Τζανακόπουλος: Θέλουμε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά χωρίς νέα μέτρα

Τζανακόπουλος: Θέλουμε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά χωρίς νέα μέτρα

Δεν αποδεχόμαστε μέτρα μετά το 2018 - Κόκκινη γραμμή η επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων - Αν υπάρξει κοινό σημείο ισορροπίας η συμφωνία μπορεί να υπάρξει στις αρχές του 2017

Τζανακόπουλος: Θέλουμε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά χωρίς νέα μέτρα
Τη θέση της κυβέρνησης ότι θέλει την παρουσία του ΔΝΤ
στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά χωρίς τη λήψη νέων μέτρων επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος, μάλιστα, συνέστησε στο ταμείο να επιμείνει στη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018.

Κλείσιμο
«Δεν έχω την άποψη ότι υπάρχει σύγχυση για τη θέση μας. Η Αθήνα θέλει παραμονή ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά δεν υποχωρούμε στην απαίτηση για λήψη νέων μέτρων» είπε χαρακτηριστικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συνακτών ενώ απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη τον κάλεσε να πάρει θέση για το αν συμφωνεί ή διαφωνεί με τη θέση του ταμείου για επιπλέον μέτρα ώστε να επιτευχθεί το 3,5% πλεόνασμα υποτίθεται για μετά το 2019.

Παράλληλα ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν θα αποδεχθεί τη νομοθέτηση μέτρων μετά το 2018.

Για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις είπε ότι θέση της κυβέρνησης στα εργασιακά παραμένει η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων 

«Η Ελλάδα δεν είναι καθόλου μόνη απέναντι στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για τη μη αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τις ομαδικές απολύσεις. Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμφωνούν και το έχουν πει με τις θέσεις μας. Το θέμα των ομαδικών απολύσεων δεν είναι ιδεοληψία, αλλά πυλώνας του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η β αξιολόγηση θα κλείσει με συμφωνία και για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων» πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Εμφανίστηκε, δε, αισιόδοξος ότι με την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί ένα κοινό σημείο ισορροπίας θα υπάρξει συμφωνία για τη β΄ αξιολόγηση αν όχι μέχρι το τέλος του έτους, στις πρώτες ημέρες του 2017.

Όσον αφορά τη συζήτηση για την περίοδο μετά το 2019 είπε ότι είναι ανοιχτό το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και σχετίζεται με τα μέτρα για το χρέος. «Οταν καταλήξει θα έχουμε και την αντίστοιχη μείωση των πλεονασμάτων» συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις του ταμείου σε φορολογικό και ασφαλιστικό επανέλαβε ότι «σας είπα ότι τα στοιχεία που ζητά για να στηρίξει τη θέση του αυτή είναι ανακριβή».

Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά σε καμία περίπτωση την εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων και κάλεσε εκ νέου το ΔΝΤ να ρίξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη θέση του ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα οφείλουν να μειωθούν στο 1,5%.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Reuters ότι η κυβέρνηση θα βάλει νερό στο κρασί της προκειμένου να κλείσει η β΄ αξιολόγηση ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «θα κάνει οτιδήποτε είναι απαραίτητο για να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς να υποχωρήσουμε στις βασικές θέσεις που έχουμε επαναλάβει, στην αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την επιβολή μέτρων μετά το 2019. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα όπως τα δημοσιονομικά το 2018 και τα ενεργειακά. Σε αυτά τα σημεία τα οποία είναι κομμάτια της διαπραγμάτευσης θα υπάρξουν οι αναγκαίοι συμβιβασμοι αλλά δεν θα υποχωρήσουμε στα πρώτα θέματα».

Ερωτηθείς για το προσφυγικό είπε ότι οι ροές παραμένουν κοντά στους μέσους όρους από τον Μάρτιο και μετά. «Επομένως βεβαίως υπάρχει προβληματισμός σε σχέση με τις δηλώσεις που κατά καιρούς έχουν γίνει από την τουρκική ηγεσία αλλά να ξέρετε ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται στη λογική της πληρέστερης εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Σε ό,τι αφορά το δημοσίευμα του Spiegel δεν σχολίαζω δημοσιεύματα που αφορούν την ασφάλεια των συνόρων».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης