Χριστούγεννα με… νέο-νέα αρχηγό θα κάνουν στο Κίνημα Αλλαγής

Χριστούγεννα με… νέο-νέα αρχηγό θα κάνουν στο Κίνημα Αλλαγής

Οι τέσσερις υποψήφιοι, Φώφη Γεννηματά, Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης Χάρης Καστανίδης, θεωρούν καθοριστικής σημασίας αυτή την εσωκομματική αναμέτρηση

kinal_2
Σε οξύτατη εσωκομματική αντιπαράθεση φαίνεται ότι θα εξελιχθεί η διαδικασία εκλογής ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής, που θα ολοκληρωθεί, το αργότερο, εντός του φετινού Δεκεμβρίου.

«Μπορεί να ακολουθούν πολλές, απρόβλεπτες και σφοδρές αντιπαραθέσεις, ακόμη και για το πότε θα στήσουμε κάλπες, αλλά Χριστούγεννα θα κάνουμε με τον μόλις εκλεγμένο-η πρόεδρο», προβλέπει κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, παίζοντας παράλληλα με την εκτίμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον Αλέξη Τσίπρα ότι «οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα». Οπως και άλλα έμπειρα στελέχη στο ΚΙΝ.ΑΛ., το συγκεκριμένο εκτιμά ότι οι υποψήφιοι ακόμη και αν ειλικρινώς προσπαθήσουν για έναν γόνιμο διάλογο θα βρεθούν σύντομα στην… εμπόλεμη ζώνη «διότι από την εσωκομματική μάχη θα κριθεί όχι μόνο η πορεία των ίδιων αλλά, κυρίως, η ύπαρξη της παράταξης μπροστά στις Συμπληγάδες των εθνικών εκλογών!».

Η αλήθεια είναι ότι και οι τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία -η Φώφη Γεννηματά και οι Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Καστανίδης- θεωρούν καθοριστικής σημασίας αυτή την εσωκομματική αναμέτρηση. Οι επιτελείς τους, για παράδειγμα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο διάσπασης ή διάλυσης του κόμματος, στην περίπτωση που ο νικητής δεν καταφέρει να κρατήσει ενωμένα τα… τιμάρια του μονοψήφιου εκλογικού ποσοστού του 8% - «βρισκόμαστε ωστόσο στην στιγμή που η πραγματική κεντροαριστερά μπορεί να ανακάμψει και στη χώρα μας», υποστηρίζει άνθρωπος που, πάντως, κρατά μικρό καλάθι για τις άμεσες επιδόσεις του ΚΙΝ.ΑΛ., με όποιον αρχηγό στο τιμόνι.

Fofi_Gennimata_APEMPE_17_03_2021


Το σίγουρο είναι ότι οι υποψήφιοι προσέρχονται έτοιμοι και αποφασισμένοι στην τελική ευθεία: την προσεχή Κυριακή θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή για να εγκρίνει το χρονοδιάγραμμα και τον οδικό χάρτη της κορυφαίας διαδικασίας, ενώ αύριο θα καταλήξει στην εισήγησή της η Επιτροπή Καταστατικού για την ημερομηνία του πρώτου και του δεύτερου γύρου. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι οι κάλπες του πρώτου γύρου είναι εφικτό να στηθούν, το νωρίτερο, στις 21 ή 28 Νοεμβρίου και, το αργότερο, τη δεύτερη Κυριακή του Δεκεμβρίου. Παίζει επιτάχυνση ή επιβράδυνση των διαδικασιών; Η πανδημία είναι ένας αστάθμητος παράγοντας που λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν τους οι διοργανωτές, αλλά και οι τέσσερις υποψήφιοι κινούνται πλέον με προεκλογικούς και έντονους ρυθμούς.

Κλείσιμο
Αλλωστε και η Φώφη Γεννηματά, που είχε επιλέξει να μην αποκλίνει από τη θεσμική τροχιά της προέδρου, έδωσε την Πέμπτη το εναρκτήριο λάκτισμα του δικού της προεκλογικού αγώνα, μιλώντας σε συγκέντρωση περίπου 500 στελεχών της σε αίθουσα στο κέντρο της Αθήνας. Φορτσάτη και αισιόδοξη για το αποτέλεσμα της κάλπης, η κυρία Γεννηματά παρουσίασε την «αλφαβήτα» της προεκλογικής της μάχης και έσπευσε να απαντήσει στο ερώτημα που θέτουν και οι εσωκομματικοί της αντίπαλοι θέλοντας να αποδομήσουν τα επιχειρήματά της «γιατί πάλι Φώφη;». Η ίδια εμφανίστηκε ως εγγυήτρια της ενότητας του κόμματος, παρότι στη συνέχεια έβαλε με σκληρά λόγια εναντίον των κυρίων Λοβέρδου και Ανδρουλάκη, χωρίς να τους κατονομάζει.

«Εγώ δεν έφυγα ποτέ από το ΠΑΣΟΚ, ούτε έκανα κόμμα», λέει στους συνομιλητές της «φωτογραφίζοντας» τον Ανδρέα Λοβέρδο που ίδρυσε την Κίνηση ΡΙΚΣΣΥ το 2015. «Κόμμα έκανε ο Παπανδρέου το 2015. Σε αυτόν αναφέρθηκε;», ρωτά με νόημα στέλεχος που ασκεί έντονη κριτική στην πλευρά Γεννηματά και διαβλέπει πόλεμο μεταξύ της προέδρου με τον Α. Λοβέρδο, ειδικά μετά τον υπαινιγμό της ότι «κάποιοι έχουν σχεδόν ακροδεξιές απόψεις». Και με τον Νίκο Ανδρουλάκη; «Ουδείς μπορεί αν δοξαστεί κρυπτόμενος», τόνισε η αρχηγός του ΚΙΝ.ΑΛ. φανερώνοντας την πρόθεσή της «να βγάλει από το καβούκι του τον Νίκο για να ακούσουν όλοι τις απόψεις του». Η «γραμμή» της είναι σαφής. Θα υπενθυμίσει ότι υπό την ηγεσία της διπλασιάστηκε το ποσοστό του κόμματος (από το 4,7% επί Βενιζέλου το 2015 ξεπέρασε το 8% το ’19), ότι έφερε και άλλα κόμματα και δυνάμεις στο ΚΙΝ.ΑΛ. (έφυγε στη συνέχεια το Ποτάμι, η ΔΗΜ.ΑΡ. και έμειναν το κόμμα Παπανδρέου, η Ανανεωτική Αριστερά και οι Κινήσεις για τη Σοσιαλδημοκρατία), ότι δεν κοιτάζει ούτε δεξιά, ούτε αριστερά αλλά την αυτόνομη πορεία και ότι δεν πρόκειται να αποφύγει την αυτοκριτική «γιατί όποιος δουλεύει κάνει και λάθη». Το επιτελείο της υποστηρίζει ότι έκανε κινήσεις ανανέωσης (Χρηστίδης, Χριστοδουλάκης κ.ά.) και ότι δεν πρόκειται αν επιτρέψει να θολώσει ξανά το στίγμα του ΚΙΝ.ΑΛ. Δεν μπαίνει στη συζήτηση ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝ.ΑΛ: «Οποιος θέλει να το συζητήσουμε να έρθει στη Χαριλάου Τρικούπη, στο σπίτι μου, εγώ δεν έφυγα ποτέ».

«Για πάντα ΠΑΣΟΚ», είναι το σύνθημα του Ανδρέα Λοβέρδου ο οποίος δεν έχει αφήσει νομό για νομό έξω από το πλάνο των περιοδειών του. «Οργώνει» το Λεκανοπέδιο και την επαρχία επί μήνες, εξασφαλίζει συμμάχους, στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα, όπως τονίζουν συνεργάτες του, δεσμεύεται ότι θα υπερδιπλασιάσει το ποσοστό και ανοίγει το παιχνίδι δηλώνοντας ότι θα ορίσει τρεις αντιπροέδρους. Θεωρεί ότι το δυνατό του χαρτί θα φανεί στα ντιμπέιτ με τους τέσσερις υποψηφίους, τα οποία συμφωνούν όλοι να γίνουν και όχι μια φορά μέχρι την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Ο ίδιος έχει προγνωστικά για το δίδυμο του δεύτερου γύρου, ενώ οι υποστηρικτές του πιστεύουν ακράδαντα ότι θα είναι στον τελικό.
loverdos
Ο Νίκος Ανδρουλάκης συμφωνεί με τον Λοβέρδο για «γρήγορες εκλογές» στις 21 Νοεμβρίου, ρίχνει επί του παρόντος το βάρος στο οργανωτικό πεδίο που είχε πάντα δυνατούς παίκτες, ποντάρει στις «μεγάλες κάλπες» της Αττικής, της Κρήτης και της Λάρισας, αποφεύγει το πεδίο της πόλωσης και, σύμφωνα με τους άσπονδους φίλους του, «περιμένει να εμφανιστεί ως η ήρεμη δύναμη αφού κονταροχτυπηθούν οι άλλοι». Κάνει λόγο για την ανάγκη ανανέωσης και να μπουν «όλοι και άλλοι στο παιχνίδι» και δια των συνεργατών του ισχυρίζεται ότι θα λειτουργήσει ως γέφυρα επιστροφής ψηφοφόρων που στράφηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αποκλείει προγραμματικές συνεργασίες «αρκεί να λάβει ισχυρή εντολή», αλλά ποιος θα τον εκπροσωπεί στην βουλή εφόσον εκλεγεί; «Είναι ευρωβουλευτής, θα παραιτηθεί, θα βάλει τον Σκανδαλίδη ή κάποιον άλλο στο πόδι του στη βουλή», είναι τα ερωτήματα των αντιπάλων του, που του χρεώνουν απουσία από το εσωτερικό μέτωπο επί δύο χρόνια.

Ο Χάρης Καστανίδης διακρίνει «άθλιες μεθοδεύσεις», όσον αφορά στη συλλογή 5.000 υπογραφών για την κατάθεση υποψηφιότητας. Ωστόσο απομακρύνεται γρήγορα από τα διαδικαστικά λέγοντας στους συνομιλητές του ότι θα «κάνει τα πάντα για να κρατηθεί η διαδικασία σε τροχιά γόνιμου διαλόγου αντί να εκτροχιαστεί». Διαθέτει σοβαρές δυνάμεις στη Βόρεια Ελλάδα και στο ποντιακό στοιχείο, έχει ισχυρή υποστήριξη και για τη συλλογή υπογραφών από τον έμπειρο Μιχάλη Καρχιμάκη, τον Δημήτρη Ρέππα και άλλους παπανδρεϊκούς. «Ο Καστανίδης δεν θα γίνει Ραγκούσης (με 2,5%), θα συγκεντρώσει αξιοπρεπές ποσοστό στην κάλπη», στοιχηματίζει παπανδρεϊκός παρότι χαρακτηρίζει ακόμη πρόωρες τις προβλέψεις για το αποτύπωμα των υποψηφίων, πόσο μάλλον για τον νικητή…

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Αισθητή βελτίωση από σήμερα με άνοδο της θερμοκρασίας - Δείτε τι καιρό θα κάνει το Σαββατοκύριακο

Γερμανικές εκλογές: Μάχη για την ψήφο των αναποφάσιστων στην τελική ευθεία για τις κάλπες

Η Κίνα αποφυλάκισε δυο Καναδούς πολίτες αμέσως μετά την συμφωνία απελευθέρωσης της οικονομικής διευθύντριας της Huawei
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης