Τσίπρας: Αριστεία δεν είναι ποιος θα κρατάει τη σημαία - Κυριάκος: Αντίπαλός σας η Ελλάδα του καλύτερου

Τσίπρας: Αριστεία δεν είναι ποιος θα κρατάει τη σημαία - Κυριάκος: Αντίπαλός σας η Ελλάδα του καλύτερου

Δεν είναι αριστεία ποιος θα κρατάει τη σημαία στα 7-8 του χρόνια γιατί το εθνικό σύμβολο ανήκει σε όλους, είπε ο πρωθυπουργός - Πάτε τη χώρα στο πουθενά, απάντησε ο πρόεδρο της ΝΔ

Τσίπρας: Αριστεία δεν είναι ποιος θα κρατάει τη σημαία - Κυριάκος: Αντίπαλός σας η Ελλάδα του καλύτερου
Το σύνολο σχεδόν του περιεχομένου που περιλαμβάνεται στο success story της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιχείρησε να αποτυπώσει ο κ. Αλέξης Τσίπρας
στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας 
Κλείσιμο
(Δείτε παρακάτω Live εικόνα από Βουλή).

Πρόκειται για την δεύτερη παρέμβαση του πρωθυπουργό στην Ολομέλεια της Βουλής το τελευταίο 48ωρο καθώς το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι οι προωθούμενες διατάξεις για την Παιδεία και την Υγεία μπορούν επικοινωνιακά να αλλάξουν την ατζέντα και από τις υπαρκτές επιπτώσεις του τρίτου και τέταρτου μνημονίου, την αύξηση της φορολογίας, την μείωση του αφορολόγητου και το κόψιμο σε συντάξεις και μισθούς να καλλιεργηθεί η αίσθηση πως η χώρα αλλάζει σελίδα.

Υπό αυτά τα δεδομένα οι δύο βασικοί πυλώνες που στηρίζουν το επικοινωνιακό αφήγημα επιτυχίας, όπως το ανέπτυξε και σήμερα ο κ. Τσίπρας είναι το επερχόμενο τέλος των μνημονίων το ερχόμενο καλοκαίρι – αν και η δέσμευση για υψηλά πλεονάσματα φθάνει εως το 2060 – και η επανίδρυση του κοινωνικού κράτους.

Εκτός αυτών, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε και την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τους σημαιοφόρους που πλέον θα επιλέγονται με κλήρωση και όχι με την επίδοση.

«Πάτε ακόμα παραπέρα τον λαϊκισμό και γίνεστε σημαιοφόροι του λαϊκισμού γιατί η αριστεία για εσάς είναι αν το παιδάκι των επτά ετών θα πάρει τη σημαία» είπε εξαπολύοντας επίθεση στην ΝΔ για να προσθέσει «Εσείς που κλείσατε τα σχολεία και διδάσκατε με φωτοτυπίες και στείλατε τους επιστήμονες έξω από την χώρα, εσείς έρχεστε και μιλάτε για την αριστεία. Για εμάς η αριστεία και η βοήθεια στην αριστεία δεν είναι ποιος θα κρατά την σημαία στα 7-8 έτη. Όλοι πρέπει να κρατούν το εθνικό σύμβολο. Για εμάς άνοιγμα προς την αριστεία είναι να ανοίγουν τα σχολεία, να ανοίγουμε βιβλιοθήκες. Να δίνουμε κίνητρα σε επιστήμονες να μένουν στην χώρα. Αυξάνοντας τον προϋπολογισμό για την έρευνα».

Στην παρέμβασή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση επιστρέφοντας το «γάντι» που επιχείρησε να σηκώσει νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και έκανε λόγο για κυβέρνηση που «ασχημονεί και προσβάλει την κοινωνία» με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα για τους σημαιοφόρους.

«Δεν πάτε την χώρα πίσω. Την πάτε στο πουθενά. Εκεί που δεν υπάρχουν κίνητρα για να γίνει κανείς καλύτερος» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τους σημαιοφόρους για να προσθέσει «Η προσπάθεια απαξιώνεται και μάλιστα στα σχολεία. Δεν θα είναι σημαιοφόροι οι αριστούχοι. Ο σημαιοφόρος θα επιλέγεται με κλήρωση. Στην τύχη. Σας ενοχλούν οι καλοί μαθητές. Το ξέραμε από το ξεκίνημα της κυβέρνησή σας όταν ο τότε υπ Παιδείας άνοιξε πόλεμο με την αριστεία. Γιατί; Σας ενοχλεί ότι υπάρχουν νέα παιδία με όνειρα και στόχους. Η σημαία δίνεται ως επιβράβευση για την προσπάθεια που γίνεται». «Έχετε βάλει αντίπαλο σας την Ελλάδα του καλύτερου» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι η σημαία στους σημαιοφόρους «προσφέρεται ως επιβράβευση και όχι ως κίνητρο»

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε και τους ΑΝΕΛ να πάρουν θέση υπογραμμίζοντας «Οι ΑΝΕΛ τι λένε; Βάζετε την καρέκλα πάνω από το φιλότιμο; Που είναι ο κ. Π Καμμένος να μας πει την γνώμη του;».

Τσίπρας: Είμαστε σε τροχιά αμετάκλητης λήξης των Μνημονίων

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι: «Τα μνημόνια σε μεγάλο βαθμό υπήρξαν επώδυνη συμπύκνωση συγκεκριμένης νεοφιλελεύθερης αντίληψης για πολλές πτυχές της κοινωνικής ζωής. Όμως στο παρελθόν, δεν υπήρξε ποτέ η πρόθεση και η προσδοκία να καταθέσουν κάτι διαφορετικό. Σε πολλές πτυχές του κοινωνικού τομέα (Υγεία – παιδεία) ο πυρήνας της ιδεολογίας των μνημονίων συνέπιπτε με την τον ιδεολογικό πυρήνα που εκφράζει η σημερινή ηγεσία της συντηρητικής παράταξης» και πρόσθεσε «εμείς υλοποιούμε σε ένα πλαίσιο μεγάλων δυσκολιών, βήμα – βήμα το στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση με σταθερά βήματα. Στο σκέλος της οικονομίας η εμπιστοσύνη έχει καταγραφεί. Επιστρέψαμε με επιτυχία στις αγορές και είμαστε σε τροχιά οριστικής και αμετάκλητης λήξης των μηνημονίων σε ένα χρόνο από σήμερα. Το τέλος της περιόδου δεν είναι απλά μια ημερομηνία. Η νέα εποχή για την χώρα πρέπει να χτιστεί – το διαμορφώνουμε από σήμερα μετά από μάχες. Οργανικό κομμάτι τα εποχής είναι η επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους που λεηλατήθηκε τα μνημονιακά χρόνια».

Ο ίδιος υποστήριξε πως το μεγαλύτερο έλλειμμα αξιοπιστίας υπήρξε την περίοδο 2010 – 2014 όταν « από εδώ ακούστηκε το «μαζί τα φάγαμε» πως «τα μνημόνια είναι ευλογίας» και ότι «αν δεν υπήρχαν τα μνημόνια θα έπρεπε να τα εφεύρουμε».

«Όμως η αξιοπιστία είναι συνάρτηση από την δυνατότητα να υπερασπίζεσαι τους πολίτες, το δημόσιο συμφέρον, την διαφάνεια, να καταπολεμήσεις και όχι να συγκαλύψεις την διαφθορά.  Αν το επίπεδο ζωής βελτιώνεται ή υποβαθμίζεται. Αν οι πολίτες έχουν ευκολότερη πρόσβαση στα αγαθά» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Αποδείξαμε σε πρωτοφανείς συνθήκες, τις πιο δύσκολες, ότι δώσαμε και δίνουμε μια μάχη, παρά το ότι έχουμε η χώρα είναι καταχρεωμένη, σε διεθνή ανυποληψία, δώσαμε βάρος στην προσπάθεια να φέρουμε πιο κοντά το όραμα δικαιοσύνης και αξιοπιστίας. Είναι άλλο να μοιράζεις με δικαιοσύνη τους λιγοστούς πόρους που έχεις και άλλο να συνεχίζεις την διασπάθιση χρήματος προς όφελος λίγων» είπε.

Ο ίδιος επιτέθηκε στην ΝΔ και προσωπικά στον τομεάρχη Υγείας Βασίλη Οικονόμου και τον αναπληρωτή Ιάσωνα Φωτήλα. «Βλέπω στα έδρανα τον τομεάρχη Υγείας της ΝΔ και τον αναπληρωτή που ήρθαν ως μεταγραφές από άλλα κόμματα. Δεν ξέρω βέβαια  αν είναι επιπέδου Μέσι και Νεϊμάρ» είπε για να συνεχίσει «Θα έρθει λέει η ΝΔ και θα βάλει Χ σε προσλήψεις και σε διοικητές που πήραν την θέση με αδιάβλητες διαδικασίες και όχι με το σύστημα 4-2-1. Σήμερα είδα και τον αναπληρωτή τομεάρχη Υγείας να λέει ότι είναι ουτοπική η πρόθεση της κυβέρνησης να θέλει να φτιάξει μονάδες σε κάθε πόλη και πως πρέπει να κάνει συμβάσεις με ιδιωτικές μονάδες. Να διοχετευτούν οι ασθενείς σε ιδιωτικές κλινικές.  Αυτή είναι η άποψή σας. Μας βοηθάτε κ. Φωτήλα με όσα λέτε. Είστε το κόμμα που σήμερα υπηρετεί με σαφήνεια και σταθερότητα τα ιδιωτικά συμφέροντα σε Υγεία Παιδεία εμείς έχουμε άλλη αντίληψη. Δεν μπορεί να έχετε εδώ ο αρχηγός σας και να κάνει αναφορές στους πολίτες Δυτικής Αθήνας. Τι λέτε σε αυτούς τους ανθρώπους που έμειναν άνεργοι στα χρόνια της κρίσης; Πώς να μιλήσετε γι αυτούς τους ανθρώπους που στα χρόνια σας,  είδαν την αξιοπρέπειά τους να χάνεται και ταυτόχρονα το πάρτι στο ΚΕΕΛΠΝΟ να συνεχίζεται».

Επίθεση και σε Κ. Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός δεν άφησε ασχολίαστη και την είσοδο του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην αίθουσα προκειμένου να τον ακούσει. «Μπήκατε στην αίθουσα στη μέση της ομιλίας μου. Χαίρομαι γιατί σας κρατώ στην Αθήνα αντί να κάνετε τις καλοκαιρινές διακοπές σας».
Τέλος, δήλωσε πως νιώθει δύο φορές περήφανος για το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια υγείας καθώς «το κάνουμε σε συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας».

Υποστήριξε τέλος, πως στο τέλος της τετραετίας οι πολίτες όταν θα αναφέρονται για την κυβέρνηση θα λένε: «Ναι αυτοί παλέψανε με εντιμότητα και αξιοπρέπεια για να φτιάξουν την δική μας ζωή όταν κάποιοι άλλοι έκαναν πάρτι με την Νοβάρτις και αξιοποιούσαν το Ντυνάν για να νοσηλεύονται δωρεάν και να παίρνουν αργομισθίες οι συγγενείς τους» και εκτίμησε πως «Τότε θα αναμετρηθούμε. Εμείς τα κάνουμε για τους πολίτες και όχι τους πελάτες. Για τους πολλούς. Αυτό είναι το δικό μας όραμα». 

Κυριάκος: Δεν έχετε όραμα, δεν έχετε αναστολές

Εκτός από το θέμα των σημαιοφόρων ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε την επίθεσή του λέγοντας πως «δεν έχετε όραμα για την χώρα. Δεν έχετε ούτε αναστολές. Το δημοκρατικό αίσθημα ευθύνης. Γιατί δεν καταδικάζετε όλα όσα γίνονται στην Βενεζουέλα; Πραξικόπημα είναι. Αλλά βέβαια ο Μαδούρο είναι πρόσωπο που θέλατε να σας υποστηρίξει να βγούμε από την ευρωζώνη. Μήπως αυτός είναι και ο λόγος που αρνείστε να υπάρξουν κυρώσεις από την ΕΕ; Μήπως φοβάστε τι θα πουν δημόσια για τις συμφωνίες που επιχειρήσατε να κάνετε; Μη φοβάστε. Θα το μάθουμε στην εξεταστική που θα κάνει η ΝΔ με τα άλλα κόμματα και θα μάθουμε τι κάνατε όχι μόνο το 2015αλλά και το 2013 και το 2014».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε ζητήματα διαφθοράς. «Μας είπε ο κ. Τσίπρας ότι εσείς πολεμάτε το πάρτι διαπλοκής που άλλοι έστησαν με τον ιδιωτικό τομέα. Εχω όμως μια υπουργική απόφαση με ΦΕΚ στις 28.7.2017 που υπογράφει ο κ. Πολάκης. Είναι μια ύποπτη υπουργική απόφαση που προκαλεί τους ασφαλισμένους και ζημιώνει τον ΕΟΠΥΥ και δείχνει πως - στην πράξη - αντιλαμβάνεστε την άσκηση δημόσιας εξουσίας. Πολλές κορώνες για διαφάνεια αλλά στην πράξη κλείνετε τα μάτια στην διαφθορά και κλείνετε το μάτι σε επιχειρηματίες που λειτουργούν εις βάρος ΕΟΠΥΥ. Οι προηγούμενες ηγεσίες του υπ. Υγείας έσπευσαν να προστατέψουν τον ΕΟΠΥΥ από το φαινόμενο που περιγράψατε για υπερτιμολογήσεις και από αυτούς που έκλεβαν το κράτος. Ήταν πολλοί αυτοί και επιβλήθηκαν ποινές που αποδέχθηκαν οι προηγούμενοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ  και ξαφνικά  ο Πολάκης καταργεί αυτές τις ποινές. Γιατι; Γιατί τους καταργείτε και τι γραμμάτια πληρώνετε;».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην ύποπτη τροπολογία για το ΚΕΕΛΠΝΟ λέγοντας «Το ίδιο επιχειρήσατε να κάνετε και με τη περιβόητη τροπολογία για το ΚΕΕΛΠΝΟ που νομιμοποιεί δαπάνες. Είπατε ότι δεν αφορά το ΚΕΕΛΠΝΟ όμως είστε ερασιτέχνες. Στην έκθεση του ΓΛΚ  αφήσατε το λογότυπο του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ούτε «κόπι πάστε» δεν μπορείτε να κάνετε. Σας πιάσαμε με την γίδα στην πλάτη και φέρατε νομοτεχνική βελτίωση και βγάλατε τα ΝΠΙΔ. Ποιες είναι οι αναθέσεις που έγιναν. Πόσα χρήματα δόθηκαν απευθείας και ποιοι έβαλαν την υπογραφή τους;».

Αναφορικά με το νομοσχέδιο ο αρχηγός της ΝΔ είπε πως « οι διατάξεις καθρεπτίζουν τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης και τον ιδεολογικό πυρήνα που διέπει όλες τις πρόσφατες επιλογές που κινούνται έξω από τα μνημόνια που εσείς σπεύσατε να υπογράψετε. Ανεδαφικό νομοσχέδιο που δεν αντιμετωπίζει τις ανάγκες των πολιτών. Εκφράζει την εμμονή να διχάσετε την κοινωνία φέρνοντας σε αντίθεση δημόσιο – ιδιωτικό τομέα».

Ο ίδιος είπε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να βαφτίσει ως "μεταρρύθμιση" «την αλόγιστη επιβάρυνση των πολιτών μέσω ενός φαραωνικού συστήματος».

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι με το νόμο του 2014 που καθιέρωσε το ΠΕΔΥ «καθιερώθηκε ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού. Ορίστηκε όμως ότι ο οικογενειακός ιατρός είναι συμβεβλημένος εκτός αν εργάζεται  σε δομή ΠΕΔΥ. Ήταν σύστημα αρμονικής συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και αυτό σας ενοχλεί βαθειά. Το αντικαθιστάτε με μια μεγάλη φαραωνική δομή που είναι περιττή. Είναι εντυπωσιακό ότι ενεργείτε χωρίς αίσθηση δημοσιονομικής ευθύνης. Χωρίς κοστολόγηση. Βάζετε πρόσθετα βάρη που σήμερα η χώρα μας δεν μπορεί να τα σηκώσει με σκοπιμότητα μοναδική να δημιουργήσετε εκλογική πελατεία. Πολλές νέες προσλήψεις σε αχρείαστες δομές . Ο διχασμός δεν αποτελεί λύση. Οι πελατειακές πολιτικές έχουν πεθάνει. Οι κοινωνικές ομάδες ξέρουν ότι πρέπει να βγούμε από την κρίση και αυτό θα γίνει μόνο αν είμαστε ενωμένοι. Η λογική του νομοσχεδίου σας είναι ξεπερασμένη από την πραγματικότητα.  Σε όλες τις χώρες οι δημόσιες υπηρεσίες δεν παρέχονται υποχρεωτικά από δημόσιους υπαλλήλους. Οι δημόσιες υπηρεσίες μπορούν και πρέπει να προσφέρονται και από τον ιδιωτικό τομέα με μια προϋπόθεση: εξοικονόμηση δαπανών και αναβάθμιση προϊόντος με ταυτόχρονο έλεγχο του κόστους. Ολοι το αντιλαμβάνονται αυτό εκτός από εσάς».Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης