ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Καθοριστικές για τις εσωτερικές ισορροπίες οι τοποθετήσεις των στελεχών

ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Καθοριστικές για τις εσωτερικές ισορροπίες οι τοποθετήσεις των στελεχών

Επικριτικές αναφορές από πολλά κορυφαία στελέχη για την πορεία των διαπραγματεύσεων - Ποιοι είναι αυτοί που μιλούν ακόμη και για ρήξη 

ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Καθοριστικές για τις εσωτερικές ισορροπίες οι τοποθετήσεις των στελεχών
Τα περισσότερα προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να τοποθετηθούν σήμερα κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που συνεχίζει τις εργασίες της για δεύτερη ημέρα. Εχθές επικράτησε η αγωνία και ο προβληματισμός σε ότι αφορά την κατάληξη των διαπραγματεύσεων, ενώ την ίδια ώρα δεν έλειψαν και εισηγήσεις που καλούσαν σε προετοιμασία ακόμα και για το ενδεχόμενο της ρήξης. Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του Γιάννη Μηλιού, ο οποίος πρότεινε ακόμα και αθέτηση πληρωμών στο πλαίσιο του ευρώ, στην περίπτωση που συνεχιστούν οι πιέσεις. Ο βουλευτής Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει προετοιμασία για πόλεμο, ενώ ο Στέλιος Παππάς απαντώντας προφανώς στο κλίμα τέτοιων προτάσεων εμφανίστηκε αρνητικό σε μια συνολική ρήξη, που θα οδηγούσε σε χρεοκοπία.

Πιο συγκεκριμένα  Από την πλευρά της πλειοψηφίας ο Στέλιος Παππάς επισήμανε πως αυτοί που μιλάνε για ρήξη θα πρέπει να καταθέσουν το δικό τους πρόγραμμα και εμφανίστηκε αντίθετος σε μια και συνολική  ρήξη που σημαίνει χρεοκοπία. Από την πλευρά του ο Θανάσης Πετράκος που ανήκει στην Αριστερή Πλατφόρμα ζήτησε να αναληφθούν πρωτοβουλίες ούτως ώστε να ενημερωθεί και να προετοιμαστεί ο λαός για τις εναλλακτικές λύσεις
"Να μην λέμε ότι όλα είναι καλά. Για μας δεν είναι  ούτε πάση θυσία στο ευρώ ούτε στη συμφωνία. Ο Τσίπρας δινει μάχη με τα συμφέροντα και πρέπει να ετοιμαστούμε για πόλεμο. Αυτή η κυβέρνηση μπορεί να υπογράψει μόνο συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμά της", είπε ο κ. Πετράκος.  Ο βουλευτής Μεσσηνίας τους ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι η 20η Φλεβάρη ήταν μεγάλο λάθος και σημείωσε πως δεν είναι καταστροφή η ρήξη και η έξοδος από το ευρώ
Κλείσιμο

Ο πρώην υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γίαννης Μηλιός τόνισε ότι το non paper του Μεγάρου Μαξίμου σε ότι αφορά στη ρευστότητα ήταν πάρα πολύ σωστό. Ο κ. Μηλιός αναφερόμενος στην κριτική που ασκεί ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν το κάνει από προσωπική πικρία υπογραμμίζοντας: "Κάποιοι είπαν ότι δόθηκαν προφορικές υποσχέσεις για εξασφάλιση ρευστότητας που δεν συμβαίνουν ούτε στα καφενεία και γράφτηκαν διάφορα σχετικά με μενα οτι η κριτική που ασκήσαμε προερχόταν από πικρία και δεχτήκαμε χυδαίες επιθέσεις μέσω του Τύπου. Πάντα χρειάζεται μια νέα αυριανή και ένας νέος Αυριανισμός αλλά όχι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ".

Ο κ. Μηλιός, τέλος εκτίμησε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και πρότεινε την αθέτηση πληρωμών στο πλαίσιο της ζώνης του ευρώ, σε περίπτωση που ασκηθούν πιέσεις:
"Οποιαδήποτε διαπραγμάτευση είναι σύγκρουση και ο αντίπαλος πρέπει να φοβάται. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Δεν πρέπει να υπογράψουμε μια συμφωνία που να μην είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας και τις δεσμεύσεις μας και δεν πρέπει να πληρώσουμε αν δεν εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση. Η καθυστέρηση δεν είναι πιστωτικό γεγονός απέναντι σε θεσμικούς δανειστές. Προτείνω την αθέτηση πληρωμών στο πλαίσιο της ζώνης του ευρώ, αν πιεστούμε, γιατί εκτιμώ ότι η αλλαγή νομίσματος σε μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα θα προκαλούσε σημαντική μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών".

Τέλος επικριτικός ήταν και ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε πως η μάχη της διαπραγμάτευσης χάθηκε στις 20 Φεβρουαρίου. Ωστόσο επισήμανε ότι το δίλημμα ρήξη ή συμφωνία  δεν υπάρχει γιατί η ρήξη οδηγεί σε τραγωδία.  Ο κ. Μητρόπουλος κατέληξε: "Είμαστε εγκλωβισμένοι σε μια συμφωνία με επαχθείς όρους. Παλεύουμε να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη. Θα  μπορούσε να ενισχυθεί αυτή η συμφωνία με ένα δημοψήφισμα". 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης