Εύα Καϊλή: Συνέβη και σε εμένα προσπάθεια υποκλοπής, ενώ ήμουν σε αποστολή της Ευρωβουλής

Εύα Καϊλή: Συνέβη και σε εμένα προσπάθεια υποκλοπής, ενώ ήμουν σε αποστολή της Ευρωβουλής

Διαπίστωσε την προσπάθεια υποκλοπής ενώ βρισκόταν σε αραβική χώρα, τον Φεβρουάριο  του 2020

Eva
Μορφή χιονοστιβάδας, με σοκαριστικές αποκαλύψεις για το πόσο ευάλωτες είναι οι τηλεπικοινωνίες, φαίνεται να παίρνει η υπόθεση με την καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη ότι υπήρξε απόπειρα παγίδευσης και «ρομποτοποίησης» του κινητού του τηλεφώνου μέσω του λογισμικού Predator.

Μιλώντας στο protothema.gr η Αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Εύα Καϊλή, αποκαλύπτει ότι υπήρξε και η ίδια στόχος τον Φεβρουάριο του 2020, όταν μετείχε σε αποστολή της Ευρωβουλής στην Αραβική Χερσόνησο και σε άλλες χώρες. Μέσω εφαρμογών που διέθετε στο κινητό της, διαπίστωσε ότι η συσκευή της δέχθηκε επίθεση, η οποία αποδείχθηκε ανεπιτυχής πάντως. Για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών της αντικατέστησε στη συνέχεια τις τηλεφωνικές συσκευές της. Τις ίδιες και παρόμοιες ανησυχίες έχουν εκφράσει εκατοντάδες ευρωβουλευτές τους τελευταίους μήνες, ζητώντας να ελεγχθούν τα κινητά τους

Με βάση και την εμπειρία, που είχε η κυρία Καϊλή το 2020, αλλά και διαθέτοντας μία εικόνα για τους κινδύνους στις επικοινωνίες, με την ιδιότητα της ως μέλος της επιτροπής για την τεχνητή νοημοσύνη, ανέλαβε συγκεκριμένη δράση όταν εκλέχτηκε Αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου τον περασμένο Ιανουάριο. Με δική της πρωτοβουλία ιδρύθηκε Ειδική Υπηρεσία που ελέγχει τις συσκευές πολιτικών για λογισμικά παρακολούθησης. Πρόκειται για την υπηρεσία στην οποία προσέφυγε ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπου διαπιστώθηκε η επίθεση που δέχθηκε το κινητό του τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η Ειδική Υπηρεσία κρίθηκε αναγκαία μετά την ανησυχία που εξέφρασαν ορισμένοι Ευρωβουλευτές ότι είναι εκτεθειμένοι σε απόπειρες παρακολούθησης, μετά από ταξίδια τους σε τρίτες χώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ειδική Υπηρεσία του ευρωκοινοβουλίου, έχει ελέγξει από τον Φεβρουάριο τα κινητά τουλάχιστον 250 ευρωβουλευτών - δηλαδή πάνω από το ένα τρίτο του συνόλου του Σώματος - και συνεργατών τους, εντοπίζοντας προς το παρόν μόνον την απόπειρα σε βάρος του κ. Ανδρουλάκη!

Το ευρωκοινοβούλιο επιχειρεί να λάβει ισχυρά προστατευτικά μέτρα για τα μέλη του, ενώ για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών των ευρωπαίων πολιτών, συγκροτήθηκε από τον περασμένο Μάρτιο στην Ευρωβουλή μία επιτροπή, η οποία θα εισηγηθεί συγκεκριμένες πολιτικές προς τις εθνικές κυβερνήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι ευρωβουλευτές καλούνται να παραλάβουν δεύτερη συσκευή από την αρμόδια υπηρεσία, όταν πηγαίνουν σε αποστολές σε τρίτες χώρες και σε κράτη εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και να έχουν ενημέρωση και οδηγίες για τους κινδύνους από κακόβουλα λογισμικά και πώς να αντιμετωπίζουν κάθε «ύποπτη κίνηση» στις συσκευές τους.

Η Ειδική Υπηρεσία υπό την κυρία Καϊλή απευθύνει επίσης ισχυρή προειδοποίηση, να αποφεύγουν το άνοιγμα μηνυμάτων spam, αλλά προτροπή να γίνεται τακτικός έλεγχος των συσκευών. Με επιστολή της, την οποία συνυπογράφουν δεκάδες συνάδελφοι της, η κυρία Καϊλή ζητά να προβλεφτεί χρηματοδότηση για να παρέχεται η δυνατότητα σε όποιον πολιτικό, δημοσιογράφο, ή πολίτη πιστεύει ότι μπορεί να έχει πέσει θύμα παρακολούθησης, ώστε να διασφαλίσουν προστασία στις τηλεπικοινωνίες τους.


Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης