Μητσοτάκης: Δεν θα διστάσουμε για νέα μέτρα στήριξης στο τέλος Ιουλίου

Μητσοτάκης: Δεν θα διστάσουμε για νέα μέτρα στήριξης στο τέλος Ιουλίου

Μελετάμε νέα ενίσχυση της επιστρεπτέας προκαταβολής - Επίλογος προβλημάτων και πρόλογος νέων επιτυχιών το φετινό καλοκαίρι  Προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας και της ζωής των Ελλήνων

mitsotakis-sete
Για τη δημιουργία γέφυρας ασφάλειας προς το 2021 έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με τον ελληνικό τουρισμό, κάνοντας έκκληση στις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και να μην προχωρήσουν σε απολύσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε πρίν από λίγο στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, επισημαίνοντας ειδικά για τον κλάδο του τουρισμού ότι ένα μεγάλο μέρος της φετινής τουριστικής κίνησης έχει ήδη απωλεσθεί.

Για την ελληνική οικονομία ο ίδιος ανέφερε ότι «καταφέραμε και αποτρέψαμε τα χειρότερα και το πρώτο τρίμηνο έκλεισε με ύφεση χαμηλότερη του μέσου όρου στην Ε.Ε., ενώ αναμένουμε, όπως είναι φυσικό, χειρότερη εικόνα στο δεύτερο τρίμηνο. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί αθροίζουν σε ένα ποσό 24 δισ. ευρώ και θα ήταν χειρότερη η κατάσταση αν δεν είχαν ληφθεί εγκαίρως μέτρα. Αυτή η διαδικασία είναι δυναμική, έχουμε εφεδρείες να ρίξουμε στη μάχη εφόσον είναι απαραίτητο, το κάνουμε σταδιακά γιατί πρέπει να μετράμε τις αντιδράσεις της αγοράς. Είμαστε εδώ για να δούμε αν χρειάζεται πρόσθετη στήριξη και αν αυτή είναι απαραίτητη δε θα διστάσουμε να τη δώσουμε προς τα τέλη Ιουλίου. Εχουμε αποδείξει ότι βρισκόμαστε κοντά στην αγορά και θα προσπαθήσουμε να απαλύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις απώλειες».

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για την ανάγκη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με ισόρροπη ανάπτυξη σε όλους τους τομείς, με έμφαση και την προστασία του περιβάλλοντος. Η χώρα θα έχει στη διάθεσή της σημαντικά κονδύλια και πόρους από την Ευρώπη, ώστε να αξιοποιήσει αυτή τη μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία για τη χώρα. Θα πρέπει να μπούν θεμέλια όχι για βραχυχρόνιο όφελος αλλά για μακροχρόνια όφελος για όλους τους Ελληνες.



Κλείσιμο
Οσον αφορά τον κλάδο του τουρισμού, όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «ένα μεγάλο μέρος της φετινής τουριστικής κίνησης έχει ήδη απωλεσθεί. Πλησιάζουμε τον Ιούλιο και γνωρίζουμε ότι ο πήχης εξ ορισμού είναι χαμηλός. Η συμμετοχή του τουρισμού στον εθνικό πλούτο για το 2020 θα είναι συρρικνωμένη. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ελληνικός τουρισμός όλα αυτά τα χρόνια σημείωνε μία ανοδική πορεία και υπάρχουν δυνάμεις ώστε να αντέξουμε αυτή τη δύσκολη χρονιά. Σήμερα καλείται και ο κλάδος να παίξει το ρόλο του, στηρίζοντας έμπρακτα κάθε εργαζόμενο του τουρισμού καιτ ην οικογένειά του και μέσω αυτού στηρίζετε την πατρίδα».

Ως προς τους δύο στρατηγικούς άξονες αυτή την στιγμή:

-Να μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις και να διαφυλάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας

-Να μπορέσουμε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη από τη διαχείριση της κρίσης, ώστε ο κλάδος να επανέλθει δυναμικά στην ανάπτυξη από τις αρχές του 2021.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση της άυλης παρακαταθήκης από την πανδημία για την επιτυχημένη διαχείριση και τον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού. «Αυτή την στιγμή και μετά το άνοιγμα των πτήσεων στα δύο αεροδρόμια, είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι 1 στους 1000 από αυτούς που ταξίδεψαν τις τελευταίες 10 μέρες διεγνώσθη από κορωνοϊό και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό εν όψει και του περαιτέρω ανοίγματος από την 1η Ιουλίου. Για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού με ασφάλεια, έχουμε εξασφαλίσει ενισχυμένες δομές στα νησιά με πολύ γρήγορη ενίσχυση του Εθνικού συστήματος, μία επένδυση που δεν έχει βραχυχρόνια χαρακτηριστικά σε περιοχές όπου γνωρίζαμε είχαν διαχρονικά προβλήματα.

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ο κορωνοϊός είναι εδώ και κρουσματα σποραδικά θα υπάρχουν και θα εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι να υπάρξει θεραπεία ή εμβόλιο. Μέχρι τότε είναι χρέος μας να προσπαθούμε να ελέγξουμε τη διασπορά του ιού, να ιχνηλατούμε και να επιβάλλουμε περιορισμούς σε τοπικό επίπεδο. Εχουμε υποχρέωση πάνω από όλα να προστατέψουμε τους εργαζόμενους. Ημασταν σε μία δημιουργική επαγρύπνηση και πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση.

Στο πεδίο της οικονομίας η κυβέρνηση προτάσσει ένα δυναμικό μίγμα πολιτικής με επιπλέον επίκαιρα μέτρα για τον κλάδο του τουρισμού. Κάνω έκκληση στις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και να μην υπάρξουν απολύσεις στον κλάδο του τουρισμού.

Για τον τουρισμό, οι. πρωτοβουλίες της κυβέρνησης εστιάζουν και στην τόνωση της εσωτερικής ζήτησης, γι’ αυτό και αποφασίστηκε ο τριπλασιασμός του κοινωνικού τουρισμού από τα 10 εκατ. ευρώ σε 30 κι ενεργοποιήσαμε το πρόγραμμα Τουρισμός για Ολους».

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για διπλή υπεροχή της Ελλάδος στην επόμενη μέρα, εκτός από την ομορφιά και στο πεδίο της ασφάλειας.

Οι στόχοι για φέτος

Για «πολύ συγκεκριμένους στόχους, μετρημένους και ρεαλιστικούς τη φετινή τουριστική περίοδο» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος. «Να λειτουργήσουμε με ασφάλεια. Να διαφυλάξουμε τη φήμη και το κύρος του προορισμού, της χώρας. Να στηρίξουμε εργασία και εργαζόμενους».

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ απηύθυνε έκκληση προς κάθε κατεύθυνση να μείνει ο ελληνικός τουρισμός εκτός πολιτικής αντιπαράθεσης. «Μην εργαλειοποιείτε τον τουρισμό, προσδοκώντας μικρά πολιτικά οφέλη. Ο πόνος και η αγωνία του τουριστικού τομέα, δεν είναι καύσιμη ύλη για πολιτικές συγκρούσεις. Ιδίως τώρα, σε αυτές τις δύσκολες, τις κρίσιμες στιγμές για τον τόπο μας». Ο ίδιος ανέφερε ότι είναι τώρα η στιγμή να ξεκινήσουμε και πάλι τη διαδικασία για την σύνταξη ενός εθνικού συμβολαίου ανάπτυξης για τον ελληνικό τουρισμό, ενός στρατηγικού σχεδίου για τη δεκαετία 2020 – 2030. 

«Ένα σχέδιο, που θα αλλάζει το μοντέλο του ελληνικού τουρισμού.  Θα στοχεύει στη μετατροπή της Ελλάδας σε έναν ώριμο, ποιοτικό, ασφαλή τουριστικό προορισμό, υψηλών προδιαγραφών». 

Οσον αφορά τις απώλειες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος την προηγούμενη εβδομάδα, στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου η τουριστική κίνηση ήταν μειωμένη κατά 36,1%. Αποτέλεσμα αυτού, τα έσοδα να εμφανίσουν πτώση κατά 51,4%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Μόνο τον Απρίλιο οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 96,2% και οι εισπράξεις κατά 98,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Για τις πέντε σημαντικότερες αγορές μας, που μαζί συνεισφέρουν το 50% των εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού, οι τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τη μεταβολή του ΑΕΠ τους το 2020 κυμαίνονται μεταξύ -6% και -9%. 

Λόγω του πλήγματος της πανδημίας στην ελευθερία των μετακινήσεων, οι επιπτώσεις στην τουριστική οικονομία είναι ακόμα μεγαλύτερες:

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού εκτιμά ότι το 2020, και ανάλογα με το πως και πότε θα ανοίξουν ξανά τα σύνορα, η μείωση εσόδων θα κυμανθεί από -62% ή - 910 δισ. δολάρια, έως - 79%  ή 1.2 τρισ. δολάρια. Ως αποτέλεσμα θα τεθούν σε κίνδυνο 100 έως 120 εκατ. θέσεις εργασίας στον τουρισμό, παγκοσμίως. Αυτά τα νούμερα, αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση.

«Θα πρέπει να βρούμε τρόπους ενίσχυσης των επιχειρήσεων με έμφαση στη ρευστότητά τους, να περιορίσουμε στο μέγιστο δυνατό τις απώλειές μας και εδώ θα χρειαστούμε την έμπρακτη συνέχιση της στήριξης της Πολιτείας.

Υπάρχουν πολλά που μπορούν και πρέπει να γίνουν ακόμα. Με στοχευμένες παρεμβάσεις που θα προκύπτουν ανάλογα με την εξέλιξη και τη δυναμική των πραγμάτων, όπως για παράδειγμα μια πιθανή επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στα καταλύματα, στην υπηρεσία του τουριστικού πακέτου.

Και φυσικά, να προετοιμαστούμε για το 2021, χρονιά ορόσημο, όταν -όπως ελπίζεται- θα έχει τελειώσει το θέμα της πανδημίας και να βρεθούμε σε καλύτερη θέση έναντι των ανταγωνιστών μας».

Βασιλάκης: Απαραίτητη η συνεργασία

«Ελπίζω αυτή η κρίση να μας κάνει να συνεργαστούμε περισσότερο», ανέφερε από το βήμα της γενικής συνέλευσης ο πρόεδρος της Aegean κ. Ευτύχης Βασιλάκης, πολύ περισσότερο από την στιγμή που οι χώρες ανά την Ευρώπη ακολουθούν πιο εσωστρεφή πολιτική κι επομένως «η συνεργασία έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία».

Ειδικά για την Aegean, η οποία μάλιστα εξακολουθεί να παραλαμβάνει αεροπλάνα, στο πλαίσιο της μεγάλης παραγγελίας και της συμφωνίας με την Airbus, ο ίδιος ανέφερε ότι «θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, σίγουρα θα χάσουμε, ωστόσο θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα είμαστε εδώ για την επόμενη χρονιά. Θα χρειαστεί να χάσουμε πολύ αυτή τη χρονιά, αλλά έχουμε τη διάθεση και την αντοχή να το κάνουμε. Ενισχύσαμε τις πτήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από Ηράκλειο και Ρόδο ξεκινάμε τον άλλο μήνα και γνωρίζουμε ότι η προσπάθεια θα είναι δύσκολη.

Εκεί που ακόμη και οι γίγαντες των αερομεταφορών έχουν ζητήσει τεράστια στήριξη, η Aegean, αξιοποιώντας και τις δυνατότητες που έδωσε η ελληνική Πολιτεία, μπορεί να συνεχίσει να συμβάλλει γιατί οι μέτοχοί της και κυρίως οι εργαζόμενοι της έφτιαξαν μια εταιρεία που έχει αντοχές και ποιότητα». Ο πρόεδρος του μεγαλύτερου εγχώριου αερομεταφορέα αναφέρθηκε και στο παράδοξο των… παραγγελιών από τον όμιλο: «Την προηγούμενη φορά που παραγγείλαμε αεροπλάνα ήταν κλειστές οι τράπεζες, τώρα που παραγγείλαμε και παραλαμβάνουμε τα νέα αεροσκάφη ήμασταν εμείς κλειστοί!»

Καραβίας: «Στηρίζουμε τον τουρισμό»

«Το 2020 είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά όμως δεν είναι μια χαμένη χρονιά», δήλωσε από το βήμα της συνέλευσης ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank και μέλος δ.σ. του ΣΕΤΕ. «Η χώρα μας ξεχώρισε με θετικό τρόπο στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Το κέρδος είναι μεγάλο και κεφαλοποιήσιμο για το σύνολο της οικονομίας αλλά ιδιαίτερα για τον τουρισμό. Αυτή είναι η ευκαιρία μας να αυξήσουμε το μερίδιο αγοράς στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία. Ο τουρισμός θα είναι και στο μέλλον η οιονεί βαριά βιομηχανία της χώρας. Για τη Eurobank, η χρηματοδότησή του θα παραμείνει επιχειρηματική προτεραιότητα».

Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, η Eurobank προχώρησε στο πάγωμα της καταβολής δόσεων για εξόφληση κεφαλαιακών οφειλών για όλους τους ενήμερους πελάτες του ξενοδοχειακού κλάδου «όχι μόνον για φέτος αλλά και για όλη την επόμενη χρονιά. Αναστολή καταβολών κεφαλαίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2021. Πρώτη δόση το 2022.

Επιπλέον, οι πελάτες μας ξέρουν ότι έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και για τη σταδιακή επανεκκίνηση όσων το επιλέξουν φέτος αλλά και για ένα δυναμικό ξεκίνημα του χρόνου, το 2021.

Μπορούν έτσι να διαπραγματευτούν με τους συνεργάτες τους, για παράδειγμα τους μεγάλους tour operators και να ξεκινήσουν τις κρατήσεις για το 2021 χωρίς να αμφιβάλλουν εάν θα έχουν τα αναγκαία κεφάλαια για να ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους με τις σωστές προϋποθέσεις.

Ταυτόχρονα, δεν αναστείλαμε ούτε για μια στιγμή τη χρηματοδότηση επενδύσεων για τις οποίες είχαμε δεσμευτεί στον ξενοδοχειακό κλάδο. Οι εγκεκριμένες δανειοδοτήσεις αυτής της μορφής στη Eurobank φτάνουν τα 300 εκ. ευρώ και συνεχίζονται απρόσκοπτα.

Και εξασφαλίσαμε ειδική προνομιακή τιμολόγηση για τους πελάτες μας που θα θελήσουν να πιστοποιηθούν με το ειδικό πρόγραμμα Covid Shield, το πρώτο ειδικά για την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού του κορωνοϊού, σε συνεργασία με τον κορυφαίο οργανισμό TUV Austria.

Συνολικά, μιλάμε για μια δέσμη πρωτοβουλιών συνολικού ύψους 750 εκ. ευρώ που εκτιμούμε ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες – κι αν προκύψουν νέες θα είμαστε και πάλι εδώ για να τις αντιμετωπίσουμε».

Ειδήσείς σήμερα:

Επίθεση Άγκυρας σε Δένδια: «Εξωπραγματικές οι δηλώσεις του για Αν. Μεσόγειο - Να ξυπνήσει από το όνειρο»

Βίντεο: Δείτε πώς καταστρέφουν 1.000.000 συσκευασίες μαϊμού αρωμάτων

Εξοργισμένη η Άγκυρα με το βιβλίο του Μπόλτον - Έπαινοι Τούρκου αξιωματούχου για τον Τραμπ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης