Ντάισελμπλουμ: «Πολύ μικρή» η πιθανότητα για λύση μέχρι αύριο

Ντάισελμπλουμ: «Πολύ μικρή» η πιθανότητα για λύση μέχρι αύριο

Ντομπρόφσκις: Υπάρχουν οι τεχνικές προϋποθέσεις για συμφωνία - Τώρα απαιτείται πολιτική βούληση από την ελληνική πλευρά - Μοσκοβισί: Δεν είναι «τρελές» οι απαιτήσεις των θεσμών - Ο καλύτερος τρόπος να σταματήσει η εκροή κεφαλαίων είναι η συμφωνία, όχι η επιβολή capital controls, είπε ο επικεφαλής του Eurogroup

Ντάισελμπλουμ: «Πολύ μικρή» η πιθανότητα για λύση μέχρι αύριο
«Πολύ μικρή» χαρακτήρισε την πιθανότητα να βρεθεί λύση για την Ελλάδα μέχρι την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, ο επικεφαλής της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ Γερούν Ντάισελμπλουμ. Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιπρόεδρος της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόφσκις δήλωσε πως υπάρχουν όλες οι τεχνικές προϋποθέσεις για μια συμφωνία αλλά απαιτείται τώρα πολιτική βούληση εκ μέρους της Ελλάδας, ενώ ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί τόνισε για μια ακόμα φορά ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας».

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επεσήμανε πως οι θεσμοί περιμένουν τις εναλλακτικές προτάσεις της Ελλάδας στην πεντασέλιδη πρόταση που έχουν καταθέσει προς την ελληνική κυβέρνηση. Μια συμφωνία πρέπει να αντανακλά και την πολιτική πραγματικότητα στην Ευρώπη, εκτός από την Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά. 

Κλείσιμο
Ο κύριος Ντάισελμπλουμ δήλωσε ακόμα πως η ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις σημειώθηκε μόλις στα τέλη Μαΐου, όταν η «Ελλάδα άλλαξε τακτική», ενώ πρόσθεσε πως η συνάντηση της 3ης Ιουνίου ήταν επίσης καθοριστική.

Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, δήλωσε πως η Ευρωζώνη είναι προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα, λέγοντας «θέλουμε μια αξιόπιστη συμφωνία με την Ελλάδα, αλλά προετοιμαζόμαστε για παν ενδεχόμενο», είπε, και αναφορικά με την συζήτηση περί διαγραφής χρέους, ήταν κατηγορηματικός: «Δεν είναι κρίσιμη τώρα μια διαγραφή χρέους αλλά η λήψη μέτρων» και πρόσθεσε πως το ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι αντίθετοι με την διαγραφή χρέους, σημαίνει πως θα εργαστούν περισσότερο και πιο αποτελεσματικά για συμφωνία με την Ελλάδα.

Ο καλύτερος τρόπος για να περιοριστεί η εκροή κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες είναι μια συμφωνία με την Ελλάδα, όχι η επιβολή ελέγχου κεφαλαίων, υποστήριξε.

Τέλος, ο επικεφαλής του Eurogroup επεσήμανε ότι σε ενδεχόμενο χρεοκοπίας, το χρέος της Ελλάδας σε καμία περίπτωση δεν θα διαγραφεί.


Ντομπρόβσκις: Υπάρχουν οι τεχνικές προϋποθέσεις για συμφωνία -Τώρα απαιτείται πολιτική βούληση από την ελληνική πλευρά
Υπάρχουν οι τεχνικές προϋποθέσεις για συμφωνία με την Ελλάδα, τώρα απαιτείται πολιτική βούληση από την ελληνική πλευρά, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης, με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. 

Από κοινού, οι κύριοι Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί δήλωσαν ότι δεν εξετάζουν κανένα σενάριο Grexit, υπάρχει μόνο ένα σενάριο, της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ. 

Το Grexit, επί του παρόντος, είναι απλώς μια εικασία σημείωσε ο κ. Ντομπρόβσκις. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει νευρικότητα σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, αλλά εργαζόμαστε για να καταλήξουμε σε συμφωνία, πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Είναι σημαντικό, είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, η ελληνική κυβέρνηση να μην μας λέει μόνο τι δεν θέλει να κάνει αλλά και τι θέλει να κάνει. Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Μοσκοβισί επανέλαβε ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας». Ο κ. Μοσκοβισί εξήγησε ότι είναι πιθανό το αυριανό Eurogroup να μην καταλήξει σε συμφωνία για την Ελλάδα. Ακόμη περιμένουμε την απάντηση της ελληνικής πλευράς στην πρόταση που κατέθεσε ο κ. Γιούνκερ στον Αλέξη Τσίπρα, είπε ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων. 

Η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει εναλλακτικά μέτρα για την Ελλάδα, τόνισε υπαινικτικά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, χωρίς να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί.

Είναι τέλειως λάθος να λέμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αυτή που θέλει να επιβάλλει λιτότητα στην Ελλάδα, επισήμανε ο Πιερ Μοσκοβισί προσπαθώντας να «αποκρούσει» στις κατηγορίες ότι η Κομισιόν απαιτεί την επιβολή τιμωρητικών μέτρων στον ελληνικό λαό. 

Η Κομισιόν έπαιξε το ρόλο της για την διευκόλυνση της διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών, πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί. 

Μιλώντας ειδικά για τις αμυντικές δαπάνες, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις παρατήρησε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει περικοπές στις αμυντικές δαπάνες διότι το συνολικό ποσό που δαπανά η Αθήνα για την άμυνα είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρώπη ως ποσοστό επί του ελληνικού ΑΕΠ.


Μοσκοβισί: Δεν είναι «τρελές» οι απαιτήσεις των θεσμών
Οι απαιτήσεις των θεσμών από την Ελλάδα είναι κάθε άλλο παρά «τρελές», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι «δύσκολη», αλλά θα έχει στόχο να υπάρξει κίνηση προς τα εμπρός, δήλωσε ακόμη ο Επίτροπος, προσθέτοντας ότι θα συζητηθούν τα επίμαχα ζητήματα των συντελεστών ΦΠΑ, των συντάξεων και του ελλείμματος του προϋπολογισμού.

«Περιμένουμε συγκεκριμένα μέτρα στα τρία αυτά σημεία. Δεν ζητάμε τρελά πράγματα», δήλωσε ο Μοσκοβισί στον βελγικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL. Ωστόσο, είπε, υπάρχει ανάγκη για ένα ανθρωπιστικό πρόγραμμα, «αλλά θα πρέπει να υπάρχει και ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, επειδή ζούμε σε μία παγκόσμια οικονομία της αγοράς και η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να παραμένει στο περιθώριο».


Αναβάλλεται η εκλογή επικεφαλής του Eurogroup
Όπως επιβεβαιώθηκε από την δημοσιοποίηση της επίσημης αντζέντας θεματολογίας της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup, αναβάλλεται τελικά η διαδικασία εκλογής του νέου επικεφαλής. 

Νωρίτερα, ο κύριος Ντάισελμπλουμ, που είναι εκ νέου υποψήφιος και μάλιστα προηγείται, βάσει εκτιμήσεων, του αντιπάλου του Ισπανού Λουίς ντε Γκίντος, είχε δηλώσει πως προτίθεται να ζητήσει αναβολής της εκλογής, καθώς «η Ελλάδα απαιτεί όλη την προσοχή» (δείτε εδώ)




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης