Είδε την Μέρκελ για το προσφυγικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Είδε την Μέρκελ για το προσφυγικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Η Ελλάδα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, για να διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης» είπε πριν από τη Σύνοδο του ΕΛΚ ο πρόεδρος της ΝΔ

Είδε την Μέρκελ για το προσφυγικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Τις θέσεις του για το προσφυγικό, το οποίο θεωρεί εθνικό θέμα, που δεν χωρά μικροπολιτική εκμετάλλευση, θα αναπτύξει στη Σύνοδο Κορυφής
του ΕΛΚ, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο πρόεδρος της ΝΔ
Κλείσιμο
, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο του ΕΛΚ δήλωσε: «Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, για να διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Η κατάσταση αυτή όμως υπερβαίνει τη δυνατότητα μίας χώρας να την αντιμετωπίσει.

Πρέπει να γίνουν περισσότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν είναι η ώρα να παίξουμε παιχνίδια και να ρίξουμε ευθύνες. Η Τουρκία θα πρέπει να τηρήσει στις δεσμεύσεις της και να αντιμετωπίσει τις παράνομες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές».

Το πρωί, ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Γιόζεφ Ντολ και αργότερα με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Με τον κ. Βέμπερ η συνάντηση διήρκεσε μισή ώρα. Μόλις είχε επιστρέψει από την Τουρκία και συζήτησαν τις εξελίξεις στη γείτονα μετά τα δύο τρομοκρατικά χτυπήματα. Ο πρόεδρος της ΝΔ συμμερίζεται την ευρύτερη ανησυχία της Ευρώπης για τις εξελίξεις στην Τουρκία και το πως θα επηρεάσει και την στάση της στο προσφυγικό.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης και με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Στη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου μισή ώρα, συζητήθηκαν το προσφυγικό και η εσωτερική κατάσταση στην Ελλάδα. 

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης είδε τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι και τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Στη Σύνοδο του ΕΛΚ ο κ. Μητσοτάκης θα αναπτύξει τις θέσεις του για το προσφυγικό, που κινούνται στο τρίπτυχο:

- η Ελλάδα έστω και μετά από καθυστερήσεις κάνει πια ό,τι μπορεί και φέρνει αποτελέσματα

- η Ευρώπη πρέπει να κάνει ό,τι της αναλογεί κυρίως στην εγκατάσταση των προσφύγων

- η Τουρκία είναι το κλειδί του προβλήματος, αφού μπορεί να ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές και να αντιμετωπίσει, όπως οφείλει, τους παράνομους διακινητές. 

Το προσφυγικό πρόβλημα βρέθηκε, εξάλλου, χθες, στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Γιούνκερ συμφώνησαν ότι δεν αποτελεί λύση του προσφυγικού προβλήματος το κλείσιμο των συνόρων της Ελλάδας.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι επανέλαβε στον κ. Γιούνκερ ότι το κλείσιμο των βορείων συνόρων δεν αποτελεί λύση στο προσφυγικό και ότι, παρά τις αρχικές μεγάλες καθυστερήσεις, υπάρχει σημαντική πρόοδος στην επίτευξη των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης