Βόμβες Φίλη: Η αλήθεια δεν υποτάσσεται - Ψηφίζουμε μνημόνιο

Βόμβες Φίλη: Η αλήθεια δεν υποτάσσεται - Ψηφίζουμε μνημόνιο

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση και πως θα ψηφίσει στην διαδικασία της Πέμπτης

Σφοδρή κριτική εφ όλης της ύλης για τα προωθούμενα δημοσιονομικά μέτρα αλλά και για τα αντίμετρα εξαπέλυσε ο κ. Νίκος Φίλης ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι ο ίδιος δεν αποσύρει την εμπιστοσύνη του  στην κυβέρνηση και πως θα ψηφίσει στην διαδικασία της Πέμπτης.

«
Ας μην εξωραΐζουμε την κατάσταση. Τα μέτρα που ψηφίζουμε σηματοδοτούν την παραμονή στο μνημονιακό πλαίσιο» είπε ξεκινώντας την ομιλία του αποδομώντας την στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου να πείσει ότι το νέο πακέτο μέτρων δεν αποτελεί μνημόνιο.

Ο πρώην υπουργός, απευθυνόμενος σχεδόν προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προειδοποίησε πως «πρέπει να προσέξουμε για να μην σπάσει ο δεσμός δημόσιου και λαϊκού συμφέροντος που ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να εκπροσωπεί γιατί θα ακυρωθεί ως πολιτικός χώρος»  για να προσθέσει σε άλλο σημείο πως «με τα σημερινά μέτρα φτάνουμε στα όρια των πεποιθήσεων της Αριστεράς, αλλά και των αντοχών της κοινωνίας. Για την δική μας Αριστερά η ηθική της πεποίθησης συναρτάται με την ηθική της ευθύνης. Υπάρχει όμως ένα σημείο που αν υπερβείς   τις πεποιθήσεις σου υπονομεύεις τη δυνατότητα να ασκείς την ευθύνη σου. Προβληματίζομαι. Ασκείς άραγε την ευθύνη σου όταν καταργείς την αργία της Κυριακής, όταν – εξαναγκαζόμενος έστω – χάνεις το βέτο στις ομαδικές απολύσεις, όταν κατάσχονται αδιακρίτως τραπεζικοί λογαριασμοί, όταν παραχωρούνται κοψοχρονιά σε funds στεγαστικά δάνεια και δεν προτιμώνται οι δανειολήπτες, όταν ονομάζεις θετικό αντίμετρο τη μέιωση φορολογικού συντελεστή σε όλες τις επιχειρήσεις»;

Μίλησε δε - έστω και εμμέσως – για αναντιστοιχία των κυβερνητικών πολιτικών με την φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι «όσοι σχεδιάζουν αυτή την εκτρωματική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ θα απογοητευτούν».
 
Ο κ. Φίλης εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έφερε ρύθμιση για το χρέος παράλληλα με τα μέτρα, ούτε προέβλεψε ρήτρα μη εφαρμογής τους σε περίπτωση που δεν υπάρξει αντιμετώπιση του χρέους. Ο ίδιος, εξέφρασε έντονο προβληματισμό για το αν θα επιτευχθούν οι στόχοι πλεονάσματος 3,5% ενώ αμφισβήτησε το άρθρο 15 του πολυνομοσχεδίου.

Παράλληλα, μίλησε για μηχανισμούς που επιχειρούν να μετατρέψουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε «μνημονιακό κόμμα». «Σχεδιάζουν να  γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ η παράταξη μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων. Να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ η δύναμη που αντί να μάχεται την διαπλοκή, θα στήσει την δική του στα μίντια και στην επιχειρηματικότητα» είπε χαρακτηριστικά.
 
«Η συμφωνία για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης καθώς και τα μέτρα που καλούμαστε να ψηφίσουμε σηματοδοτούν την παραμονή της χώρας στο ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο. Αυτό άλλωστε είπε και ο πρωθυπουργός. Αυτή είναι η θέση μας χωρίς εξωραϊσμούς» είπε για να προσθέσει «εμείς δεν παίζουμε παιχνίδια success story. Ξέρω ότι η επικοινωνιακά δεν ακούγεται καλά να παραδέχεσαι ότι οι μνημονιακοί καταναγκασμοί παραμένουν. Δεν πειράζει. Η αλήθεια δεν μπορεί να υποτάσσεται στις ανάγκες της επικοινωνίας». «Εμείς με την προσπάθειά μας εξακολουθούμε να μην υπογράφουμε την ιδεολογική προσχώρηση στην στρατηγική του κεφαλαίου και του νεοιφιλελευθερισμού» συνέχισε εξαπολύοντας επίθεση και στην ΝΔ.

Υπενθύμισε τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ με κοινωνικό πρόσημο, εστιάζοντας κυρίως σε εκείνα που ελήφθησαν κατά την περίοδο που ο ίδιος ήταν στο υπουργείο Παιδείας.

«Οι αρνητικές συνέπειες του συμβιβασμού του 2015 δεν έχουν εξαλειφθεί» είπε σε άλλο σημείο.

«Τηρούμε τις συμφωνίες που μας επιβλήθηκαν. Με τον τρόπο αυτό η Αριστερά υπηρετεί το εθνικό συμφέρον, όμως, πρέπει να προσέξουμε να μη σπάσει ο δεσμός και η ισορροπία μεταξύ δημόσιου και λαϊκού συμφέροντος. Λαϊκό συμφέρον που ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να εκπροσωπεί γοατί διαφορετικά θα ακυρωθεί ως πολιτικός χώρος» υπογράμμισε σε άλλο σημείο.

Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε μάλιστα για «κέντρα» που επιδιώκουν την μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ.
«Παρακολουθούμε με μεγάλη ενόχληση μια φιλολογία που αναπτύσσεται από κέντρα και παράκεντρα εκτός ΣΥΡΙΖΑ που έχει σκοπο να πιέσει ώστε να εγκατασταθεί αυτή η μνημονιακή μηχανική εντός των γραμμών του ΣΥΡΙΖΑ, στο όνομα δήθεν απαραίτητης ωρίμανσης του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι τέτοιο όμως θα ισοδυναμούσε με πρόωρη γήρανση» για να προσθέσει: «Μας λένε ορισμένοι θέτοντας στο στόχαστρο τα λεγόμενα "βαρίδια" ότι πρέπει να επιβληθεί μια πλήρης αντιστοίχηση μεταξύ εφαρμοζόμενων πολιτικών της κυβέρνησης και της ιδεολογικής και πολιτικής φυσιογνωμίας του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ. Να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ η κατ εξοχήν παράταξη των λεγόμενων μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και των επενδύσεων χωρίς κοινωνικές και περιβαλλοντικές προϋποθέσεις. Να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνη η πολιτική δύναμη που αντί να μάχεται τη διαπλοκή σε όλες τις μορφές της, θα επιχειρήσει να διαμορφώσει την δική του νέα διαπλοκή στην επιχειρηματική ζωή και τα μίντια. Δεν μας αφορούν αυτά τα σενάρια. Δεν θα πάρουμε. Οσοι από το κατεστημένο σχεδιάζουν αυτή την εκτρωματική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ θα απογοητευτούν».

Η κριτική του κ. Φίλη επεκτάθηκε και το «πλεόνασμα μαμούθ» του 2016 επισημαίνοντας στην κυβέρνηση προς πρέπει να διανεμηθεί στην κοινωνία.

Παράλληλα, εξέφρασε προβληματισμό για το αν τα μέτρα που ψηφίζονται με το υπο συζήτηση νομοσχέδιο θα είναι τα τελευταία.

Αναφορικά με τα αντίμετρα είπε πως έχουν θετικό πρόσημο αν και πρόσθεσε ότι «ελπίζουμε να ενεργοποιηθούν στο σύνολό τους παρά τα εμπόδια που φοβάμαι ότι θα θέσει το ΔΝΤ εκμεταλλευόμενο τη δύναμη που του δίνει το άρθρο 15».

Τέλος για το χρέος είπε: «Παρά το γεγονός ότι σήμερα δεν ψηφίζουμε κάποια ρήτρα ακύρωσης των μέτρων πρέπει να είναι σαφές στην εθνική αντιπροσωπεία ότι χωρίς θετική εξέλιξη στι ζήτημα του χρέους που μπορεί να προκαλέσει την αποχώρηση του ΔΝΤ ισχύει η πολιτική δέσμευση  ότι τα μέτρα που τώρα θα ψηφίσουμε δεν θα εφαρμοστούν».

«Πρέπει να διευκρινιστεί τι επιδιώκει η κυβέρνηση στο ζήτημα του χρέους» συνέχισε την αιχμηρή ομιλία για να προσθέσει: «Επιδιώκει μια καλύτερη ρύθμιση των επιτοκίων, αντικατάσταση δανείων ΔΝΤ από τον ΕΣΜ και πιθανώς επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής; Πρόκειται για αναγκαία άλλα όχι ικανά μέτρα για να βγούμε από την κρίση».

«Οι στόχοι για κούρεμα του χρέους, τη ρήτρα ανάπτυξης και την περίοδο χάριτος υπάρχουν πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης; Αυτά πρέπει να απαντηθούν» συνέχισε τα ενοχλητικά ερωτήματα προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα.

Τέλος, σημείωσε ότι «ψηφίζουμε τα σκληρά μέτρα με τα θετικά αντίμετρα ως προϋπόθεση για την ελάφρυνση του χρέους. Η ψήφος μας είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση της Αριστεράς. Της αριστεράς όχι ως προς το μη χείρον, αλλά ως της ιστορικής δύναμης που με συγκροτημένο σχέδιο μπορεί να εκπροσωπήσει την ελπίδα».

ΣΧΟΛΙΑ (91)

ο σαπιοκοιλιας ψηφιζει ναι στο μνημονιο

Ο σαντιμνημονιακος σαπιοκοιλιας θα ψηφισει το μνημονιο. Γιατι ειναι πολλα τα λεφτα του βο λευτη...που θα τα ξαναβρει ..... Ο θιασος των καφροσυριζοανελ κ την μανα τους θα πουλαγανε για την καρεκλα

Ντίνος

Πιθανώς ο πιο σοβαρός πολιτικός στην Ελλάδα σήμερα (δεν έχω ψηφίσει ποτέ ΠΑΣΟΚ και απεχθάνομαι τους ΠΑΣΟΚ-ους, ειδικά τους Παπανδρεικούς). Νομίζω βρίσκεται σε λάθος πολιτικό χώρο.

bill

Ρε παιδια δεν ειμαστε ετσι εμεις οι Κατερινιωτες....

3

μεγαλε τα 10 000 ευρωπουλα που τσιμπας το μηνα δεν τα ειχες δει ουτε ονειρο,το οτι θα ψηφιζες το ξεραμε,.αστα,,αστα.....αστα.,το ξερουμε,.λιγδοσε το αντερο σου,.

ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ ΟΡΚ

Σύντροφε Φίλη μην κάνεις νερά τώρα που πλησιάζουμε στο τέλος του σχεδίου μας για πλήρη εξαθλίωση της κοινωνίας στον δρόμο προς τον αληθινό σοσιαλισμό

Βλέπω...

...ότι ο Φίλης δεν είναι πλέον ο χοντρός, αμόρφωτος, κομματικός, άεργος πολιτικάντης για τους όψιμους και ένθερμους υποστηρικτές του! Έγινε ειλικρινής, ευθύς και τίμιος πλέον!!! Συνεχίστε: ένα χαρούπι-ένα καλό σχόλιο, ένα χαρούπι-ένα καλό σχόλιο...

Διαφωνω αλλα θα ψηφησω

Αυτη δεν ειναι αριστερη,ειναι κεροσκοπη πολιτικη αλητες τα μαζωματα του πρωην πασοκ,Η πραγματικη αριστερα αποχωρησε το 2015 ειναι αυτη ππυ ειπαν και το δηλωσαν οτι εμεισ δεν θα ψηφησουμε το τριτο μνημονιο διοτι ειπαν το γεναρη του 15 καποια πραγματα πολιτικη και αυτα τα τηρησαν δεν ψηφησαν το τριτο μνημονιο γιαυτον τον λογω εγιναν η εκλογες ,και με συμφωνη γνωμη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ.Η Ν.Δ. δεν ηθελε να κερδιση της εκλογες ,ηθελε να φθαρη η αριστερα του συριζα για να εχει μεγαλυτερα πολιτικα ωφελη ,δυστηχως η Ν.Δ. δεν εχει πειση σε τιποτα εχουμε αρχηγο κομματος ασχετο πολυλογα τρεχει να γνωρησθη με τον κοσμο μοιραζοντας χρημα τωρα πως θα τα βρη αυτα αφου θα εχουν ξεπουληθη τα παντα. Η χωρα μεχρι της επομενες εκλογες δεν θα εχει απολυτως τιποτα εκει που θα πεση πεινα και εγκληματηκοτητα θα ειναι η μεγαλες πολις .ΑΣ ετοιμαζονται η κατοικοι απο τωρα, οσοι ειναι στην επαρχια θα εχουν και αυτη ενοχληση διοτι δεν θα υπαρχη πουθενα ασφαλεια η χωρα το 2020 θα ειναι ερμαια στης ωραιξης του καθε εγκληματια .Ειναι απο τωρα για φαντασθηται τοτε τη θα γινεται βλεπω εμφυλιο πολεμο.Υγιεις δυναμης με τους εγκληματιες, εκει θα καταντησουν την κοινωνια η ανικανη.

Θάνος

Τουλάχιστον ο Φίλης κράτησε κάποια προσχήματα.Οι άλλοι,πανηγυρίζουν.Κάτι είναι κι' αυτό....

OXI στο μνημόνιο

"Το ΟΧΙ θέλει Έλληνες, το ΝΑΙ θέλει προδότες. Καιρός να ξεχωρίσουμε ταγρίμια από τις κότες" (Π Πολάκης 2015, μαντινάδα)

Ρεβιζιονιστής

Ποιο μνημόνιο; Εγώ άκουσα τον σύντροφο που έλεγε δεν είναι μνημόνιο να το ονομάσουμε Αθανάσιο Διάκο. Μπορεί να λέει ψέματα ο σύντροφος και να κρύβει την αλήθεια;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

stathakis_dei

Με 151 ψήφους (συμπεριλαμβανομένης αυτής του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη) πέρασε η πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ - «Πιρουέτα» από τους... διαφωνούντες Παπαηλιού, Σέλτσα, Μουμουλίδη, Θεοφύλακτο, Δημητριάδη και Ντζιμάνη, που εκλέγονται στις «ενεργειακές» περιφέρειες Αρκαδίας, Φλώρινας και Κοζάνης

fotioumesa

Προκαλεί η Φωτίου: Αχός σηκώθηκε χωρίς λόγο και αφορμή! - Προς το «όχι» κλίνουν οι ΑΝΕΛ - Ακραία πόλωση μεταξύ των βουλευτών της συμπολίτευσης - Το Μαξίμου ψάχνει δεκανίκι σε Δημοκρατική Συμπαράταξη και Κίνημα Αλλαγής για να περάσει τις επίμαχες διατάξεις

4
ellines_stratiwtikoi

Σε διακομματική δήλωση που υπογράφει μεγάλος αριθμός βουλευτών, το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητά από την Τουρκία να απελευθερωθούν οι Έλληνες στρατιωτικοί – Τη δήλωση υπογράφει και η ελληνική αντιπροσωπεία

1
tzanakopoulos-inter-sinta

Δεν είναι δυνατόν να εισαχθεί καμία διάκριση για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού όταν πρόκειται για τη διαδικασία της αναδοχής - Παρέπεμψε στον Καμμένο για το θέμα των φρεγατών

31