Κεραμέως: Μέσα στον Ιούνιο ξεκινούν οι Πανελλαδικές

Κεραμέως: Μέσα στον Ιούνιο ξεκινούν οι Πανελλαδικές

Η υπουργός Παιδείας πρόσθεσε πως οι Πανελλαδικές θα ολοκληρωθούν έως τα μέσα Ιουλίου - Οι αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης που προβλέπονται στο νέο νομοσχέδιο

1panellinies-arthro
Εντός του Ιουνίου θα γίνει η έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε διαδικτυακή της συνέντευξη. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν έως τα μέσα Ιουλίου.

Η κ. Κεραμέως ανέφερε πως επιστρέφουν τα Λατινικά από το 2021 για τους μαθητές που θα εισέλθουν από τον Σεπτέμβριο στην Β' Λυκείου, επανέρχονται από την επόμενη σχολική χρονιά οι συντελεστές βαρύτητας σε μαθήματα που εξετάζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις, επανέρχεται η βάση του δέκα για την προαγωγή από την μία τάξη του Γυμνασίου και Λυκείου στην άλλη και αυξάνονται τα μαθήματα που θα εξετάζονται για τις προαγωγικές εξετάσεις στο Γυμνάσιο από τέσσερα που είναι σήμερα σε επτά.

Επίσης θα λειτουργούν 24 Πρότυπα σχολεία στη χώρα με την μετατροπή δημόσιων σχολείων που θα επιλεγούν ενώ αυξάνονται και τα πειραματικά Από τον Σεπτέμβρη ξεκινάει και εσωτερική αξιολόγηση στα σχολεία από τον διευθυντή και τον σύλλογο διδασκόντων, αλλά και εξωτερική από την αντίστοιχη Αρχή αξιολόγησης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Τέλος, η κ. Κεραμέως σημείωσε πως δεν πρόκειται να μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων στις Πανελλαδικές για ντην φετινή χρονιά . Θυμίζουμε πως πέρυσι ήταν 78.335.

Οι αλλαγές στο νέο νομοσχέδιο

Στο νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο που θα τεθεί σήμερα σε δημόσια διαβούλευση στο opengov, με στόχο να φτάσει αρχές Μαΐου στη Βουλή, υπάρχουν ρυθμίσεις οι οποίες αφορούν την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, θα ακολουθήσουν δύο ακόμα νομοσχέδια που θα αφορούν τα στελέχη και τις δομές εκπαίδευσης και την επαγγελματική εκπαίδευση.

Κλείσιμο
nomos1
nomos2
nomos3
Το νομοσχέδιο προβλέπει αναμόρφωση προγραμμάτων σπουδών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, εισαγωγή νέων θεματικών στο ωρολόγιο πρόγραμμα, επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων, επιμόρφωση εκπαιδευτικών και αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, θεσμοθετούνται 24 Πρότυπα και 38 πειραματικά σχολεία, ενίσχυση ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης είναι μερικές από τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας το οποίο αναμένεται να μπει σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.

nomos4
nomos5


Επιπλέον, στο νηπιαγωγείο εισάγεται πιλοτικά το μάθημα των Αγγλικών μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων, η Πληροφορική και η Φυσική Αγωγή. Στο δημοτικό, αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας του μαθήματος των Αγγλικών στις μικρότερες τάξεις και εισάγονται πιλοτικά νέες θεματικές.

nomos6



Ακόμη, στο Γυμνάσιο, αυξάνονται τα εξετάζομενα μαθήματα από 4 που είναι σήμερα σε 7, ενώ για την προαγωγή από τη μια τάξη στην άλλη θα απαιτείται ο βαθμός 10 σε κάθε μάθημα ή 13 στο μέσο όρο μέχρι 4 μαθήματα κάτω από τη βάση. Οι επαναληπτικές εξετάσεις θα διεξάγονται τον Σεπτέμβριο.

nomos-7


Αναφορικά με το Λύκειο, επανέρχονται οι γενικές εξετάσεις για την προαγωγή από τη μια τάξη στην άλλη. Η Τράπεζα Θεμάτων θα εφαρμοσθεί από την επόμενη σχολική χρονιά 2020-2021, ενώ αυξάνεται ο μέσος όρος προαγωγής/απόλυσης από 9,5 που είναι σήμερα σε 10 σε όλο το Λύκειο και θα επανέλθουν οι συντελεστές βαρύτητας στις πανελλαδικές εξετάσεις.

lykeio


Παράλληλα, αυξάνονται τα εξεταζόμενα μαθήματα στη Β’ και τη Γ΄ Λυκείου: τα παιδιά θα εξετάζονται σε 8 μαθήματα στην Α’ Λυκείου (8 είναι σήμερα), σε 7 μαθήματα στη Β’ Λυκείου από 6 που είναι σήμερα και σε 5 μαθήματα από τα 4 που είναι σήμερα στη Γ’ Λυκείου.

Οι ομάδες προσανατολισμού από τέσσερις γίνονται ξανά τρεις: α) Ανθρωπιστικές Επιστήμες, β) Θετικές Σπουδές και Σπουδές Υγείας και γ) Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής.

Στη θεωρητική κατεύθυνση η Κοινωνιολογία αντικαθίσταται από το μάθημα των Λατινικών, αλλά από την επόμενη χρονιά 2021-2022 θα εξετάζονται στη θέση της, δηλαδή η αλλαγή αφορά όσους θα πάνε του χρόνου στη Β Λυκείου. Στις εφετινές εξετάσεις δηλαδή, και πάλι η Κοινωνιολογία θα εξεταστεί πανελλαδικά.

Αναφορικά με την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών προβλέπεται να γίνει ως εξής:

nomos8


Η αξιολογηση των εκπαιδευτικώνθα ξεκινήσει του χρόνου (απο Σεπτέμβριο 2021), αλλά απο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα αρχίσει η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας.

nomos9


Η μοριοδότηση θα γίνει ως ακολούθως: Διπλή μοριοδότηση στα δυσπρόσιτα και ποινές διετούς η και τριετούς αποκλεισμού σε όσους δεν εμφανίζονται στα σχολεία.

nomos10
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης