Μιχαηλίδου: «Ανάδοχοι ή θετοί γονείς και οι οροθετικοί»

Μιχαηλίδου: «Ανάδοχοι ή θετοί γονείς και οι οροθετικοί»

Το δικαίωμα υιοθεσίας και αναδοχής σε οροθετικούς και φορείς ηπατίτιδας Β προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή

domna__1_
Για την αποκατάσταση της αδικίας και τη σημασία που αποκτά αυτό το δικαίωμα, σήμερα παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στη Βουλή τόνισε: «Η Πολιτεία, έστω και αργά, αποκαθιστά μια αδικία απέναντι στους ανθρώπους που ζουν με HIV ή Ηπατίτιδα Β και αδικαιολόγητα στερήθηκαν μέχρι σήμερα το δικαίωμα να γίνονται ανάδοχοι ή θετοί γονείς. Ταυτόχρονα, στοχεύει στη διεύρυνση των υποψήφιων ανάδοχων και θετών γονιών ώστε περισσότερα παιδιά να βγουν από τα ιδρύματα και να βρουν την κατάλληλη για αυτά οικογένεια».

«Οι περιορισμοί που βάζει ο νόμος – εξήγησε η υφυπουργός- πρέπει να προστατεύουν από πραγματικούς κινδύνους έτσι όπως τους ορίζει η ιατρική επιστήμη. Ο νομοθέτης σε καμία περίπτωση δεν δικαιούται να σχετικοποιεί την επιστημονική γνώση. Πόσο μάλλον όταν το διακύβευμα είναι δικαιώματα πολιτών που εδώ και δεκαετίες αντιμετωπίζουν τον κοινωνικό ρατσισμό και διακρίσεις που οφείλονται σε άγνοια, παραπληροφόρηση και βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις. Σήμερα η επιστήμη είναι ξεκάθαρη! Ο HIV και η Ηπατίτιδα Β, δεν μεταδίδονται με την κοινωνική συναναστροφή ή με την κοινή χρήση αντικειμένων. Οι σύγχρονες αντιρετροϊκές θεραπείες μειώνουν το ιικό φορτίο σε τέτοιο βαθμό που ο ιός είναι μη ανιχνεύσιμος και δεν μεταδίδεται ούτε μεταξύ ερωτικών συντρόφων ούτε από την μητέρα στο έμβρυο. Ρωτώντας σήμερα ένα άτομο με HIV τι είναι αυτό που φοβάται περισσότερο, δεν μιλά για την ίδια τη νόσο. Μιλά για την περιθωριοποίηση και το στίγμα. Αυτό θέλουμε σήμερα να το αλλάξουμε! Όταν η επιστήμη είναι ξεκάθαρη, η Πολιτεία δεν έχει το δικαίωμα να επιμείνει σε έναν άδικο αποκλεισμό. Αντίθετα, έχει συνταγματική και ηθική υποχρέωση να αναγνωρίσει το δικαίωμα στην αναδοχή και στην τεκνοθεσία για τους συμπολίτες μας με HIV ή ηπατίτιδα Β, θέτοντας πάντα τις αναγκαίες δικλίδες», πρόσθεσε.

Η υφυπουργός αναφέρθηκε και στη θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τα οροθετικά άτομα που μέχρι σήμερα βίωναν μια αχρείαστη ταλαιπωρία για να λαμβάνουν την θεραπεία τους.

Στην ίδια συνεδρίαση η κ. Μιχαηλίδου μίλησε και για την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση τριών ευάλωτων οικονομικά ομάδων που θα δοθεί για τον μήνα Δεκέμβριο 2021. Χαμηλοσυνταξιούχοι, άτομα με αναπηρία και ανασφάλιστοι υπερήλικες θα ενισχυθούν στοχευμένα τον Δεκέμβριο αυτό με 250 ευρώ, αμβλύνοντας τις σε βάρος τους συνέπειες της υγειονομικής κρίσης κατά την τρέχουσα δυσχερή συγκυρία.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε η κα.Μιχαηλίδου, πάνω από 173.000 άτομα με αναπηρία που επιδοτούνται από τον ΟΠΕΚΑ, και περισσότεροι από 32.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες θα λάβουν εφ’ άπαξ οικονομική ενίσχυση, 250 ευρώ, σε συμπλήρωση του τακτικού επιδόματός τους από τον ΟΠΕΚΑ ή της σύνταξής τους κατά περίπτωση.

Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο δείχνει λευκά αιμοσφαίρια να επιτίθενται σε βακτήρια και ιούς

Πάνω από €9 δισ. επενδύσεις της ΔΕΗ την επόμενη πενταετία

Πλεύρης: Υποχρεωτικότητα και για όσους συμπληρώσουν τα 60 έτη κατά την ισχύ της διάταξης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης