ΣΥΡΙΖΑ: Χάνει τη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις, κινδυνεύει και ως αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή

ΣΥΡΙΖΑ: Χάνει τη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις, κινδυνεύει και ως αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή

Την ίδια ώρα για την κυβέρνηση παρουσιάζεται ένα παράθυρο ευκαιρίας να περάσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις με μικρό πολιτικό κόστος

kalpi-1
Το ότι η Νέα Δημοκρατία διατηρεί την εικόνα αδιατάρακτης πολιτικής κυριαρχίας αρκετούς μήνες μετά τις εθνικές εκλογές δεν είναι πλέον είδηση. Μια ακόμα δημοσκόπηση, αυτή της Pulse για τον ΣΚΑΪ χθες, ήρθε να επιβεβαιώσει την κεντρική αυτή τάση, με τη ΝΔ να μετράται στο 38%. Όπως, επίσης, και το προσπέρασμα του ΠΑΣΟΚ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μέσα σε 15 μέρες έχασε 2,5 μονάδες και στην εκτίμηση ψήφου καταγράφεται στο 14,5% έναντι 15% του ΠΑΣΟΚ, ενώ και το ΚΚΕ με 10,5% δεν απέχει πολύ.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της εν λόγω έρευνας, πάντως, είναι ότι για την κυβέρνηση παρουσιάζεται ένα παράθυρο ευκαιρίας να περάσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις με μικρό πολιτικό κόστος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εισαγωγή των τεκμηρίων για τους ελεύθερους επαγγελματίες, για τα οποία υπήρξαν ήδη οι πρώτες κινητοποιήσεις προχθές στο κέντρο της Αθήνας. Με βάση την έρευνα, το 59% των ερωτηθέντων συμφωνεί επί της αρχής με τη φορολογική μεταρρύθμιση, έστω και αν το 40% εξ αυτών υπογραμμίζει ότι πρέπει να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις από την κυβέρνηση. Οι διαφωνούντες στο σύνολο καταγράφονται στο 30%. Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα είναι η εικόνα στους «άμεσα ενδιαφερόμενους», ήτοι στους ελεύθερους επαγγελματίες, όπου η έρευνα παρουσιάζει μια μοιρασμένη εικόνα. Το 47% λέει ότι η μεταρρύθμιση είναι λανθασμένη, ενώ το 46% λέει ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, έστω και αν χρειάζονται παρεμβάσεις.

Κανείς θα μπορούσε να διαβάσει το σχετικό εύρημα της έρευνας ως ένα μήνυμα στην κυβέρνηση να κάνει διορθωτικές παρεμβάσεις στο νομοσχέδιο. Από την άλλη, όμως, φαίνεται ότι μια σημαντική μερίδα της κοινωνίας, η οποία είναι πλειοψηφική στο σύνολο των ερωτηθέντων, δεν αντιτίθεται επί της αρχής στο σχέδιο για τα τεκμήρια, έστω και αν ζητούνται προσαρμογές. Παρόμοια η εικόνα και στην παρ’ ολίγον σύγκρουση με τους συμβολαιογράφους για τα ψηφιακά συμβόλαια, με το 66% των ερωτηθέντων να συμφωνεί επί της αρχής με τη μεταρρύθμιση.

Τα νούμερα της Pulse, σύμφωνα και με την ανάγνωση κυβερνητικών στελεχών, αιτιολογούν την επιμονή του κ. Μητσοτάκη να «τρέξει» τις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες έχει δεσμευθεί. Με άλλα λόγια, υπάρχει μια κοινωνική συνθήκη που αποτελεί «παράθυρο ευκαιρίας» για την κυβέρνηση, ώστε να δρομολογήσει τομές που υπό άλλη περίσταση ή σε άλλη συγκυρία θα ήταν εξαιρετικά αντιδημοφιλείς. Αντίστοιχης υφής μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις θα πρέπει να αναμένονται και στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, στις 30 Νοεμβρίου, ενώ το υπουργείο Οικονομικών θα καταλήξει τις επόμενες μέρες στις στοχευμένες παρεμβάσεις στο φορο-νομοσχέδιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με το κασελάκι του

Το καλό timing για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, παράλληλα, εξηγεί και γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφήνει κατά μέρος και πρακτικά ασχολίαστες τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αφορμές για κάποια αιχμηρή τοποθέτηση, ανάλογη αυτής της για το κόμμα-Black Friday που έκανε προχθές στη Βουλή, πάντως δίνονται. Έτσι και χθες στα Καμμένα Βούρλα, όταν ένας πολίτης του έκανε δώρο ένα…καπελάκι, λέγοντας ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι χωράνε σε αυτό. Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, δεν σήκωσε το γάντι.

«Θα σας ζητήσω να μην ασχολούμαστε καθόλου με το τι συμβαίνει στην αντιπολίτευση. Η δική μας αντιπολίτευση είναι τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Μόνο με αυτά ασχολούμαστε. Αυτά προσπαθούμε να λύνουμε. Δεν τα καταφέρνουμε πάντα. Όποτε δεν τα καταφέρνουμε, θα σας το λέμε με ειλικρίνεια και απλά θα προσπαθούμε περισσότερο», υπογράμμισε προς επίρρωσιν αυτού ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε φίλους της ΝΔ στα Καμμένα Βούρλα.

Κλείσιμο
LamiaReport.gr: Ο Μητσοτάκης και το "κασελάκι"


Οι αλλαγές στη Βουλή

Την ίδια ώρα ανατροπές στον κοινοβουλευτικό χάρτη και σημαντικές απώλειες στην πολιτική και κοινοβουλευτική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ επιφέρει η αποχώρηση συνολικά 11 βουλευτών.

Η περαιτέρω αποσύνθεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφεται στατιστικά με 3 δεδομένα:

  • - Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει πλέον 36 βουλευτές που σε εκλογικό ποσοστό ερμηνεύεται με περίπου 13,8%.
  • - Παράλληλα, ως αξιωματική αντιπολίτευση σπάει το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ λιγότερων βουλευτών που διατηρούσε και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ με τα 47 μέλη που εμφανίστηκε κατά την έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου.
  • - Το κόμμα δεν εκπροσωπείται σε 29 εκλογικές περιφέρειες από τις συνολικά 59.


Η πρόσφατη αποχώρηση της ομάδας των 11 απομείωσε περαιτέρω την επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ κατά 6 εκλογικές περιφέρειες. Ειδικότερα, μετά τις ανεξαρτητοποιήσεις των Νάσου Ηλιόπουλου και Δημήτρη Τζανακόπουλου η Κουμουνδούρου δεν διαθέτει πλέον κανέναν βουλευτή στην κεντρική περιφέρεια της Α’ Αθήνας. Χάνει επίσης την εκπροσώπηση στην 5εδρική των Ιωαννίνων μετά την φυγή της Μερόπης Τζούφη, στην 2εδρική της Φλώρινας (Πέτη Πέρκα), στην 5εδρική της Μεσσηνίας (Αλέξης Χαρίτσης) και τις δύο 3εδρικές Ξάνθης και Ροδόπης (Φ Οζγκιούρ, Ζ. Χουσεϊν).

Υπενθυμίζεται πως ήδη από τις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκπροσωπείται στις 9 μονοεδρικές (Κεφαλονιά, Ευρυτανία, Φωκίδα, Καστοριά, Γρεβενά, Θεσπρωτία, Ζάκυνθο, Λευκάδα, Σάμο) καθώς και στις: Χίο, Σέρρες, Ρέθυμνο, Πιερία, Λέσβο, Λασίθι. Λακωνία, Κυκλάδες, Καρδίτσα, Καβάλα, Ημαθία, Εβρο, Δωδεκάνησα

Πάντως, το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη διατηρεί τον τίτλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς παραμένει το δεύτερο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα. Εάν όμως συνεχίσει να φυλλοροεί και χάσει τουλάχιστον άλλους πέντε  βουλευτές τότε αξιωματική αντιπολίτευση θα γίνει το ΠΑΣΟΚ.

Η νέα ΚΟ και το μεταπολιτευτικό ρεκόρ της Βουλής

Την ίδια στιγμή η Βουλή αναμένεται να αποκτήσει την 9η κοινοβουλευτική ομάδα καθώς οι 9 αποχωρήσαντες βουλευτές της λεγόμενης ομάδας Αχτσιόγλου μαζί με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα έχουν την δυνατότητα βάσει του κανονισμού να συγκροτήσουν ΚΟ (σ.σ. απαιτούνται τουλάχιστον 10 ανεξάρτητοι βουλευτές). Σύμφωνα με πληροφορίες οι σχετικές αποφάσεις έχουν ληφθεί και τις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες συγκρότησης της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας, πρόεδρος της οποίας θα τοποθετηθεί ο Αλέξης Χαρίτσης. Να σημειωθεί ότι η ύπαρξη 9 ΚΟ αποτελεί μεταπολιτευτικό ρεκόρ.

Σύμφωνα με τον συσχετισμό δύναμης η νέα ΚΟ «πλασάρεται» στην 7η θέση πάνω από την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου που διαθέτει 6 βουλευτές, την «ΝΙΚΗ» που έχει 10 και πίσω από τους «Σπαρτιάτες» που έχουν 11 βουλευτές αλλά ως κόμμα που συμμετείχε σε εκλογές προηγείται στην ισοβαθμία. Χωροταξικά θα τοποθετηθεί στα ορεινά έδρανα της αριστερής πτέρυγας, πίσω από τις θέσεις που τοποθετούνται οι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στη Βάρκιζα: Νεκρές δύο νεαρές γυναίκες σε τροχαίο

Ιρλανδός ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι που έβαλε φωτιά στο Δουβλίνο - Τον αφόπλισε Βραζιλιάνος

Ειρωνείες Λαζόπουλου για Αχτσιόγλου: Της αφιέρωσε το τραγούδι «Μια γυναίκα φεύγει» και είπε ότι ξέχασε την ομπρέλα της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης