Παυλόπουλος για Σκόπια: Όχι σε ανιστόρητα ονόματα τα οποία επιπλέον αποπνέουν αλυτρωτισμό

Παυλόπουλος για Σκόπια: Όχι σε ανιστόρητα ονόματα τα οποία επιπλέον αποπνέουν αλυτρωτισμό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των γειτονικών μας κρατών εξαρτώνται από τον σεβασμό του status quo των υφισταμένων συνόρων, της συνθήκης της Λωζάνης και έστειλε μήνυμα σε FYROM, Τουρκία και Αλβανία

Τον κίνδυνο, το όνομα των Σκοπίων να χρησιμοποιηθεί σαν «όχημα» για μια πιθανή μελλοντική προσπάθεια αλλαγής των συνόρων σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας επέσεισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος του status quo των υφιστάμενων συνόρων. 

Σε ομιλία του στην Πάτρα, ο Προκόπης Παυλόπουλος επισήμανε ότι για τους Έλληνες, τα εθνικά θέματα είναι και θέματα της ευρωπαϊκής μας οικογένειας και κυρίως αποτελούν σταθμά μέτρησης των σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας των χωρών με τις οποίες γειτνιάζει η Ελλάδα προειδοποιώντας ότι από την πορεία των εθνικών θεμάτων επηρεάζεται ευθέως και η ευρωπαϊκή προοπτική των γειτονικών μας χωρών.

Ειδικώς εις ό,τι αφορά το Σκοπιανό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι οι γειτονικές χώρες πρέπει να σέβονται το status quo των υφιστάμενων συνόρων και υπογράμμισε κατά λέξη: «Πράγμα που σημαίνει, μεταξύ άλλων, την αποφυγή χρησιμοποίησης ανιστόρητων ονομάτων, τα οποία, επιπλέον, αποπνέουν  αλυτρωτισμό, εντελώς αντίθετο προς το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο». 


Με τον τρόπο αυτό ο Προκόπης Παυλόπουλος υπαινίχθηκε ότι πιθανή φόρμουλα σύνθετης ονομασίας για την πΓΔΜ που θα περιέχει ανιστόρητους όρους -εννοώντας προφανώς τη λέξη Μακεδονία- και όρους που θα αποπνέουν αλυτρωτισμό, μπορεί στο μέλλον να ανοίξουν την όρεξη στους Σκοπιανούς για να ανοίξουν θέμα αλλαγής συνόρων.

Διαβάστε την ακριβή τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου για τα εθνικά θέματα και το Σκοπιανό:

«Το πόσο «δεμένοι»  είμαστε εμείς, οι Έλληνες, με το όραμα της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης  φαίνεται και από το ότι θεωρούμε πως τα Εθνικά μας Θέματα είναι και Θέματα της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας. Επιπλέον δε τα Θέματα αυτά είναι και τα σταθμά μέτρησης των σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας καθώς και της ευρωπαϊκής προοπτικής των γειτονικών μας κρατών, με την έννοια ότι όλα αυτά εξαρτώνται, αυτονοήτως, και από τον εκ μέρους τους πλήρη σεβασμό: 
Πρώτον, του συνόλου της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης.
Δεύτερον, του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως της Συνθήκης της Λωζάνης.  Η οποία προσδιορίζει, επακριβώς και δίχως ίχνος γκρίζων ζωνών, τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τρίτον, του status quo των υφιστάμενων συνόρων.  Πράγμα που σημαίνει, μεταξύ άλλων, την αποφυγή χρησιμοποίησης ανιστόρητων ονομάτων, τα οποία, επιπλέον, αποπνέουν  αλυτρωτισμό, εντελώς αντίθετο προς το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. 
Τέταρτον, των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Πρωτίστως δε του Δικαιώματος στην Ιδιοκτησία και των Δικαιωμάτων των Μειονοτήτων. 
Εν κατακλείδι, οι προκλήσεις που εγείρει, αλλά και οι ευκαιρίες που προσφέρει, η σύγχρονη ευρωπαϊκή και διεθνής πολιτική, οικονομική και πολιτισμική πραγματικότητα, απαιτούν από εμάς, τους Έλληνες, να επιδείξουμε τις αρετές που έχει εξυμνήσει η ποίηση του Κωστή Παλαμά. Να, λοιπόν, γιατί,για τον Ελληνισμό, είναι τόσο διαχρονική και τόσο μεγάλη η αξία αυτής της ποίησης και, συνακόλουθα, η αξία του πνευματικού προτύπου του Κωστή Παλαμά» ήταν η ακριβής διατύπωση που χρησιμοποίησε ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Εγκαίνια της «Στέγης Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς» στην Πάτρα

«Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συμβάλλει ενεργώς, στο μέτρο που της αναλογεί, δηλαδή με βάση την δική της ιστορία και τις δυνατότητες συμμετοχής που ήδη διαθέτει, καθώς και όσες μπορεί στο μέλλον να δημιουργήσει, στην οικοδόμηση της Ενωμένης Ευρώπης. Μιας Ενωμένης Ευρώπης που θα είναι προπύργιο ειρήνης, ελευθερίας, αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και πρωτίστως κοινωνικής δικαιοσύνης για τους λαούς της αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα».

Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, εγκαινιάζοντας το Σάββατο στην Πάτρα την «Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς», στο ανακατασκευασμένο σπίτι που γεννήθηκε ο ποιητής σαν σήμερα πριν από 159 χρόνια.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «οι προκλήσεις που εγείρει, αλλά και οι ευκαιρίες που προσφέρει, η σύγχρονη ευρωπαϊκή και διεθνής πολιτική, οικονομική και πολιτισμική πραγματικότητα, απαιτούν από εμάς, τους Έλληνες, να επιδείξουμε τις αρετές που έχει εξυμνήσει η ποίηση του Κωστή Παλαμά».Αναφερόμενος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στα χαρακτηριστικά της Ελλάδας, που όπως είπε, αναδεικνύει και υμνεί η ποίηση του Παλαμά, υπογράμμισε ότι πρέπει να εξακολουθήσουν να είναι τα χαρακτηριστικά και της σημερινής Ελλάδας, λέγοντας τα εξής:

«Εμείς, οι Έλληνες, βιώσαμε τα τελευταία χρόνια τις συνέπειες μιας βαθύτατης οικονομικής κρίσης, για την οποία οι ίδιοι, ασφαλώς, ευθυνόμαστε κατά μεγάλο μέρος, χωρίς όμως και να είμαστε αποκλειστικώς υπαίτιοι γι' αυτήν. Στην διάρκειά της επιδείξαμε αντοχή και καρτερία, αγωνιστικότητα και πίστη στις δυνατότητές μας να υπερβούμε αυτή την κρίση, όπως ακριβώς θα ανέμενε να πράξουμε και ο Παλαμάς. Χρειάστηκαν αγώνες και θυσίες εκ μέρους του λαού μας, για μην προσκρούσουμε στον ύφαλο της οριστικής καταστροφής. Τελικώς, παρά τις δυσκολίες, ο λαός και οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις παραμείναμε, ως συντεταγμένη Πολιτεία, ακλόνητα προσανατολισμένοι στον ευρωπαϊκό μας δρόμο. Η χώρα μας παρέμεινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα στον σκληρό της πυρήνα, την Ευρωζώνη, οριστικά και αμετάκλητα. Διότι η ίδια δεν διανοείται τον εαυτό της εκτός αυτής, με τον ίδιο τρόπο που δεν νοείται Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα ως σταθερό και αναπόσπαστο μέλος της».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε ότι «σε δύσκολους καιρούς, όπως αυτοί που ζούμε, ο λαός μας, το έθνος αλλά και ο καθένας μας προσωπικώς έχουμε χρέος να επιστρέφουμε και ευλαβικά να μελετάμε τις παρακαταθήκες που μας άφησαν οι μεγάλοι του πνεύματος».Στην περίπτωση του Κωστή Παλαμά, πρόσθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «θαρρώ ότι η ποίησή του είναι μεγαλειώδης τόσο για τις σπουδαίες ιδέες και τα ιδανικά τα οποία αυτή προβάλλει και υπηρετεί, όσο και για την μοναδική εκφραστική δύναμη αλλά και το ιστορικό βάθος που έχει η γλώσσα, την οποία χρησιμοποιεί ο ποιητής».

Και τούτο γιατί ο Παλαμάς, εξήγησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «κουβαλούσε βαθειά μέσα στην ψυχή του και στον λογισμό του ολόκληρη την Ελλάδα στην διαχρονία της, ήτοι το παρελθόν, το παρόν αλλά και το όραμα για το μέλλον της».

Επίσης, όπως είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «η ποίηση του Παλαμά τονίζει μ' εμφατικό τρόπο την ιστορική συνέχεια της Ελλάδας, το ότι αυτή υπήρξε πάντοτε ενιαία και αδιαίρετη.»

Παράλληλα, τόνισε ότι «η ποίηση του Παλαμά αναδεικνύει την Ελλάδα των αγώνων και των θυσιών, προβάλλει και εξυμνεί την Ελλάδα της καρτερίας και τέλος υμνεί την Ελλάδα της ελευθερίας, της αρετής και της δικαιοσύνης».

Στην συνέχεια ο Προκόπης Παυλόπουλος ξεναγήθηκε στο διώροφο σπίτι που γεννήθηκε ο Κωστής Παλαμάς από τον αρχιτέκτονα Νίκο Μπακρώζη και τον πολιτικό μηχανικό Σπύρο Δεμαρτίνο, οι οποίοι είχαν αναλάβει τις εργασίες αναπαλαίωσης του κτιρίου, καθώς και από τον ομογενή από την Καλιφόρνια και πατρινό στην καταγωγή Αθανάσιο Στεφανόπουλο, ο οποίος δαπάνησε τα χρήματα για την αναπαλαίωση και την ανάδειξή του σε στέγη γραμμάτων και πολιτισμού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είδε από κοντά μόνιμη έκθεση της ιστορίας του σπιτιού, διάφορα χειρόγραφα και προσωπικά αντικείμενα του ποιητή, φωτογραφικό υλικό, μια λεπτομερής απεικόνιση του κελιού του Κωστή Παλαμά, όπως διασώζεται στο ίδρυμα που λειτουργεί στην Αθήνα, το δωμάτιο που γεννήθηκε ο ποιητής, την βιβλιοθήκη κ.α.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, οι βουλευτές, Σία Αναγνωστοπούλου, Κώστας Σπαρτινός, Ανδρέας Ριζούλης, Ιάσων Φωτήλας, Νίκος Νικολόπουλος και Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος «Κωστής Παλαμάς», καθηγητής Κωνσταντίνος Κασίνης, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

 

ΣΧΟΛΙΑ (8)

μη ξεχνατε επισης

οτι επι υπουργειας του καηκε η αθηνα ενω ευχαριστησε επισης τους λαθρομεταναστες που μας προτιμησαν...

αλυτρωτισμο?

γιατι η Μακεδονια ειναι σκλαβωμενη απο τους Ελληνες? Αυτο θελουν να περασουν οι σλαβο-αλβανοι που οραματιζονται ιμπεριαλιστικα τη μεγαλη αλβανια κι ομως ο τσιπρας το να παραδωσει το ονομα Μακεδονια στα σκοπια το παρουσιαζει σαν εθνικο καλο και μαλιστα ζηταει τη στηριξη ολων των κομματων για να κανει για αλλη μια φορα οτι του ζητανε οι ξενοι για να εχει τη στηριξη τους και να σωθει οσο μπορει μιας και εχει χασει την στηριξη απο τον ελληνικο λαο χωρις να τον ενδιαφερει καθολου για τα θεματα συνορων που ανοιγουν οι αλβανοι!!! Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ και μπορει να κανει οποιαδηποτε προδοσια αρκει να κρατησει τις καρεκλες..!!!!! Ο προεδρος της δημοκρατιας επισημαινει τετοιο κινδυνο και θα τον αφησει να παραδωσει το ονομα? Ο προεδρος της δημοκρατιας εχει την ευθυνη να προστατευσει την ακεραιοτητα της χωρας μας και να μη του το επιτρεψει.

a.d.

Εχει ξεπουλησει ολη την χωρα ο αθλιος και τον αποκαλουν κυριο..ημαρτον πια...

τα μηνυματα ειναι στο twitter η στο f/b?

''υπαινίχθηκε'' αλλα δεν τολμαει να πει ξεκαθαρα τα πραγματα! Αντι να ειναι φυλακη για τις παρανομες υπογραφες του στα διαταγματα και την καταλυση της δημοκρατιας με την μετατροπη του δημοψηφισματος απο οχι σε ναι, κυκλοφορει ελευθερος και κανει τον πατριωτη...ο εμπνευστης των παρανομων 50 εδρων δωρου! ουστ φασιστα....

Xx

Δεν είναι περιουσία σου κάτι αν δεν το έχεις εξοφλήσει. Τζάμπα τέλος

Πλειστηριασμοί για 500 ευρώ;

Τι λές Προκόπη, πρόεδρε; Τι λές;

Θα μείνει στη ιστορία

Ο πρόεδρος των κατασχέσεων, των πλειστηριασμών, του ξεπουλήματος της περιουσίας των Ελλήνων. Μην μας λογοκρίνετε . Την αλήθεια γράφουμε. Θα ξεπουλήσει και την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ;

Θα μείνει στην ιστορία

Επί της προεδρίας του ξεπουλήθηκε η χώρα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης