Μητσοτάκης για Σκοπιανό: «Κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους»

Μητσοτάκης για Σκοπιανό: «Κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους»

«Αν η λύση, η οποία προταθεί δεν μας ικανοποιεί, προφανώς και θα την απορρίψουμε», υπογράμμισε ο αρχηγός της ΝΔ - Κατήγγειλε και πάλι τη «μυστική διπλωματία» που ασκείται από το Υπουργείο Εξωτερικών

Μητσοτάκης για Σκοπιανό: «Κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους»
Στο ενδεχόμενο να απορρίψει η αξιωματική αντιπολίτευση τυχόν πρόταση που δεν θα ικανοποιεί πλήρως τις θέσεις που έχει ήδη διακηρύξει η Πειραιώς, αναφέρθηκε για πρώτη φορά με ξεκάθαρο τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους, απλά επειδή είμαστε εθνικά υπεύθυνοι», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας με πολίτες της Κρύας Βρύσης που συνάντησε στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Πέλλα. «Αν η λύση, η οποία προταθεί δεν μας ικανοποιεί, προφανώς και θα την απορρίψουμε και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να την στηρίξουμε», συμπλήρωσε.
     
«Εμείς ως Νέα Δημοκρατία δεν είμαστε αυτοί που διαπραγματευόμαστε αυτή τη στιγμή, αλλά είμαστε αυτοί, οι οποίοι θα τηρήσουμε μια εθνικά υπερήφανη και αξιοπρεπή στάση», ανέφερε. «Και θα υπερασπιστούμε τα κεκτημένα του Βουκουρεστίου και την εθνική γραμμή, όπως χαράχθηκε τότε από τον Κώστα Καραμανλή», συμπλήρωσε. 

Κλείσιμο
«Μακάρι», είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «να μπορεί το θέμα να λυθεί με όρους αξιοπρέπειας και με όρους οι οποίοι θα είναι ωφέλιμοι για το εθνικό συμφέρον. Αλλά, αν αυτό δεν μπορεί να γίνει, να ξέρει η κυβέρνηση  ότι δεν πρόκειται να προσβλέπει σε καμία περίπτωση στη δική μας στήριξη. Και να μην μας θεωρεί κανείς δεδομένους. Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω». 

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στο ζήτημα των όρων του Βουκουρεστίου, διευκρινίζοντας ότι αφορά «τρία πράγματα»και εξηγώντας. «Δεν είναι μόνο το όνομα, το όνομα είναι από το τρία. Το δεύτερο είναι οι χρήσεις του ονόματος, αυτό το οποίο αποκαλούμε erga omnes. Να υπάρχει δηλαδή μια χρήση για όλους, όχι απλά κάτι το οποίο να αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά να αφορά όλες τις σχέσεις του Κράτους αυτού με όλα τα Κράτη και όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Και το τρίτο βέβαια που μας αφορά όλους πάρα πολύ, είναι το ζήτημα του αλυτρωτισμού και των απαράδεκτων διεκδικήσεων με χάρτες, αγάλματα, ονόματα και την προσπάθεια να καπηλευθούν την ιστορία μας και την ιστορική παρακαταθήκη της Μακεδονίας. Αυτά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά».

Ο κ. Μητσοτάκης εγκάλεσε την κυβέρνηση «για το γεγονός ότι επιδίδεται δυστυχώς σε μυστική διπλωματία». Ανέφερε ότι «δεν επιδιώκει την εθνική συνεννόηση και να ενώσει τον ελληνικό λαό». Και πρόσθεσε: «Στην αντίστοιχη περίπτωση, το 2007 – 2008, υπήρχε τακτικότατη ενημέρωση όλων των πολιτικών κομμάτων από την τότε ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, από την Ντόρα Μπακογιάννη. Αυτό δεν γίνεται σήμερα. Ακούω ότι ο Κοτζιάς βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη και συζητάει με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, δεν ξέρουμε τι συζητάνε, δεν ξέρουμε για τι διαπραγματεύονται, δεν ξέρουμε τι έχουν δώσει, τι έχουν πάρει. Δεν γνωρίζουμε τίποτα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης