Πληθαίνουν τα αιτήματα για το δημοψήφισμα που… δεν θα γίνει!

Πληθαίνουν τα αιτήματα για το δημοψήφισμα που… δεν θα γίνει!

Η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι δεν υιοθετεί την άποψη Μεϊμαράκη για συνάθροιση των υπογραφών - Ο Πρόεδρος της Βουλής αιφνιδίασε το Μαξίμου, ανακοινώνοντας ότι μπορεί να ανοίξει η Ολομέλεια μέσα στο Σαββατοκύριακο αν το ζητήσουν 120 βουλευτές, ακόμη και με χωριστά κείμενα

Πληθαίνουν τα αιτήματα για το δημοψήφισμα που… δεν θα γίνει!
Κίνηση – ματ που χαλάει την «πρόβα» του ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρική εκλογή ή πρωτοβουλία που εκθέτει την κυβέρνηση, η οποία επιχειρηματολογούσε μέχρι πρότινος για το αντίθετο; 

Η «προσωπική πολιτική άποψη» που εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να αθροιστούν οι υπογραφές των βουλευτών που ζητούν, με χωριστές προτάσεις, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να μην εφαρμοστεί το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», περιέπλεξε την κατάσταση, η οποία από πολλές πλευρές συναρτάται με την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Κλείσιμο
Σε μια στιγμή που υπήρχε προβληματισμός αν με τον αγώνα δρόμου που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατάφερνε, μετά τους ΑΝ.ΕΛ. και μια μικρή ομάδα ανεξαρτήτων βουλευτών που είχε προσεταιρισθεί, να συγκεντρώσει τις 120 υπογραφές για να προκαλέσει την σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής ώστε να συζητηθεί το αίτημά του, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέτρεψε τα δεδομένα, αιφνιδιάζοντας ακόμη και κυβερνητικά στελέχη.

Η διαφοροποίηση του ΚΚΕ, το οποίο επιμένει να «κατεβάσει» τη δική του πρόταση δημοψηφίσματος, ζητώντας να καταργηθεί όλη η νομοθεσία για την απελευθέρωση της ενέργειας από το 1990, καθιστούσε, εκ των πραγμάτων, δύσκολη την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας των «120», όπως επεδίωκε η αξιωματική αντιπολίτευση. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να στηριχθεί στις υπογραφές της Χρυσής Αυγής, προσδοκώντας ανταπόκριση από τους βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. και από την πολυπληθή όσο και ετερόκλητη ομάδα των ανεξαρτήτων, ορισμένοι από τους ίδιους ήταν αμφίθυμοι. 

Αντιφατικά αιτήματα από ΔΗΜ.ΑΡ. και Χ.Α.
Η παρέμβαση του κ. Μεϊμαράκη, πάντως, έδωσε διέξοδο στη ΔΗΜ.ΑΡ., η οποία, έπειτα από εσωτερικές αντιπαραθέσεις, καθώς πέντε από τους 13 βουλευτές της διαφώνησαν με την επιχειρούμενη προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε να καταθέσει δική της πρόταση για δημοψήφισμα, τασσόμενη, όμως, υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.
Χωριστή πρόταση, επίσης, ανακοίνωσε –την τέταρτη, μέχρι στιγμής- ότι θα καταθέσει και η Χρυσή Αυγή, η οποία τάσσεται υπέρ της εθνικοποίησης των οργανισμών ενέργειας και, όπως όλα δείχνουν, ο αριθμός των βουλευτών της μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός για το άθροισμα των «120», κάτι που ήδη επισημαίνεται από την κυβερνητική πλευρά και το έθεσε υπαινικτικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Το προηγούμενο του 2008 με τα πανομοιότυπα κείμενα 
Με δεδομένη, ωστόσο, την πολυδιάσπαση και την αντιφατικότητα των αιτημάτων, το ζητούμενο, πλέον, είναι το περιεχόμενο των κειμένων που θα υποβληθούν, εν τέλει, στη Βουλή αμέσως μετά την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου.

Όλες οι πλευρές επικαλούνται, η καθεμιά για λογαριασμό της, το προηγούμενο του 2008, όταν με διαφορετικά σκεπτικά, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ ο –τότε- Συνασπισμός και ο ΛΑΟΣ είχαν καταθέσει προτάσεις για δημοψήφισμα σχετικά με την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας, ζητώντας άλλοι την απόρριψή της και άλλη την έγκριση της από το λαό.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν από το προεδρείο της Βουλής που μελέτησαν εκείνο το προηγούμενο, το αίτημα στα λιτά γραπτά κείμενα των προτάσεων που είχαν κατατεθεί ήταν σχεδόν πανομοιότυπο και γι΄ αυτό είχαν συναθροιστεί οι υπογραφές και προέκυψε ο αριθμός των «120».

Το ίδιο, λένε κοινοβουλευτικές πηγές ότι είναι αποφασισμένος να κάνει και αυτή τη φορά ο κ. Μεϊμαράκης και γι΄ αυτό μίλησε για «ενιαίες προτάσεις» που θα ληφθούν υπόψη για την άθροιση των υπογραφών. Ο πρόεδρος της Βουλής διέβλεψε, εξάλλου, ότι θα έσπευδε να καταθέσει πρόταση και η Χρυσή Αυγή και το επεσήμανε κατά την επίμαχη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους.

Πού στόχευε ο Μεϊμαράκης με την εκτονωτική πρόταση 
Πέρα, πάντως, από το γράμμα του Συντάγματος και του Κανονισμού, η χθεσινή ηχηρή παρέμβαση του κ. Μεϊμαράκη, με την οποία δήλωσε διαθέσιμος να ανοίξει άμεσα η Ολομέλεια της Βουλής και να συζητήσει το αίτημα για δημοψήφισμα μέσα στο προσεχές Σαββατοκύριακο, είχε έντονο πολιτικό περιεχόμενο.

«Η κυβέρνηση δεν έχει τίποτε να φοβηθεί», είπε ο κ. Μεϊμαράκης που εκτιμά ότι ο ορισμός της συζήτησης θα αποκλιμακώσει την ένταση, αφού το αίτημα θα απορριφθεί αφού δεν θα συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι που απαιτείται για να αποφασιστεί η διενέργεια του δημοψηφίσματος.

Επιπλέον, όπως έλεγαν συνεργάτες του Προέδρου της Βουλής, η κατάθεση διαφορετικών αιτημάτων αποτρέπει τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανέλαβε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία για να δείξει ότι μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για τους βουλευτές της αντιπολίτευσης και περισσότερο τους ανεξάρτητους, ενόψει της προεδρικής εκλογής. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης