Το ενδεχόμενο οι Έλληνες πολίτες της Συρίας να χρειαστεί να μεταφερθούν ασφαλώς από τη χώρα, σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης από τις ΗΠΑ ή επιδείνωσης της εμφύλιας σύρραξης, εξέτασαν σήμερα οι εμπλεκόμενοι φορείς, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Πρόκειται για το σχέδιο «Κόσμος», του οποίου η ενεργοποίηση ετέθη επί τάπητος, όπως συνέβη και με το σχέδιο «Ιώνη», το οποίο αφορά στη διαχείριση του ενός ενδεχόμενου κύματος προσφύγων από τη Συρία προς την Ελλάδα.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Αναστάσιος Μητσιάλης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχαήλ Κοσμίδης, οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Υγείας Αγγελική Πανάγαινα και Παναγιώτης Ευσταθίου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου Αθανάσιος Μπούσιος, ο Γενικός Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Πολύκαρπος Αδαμίδης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αθανάσιος Τσέλιος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς, ο Αρχηγός Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Δημήτριος Μπαντιάς ΛΣ, ο Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Σωτήριος Γεωργακόπουλος, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αδαμάντιος Σταματάκης και ο Υποδιοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτης Κοντούλης.