Ρομπάι: Αφήνουμε πίσω μας την κρίση - Μπαρόζο: Η επιμονή της Ελλάδας ανταμείβεται

Ρομπάι: Αφήνουμε πίσω μας την κρίση - Μπαρόζο: Η επιμονή της Ελλάδας ανταμείβεται

Θετικά μηνύματα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Να αποτίσουμε φόρο τιμής στους Ελληνες είπε ο Χέρμαν  Βαν Ρομπάι. - Σαμαράς: Να εκμεταλλευτούμε τους θαλάσσιους πλουτοπαραγωγικούς πόρους

Ρομπάι: Αφήνουμε πίσω μας την κρίση - Μπαρόζο: Η επιμονή της Ελλάδας ανταμείβεται

Το καράβι της ελληνικής προεδρίας σάλπαρε για το περιπετειώδες ταξίδι του στα ταραγμένα νερά της Ευρώπης, σήμερα με μια λιτή τελετή που είναι ακόμα σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μουσικής.

Κλείσιμο
Με ούριο άνεμο όπως το θέλει ο Μπαρόζο στην ομιλία του μεταφέροντας αισιόδοξα μηνύματα από τις χώρες που ταλανίζονται και «δείχνουν να βγαίνουν σταδιακά από την κρίση» αλλά και «με τη στροφή σε σταθερές πορείες» όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Η αναφορά του Αντώνη Σαμαρά στη θάλασσα είναι ιδιαίτερη σημασίας, καθώς μίλησε για «θαλάσσια στρατηγική» αλλά και για « θαλάσσιους πλουτοπαραγωγικούς πόρους», τους οποίους οφείλει να εκμεταλλευτεί δεόντως η χώρα.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι πρότινος η αναφορά σε θαλάσσια εκμετάλλευση ήταν αφορμή για casus belli και όχι υπόσχεση για ανάπτυξη.

«Το σημαντικότερο είναι να βρεθεί η ισορροπία ανάμεσα στη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη» τόνισε ο πρωθυπουργός για μία χώρα που έπαυσε πλέον να είναι «ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης» και φιλοδοξεί να γίνει το «σύμβολο» για το 2014.

Ιδιαίτερα ανήσυχοι, πάντως, όσο αφορά στην πολιτική σταθερότητα 'όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης φάνηκαν να είναι τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μπαρόζο ( τον οποίο εκ παραδρομής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλεσε Ζοζε) αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βαν Ρομπάι, ο οποίος έκανε λόγο για επιτακτική ανάγκη να ανακτηθεί το ευρωπαϊκό πολιτικό όραμα.

Ειδικά ο Μπαρόζο δεν δίστασε να υπενθυμίσει ότι φέτος είναι η θλιβερή επέτειος της έναρξης του πρώτου παγκοσμίου πολέμου και οι Ευρωπαίοι οφείλουν να είναι όσο ποτέ άλλοτε δυνατοί.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε τους δαίμονές μας για να μας γίνει ακόμη περισσότερο αντιληπτό τι σημαίνει να ψηφίζουμε ελεύθερα σε μια ενωμένη και δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο Μπαρόζο.

Ρομπάι: Στο πλευρό της Ελλάδας η ΕΕ - Μπαρόζο: Η επιμονή ανταμείβεται

«Η οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη απαιτεί θυσίες, θέλουμε όμως να αποτίσουμε φόρο τιμής στους ανθρώπους της Ελλάδας» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και πρόσθεσε μιλώντας στο Μέγαρο Μουσικής, ότι «η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να σταθεί στα πόδια της η χώρα και η ΕΕ στάθηκε στο πλευρό της».

Από την πλευρά του, ο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο κατά την ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής τόνισε πως "η επιμονή ανταμείβεται, η Ελλάδα βγαίνει εφέτος από την ύφεση και αναμένεται να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα". "Είμαστε δίπλα της, είμαστε μαζί σας", είπε χαρακτηριστικά.

Η τελετή στο Ζάππειο
Νωρίτερα, με την επίσημη υποδοχή του προέδρου της Κομισιόν κ. Μπαρόζο και του Κολεγίου των Επιτρόπων από τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, άρχισε στη 1:00 το μεσημέρι στο Ζάππειο Μέγαρο η επίσημη τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας.

Ακολούθησε, από τη 1:15 μέχρι τις 3:00 το μεσημέρι, γεύμα των Επιτρόπων με το ελληνικό υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια κοινή συνάντηση των επισήμων. Ακολούθησε η κατ' ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν και αμέσως η κοινή συνέντευξη Τύπου. Στις 4:00 το απόγευμα άρχισαν και οι συνεδριάσεις των ομάδων εργασίας: Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Εξωτερικών και Γενικών υποθέσεων, και Ενέργειας, Μεταφορών, Υποδομών και Περιβάλλοντος.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά, ενώ στο Ζάππειο Μεγαρο είχε διαμορφωθεί ειδική αίθουσα Τύπου για να καλύψει τις ανάγκες των ελληνικών ΜΜΕ αλλά και των περίπου 65 ξένων ανταποκριτών με ειδίκευση στα ευρωπαϊκά θέματα. Στους ξένους ανταποκριτές έδωσαν  συνεντεύξεις οι υπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικών, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας.















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης