Ολάντ: Οι δεσμεύσεις να γίνουν σεβαστές - Τσίπρας: Σεβόμαστε τους κανόνες συγκατοίκησης

Ολάντ: Οι δεσμεύσεις να γίνουν σεβαστές - Τσίπρας: Σεβόμαστε τους κανόνες συγκατοίκησης

Τσίπρας: Στην ΕΕ και την ευρωζώνη δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές - Ο σεβασμός των ευρωπαϊκών κανόνων ισχύει για όλους, είπε ο Φρανσουά Ολάντ και διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα δείξει την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα

Ολάντ: Οι δεσμεύσεις να γίνουν σεβαστές - Τσίπρας: Σεβόμαστε τους κανόνες συγκατοίκησης
Την ανάγκη να ενισχυθεί ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υπάρξει συμβιβασμός επισήμανε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Φρανσουά Ολάντ, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ενώ πρόσθεσε ότι «η Γαλλία ετάχθη αλληλέγγυα και θα το δείξει και τις επόμενες ημέρες».

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι απειλή για την Ευρώπη και ότι η κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο, επί τη βάση του οποίου ήδη συζητά με ηγέτες και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για μία νέα συμφωνία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ξεκίνησε, λέγοντας ότι απαιτείται σεβασμός τόσο στην απόφαση του ελληνικού λαού όσο και στους ευρωπαϊκούς κανόνες και επισήμανε ότι η λιτότητα δεν είναι η μόνη ανεκτή προοπτική πλέον. 

Κλείσιμο


Είπε ο κ. Ολάντ: «Υπάρχει ο σεβασμός στη ετυμηγορία του ελληνικού λαού, υπάρχει όμως και ο σεβασμός των ευρωπαϊκών κανόνων. Υπάρχουν δεσμεύσεις που πρέπει να γίνουν σεβαστες κυρίως στο επίπεδο των αρχηγών κρατών. Η μέθοδος είναι ο διάλογος. Η Ελλάδα μου επισήμανε, μέσω του πρωθυπουργού, τη θέλησή της να μείνει στην ευρωζώνη και να δώσει την απαραίτητη συνοχή στην Ευρώπη. Άρα, ο διάλογος πρέπει να υπάρξει και να ενισχυθεί. Να είναι διαφανής, να εδραιώνει συνθήκες ειρήνης. Με άλλα λόγια, να ορίσουμε ένα πλάισιο οικονομικό και χρηματοοικονομικό μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης. Η Γαλλία ετάχθη αλληλέγγυα και θα το δείξει τις επόμενες ημέρες. Επισημάναμε στον κ. Τσίπρα ότι είμαστε στη διάθεσή του να τον ενημερώσουμε σε θέματα μεταρρυθμίσεων και κυρίως στην οργάνωση του κράτους. Πρέπει να δημιουργηθεί ανάπτυξη για την Ελλάδα, που θα είναι προς όφελος όλων. Μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας υπάρχει μία φιλία και κοινή συλλογιστική για τον πολιτισμό και για τη γνώση. Θα πρέπει να υπάρξουν πολλαπλές συνεργασίες στα πανεπιστήμια και σε άλλους τομείς».

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας ξεκίνησε, λέγοντας ότι σε μία Ευρώπη που έχει επιβληθεί ο οικονομικός παραλογισμός, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και πρόσθεσε ότι η Γαλλία αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην Ευρώπη.

Είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας: «Χρειαζόμαστε μία νέα συμφωνία για την Ευρώπη, για την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. Χρειαζόμαστε τη Γαλλία μπροστά ως πρωταγωνιστή στην αλλαγή πολιτικής. Η χώρα μου γύρισε σελίδα. Η νέα κυβέρνηση που πήρε μία καθαρή εντολή για να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να εξασφαλίσει την κοινωνική συνοχή εργάζεται για μία νέα συμφωνία με την Ευρώπη. Έχουμε καθαρό σχέδιο, στη βάση του οποίου διαβουλευόμαστε. Δεν είμαστε απειλή για τη Ευρώπη, είναι το κοινό μας σπίτι, οφείλουμε να εργαστούμε σεβόμενοι τους κανόνες, αλλά και την ισοτιμία των κρατών-μελών. Διότι, δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, είμαστε όλοι συγκάτοικοι».



«Στις επαφές μου με ηγέτες και αξιωματούχους καταθέσαμε μία πρόταση ρεαλιστική» συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «που μπορεί να οδηγήσει σε μία συμφωνία που θα δώσει χρόνο και ανάσα στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, ώστε να γίνει το κράτος αξιόπιστο και η δημόσια διοίκηση αποτελεσματική. Ο λαός υπέφερε τα τελευταία χρόνια, αλλά κάποιοι δεν πλήρωσαν το μερτικό τους. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή και να δημιουργήσουμε συνθήκες φορολογικής δικαιοσύνης και να τελειώνουμε με το πελατειακό κράτος. Καταθέσαμε προτάσεις για το χρέος που πρέπει να γίνει βιώσιμο, κάτι που δεν αφορά μία ελληνική περίπτωση, αλλά το κοινό μας μέλλον στην Ευρώπη, προκειμένου να φύγουμε από την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση. Είμαι βέβαιος ότι βρήκαμε ανοικτά ώτα και ότι θα εργαστούμε ώστε να δώσουμε ώθηση και να ξεπεράσει η Ευρώπη την κρίση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε μια συμβολική ενέργεια, ο πρόεδρος της Γαλλίας έκανε για πρώτη φορά κοινές δηλώσεις με Έλληνα πρωθυπουργό.


Τι γράφουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης για το τετ-α-τετ Ολάντ-Τσίπρα

Για «επιχείρηση γοητείας του Τσίπρα στο Ελιζέ» κάνει λόγο η εφημερίδα "Le Parisien" σχολιάζοντας την σημερινή επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας. Το Παρίσι αποκλείει κούρεμα του ελληνικού χρέους και ζητά τήρηση των δεσμεύσεων, περιμένοντας την θέση της Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ. 

Η συνάντηση των δύο ξεκίνησε, όπως ήταν προγραμματισμένο στις 15:30 (ώρα Ελλάδας) και αμέσως μετά, περίπου στις 16:50 ξεκίνησαν κοινές δηλώσεις.

Η "Le Parisien" αναφέρει πως «η συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να διαρκέσει μία ώρα. Οι δύο τους θα αισθάνονται  άνετα καθώς έχουν έναν κοινό εχθρό: την πολιτική της λιτότητας, "τον εχθρό της ανάπτυξης στην Ευρώπης"».



Aπό την πλευρά του, τo γαλλικό δίκτυο "France Inter" σχολιάζει το ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει ο Φρανσουά Ολάντ κατά την συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στο Ελιζέ: «Ο Γάλλος πρόεδρος μπορεί να παίξει ενωτικό ρόλο μεταξύ Τσίπρα και Μέρκελ. Μπορεί, δηλαδή, να φέρει πιο κοντά το Βερολίνο και την Αθήνα για την εξεύρεση λύσης σε ότι αφορά το ελληνικό χρέος».   

Την ώρα που η γαλλική κυβέρνηση συζητά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αποκλείει πάντως την... ενδυματολογική λιτότητα: «Δεν τίθεται θέμα να αποχωριστώ την γραβάτα», διαμηνύει ο Σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας, σχολιάζοντας χαριτολογώντας το μη επιτηδευμένο στυλ του Έλληνα πρωθυπουργού. 

Κατά την παραμονή του στο Παρίσι, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί και με την δήμαρχο της πόλης Αν Ινταλγκό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης