Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Σύνταγμα: Να μην έχει «λευκή επιταγή» τη Δευτέρα ο Μητσοτάκης

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Σύνταγμα: Να μην έχει «λευκή επιταγή» τη Δευτέρα ο Μητσοτάκης

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «προσπαθεί να κρύψει αυτές τις πτυχές του σχεδίου της» και ότι «εξαγγέλλει δεσμεύσεις που δε θα υλοποιηθούν»

5917088
Προσκλητήριο προς τους προοδευτικούς πολίτες απηύθυνε από την Πλατεία Συντάγματος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της κεντρικής προεκλογικής εκδήλωσης του κόμματός του. Με επίδικο την μέγιστη δυνατή συσπείρωση ενόψει της Κυριακής, «η ψήφος που αφαιρείται από την κάλπη της δημοκρατίας προστίθεται στην κάλπη της Νέας Δημοκρατίας» διαμήνυσε ο κ. Τσίπρας, ζητώντας από το ακροατήριο «να πείσουμε λοιπόν, κι αυτούς που δεν ψήφισαν το Μάιο να ψηφίσουν τον Ιούνιο». «Γιατί είναι κρίσιμος για τη ζωή όλων ο συσχετισμός που θα προκύψει από τις κάλπες της Κυριακής. Και γιατί καμιά αναμέτρηση δεν κρίνεται πριν ο λαός την κρίνει την ψήφο του», όπως εκτίμησε, εξαπολύοντας ταυτόχρονα διμέτωπη επίθεση προς την ΝΔ και τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις.

5917058

Με πολλαπλούς αποδέκτες εντός και εκτός του κόμματός του,  «είμαστε πάλι όλες και όλοι εδώ. Παρούσες και παρόντες στο δημοκρατικό προσκλητήριο του αγώνα, για να υπερασπιστούμε αρχές και αξίες, για να δώσουμε τη μάχη της ανατροπής» επισήμανε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, επαναλαμβάνοντας πως την Κυριακή οι εκλογές δεν θα κρίνουν απλώς το νικητή και τον ηττημένο», αλλά «θα κρίνουν ποιος και με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνήσει τον τόπο τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Θα κρίνουν και πως και με ποια δύναμη θα οργανωθούν οι κοινωνικές και πολιτικές αντιστάσεις, τα επόμενα τέσσερα χρόνια» παρατήρησε, θέτοντας ως διακύβευμα «την ποιότητα της δημοκρατίας μας, τις συνθήκες της ζωής μας, το μέλλον όλων μας».

Κλείσιμο
Οι εκλογές της Κυριακής «θα κρίνουν σε ποια Ελλάδα θέλουμε να ζήσουμε, εμείς και τα παιδιά μας» ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας, αντιπαραβάλλοντας το πρόγραμμα του κόμματός του με αυτό της ΝΔ. «Το δικό μας όραμα είναι μιας χώρας και μιας κοινωνίας δημοκρατίας και δικαιοσύνης» σημείωσε, ενώ «από την άλλη μεριά έχουμε ένα σχέδιο, των πολιτικών μας αντιπάλων, που βάζει σε προτεραιότητα τα κέρδη και αποθεώνει την αγορά».
5917046

Σε υψηλούς τόνους, εγκάλεσε ακόμη την ΝΔ για το πρόγραμμά της, λέγοντας πως «υπολογίζει περισσότερο κέρδη και ζημιές. Αλλά όχι τις ανθρώπινες ζωές» και την κατηγόρησε ακόμη πως «θέλει την ανάπτυξη να έρχεται μέσα από τις φοροαπαλλαγές στους ισχυρούς και τη μείωση του εργασιακού κόστους», ταυτόχρονα με την «απόσυρση του Δημοσίου από κρίσιμους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, ώστε να δοθεί χώρος στα κερδοσκοπικά funds». «Γιατί πιστεύουν ότι όταν οι ισχυροί και τα funds αυξάνουν τα κέρδη τους, τότε θα έρθει τάχα η ανάπτυξη», όπως είπε.

«Αέρας κοπανιστός οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη»

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ισχυρίστηκε πως «το αληθινό κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ είναι αυτό που πριν από δύο μήνες κατέθεσε ο κος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες ως Πρόγραμμα στα Σταθερότητας», παρατηρώντας πως «σε αυτό δεν εντάσσεται καμία από τις προεκλογικές του εξαγγελίες. Είναι μια απάτη, αέρας κοπανιστός οι προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη», ανέφερε και συμπλήρωσε πως «αντιθέτως προβλέπονται μειώσεις στις δαπάνες του δημοσίου για τα νοσοκομεία, για τα σχολεία, για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων». «Δεν προβλέπεται πραγματική αύξηση του μέσου μισθού. Δεν προβλέπονται νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ και στο Δημόσιο, παρά μονάχα αντικαταστάσεις όσων αποχωρούν», συνέχισε.

«Μας είπανε μη μιλάτε, μη ρωτάτε, μην αναπνέετε»

«Αυτή η ιδεολογία όμως που μετράει τα πάντα σε κόστη και ζημιές, ιδίως όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές, μας οδηγεί σε μια κοινωνία βαρβαρότητας. Και αυτή είναι η θεμελιώδης διαφορά μας με τη ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη» περιέγραψε ακόμη ο κ. Τσίπρας και επανέλαβε το σύνθημα της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ πως «αυτοί μιλάνε για κόστη και ζημιές. Εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές». «Εμείς στο δίλημμα ανθρωπιά ή βαρβαρότητα, έχουμε επιλέξει πλευρά. Είμαστε με την ανθρωπιά ό,τι και αν γίνει» εξήγησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και αναφερόμενος στο τραγικό ναυάγιο της Πύλου σχολίασε πως «μας είπανε μη μιλάτε, μη ρωτάτε, μην αναπνέετε. Γιατί ; Γιατί δεν ήταν πλούσιοι ήταν κατατρεγμένοι. Γιατί δεν ήταν Έλληνες, δεν ήταν καν τουρίστες, ήταν πρόσφυγες». «Κάναμε τη χώρα συνώνυμο της ανθρωπιάς και δεν θα επιτρέψουμε να την κάνουν κάποιοι συνώνυμο της βαρβαρότητας», σημείωσε.


5917103
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα
5917107
Η σύντροφος του Αλέξη Τσίπρα, Μπέτυ Μπαζιάνα
5917215
Η Ρένα Δούρου
5917022
Η Θεανώ Φωτίου
5917059

Απευθυνόμενος στο προοδευτικό ημισφαίριο του πολιτικού συστήματος, «είμαστε ο κορμός, ο πυλώνας της προοδευτικής παράταξης του τόπου» και αντίπαλός μας είναι η Δεξιά υποστήριξε ο κ. Τσίπρας. «Εμείς θέλουμε υγεία, παιδεία, ρεύμα και νερό ως δημόσια αγαθά» υποστήριξε, λέγοντας πως «θα είμαστε εδώ πιο δυνατοί από ποτέ, να τους εμποδίσουμε» στην προοπτική της ιδιωτικοποίησης και της συνταγματικής αναθεώρησης. Επιπλέον, «αμαρτίες που ανήκαν σε άλλους ξεπλύναμε εμείς» αντέτεινε την ίδια ώρα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, λέγοντας πως «αξιοποιήσαμε κάθε χαραμάδα προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος» παρούσης της τρόικας. «Ναι λοιπόν μείναμε Ευρώπη. Τώρα ήρθε η ώρα να γίνουμε Ευρώπη» υπογράμμισε, επικαλούμενος την πτώση του κατά κεφαλήν εισοδήματος στη χώρα. «Για να αντιστραφεί λοιπόν αυτή η πορεία απόκλισης της Ελλάδας από τον πυρήνα των ευρωπαϊκών χωρών, απαιτείται ένα νέο εθνικό σχέδιο στήριξης των κοινωνικών υποδομών και ισχυρών στρατηγικών δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων. Και αυτό το σχέδιο είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ» συνέχισε, αναλύοντας τις προγραμματικές θέσεις του κόμματός του, μεταξύ των οποίων:

· αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ άμεσα,

· ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή.

· αύξηση κατά 10% στους δημοσίους υπαλλήλους.

· επιστροφή της 13ης σύνταξης, την καταβολή των αναδρομικών, την απόδοση της αύξησης του 7,5% σε όλους τους συνταξιούχους και σε όσους έχουν τη προσωπική διαφορά.

· μείωση των έμμεσων φόρων, του ΦΠΑ στα τρόφιμα, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.

· φορολόγηση των υπερκερδών των κολοσσών της ενέργειας και των διυλιστηρίων, που έκαναν την κρίση ευκαιρία πλουτισμού και συσσώρευσαν 6 δισ. υπερκέρδη.



«Δεν βγάζουμε την Ελλάδα στο παζάρι»

Την ίδια ώρα, «ο πολιτικός μας αντίπαλος, η ΝΔ σχεδίασε και υλοποίησε μια τοξική στρατηγική, επενδύοντας στα fake news. Αποπροσανατολίζοντας συνεχώς τη δημόσια συζήτηση από τα πραγματικά επίδικα. Και μη διστάζοντας να ρίξει στην εκλογική αρένα, ακόμη και ευαίσθητα εθνικά θέματα, όπως αυτό της Θράκης και της μειονότητας» υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, προσθέτοντας πως «με όπλο τους το θράσος, το ψέμα και την ΕΥΠ, που την μετέτρεψαν σε εργαλείο εξυπηρέτησης κομματικών και προσωπικών σκοπιμοτήτων δε δίστασαν ακόμη και να γυρίσουν τη χώρα πίσω πολύ πίσω στα χρόνια και στα μονοπάτια του διχασμού». «Εθνική εξαίρεση, είπαν ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Μειοδότες οι βουλευτές και οι ψηφοφόροι του. Εθνικόφρονες οι μισοί και μειωμένης εθνικής συνείδησης, οι άλλοι μισοί Έλληνες» σχολίασε, συμπληρώνοντας πως «λες και αυτή δεν είναι η Νέα Δημοκρατία, αλλά η ΕΡΕ της δεκαετίας του ’50». Στο πλαίσιο αυτό, «εμάς και τους μειονοτικούς βουλευτές μας ήθελε να διασύρει ο κύριος Μητσοτάκης. Και διέσυρε τελικά τον δικό του μειονοτικό υποψήφιο. Αποδιοπομπαίο τράγο τον έκανε, όπως το συνηθίζει» δήλωσε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε, λέγοντας πως «στέλνουμε λοιπόν σήμερα κι εμείς όμως από δω, από την Αθήνα, ένα μήνυμα. Προς όλους. Εμείς με τη πατρίδα δεν παίζουμε!». «Δεν είναι αναλώσιμη για μας η Ελλάδα, ούτε τη βγάζουμε στο παζάρι για λίγες χιλιάδες ψήφους. Βάζουμε την πατριωτική ευθύνη πάνω από κομματικά και προσωπικά συμφέροντα» τόνισε, σημειώνοντας πως «τη Δημοκρατία θα τη προστατεύσουμε και θα την υπερασπιστούμε μέχρι τέλους». «Αν σας απειλούν ότι θα περάσετε δύσκολα τέσσερα χρόνια, εμείς θα είμαστε δίπλα σας», υπογράμμισε.

Στην τελική ευθεία για το άνοιγμα της κάλπης, «παραμένουμε η μόνη δύναμη που μπορεί τη Δευτέρα να αντιμετωπίσουμε» ένα ανεξέλεγκτο καθεστώς παρατήρησε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε «κάθε πολίτη, ό, τι κι αν ψήφισε στις εκλογές του Μάη» να «στηρίξει τη δημοκρατία και να βάλει φρένο στη δημιουργία ενός ανεξέλεγκτου καθεστώς». «Να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», δήλωσε, κατηγορώντας παράλληλα «το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη που έσπευσε να προαναγγείλει τη σύμπραξή του στην αναθεώρηση του Άρθρου 16». Στην κατεύθυνση αυτή, «η ανατροπή των συσχετισμών του Μαΐου στη κάλπη της Κυριακής, με την αποφασιστική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, δεν είναι ζήτημα κομματικής σκοπιμότητας. Είναι ζήτημα κοινωνικής σταθερότητας. Και δημοκρατικής κανονικότητας. Πρέπει να μην έχει «λευκή επιταγή» τη Δευτέρα ο Μητσοτάκης. Θα είναι κρίσιμος ο συσχετισμός δυνάμεων την επομένη των εκλογών», αντέτεινε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, περιγράφοντας πως «η μόνη επιλογή που τον αποτρέπει είναι η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ». «Από Δευτέρα να είμαστε και πάλι μαζί και θα είμαστε πάλι μαζί, να προχωρήσουμε στους αγώνες» για λογαριασμό της κοινωνικής πλειοψηφίας υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «είμαστε και θα είμαστε εδώ μαζί» για να υπερασπιστούμε κάθε κοινωνική ομάδα», όρθιοι με τα όπλα της Δημοκρατίας, του λόγου και της ψήφου». Σε πιο προσωπικούς τόνους, τέλος, «σήμερα είναι μία από τις πιο σημαντικές στιγμές και τη Δευτέρα θα είναι μια από τις πιο σημαντικές στιγμές», καθώς θα έχουμε ένα νικηφόρο αποτέλεσμα. «ΣΥΡΙΖΑ ώριμο τέκνο της κοινωνικής ανάγκης. Πάμε μαζί μέχρι την νίκη», κατέληξε.


Ειδήσεις σήμερα:

Χιλή: Πέθανε o πρώην οδηγός του Πάμπλο Νερούδα - Είχε καταγγείλει πως ο νομπελίστας λογοτέχνης δολοφονήθηκε


Ώρα μηδέν για το Titan: Έχει τελειώσει βάσει των προβλέψεων το οξυγόνο - Καταδύθηκαν δύο βαθυσκάφη

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης