Φάρμακα Υψηλού Κόστους: Ξεκινά η διάθεσή τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία - Δείτε τη λίστα

191001130448_Farmaka_Koutia

Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσουν οι ασφαλισμένοι - Ποια σκευάσματα περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα του προγράμματος

Ξεκινά η υλοποίηση της σύμβασης μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ΠΦΣ για την διάθεση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ογκολογικά και σκλήρυνσης κατά πλάκας) από τα ιδιωτικά φαρμακεία της γειτονιάς. Σύμφωνα με όσα ορίζονται στη νομοθεσία, ο ΕΟΠΥΥ θέτει σε εφαρμογή την διαδικασία διάθεσης Φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) προς τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί φάρμακα ογκολογικά και φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, για τα οποία δεν απαιτείται προέγκριση από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (Σ.Η.Π.). Πρόκειται για 36 σκευάσματα που αντιστοιχούν σε 85 κωδικούς ΕΟΦ.

«Ξεκινάμε συνεργασία με τα ιδιωτικά φαρμακεία με μοναδικό στόχο την μείωση της ταλαιπωρίας των πασχόντων ασθενών με καρκίνο και σκλήρυνση κατά πλάκας. Στο ίδιο πλαίσιο εκσυγχρονίζουμε τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και προγραμματίζουμε μια σειρά από παρεμβάσεις ώστε οι ασφαλισμένοι να εξυπηρετούνται χωρίς ταλαιπωρία και καθυστέρηση» τονίζει ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Β. Πλαγιανάκος. Προσθέτει ωστόσο πως «Ζητάμε την κατανόηση των ασφαλισμένων για την ταλαιπωρία που υφίστανται σε ορισμένα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ τα όποια συστεγάζονται με άλλες δομές υγείας που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε άμεση λύση για την καλύτερη εξυπηρέτηση».

Ποια διαδικασία θα ακολουθήσουν οι ασφαλισμένοι

Η διαδικασία παράδοσης από ιδιωτικά φαρμακεία έχει ως εξής: Ο δικαιούχος περίθαλψης αφού παραλάβει τη συνταγή από τον ιατρό του ή ενημερωθεί για τον κωδικό συνταγής (barcode) σύμφωνα με την ΠΝΠ στις 20/3/2020 (Α’ 68), μπορεί να καταχωρήσει το αίτημα του για την παραλαβή του φαρμάκου του από ιδιωτικό φαρμακείο με την είσοδο του στην εφαρμογή διάθεσης ΦΥΚ μέσω του συνδέσμου:

- https://fykrandevou.eopyy.gov.gr/. Στην οθόνη που εμφανίζεται επιλέγει την είσοδο στην εφαρμογή με τη χρήση των κωδικών taxisnet, και αφού επιλέξει «εξουσιοδότηση» συμπληρώνει τον ΑΜΚΑ του ώστε να γίνει η ταυτοποίησή του.

- Με την επιτυχή είσοδο στην εφαρμογή ο δικαιούχος περίθαλψης μπορεί να καταχωρήσει ένα νέο αίτημα του από την επιλογή «νέο αίτημα» όπου στο πλαίσιο που εμφανίζεται καταχωρεί τον κωδικό της συνταγής και εμφανίζεται το περιεχόμενο της συνταγής.

- Στις διαθέσιμες επιλογές του στην οθόνη είναι το ιδιωτικό φαρμακείο από το οποίο επιθυμεί να παραλάβει το φάρμακο του. Η αναζήτηση του ιδιωτικού φαρμακείου μπορεί να γίνει με πολλαπλά κριτήρια (επωνυμία, πόλη, νομός, επιλογή από χάρτη) και η επιλογή του γίνεται επιλέγοντας δίπλα στην επωνυμία.

- Στην συνέχεια ο ασφαλισμένος μπορεί να καταχωρήσει στο σύστημα συνοδευτικά σχόλια και να επιλέξει την αποστολή ενημερωτικού email για την εξέλιξη του αιτήματος.

- Για την ολοκλήρωση της καταχώρησης του αιτήματος ο ασφαλισμένος επιλέγει «Υποβολή Αιτήματος».

- Σε κάθε σημείο της εφαρμογής εμφανίζονται κατάλληλα μηνύματα για τη διευκόλυνση των χρηστών στην καταχώρηση των αιτημάτων.

- Ο δικαιούχος περίθαλψης ενημερώνεται μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την παραλαβή του φαρμάκου του όταν αυτό είναι διαθέσιμο στο ιδιωτικό φαρμακείο της επιλογής του.

- Επισημαίνουμε ότι όταν ο δικαιούχος περίθαλψης επιλέξει η συνταγή του να εκτελεστεί μέσω της ανωτέρω διαδικασίας η συνταγή εκτελείται μόνο στο ιδιωτικό φαρμακείο, κι όχι απευθείας στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή με την καταχώρηση του κωδικού συνταγής στην εφαρμογή, αυτή κλειδώνεται για εκτέλεση μόνο μέσω της ανωτέρω διαδικασίας.

Αν ο ασφαλισμένος επιθυμεί να συνεχίσει να εκτελεί τις συνταγές του μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ δεν θα προβεί στην παραπάνω διαδικασία.

Για την ενεργοποίηση της δράσης, παρακαλούνται οι Ιδιώτες Φαρμακοποιοί να ενεργοποιήσουν τον λογαριασμό τους, στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΟΠΥΥ, ακολουθώντας τον σύνδεσμο https://fyk.eopyy.gov.gr/login.

Δείτε ΕΔΩ τη λίστα με τα σκευάσματα


Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Στην Ελλάδα οι πέντε τόνοι χλωροκίνης από την Ινδία

Κρούσματα κορωνοϊού: Κρίσιμο να αντέξουμε δύο εβδομάδες, λέει η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου

Κορωνοϊός: Οι 4 ελπιδοφόρες θεραπείες στις οποίες εστιάζει μελέτη του ΠΟΥ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (1)

ΛΕΟΝΑΡΔΟΣ ΧΑΡΙΚΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΧΩ ΤΗΝ ΣΥΖΥΓΟ ΜΕ ΜΥΕΛΩΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΩ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΜΕ ΕΟΠΥΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΥ REVLIMID ΑΛΛΑ ΤΙΠΟΤΑ, ΤΡΕΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΕΝΑ. ΠΟΛΥ ΛΥΠΑΜΑΙ ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης