Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ερίζουν τώρα και για την συντριβή του χρηματιστηρίου

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ερίζουν τώρα και για την συντριβή του χρηματιστηρίου

Οι «αρλούμπες του ΣΥΡΙΖΑ» - κατά τον Ά. Γεωργιάδη - και οι «κινδυνολογικές δηλώσεις της κυβέρνησης» - κατά τον Δ. Στρατούλη - ως αιτίες της βουτιάς των μετοχών

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ερίζουν τώρα και για την συντριβή του χρηματιστηρίου
Με διαφορετική ματιά, που τροφοδοτεί νέες αντεγκλήσεις, αλλά με την ίδια ανησυχία παρακολουθούν την θεαματική και ατέλειωτη πτώση του χρηματιστηρίου τα πολιτικά κόμματα της συγκυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης. Στη σκιά των όσων συμβαίνουν στην λεωφόρο Αθηνών ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Δημήτρης Στρατούλης επιδόθηκαν σε φαρμακερές αλληλοκατηγορίες, με τον πρώτο να ρίχνει τις ευθύνες για το χάος στις «αρλούμπες του ΣΥΡΙΖΑ» και τον δεύτερο να κατακρίνει τις δηλώσεις γαλάζιων στελεχών περί φυγής καταθέσεων και άδειων ΑΤΜ!

Με τον γενικό δείκτη πάντως να συντρίβεται καθημερινά είναι δύσκολο για το πολιτικό σύστημα να αδιαφορήσει και να μην αρχίσει να ερμηνεύει τι ακριβώς μπορεί να συμβαίνει κι αν το δράμα του ταμπλό με τις μετοχές προμηνύει κάτι άλλο πέρα από μια απλή οικονομική εξέλιξη.

Ταυτόχρονα οι δύο πλευρές – κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση – προσπαθούν να ρίξουν η μία στην άλλη την όποια πολιτική ευθύνη για χειρισμούς που πιθανόν επηρεάζουν την κίνηση στο χρηματιστήριο.

Κλείσιμο
Από τη μια πλευρά η κυβέρνηση αποδίδει την πτώση κατά κύριο λόγο στο κλίμα πολιτικής αστάθειας και στην αβεβαιότητα, που εκτιμά ότι προκαλεί η στάση του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της προεδρικής εκλογής.

Από την άλλη η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι οι αγορές συμπεριφέρονται έτσι για δύο λόγους: πρώτον επειδή η κυβέρνηση καταφεύγει σε επικίνδυνους ελιγμούς χωρίς σχέδιο, μόνο και μόνο για επικοινωνιακούς και πολιτικούς λόγους, όπως με τα περί εξόδου από το ΔΝΤ.

Και δεύτερον επειδή πιστεύει ότι οι αγορές πιέζουν έτσι κι αλλιώς το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα να ενδώσει στις πιέσεις τους για συνέχιση της λιτότητας και των περικοπών.

Στο νέο μέτωπο που προστέθηκε στις… συμπλοκές μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ξεχωρίζει ήδη η αψιμαχία ανάμεσα στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της πρώτης Άδωνι Γεωργιάδη και τον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δημήτρη Στρατούλη.

Αφορμή η δήλωση του κ. Στατούλη, ο οποίος είπε ότι οι αγορές είναι «κυρίως κερδοσκοπικά συμφέροντα, κάτι σαν διεθνείς ενώσεις απατεώνων, διότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το κέρδος». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι «οι αγορές ‘‘έδειξαν τα δόντια τους’’ όχι μόνο για την αναμενόμενη ύφεση στην ευρωζώνη, αλλά και για την αβεβαιότητα ως προς τα stress tests των τραπεζών».

Απέδωσε δε την επιδείνωση της κατάστασης και στις ανεύθυνες, όπως είπε, δηλώσεις «που έχουν γίνει τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τον κ. Γεωργιάδη και την κυρία Βούλτεψη, ότι εάν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές, θα αδειάσουν τα ΑΤΜ των τραπεζών».

Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε με ειρωνικό τρόπο στον κ. Στρατούλη γράφοντας στο twitter… «μία δήλωση Στρατούλη αυτή τη στιγμή θα ηρεμούσε τις αγορές...........». Ανταπέδιδε δε τις κατηγορίες αναρτώντας, πάντα στο ίδιο ειρωνικό ύφος, το εξής σχόλιο, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ευθύνεται για την πρώτη των μετοχών, εξαιτίας των άστοχων δηλώσεων στελεχών του: «Καταλάβατε τώρα πού θα το πάνε; Δεν φταίμε εμείς και οι αρλούμπες που λέμε αλλά οι κακιές οι Αγορές».
 
Ο κ. Γεωργιάδης ειρωνεύτηκε επίσης τη δήλωση του κ. Στρατούλη ότι οι αγορές είναι «το νέο μαντρόσκυλο του συστήματος, με το οποίο το κατεστημένο αντικατέστησε τον στρατό, τον οποίο χρησιμοποιούσε άλλοτε για να αποτρέψει προοδευτικές εξελίξεις».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης