Ελληνοτουρκικά: Ψύχραιμη η Αθήνα παρακολουθεί το «αμόκ» προκλήσεων της Άγκυρας

Ελληνοτουρκικά: Ψύχραιμη η Αθήνα παρακολουθεί το «αμόκ» προκλήσεων της Άγκυρας

«Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την Τουρκία» λέει η κυβέρνηση - «Ο κακός γείτονας μας ανάγκασε να γίνουμε ιδιοκτήτες αμυντικής βιομηχανίας» είπε ο Ερντογάν, προτού ξεσπάσει σε παραλήρημα κατά του Έλληνα πρωθυπουργού - Για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης, ξέσπασε, προειδοποιώντας ότι δεν θα συναντηθεί ξανά με τον Έλληνα πρωθυπουργό

mitsotakis-erdogan-02
Σε δύο πεδία, στρατιωτικό και διπλωματικό, κλιμάκωσε σήμερα την επιθετική ρητορική του κατά της Ελλάδας ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Αρχικά, μετατρέποντας -για μια ακόμα φορά- σε «σόου» την καθέλκυση του πρώτου υπερσύγχρονου γερμανικού υποβρυχίου, τύπου 214, ο «σουλτάνος»... φωτογράφισε την Ελλάδα και την Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι «ο κακός γείτονας μας ανάγκασε να γίνουμε ιδιοκτήτες αμυντικής βιομηχανίας». Μένοντας πιστός, δε, στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», είπε ότι από φέτος θα μπαίνει στην υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού και ένα υποβρύχιο και ότι μέχρι το 2027 το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας θα έχει έξι νέου τύπου υποβρύχια.

Στη συνέχεια, και σε δηλώσεις του μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου, επιδόθηκε σε ένα άνευ προηγουμένου παραλήρημα, με αποκλειστικό αποδέκτη της οργής του, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης» είπε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν σκοπεύει να συναντηθεί ξανά με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο Τούρκος πρόεδρος «δαιμονοποίησε» ουσιαστικά τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια τόσο ακραία δήλωση δεν έχει γίνει ούτε από τους Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι εν καιρώ πολέμου!

«Οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν μόνες τους για την πώληση F-16 στην Τουρκία, δεν θα συμβουλευτούν τον Έλληνα πρωθυπουργό» ανέφερε ακόμη ο Ερντογάν, μην κρύβοντας την ενόχλησή του. Παράλληλα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι δεν θα διεξαχθεί το Στρατηγικό Συμβούλιο Συνεργασίας ανάμεσα σε Άγκυρα και Αθήνα.

«Αυτή την στιγμή υπάρχουν σχεδόν δέκα βάσεις στην Ελλάδα. Και άραγε με αυτες τις βάσεις η Ελλάδα ποιον απειλεί; Και γιατί στήνονται αυτές οι βάσεις στην Ελλάδα» διερωτήθηκε ο Ερντογάν και συνέχισε: «Αυτή την στιγμή η Ελλάδα έχει χρέος 400 δισ. ευρώ προς την Ευρώπη. Συνομιλήσαμε μαζί τους και συμφωνήσαμε να μην βάζουμε τρίτους μεταξύ μας Αλλά, παρ' όλα αυτά, ο Μητσοτάκης μίλησε στη Γερουσία και είπε να μην δώσουν τα F-16 στην Τουρκία».

«Φέτος θα κάναμε το Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας. Πλέον για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης. Πλέον δεν δέχομαι με τίποτε να κάνω μια τέτοια συνάντηση μαζί του, διότι εμείς πορευομαστε με έντιμους πολιτικούς, που κρατάνε την υπόσχεσή τους. Τα παραπέρα ας τα σκεφτεί ο Μητσοτάκης. Ας συναντηθεί με όποιον θέλει και ας κάνει βάσεις με όποιους θέλει. Και δεν πιστεύω πως η Αμερική θα αποφασίσει σύμφωνα με αυτά που είπε ο Μητσοτάκης» τόνισε επίσης.

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, οι Τούρκοι συνέχιζαν και τις προκλήσεις από αέρος. Δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 πέταξαν σε σχηματισμό αργά το απόγευμα της Δευτέρας στο βορειοανατολικό Αιγαίο, ανεβάζοντας σε 41 τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου τη Δευτέρα και σε πέντε τις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τουρκικά μαχητικά δεν είχαν κάνει την εμφάνισή τους από το πρωί της Δευτέρας πάνω από το Αιγαίο.

Η ψύχραιμη απάντηση της Αθήνας

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών» σχολίασε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Τι προκαλεί την οργή Ερντογάν

Όπως είναι προφανές, την οργή του Ερντογάν έχει προκαλέσει όχι μόνο η πρόσφατη επιτυχημένη επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, η συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και η ιστορική ομιλία στο Κογκρέσο, αλλά και -κυρίως- ο χάρτης  «της Γαλάζιας Πατρίδας» που έδειξε στον πλανητάρχη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δείτε την εικόνα για να αντιληφθείτε γιατί μιλάμε για τον αναθεωρητισμό, την αμφισβήτηση της κυριαρχίας και την ενεργή απειλή, η οποία παίρνει σάρκα και οστά με τις καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από τα τουρκικά αεροπλάνα τα οποία κάνουν επικίνδυνες υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά» ήταν το περίγραμμα των όσων είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός στον Αμερικανό πρόεδρο, όσο ήταν οι δυο τους στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.


Δείτε τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας:
xartis-kleidi-1
Αυτός είναι ο χάρτης που παρέδωσε ο Μητσοτάκης στον Μπάιντεν


Ειδήσεις σήμερα:

Ευλογιά των πιθήκων: Τα ύποπτα συμπτώματα του ιού σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Η γυναίκα του φταίει», λέει η Ουκρανή που έφυγε με τον Βρετανό οικογενειάρχη που την φιλοξένησε

Δημοσκόπηση GPO: Αυξήθηκε η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, πρώτος ο Μητσοτάκης στην καταλληλότητα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης