Τα hotspot για τους πρόσφυγες μπορούν να βοηθήσουν στο μεταναστευτικό

Τα hotspot για τους πρόσφυγες μπορούν να βοηθήσουν στο μεταναστευτικό

Κοινή συνέντευξη Τύπου από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, με τον Έλληνα επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν

Τα hotspot για τους πρόσφυγες μπορούν να βοηθήσουν στο μεταναστευτικό
Το hotspot για την καταγραφή προσφύγων στη Λέσβο είναι ένα πρώτο βήμα, που δείχνει ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της σε αυτήν την προσπάθεια, αλλά έχει στο πλάι της την Ευρώπη, τόνισαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας μαζί με τον Έλληνα επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν.

«Η Κομισιόν νομίζω ότι αναγνωρίζει την προσπάθεια αυτή που κάνουμε. Παρά τις καθυστερήσεις, τέλος Νοέμβρη με μέσα Δεκεμβρίου πιστεύω να είμαστε έτοιμοι, όπως έχουμε ήδη υποσχεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα hotspot μπορούν να βοηθήσουν στο πρόβλημα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

«Αυτό που παρουσιάσαμε σήμερα είναι μια δικαίωση ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Είδαμε πως ένα μεγάλο μερος των προσφύγων αποφεύγει να ζητήσει άσυλο. Πρέπει να ψάξουμε να βρούμε μια σοβαρή λύση σε μια θετική κατεύθυνση», πρόσθεσε ο κ. Μουζάλας.

Από την πλευρά του ο κ. Ασελμπορ εξήρε τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, επαινώντας τις τεράστιες προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι ελληνικές αρχές και τονίζοντας πως η Ευρώπη είναι κοντά στην Ελλάδα.

«Η παρουσία εδω τόσο της επιτροπής όσο και τους συμβουλίου εχει ως σκοπό να βοηθήσει την Ελλαδα. Είναι πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν, αλλα είμαστε σε καλό δρόμο», τόνισε από την άλλη ο κ. Αβραμόπουλος.
Κλείσιμο

«Χρειάζεται κι εμείς να επιταχύνουμε. Να διαθέσουμε μέσα και προσωπικό. Περιμένουμε 700 άτομα να ενισχύσουν την Frontex. Οι εγκληματικές οργανώσεις τους έχουν δώσει οδηγίες να μη δέχονται ταυτοποίηση και δακτυλοσκόπηση. Πρέπει να αντιληφθούν ότι είναι σε ενα ασφαλές περιβάλλον και να δεχτούν όσα καθορίζεται ότι πρέπει να γίνουν», πρόσθεσε.

«Έχουμε την πρώτη οργανωμένη υπηρεσία στην Ελλάδα, έτσι ώστε με γρήγορους ρυθμούς να εντάσσονται και να καταγράφονται. Η Ελλάδα σήμερα έκανε βήματα μπροστά. Αυξάνονται οι πιέσεις σε Γερμανία και Αυστρία. Κάποιες χώρες παίρνουν μονομερής μέτρα κι αυτο θέτει σε αμφισβήτηση τη Συνθήκη Σένγκεν. Είναι το μοναδικό παράδειγμα όπου η Ευρώπη έχει προγράμμα στη διακίνηση ιδεών κι ατόμων και δεν το διαπραγματευόμαστε», επισήμανε ακόμη ο κ. Αβραμόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε σε καλό δρόμο, έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα κι η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αισθάνεται μόνη της». Όπως είπε, μάλιστα, «σύντομα θα καταθέτει προταση για μόνιμο μηχανισμό μετεγκατάστασης στην Ελλαδα. Για αυτο το προγράμμα αυτο πρέπει να πετύχει».







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης