Ούτε ακραίο σενάριο φαντασίας δεν θα μπορούσε να περιγράψει όλα όσα έζησε ο 20χρονος Έλληνας ναυτικός Δημήτρης Γκιάτης, στη διάρκεια αυτών των 40 ημερών που είχε κρατηθεί όμηρος από πειρατές στο Τόγκο. Ο ίδιος βρέθηκε σήμερα καλεσμένος στην εκπομπή «Μαζί σου» της Τατιάνας Στεφανίδου και περιέγραψε τις δραματικές ώρες που βίωσε στη ζούγκλα της Αφρικής.
Ο 20χρονος Έλληνας ναυτικός απελευθερώθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2019 μαζί με άλλους δύο συναδέλφους του, έναν από τις Φιλιππίνες κι έναν από τη Γεωργία και επέστρεψε στην Ελλάδατο βράδυ της 14ης Δεκεμβρίου 2019.
Όπως είπε, το ελληνόκτητο πλοίο “Elka Aristotle”, βρισκόταν αγκυροβολημένο ανοιχτά του λιμανιού Λόμε, στο Τόγκο, συνολικά τρεις με τέσσερις μήνες. «Η επίθεση έγινε στις 2 τα ξημερώματα. Κοιμόμουν. Άκουσα έναν χτύπο στην πόρτα και την άνοιξα. Υπέθεσα ότι είχαμε πρόβλημα με το ρεύμα, γι’ αυτό άνοιξα… Είδαν έναν άνθρωπο να με σημαδεύει με όπλο στο κεφάλι. Εκείνη την ώρα δεν σκέφτεσαι. Ήμουν πολύ φοβισμένος» είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος και οι άλλοι τρεις όμηροι ναυτικοί έμειναν για τέσσερις ημέρες σε μία ακυβέρνητη βάρκα, στον κόλπο της Γουινέας, που ήταν περικυκλωμένη από καρχαρίες. «Μας έβαλαν σε μία ξύλινη βάρκα που είχε μία μηχανή. Δεν υπήρχαν σωσίβια. Επέβαιναν εννέα πειρατές με βαρύ οπλισμό και εμείς οι τέσσερις. Ήμασταν τέσσερις μέρες στη θάλασσα. Την πρώτη μέρα ταξιδεύαμε κανονικά, γιατί είχαμε πετρέλαιο για να κινηθεί η μηχανή. Μας είπαν να μην φοβόμαστε, γιατί το κάνουν για να πάρουν μόνο χρήματα. Τη δεύτερη μέρα μείναμε από καύσιμα. Δυσκολευτήκαμε πάρα πολύ γιατί δεν είχαμε τροφή και νερό, κάναμε την ανάγκη μας στην θάλασσα. Τέντωσαν το πανί για να πηγαίνουμε με τον αέρα και να φτάσουμε στην ακτή» περιέγραψε.
«Όλες τις μέρες που ήμασταν εκεί, κάναμε προσευχές, ανεξαρτήτως θρησκείας. Ήμασταν σε άθλια κατάσταση. Έπαιρνα δύναμη. Χάρη στην προσευχή, προσπάθησα και επέζησα» αποκάλυψε ο 20χρονος ναυτικός ο οποίος δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί όταν αναφέρθηκε στον τέταρτο όμηρο ναυτικό από τις Φιλιππίνες, ο οποίος νόσησε από μαλάρια, και «πέθανε στα χέρια μας».
Η προηγμένη τεχνολογία της Dyson Spot+Scrub AI Robot αναλαμβάνει τη δύσκολη δουλειά και εμείς μπορούμε να απολαύσουμε ένα άνετο και πεντακάθαρο σπίτι, ακριβώς όπως το θέλουμε.
Οι πρόσφατοι ηλεκτρονικοί έλεγχοι για τα ανασφάλιστα οχήματα ανέδειξαν το πρόβλημα με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. Χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων εντοπίστηκαν να κυκλοφορούν χωρίς ασφάλιση, κάτι που δεν επηρεάζει μόνο τους ίδιους, αλλά συνολικά την ασφάλεια στους ελληνικούς δρόμους. Και αυτό ενώ η λύση είναι και απλή και προφανής.
Την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, κάθε σταγόνα φυσικό μεταλλικό νερό ΒΙΚΟΣ μας θυμίζει ότι η ενυδάτωση δεν είναι μόνο καθημερινή συνήθεια, αλλά μια πράξη φροντίδας για τον οργανισμό και τη φύση.