Νέες κυρώσεις στη Ρωσία και αποφάσεις για την κρίση στη Μέση Ανατολή

Νέες κυρώσεις στη Ρωσία και αποφάσεις για την κρίση στη Μέση Ανατολή

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί επίσης η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη, καθώς και τα πρόσωπα που θα διαδεχθούν Φαν Ρομπέι και Άστον

Νέες κυρώσεις στη Ρωσία και αποφάσεις για την κρίση στη Μέση Ανατολή
Τα πρόσωπα που θα διαδεχθούν τον Χέρμαν φαν Ρομπέι στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Κάθριν Άστον στην κορυφή της ευρωπαϊκής διπλωματίας, η κρίση στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και η οικονομική κατάσταση της Ε.Ε είναι τα βασικά θέματα της ατζέντας του σημερινού έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων) που λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες.

Προειδοποιήσεις για νέες κυρώσεις στη Μόσχα


Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής το απόγευμα του Σαββάτου, ο Γάλλος πρόεδρος
Φρανσουά Ολάντ
Κλείσιμο
απηύθυνε προειδοποίηση για νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Όπως είπε, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αναγκαστούν να ενισχύσουν τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, αν η τελευταία συνεχίσει να εμπλέκεται στρατιωτικά στην ανατολική Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο
απηύθυνε έκκληση προς την Ε.Ε. να δώσει μια «προσήκουσα απάντηση» στη Ρωσία, χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ουκρανία εξαιρετικά δύσκολη και υπογράμμισε πως σήμερα κινδυνεύει η Ουκρανία αλλά στο μέλλον μπορεί να κινδυνέψει ολόκληρη η Ε.Ε..

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Λιθουανίας, Νταλιέα Γκριμπαουσκάιτ, ανέφερε ότι η Ρωσία βρίσκεται ξεκάθαρα σε πόλεμο με την Ουκρανία, τονίζοντας πως «πρακτικά βρίσκεται σε πόλεμο με την Ευρώπη».

«Αρκετά με τα ψέματα του Πούτιν. Δεν γίνεται να τα ακούμε άλλο χωρίς να αντιδράσουμε», υπογράμμισε η Πρόεδρος Γκριμπαουσκάιτ και ζήτησε περισσότερες ενέργειες και από το ΝΑΤΟ.
 
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, η χώρα του οποία αναμένεται να «παλέψει» με τη Γαλλία για τη θέση του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, υπογράμμισε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σε οικονομικό, τεχνολογικό και στρατιωτικό επίπεδο, χωρίς ωστόσο να κάνει λόγο για πιθανές αποφάσεις.

Αποφασιστικότητα και σύνεση συνέστησε στο θέμα της Ουκρανίας ο 'Ελληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος σήμερα στη Σύνοδο.

«Σχετικά με την αναταραχή στην Ουκρανία θα πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί και προσεκτικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να εκλέξουν «αυτούς που νοιάζονται και εργάζονται για τη σταθερότητα και για την ενίσχυση της Ευ

Τέλος, η η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει την «πρόσφατη επίθεσή της» εναντίον της Ουκρανίας, στο πλαίσιο ανεπίσημης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο Μιλάνο.

«Άμεση απόσυρση δυνάμεων από την Ουκρανία ζητά από τη Μόσχα η Ε.Ε.»

Πάντως, όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, επικαλούμενα προσχέδιο ψηφίσματος των Ευρωπαίων ηγετών, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά από τη Ρωσία την «άμεση απόσυρση» στρατιωτικών δυνάμεων και εξοπλισμού από την ουκρανική επικράτεια.

Σύμφωνα δημοσιεύματα, στο κείμενο εκφράζεται η «έντονη ανησυχία» της Ε.Ε. για την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, και ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει «επειγόντως» σε προπαρασκευαστικές στο ζήτημα της επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Ο Πέτρο Ποροσένκο με την Άνγκελα Μέρκελ


Ποια θα είναι τα πρόσωπα που θα διαδεχθούν Φαν Ρομπέι και Άστον

Με τους «28» να αναζητούν τις ισορροπίες ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Δύσης και της Ανατολής και του Βορρά και του Νότου της Ε.Ε., αλλά και ανάμεσα σε κεντροδεξιούς και κεντροαριστερούς πολιτικούς, τα ονόματα που εμφανίζονται ως φαβορί για τις δύο αυτές υψηλές θέσεις της Ε.Ε. είναι αυτά του πρωθυπουργού της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, του πρώην πρωθυπουργού της Λετονίας Βάλντις Ντομπρόβσκις και της πρωθυπουργού της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ για τη θέση του Χέρμαν φαν Ρομπέι και της υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας Φεντερίκα Μογκερίνι ως Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας.
 
Μέχρι στιγμής τις μεγαλύτερες πιθανότητες συγκεντρώνει ο Ντόλαντ Τουσκ ο οποίος συναντήθηκε ήδη στις Βρυξέλλες τόσο με τον απερχόμενο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο όσο και με τον επόμενο, Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ καθώς και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ο οποίος προσεκλήθη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
 
Η ενδεχόμενη επιλογή του Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος στηρίζεται και από το Λονδίνο και από το Βερολίνο θα είναι μια συμβολική κίνηση για την Πολωνία η οποία συμπληρώνει μια δεκαετία από την ένταξή της στην Ε.Ε και η οποία επιθυμεί να διαδραματίσει αναβαθμισμένο ρόλο στην Ένωση και αργότερα στην Ευρωζώνη. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας έχει ταχθεί ανοιχτά μάλιστα υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Ουκρανίας και έχει ασκήσει σκληρή κριτική απέναντι στον Βλαντιμιρ Πούτιν.
 
Στο πλαίσιο αυτών των συμβιβασμών για τις κορυφαίες θέσεις της Ε.Ε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουις ντε Γκίντος εμφανίζεται ως το απόλυτο φαβορί για να διαδεχθεί τον υπουργό Οικονομικών των Κάτω Χωρών Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup αν και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε επιθυμεί να διατηρήσει την προεδρία του κονκλαβίου των χωρών της Ευρωζώνης μέχρι το 2015 ο κ. Ντάισελμπλουμ.
 
Εν τω μεταξύ ο Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ αναμένει τις αποφάσεις των «28» για τις δύο αυτές θέσεις της Ε.Ε πριν ανακοινώσει τη σύνθεση της νέας Επιτροπής, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, καθώς θα χρειαστεί να λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέσα στον Οκτώβριο.
 
Σύνοδος Κορυφής στη Ρώμη για την ανάπτυξη στις 7 Οκτωβρίου

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης του σημερινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,
οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να διεξαγάγουν μια κατεπείγουσα σύνοδο για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης την 7η Οκτωβρίου, κατόπιν σχετικής πρότασης της Ιταλίας.

Αν και τα προηγούμενα σχέδια, πριν από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που υποδεικνύουν ότι η οικονομία στην ευρωζώνη παραμένει σε κακή κατάσταση, τις προηγούμενες ημέρες, δεν περιείχαν καμιά αναφορά στην ευρωπαϊκή οικονομία, το σημερινό αναφέρει ότι τις τελευταίες εβδομάδες , «οικονομικά δεδομένα επιβεβαίωσαν ότι η ανάκαμψη, ιδίως στην ευρωζώνη, είναι αδύναμη, ο πληθωρισμός εξαιρετικά χαμηλός και η ανεργία απαράδεκτα υψηλή».



Κατά συνέπεια θα διεξαχθεί μια σύνοδος, την οποία θα φιλοξενήσει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι την 7η Οκτωβρίου, η οποία θα επικεντρωθεί «στην απασχόληση, ειδικά στην απασχόληση των νέων, στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη», σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης.

Την ίδια στιγμή από το Παρίσι ο Πρόεδρος Φρασνουά Ολάντ ο οποίος είχε συνάντηση με Σοσιαλιστές ομολόγους τους από την Ε.Ε τόνισε πως υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Ιταλίδας Φεντερίκα Μογκερίνι για τη θέση της Κάθριν Άστον και υπογράμμισε πως θα ζητήσει μαζί με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι τη διεξαγωγή ενός έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις στη Ρώμη το οποίο θα ασχοληθεί με την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Ο Πρόεδρος Ολάντ λίγες ώρες πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες, επανέλαβε τη στήριξή του στον πρώην υπουργό Οικονομικών της χώρας Περι Μοσκοβισί για τη θέση του Επιτρόπου οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, παρά τις έντονες αντιρρήσεις του Βερολίνου, τονίζοντας πως ο «κ. Γιουνκέρ είχε υποσχεθεί πως ο νέος Επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων θα προέρχεται από τον χώρο των Σοσιαλιστών».
 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης