Αναγνωρίζεται η επαγγελματική ισοδυναμία των κολεγίων

Αναγνωρίζεται η επαγγελματική ισοδυναμία των κολεγίων

Την ερχόμενη εβδομάδα η διάταξη για την ταχύτερη αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας των κολεγίων, προανήγγειλε η Νίκη Κεραμέως

paideia_ar
Tροπολογία για «εξπρές» αναγνώριση των πτυχίων κολεγίων και ξένων πανεπιστημίων κατέθεσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Η τροπολογία για την αυτοματοποιημένη διαδικασία αναγνώρισης των πτυχίων κολεγίων και ξένων πανεπιστημίων κατατέθηκε από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, προς επεξεργασία, στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής.

Η τροπολογία θα ενταχθεί σε νομοσχέδιο, όχι αναγκαστικά του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να ψηφιστεί την άλλη εβδομάδα.

Με την τροπολογία, το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων θα αποδίδει άμεσα με αυτοματοποιημένες διαδικασίες στους αποφοίτους ξένων πανεπιστημίων και κολεγίων, κατόπιν αίτησής τους, την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και ισοδυναμίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) που αναμένεται να καταργηθεί με την τροπολογία έχουν «μπλοκάρει» περίπου 3000 αιτήσεις υποψηφίων.

Στην θέση του, με βάση το σχέδιο της κυρίας Κεραμέως, θα δημιουργηθεί ένα πιο ευέλικτο σχήμα ενώ σε ό,τι αφορά στην αναγνώριση του πτυχίου για πρόσληψη στο δημόσιο θα ισχύει κατά περίπτωση ανάλογα με το Πανεπιστήμιο που συνεργάζεται με το κολέγιο που το χορηγεί.

Κλείσιμο
Εξάλλου, η κυρία Κεραμέως, με δηλώσεις της, αναφέρθηκε από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων της στο θέμα της ακαδημαϊκής αναγνώρισης των πτυχίων των κολεγίων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Λειτουργούν κάποια κολέγια που δεν έχουν τα ίδια επαγγελματικά και ακαδημαϊκά δικαιώματα με τα δημόσια πανεπιστήμια. Η πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει σε αυτό και να ασχοληθεί και με το καθεστώς των κολεγίων. Έχουμε σχέδιο και θα μελετήσουμε συνολικά το πλαίσιο των κολεγίων. Μελετάμε τον νέο νόμο για το ΣΑΕΠ. Υπάρχουν φοβερές καθυστερήσεις αναγνώρισης των πτυχίων. Κοιτάμε συνολικά το θεσμό του ΣΑΕΠ και για το πώς μπορεί να βελτιωθεί το νομικό πλαίσιο».

Ένθουσιασμένος με την ταχύτητα που επιδεικνύει για την επίλυση του θέματος η υπουργός Παιδείας δηλώνει στο protothema.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κολλεγίων Βασίλης Δασκαλάκης, ο οποίος επισημαίνει ότι η τροπολογία είναι σε σωστό δρόμο καθώς «δεν νοείται να υπάρχει κάποιος με το ίδιο πτυχίο που είναι αναγνωρισμένο επειδή πραγματοποιήθηκε και από την Ελλάδα». Ο κ. Δασκαλάκης υπογράμμισε οτι «πρέπει να βρεθεί τρόπος να έρθουν ξένοι σπουδαστές στη χώρα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης