολαβητής Νίμιτς, υπό την εποπτεία του οποίου αρχίζει σήμερα ο πρώτος γύρος των νέων συνομιλιών για την εξεύρεση μίας λύσης, διαμήνυσε ότι ο όρος Μακεδονία χρησιμοποιείται ήδη από τα Σκόπια και άρα – το μήνυμά του – θα περιέχεται και στο σχέδιο επί του οποίου θα γίνουν τώρα οι συνομιλίες.

Από τη μία δηλαδή η κυβέρνηση, με εντολή και ευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Εξωτερικών διαπραγματεύεται μία ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία και από την άλλη ο κ. Καμμένος διαμηνύει ότι εμμένει στην απορριπτική θέση του επ’ αυτού.

«Η θέση των ΑΝΕΛ είναι πάγια και διατυπωμένη από το πρώτο συνέδριό μας, επαναδιατυπώθηκε στο τρίτο συνέδριο και επιβεβαιώθηκε πρόσφατα στο Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος περί μη χρήσης του ονόματος «Μακεδονία» για τα Σκόπια ή παραγώγου του ονόματος αυτού» ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά (μιλώντας στην ΕΡΑ) η εκπρόσωπος των Aνεξάρτητων Ελλήνων Μανταλένα Παπαδοπούλου.

Πρόσθεσε δε για να μην μείνει κανένα παράθυρο ανοιχτό ότι «για το Σκοπιανό υπάρχει μια εθνική θέση, αυτή του 1992 και μια «κόκκινη» γραμμή που τέθηκε στο Βουκουρέστι. Όπως έχει πει ο πρόεδρός μας, για να υπάρξει αλλαγή της εθνικής θέσης, θα πρέπει να υπάρξει εκ νέου σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών».  

Είναι ερώτημα εάν οι δύο εταίροι θα προσπαθήσουν να τα βρουν τώρα ή θα περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθούν οι επίσημες συνομιλίες υπό τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ και αναλόγως να κινηθούν, αφού θα έχουν μία πιο συγκεκριμένη βάση και πιο οριοθετημένο πλαίσιο.

 
Το θέμα Ζουράρι
Στο μεταξύ η παραίτηση του Κώστα Ζουράρι δεν προκάλεσε στην παρούσα φάση άλλες εξελίξεις, ούτε εκπλήξεις.

Ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτησή του χθες το μεσημέρι, παρότι είχε με τον βουλευτή προχθές βράδυ μία μακρά συζήτηση σε πολύ θερμό κλίμα μάλλον, εάν αναλογιστεί κανείς τα όσα επαινετικά, στα όρια της αποθέωσης, είπε ο παραιτηθείς υφυπουργός για τον κ. Τσίπρα.

Μάλιστα ο κ. Ζουράρις αποκάλυψε ότι είχε παραιτηθεί νωρίτερα, στις 8 Ιανουαρίου για άλλους λόγους, που σχετίζονται με σημεία σχολικών βιβλίων.

Όπως και να έχει, η θέση του δεν καλύφθηκε τώρα και οι αρμοδιότητες πέρασαν στον  υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

Το ότι έχει αλλάξει η κατανομή εξουσίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά και με δεδομένη τη σεναριολογία περί ανασχηματισμού μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, η σχετική συζήτηση περί αλλαγών στην κυβέρνηση παραμένει ζωντανή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης