Ολάντ: Οι δεσμεύσεις να γίνουν σεβαστές - Τσίπρας: Σεβόμαστε τους κανόνες συγκατοίκησης

Ολάντ: Οι δεσμεύσεις να γίνουν σεβαστές - Τσίπρας: Σεβόμαστε τους κανόνες συγκατοίκησης

Τσίπρας: Στην ΕΕ και την ευρωζώνη δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές - Ο σεβασμός των ευρωπαϊκών κανόνων ισχύει για όλους, είπε ο Φρανσουά Ολάντ και διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα δείξει την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα

Την ανάγκη να ενισχυθεί ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υπάρξει συμβιβασμός επισήμανε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Φρανσουά Ολάντ, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ενώ πρόσθεσε ότι «η Γαλλία ετάχθη αλληλέγγυα και θα το δείξει και τις επόμενες ημέρες».

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι απειλή για την Ευρώπη και ότι η κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο, επί τη βάση του οποίου ήδη συζητά με ηγέτες και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για μία νέα συμφωνία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ξεκίνησε, λέγοντας ότι απαιτείται σεβασμός τόσο στην απόφαση του ελληνικού λαού όσο και στους ευρωπαϊκούς κανόνες και επισήμανε ότι η λιτότητα δεν είναι η μόνη ανεκτή προοπτική πλέον. Είπε ο κ. Ολάντ: «Υπάρχει ο σεβασμός στη ετυμηγορία του ελληνικού λαού, υπάρχει όμως και ο σεβασμός των ευρωπαϊκών κανόνων. Υπάρχουν δεσμεύσεις που πρέπει να γίνουν σεβαστες κυρίως στο επίπεδο των αρχηγών κρατών. Η μέθοδος είναι ο διάλογος. Η Ελλάδα μου επισήμανε, μέσω του πρωθυπουργού, τη θέλησή της να μείνει στην ευρωζώνη και να δώσει την απαραίτητη συνοχή στην Ευρώπη. Άρα, ο διάλογος πρέπει να υπάρξει και να ενισχυθεί. Να είναι διαφανής, να εδραιώνει συνθήκες ειρήνης. Με άλλα λόγια, να ορίσουμε ένα πλάισιο οικονομικό και χρηματοοικονομικό μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης. Η Γαλλία ετάχθη αλληλέγγυα και θα το δείξει τις επόμενες ημέρες. Επισημάναμε στον κ. Τσίπρα ότι είμαστε στη διάθεσή του να τον ενημερώσουμε σε θέματα μεταρρυθμίσεων και κυρίως στην οργάνωση του κράτους. Πρέπει να δημιουργηθεί ανάπτυξη για την Ελλάδα, που θα είναι προς όφελος όλων. Μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας υπάρχει μία φιλία και κοινή συλλογιστική για τον πολιτισμό και για τη γνώση. Θα πρέπει να υπάρξουν πολλαπλές συνεργασίες στα πανεπιστήμια και σε άλλους τομείς».

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας ξεκίνησε, λέγοντας ότι σε μία Ευρώπη που έχει επιβληθεί ο οικονομικός παραλογισμός, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και πρόσθεσε ότι η Γαλλία αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην Ευρώπη.

Είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας: «Χρειαζόμαστε μία νέα συμφωνία για την Ευρώπη, για την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. Χρειαζόμαστε τη Γαλλία μπροστά ως πρωταγωνιστή στην αλλαγή πολιτικής. Η χώρα μου γύρισε σελίδα. Η νέα κυβέρνηση που πήρε μία καθαρή εντολή για να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να εξασφαλίσει την κοινωνική συνοχή εργάζεται για μία νέα συμφωνία με την Ευρώπη. Έχουμε καθαρό σχέδιο, στη βάση του οποίου διαβουλευόμαστε. Δεν είμαστε απειλή για τη Ευρώπη, είναι το κοινό μας σπίτι, οφείλουμε να εργαστούμε σεβόμενοι τους κανόνες, αλλά και την ισοτιμία των κρατών-μελών. Διότι, δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, είμαστε όλοι συγκάτοικοι».«Στις επαφές μου με ηγέτες και αξιωματούχους καταθέσαμε μία πρόταση ρεαλιστική» συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «που μπορεί να οδηγήσει σε μία συμφωνία που θα δώσει χρόνο και ανάσα στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, ώστε να γίνει το κράτος αξιόπιστο και η δημόσια διοίκηση αποτελεσματική. Ο λαός υπέφερε τα τελευταία χρόνια, αλλά κάποιοι δεν πλήρωσαν το μερτικό τους. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή και να δημιουργήσουμε συνθήκες φορολογικής δικαιοσύνης και να τελειώνουμε με το πελατειακό κράτος. Καταθέσαμε προτάσεις για το χρέος που πρέπει να γίνει βιώσιμο, κάτι που δεν αφορά μία ελληνική περίπτωση, αλλά το κοινό μας μέλλον στην Ευρώπη, προκειμένου να φύγουμε από την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση. Είμαι βέβαιος ότι βρήκαμε ανοικτά ώτα και ότι θα εργαστούμε ώστε να δώσουμε ώθηση και να ξεπεράσει η Ευρώπη την κρίση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε μια συμβολική ενέργεια, ο πρόεδρος της Γαλλίας έκανε για πρώτη φορά κοινές δηλώσεις με Έλληνα πρωθυπουργό.


Τι γράφουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης για το τετ-α-τετ Ολάντ-Τσίπρα

Για «επιχείρηση γοητείας του Τσίπρα στο Ελιζέ» κάνει λόγο η εφημερίδα "Le Parisien" σχολιάζοντας την σημερινή επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας. Το Παρίσι αποκλείει κούρεμα του ελληνικού χρέους και ζητά τήρηση των δεσμεύσεων, περιμένοντας την θέση της Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ. 

Η συνάντηση των δύο ξεκίνησε, όπως ήταν προγραμματισμένο στις 15:30 (ώρα Ελλάδας) και αμέσως μετά, περίπου στις 16:50 ξεκίνησαν κοινές δηλώσεις.

Η "Le Parisien" αναφέρει πως «η συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να διαρκέσει μία ώρα. Οι δύο τους θα αισθάνονται  άνετα καθώς έχουν έναν κοινό εχθρό: την πολιτική της λιτότητας, "τον εχθρό της ανάπτυξης στην Ευρώπης"».Aπό την πλευρά του, τo γαλλικό δίκτυο "France Inter" σχολιάζει το ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει ο Φρανσουά Ολάντ κατά την συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στο Ελιζέ: «Ο Γάλλος πρόεδρος μπορεί να παίξει ενωτικό ρόλο μεταξύ Τσίπρα και Μέρκελ. Μπορεί, δηλαδή, να φέρει πιο κοντά το Βερολίνο και την Αθήνα για την εξεύρεση λύσης σε ότι αφορά το ελληνικό χρέος».   

Την ώρα που η γαλλική κυβέρνηση συζητά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αποκλείει πάντως την... ενδυματολογική λιτότητα: «Δεν τίθεται θέμα να αποχωριστώ την γραβάτα», διαμηνύει ο Σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας, σχολιάζοντας χαριτολογώντας το μη επιτηδευμένο στυλ του Έλληνα πρωθυπουργού. 

Κατά την παραμονή του στο Παρίσι, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί και με την δήμαρχο της πόλης Αν Ινταλγκό.

ΣΧΟΛΙΑ (42)

Ολαντρέου σώσε με

Πως τον αποκαλούσαν οι ΣΥΡΙΖΟ-νταήδες τον πρόεδρο της Γαλλίας; Ολαντρέου ή κάπως έτσι.... Έλα Τσίπρα ψευτόμαγκα γλύφε τώρα τον Ολαντρέου που σε σφαλιαρώνει και σε στέλνει και στον Σόιμπλε για πιο ηχηρές σφαλιάρες. Μία συμβουλή στους πατριώτες του ΣΥΡΙΖΑ.... Πάρτε σπίτια σε νησιά κοντά στα τουρκικά παράλια για να μπορέσετε να φύγετε κολυμπώντας επειδή φοβούμαι ότι ούτε τους πιλότους των ελικοπτέρων δεν θα μπορείτε να εμπιστευτείτε σε λίγο για τη διαφυγή σας. Μην ξεχνάτε άλλωστε τον Βασίλε Μαλουτάν και το ζεύγος Τσαουσέκου....

babis

μη φοβασαι, εσενα δε θα σε πειραξει κανένας

Epwnvmus

Καλα θα κανουν τα γαλλακια να βρουν 'πάτημα' την ελλαδιτσα για να ορθώσουν ανάστημα στους γερμαναραδες.. Αλλιώς αυτοι θα ειναι οι μεθεπόμενοι, μετα απο Ιταλία κ Ισπανία. Ευκαιρία τους ειναι!

Κανόνι

Αλέξη μην μασάς ! Η ταν ή επί τας !

κωστας

υπαρχουν και οι εκλογες οι οποιες ερχονται πολυ συντομα (προτου πιασουν οι ζεστες)

Παντελης Βασιλακης

Πως βγήκε αυτός ο τίτλος από την συνέντευξη τύπου Τσίπρα-Ολάντ μόνο Π αρθογράφος το ξέρει. Καλύτερα διαβάστε ρεπορτάζ από ξένα μίντια!

Μουλωχτοί οι Συριζαίοι

Μουλωχτοί στις δεσμεύσεις, μουλωχτοί και στο θέμα του προέδρου. Τι και αν ευθύνεται ο Κωστάκης για τη χρεοκοπία του Δημοσίου? Τι και αν έφερε τη χώρα κοντά στη χρεοκοπία? Ο ακροαριστερός Σύριζα τον θέλει, τον θέλει πολύ. Τον θέλει το Κωστάκη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Σύριζα. Αλλά το κρύβουν κάτω από 15 πέπλα καπνού. Το πάνε μουλωχτά. Πολύ κρυφτούληδες μας βγήκαν οι Συριζαίοι.

θεμα

πολυ εφιαλτες ρε παιδια για μαζευτειτε ντροπη να ειρονευεστε ρεεεεεεεεεεεεεε

ΒΕΝΙΑ

Τσίπρας: Δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές στην ευρωζώνη. Τι του γράφουν και μας τσαμπουνάει συνέχεια. Οταν θα αποκτήσουμε τον πολιτισμό,το κύρος ,την οικονομία τους ,τότε θα μιλάμε για ισότητα οικονομών. Είμαστε λεει συγκάτοικοι. Οταν εσύ ή ο συγκάτοικός σου,βρε χαμένο τσιπράκι.δεν πληρώσεις το ενοίκιό σου,θα ασε αφήσει ο άλλος να συγκατοικείς? Ούτε οι παπάδες,που τους έκανες ντεμενάδες δεν το κάνουν!!! Φτιάξε πρωτα τα του οίκου σου,που εσείς οι αριστεροί συνδικαλισταράδες φέρατε την χώρα,και μετά γίνε αναμορφωτής της Ευρώπης. Οταν αυτοί δουλεύουν εσείς,ταραζετε την χωρα στις απεργίες. Τι νομίζεις ότι είσαι? Το παιζεις διαφωτιστής,που συνέχεια τους κάνεις μαθήματα ήθους και ύφους, ή ο Ναπολέων,ή ο ...ΧΙΤΛΕΡ Είσαι Ελληνας μίλα ελληνικά στις συναντήσεις. Τι θες να παραστήσεις? Να δείξεις σε μας ότι εμαθες γρήγορα? Γρήγορα λοιπόν θα μάθεις και θα προσγειωθείς στην γη. Νόμιζες λοιπόν ότι οι προηγούμενοι απο σένα που τους πήρες την θέση ,ύπουλα κι πλειοδοτώντας οτι είναι προδότες? Δεν υπήρχε λοιπόν άλλη λύση ,θα το μάθεις γρήγορα. Τα χασκελα θα σας φύγουν γρήγορα. Ελα τώρα δώσε ότι έταξες,για να μην σε πετάξουν γρήγορα. Μπορείς? Ιδου η Ρόδος ,ιδού και το πήδημα!!!!

Ρεαλιστής

Νοσηρό σχόλιο. Κάνεις ακόμα και αυτούς που δεν τον ψήφισαν να τον συμπαθήσουν.

Διογένης

Περίμενε να τον "συμπαθήσουν" όλοι όταν μπει κουτσουρεμένος ο μισθός και η σύνταξη μια ωραία 30 του μηνός...

ΒΕΝΙΑ

Καθόλου νοσηρό,είναι η αλήθεια. Ξέρουμε ότι στο τέλος,παρά τους θεατρινισμούς τους,τα σταριλίκια τους,θα μαζευτούν σαν βρεγμένες γάτες, και θα αρχίσουν οι δικαιολογίες ,ότι αυτά μας άφησαν οι άλλοι.......κλπ

Τσιπρανδρέου

Έλα Αλέξη, κάνε τριπλό άξελ με πιρουέτα! Καλά το πας!

Kits

Τελικά απο φάπα σε φάπα, μια χαρά τα πάμε απο περηφάνεια. Μόνο με τους podemos τα έχει βρει ο Αλεξ αλλα ώσπου να βγουνε κι αυτοί στη κυβέρνηση... Ωραία η θεωρία αλλα σε λίγο θα έχουμε αναδίπλωση και ελιγμό.

ΓΙΑΝΝΗΣ Χ

Ε ρε πως αλλάζουν οι καιροί, κάποτε τον αποκαλούσε Ολαντρέου, τώρα ζητά στήριξη.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

18701808

Δεν απαντά αν είχε ζητήσει ο ίδιος την ασφαλιστική ενημερότητα του 2010, που βρέθηκε στα χέρια του Δημήτρη Τρίπρα, ούτε για το αν γνώριζε τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το πιστοποιητικό ο αδελφός του Αλέξη Τσίπρα το 2012

6
tsipras-gravata_main01

Υστατη επικοινωνιακή μάχη της κυβέρνησης - Προγραμματίζουν φιέτσες με υψηλούς προσκεκλημένους σε Πνύκα, Καστελόριζο και ΔΕΘ - Και δωράκια-ψίχουλα μπροστά στον φορολογικό Γολγοθά που περιμένει τους πολίτες το επόμενο επτάμηνο

24