Τσιόδρας: 156 νέα κρούσματα- 5 θάνατοι

Τσιόδρας: 156 νέα κρούσματα- 5 θάνατοι

Τα 150 από τα νέα κρούσματα εντοπίζονται στο Κρανίδι - 59 διασωληνωμένοι- Στους 121 οι νεκροί - Σημαντικά κάτω από το 1 ο παράγοντας R0 που δείχνει την εξάπλωση της πανδημίας, έχουμε τα περιθώρια να πάμε σε χαλάρωση των μέτρων, είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας - Τι είπε για τη χρήση κλιματιστικών

1tsiodras-arthro
Τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, το τελευταίο εικοσιτετράωρο ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.  Όπως είπε, συνολικά το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 156 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 150 επιβεβαιώθηκαν στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κρανίδι, ανεβάζοντας τον συνλικό αριθμό στην Ελλάδα στα 2.401. Επίσης ανακοίνωσε ότι οι νεκροί πλέον φθάνουν τους 121, καθώς άλλοι πέντε άνθρωποι κατέληξαν μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο. Συνολικά 59 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι στις εντατικές των νοσοκομείων αναφοράς, εκ των οποίων γυναίκες είναι οι 16. Από τις ΜΕΘ έχουν πάρει εξιτήριο 46 ασθενείς.

Οι ανακοινώσεις του Σωτήρη Τσιόδρα 21/04/2020


Ο κ.Τσιόδρας έκανε ιδιαίτερη και εκτενή αναφορά στον θάνατο του 35χρονου ξουλουργού, στο νοσοκομείου Αγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης,  λέγοντας ότι μπορεί να χαθεί και άνθρωπος που δεν έχει υποκείμενα νοσήματα ή που δεν ήταν γνωστά υποκείμενα νοσήματα, είπε. «Παραμένει το ερώτημα τι συμβαίνει με τέτοιους θανάτους. Σε κάποιες περιπτώσεις ανακαλύπτεται υποκείμενο νόσημα που δεν είχε διαγνωστεί. Σε κάποιες άλλες μένουμε με την απορία, είπε ακόμα. Ο κ. Τσιόδρας είπε ακόμα ότι μεγάλο ρόλο παίζει και το φορτίο που μεταφέρει ο καθένας. Και βεβαίως τα γονίδια του καθενός και η προδιάθεση που μπορεί να έχει κανείς για κάποιο σοβαρό νόσημα. Αναφέρθηκε στον έρπη και είπε ότι ο ιός προκαλεί εγκεφαλίτιδα πολλές φορές και τον θάνατο, ενώ σε άλλους απλά ένα σπυράκι. Επίσης, η μορφή της νόσου που αφορά τον πνεύμονα και την καρδιά και προκαλεί ιογενή σήψη και κατάρρευση του οργανισμού. Μια τελευταία εξήγηση επίσης είπε είναι ότι κάποιοι σοβαρά ασθενείς που έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου δεν έχουν την ίδια δύσπνοια με άλλους και φτάνουν στην αναπνευστική ανεπάρκεια και χάνουν την μάχη. Ωστόσο, είπε, ότι από την άλλη χαιρόμαστε για τις ζωές που κερδήθηκαν και σημείωσε ότι το R0 ο παράγοντας εξάπλωσης της νόσου, είναι σημαντικά κάτω από το 1 και αυτό οφείλεται στα μέτρα. Είναι σημαντική η εξάπλωση της επιδημιολογικής επιτήρησης, είπε, ώστε να κρίνεται σε κάθε βήμα, πώς θα εξελίσσονται τα μέτρα.  Η καμπύλη των σοβαρά νοσηλευομένων μειώνεται και είμαστε κοντά στην μείωση της έντασης των μέτρων. Δεν θα θέλαμε να επανακάμψει η πανδημία στην χώρα μας, πρόσθεσε.  «Εχουμε τα περιθώρια για χαλάρωση των μέτρων», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό και έκανε γνωστό ότι αύριο θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για να προτείνει τις περαιτέρω κινήσεις προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης των μέτρων. 






Ερωτηθείς σχετικά με την εξάπλωση του ιού μέσω των κλιματιστικών ο κ.Τσιόδρας είπε ότι υπάρχουν τέτοιες αναφορές, ενώ σε περιπτώσεις κρουσμάτων η δειγματοληψία έχει δείξει ότι ο ιός κυκλοφορούσε και στα κλιματιστικά. «Εγώ προτιμώ να ανοίγω το παραθυράκι», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο κ.Τσιόδρας ρωτήθηκε και για τα επιδημιολογικά δεδομένα της γρίπης σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του κορωνοϊού και αν η σύγκριση δικαιολογεί τα σκληρά μέτρα. «Εδώ ήταν κάτι το διαφορετικό, μεταδιδόταν με μεγάλη ταχύτητα στον πληθυσμό. Δεν υπάρχει εμβόλιο, δεν υπάρχει ανοσία. Τα δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας για τη γρίπη, δείχνουν ότι υπήρχε και εποχή που φτάσαμε τους 197 θανάτους και 400 διασωληνωμένους. Σε ένα μήνα, αυτός ο νέος ιός συμπεριφέρθηκε όπως η γρίπη συμπεριφέρθηκε σε 3,5 μήνες και με εμβόλιο. Μας δείχνει αυτός ο ιός πόσο γρήγορα και επιθετικά διεισδύει στις κοινωνίες. Η γρίπη είναι σημαντικός εχθρός και μας απασχολεί. Η θνητότητα ανά περίπτωση, επειδή όλα είναι εκτιμήσεις, εξακολουθεί να είναι ένας ιός που δεν έχουμε ανοσία. Πολύ λίγες μελέτες έχουν γίνει και η αξιοπιστία των αντισωμάτων δεν έχει εγκριθεί από τον ΠΟΥ. 









Ειδήσεις σήμερα:

Πάνω από 170.000 άνθρωποι παγκοσμίως έχασαν τη ζωή τους λόγω κορωνοϊού

Περί το 6% των Γάλλων έχει εκτεθεί στον ιό ως τις 11 Μαΐου - Ανεπαρκές ποσοστό για ανάπτυξη ανοσίας

Στα 120 τα θύματα κορωνοϊού στην Ελλάδα - Πέθανε γυναίκα 101 ετών στο «Σωτηρία»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης