Τι είναι το ανεύρυσμα που υπέστη ο Πέτρος Τατσόπουλος

tat12

Συνήθως, εμφανίζεται με οξύ πόνο, ο οποίος κλασικά εμφανίζεται στο μεσοθωράκιο και αντανακλά προς την πλάτη, ανάμεσα στις ωμοπλάτες

Με διαχωριστικό ανεύρυσμα διεγνώσθη ο Πέτρος Τατσόπουλος μετά την έντονη δυσφορία που ένιωσε σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής. Ο κ. Τατσόπουλος έχει ήδη διασωληνωθεί και αναμένεται να αντιμετωπιστεί χειρουργικά από ιατρική ομάδα του «Ιπποκρατείου» Νοσοκομείου Αθηνών.

Τι είναι ο διαχωρισμός και το διαχωριστικό ανεύρυσμα της αορτής

Όπως εξηγεί ο Αριστοτέλης Πάνος, Καρδιοχειρουργός, Διευθυντής Γ’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ, ο διαχωρισμός της αορτής είναι το επίμηκες “σχίσιμο” των χιτώνων της αορτής, το οποίο δημιουργεί έναν ψευδή και έναν αληθή αυλό, όπου κυκλοφορεί ή όχι αίμα. Αυτό το επίμηκες σχίσιμο των χιτώνων της αορτής ακολουθεί συνήθως μία ελικοειδή πορεία, η οποία είναι σχεδόν πάντα ίδια σε φορά και εξαρτάται από το στροβιλισμό του αίματος όταν αυτό εξέρχεται από την καρδιά κατά την καρδιακή συστολή.

Ιστορικά, η ταξινόμηση γινόταν σε δύο κατηγορίες, στην κατηγορία DeBakey Ι, ΙΙ, ΙΙΙ και στην ταξινόμηση Stanford A, B. Ο διαχωρισμός κατά την ταξινόμηση DeBakey τύπου I ξεκινούσε από την ανιούσα αορτή και εκτεινόταν σε όλο το μήκος της κατιούσας αορτής. Σήμερα, ωστόσο προτιμητέα είναι η ταξινόμηση κατά Stanford A, B. Ο διαχωρισμός τύπου Α ξεκινά από την ανιούσα αορτή και επεκτείνεται σε ένα μέρος ή σε όλο το μήκος της κατιούσας αορτής, ενώ ο διαχωρισμός τύπου Β ξεκινά μετά την έκφυση της αριστερής υποκλειδίου και επεκτείνεται σε ένα μέρος ή σε όλο το μήκος της κατιούσας αορτής. Τελευταία έχει προταθεί και μία νέα ταξινόμηση, κατά το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, η οποία προσπαθεί να συμβιβάσει την ταξινόμηση κατά Stanford και κατά DeBakey. Αυτή, βέβαια, η τελευταία δεν έχει ακόμα εισχωρήσει στη βιβλιογραφία.

Επίσης, πρέπει να αναφερθεί ότι οξύς διαχωρισμός θεωρείται αυτός ο οποίος έχει «ηλικία» μικρότερη των δύο εβδομάδων, ενώ άνω των δύο εβδομάδων θεωρείται χρόνιος διαχωρισμός. Η επίπτωση των διαχωρισμών στο γενικό πληθυσμό είναι 2/3 για τον τύπου Α και 1/3 για τον τύπου Β.

Επίσης, αφορά 2 άνδρες για κάθε 1 γυναίκα και 1 – 5 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους και ανά έτος. Πολλές αιτίες ευθύνονται για την εμφάνιση των διαχωρισμών της αορτής. Έτσι, μπορούμε να εντοπίσουμε τις συγγενείς ανωμαλίες του κολλαγόνου, όπως τα σύνδρομα Marfan, Turner, Noonan και Ehler-Danlos.

Επίσης, οι ασθενείς με δίπτυχη βαλβίδα ή με στένωση του ισθμού εμφανίζουν πολύ πιο συχνά διαχωρισμούς της αορτής. Κλασική αιτιολογία είναι η νέκρωση του μέσου χιτώνα της αορτής, η αρτηριακή υπέρταση, διάφορες φλεγμονώδεις παθήσεις, οι διαχωρισμοί κατά την εγκυμοσύνη, οι τραυματικοί διαχωρισμοί, καθώς και οι ιατρογενείς αιτίες, οι οποίες γίνονται όλο και πιο συχνές λόγω της πολύ συχνής πλέον χρήσης διαφόρων ενδοαυλικών θεραπειών.

Αυτοί οι διαχωρισμοί συνήθως προξενούνται από τη διέλευση των οδηγών-συρμάτων μέσα από τα αγγεία.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr

ΣΧΟΛΙΑ (17)

@γιατρό

Μας φώτισες!

Καταθεση

Τον πατέρα μου τον έχασα πριν έξι μήνες απο διαχωριστικό ανεύρυσμα ανιουσης αορτής.τον τατσοπουλο τον έβαλαν σε 50 λεπτά στο χειρουργείο απο την ώρα που μπήκε.ο πατέρας μου 3 ώρες και 15 λεπτά.αν δεν είσαι επώνυμος θα σου ράψουν κουστουμάκι.περαστικά στον άνθρωπο.

FFs

Ηταν πολύ τυχερός γιατί στο στούντιο ήταν καλεσμένος γιατρός να μιλήσει λίγο αργότερα και τον βοήθησε με μαλάξεις μέχρι να τον παραλάβει το ασθενοφόρο... Εάν αυτό πίασει κάποιον σε ένα χωριό , τότε είναι καταδικασμένος.

Donald

Έχετε δει φούσκα σε σαμπρέλα; Έτσι γίνεται η φλέβα όταν χαλαρώσει σε ένα σημείο και μετά αν δεν την φτιάξεις και συνεχίσεις να οδηγάς, σκάει.

ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΤΙΠΟΤΕ

ΚΑΙ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΕΥΡΙΣΜΑ...

Τι να σου κάνω Μαίρη

Ένα μυαλό χειμώνα καλοκαίρι.

ffS

... Κατηγορίες DeBakey Ι, ΙΙ, ΙΙΙ και ταξινομήσεις Stanford..... Οι παλαιότεροι έλεγαν " του ήρθε " ταμπλάς " και όλοι καταλαβαινόντουσαν ! Ειδικότερα: Ο,τι ήταν πάνω από το λαιμό ήταν νταμπλάς.... Ο,τι ήταν κάτω από το λαιμό μέχρι τη μέση ήταν στηθικά .... Ο,τι ήταν από τη μέση και κάτω ήταν κοιλιακά και για τις γυναίκες υπήρχαν και τα μητρικά

NB

Απλή εξήγηση: Τό ανεύρισμα είναι μιά εξόγκωση, κατι σάν μπαλονακι, πού μπορεί νά δημιουργηθεί σέ αρτηρία κυριως, λόγω τοπικής αδυναμίας τού τοιχώματος της. Αυτό μπορεί να συμβεί για πολλους λόγους καί η κληρονομικότης συνήθως παίζει μεγάλο ρόλο. Αυτά.

σαμ

οσο πιο καλα τα ξερεις τοσο πιο απλα τα λες

η ημιμάθεια....

Αυτό που περιγράφεις ειναι το ατρακτοεδές ανεύρυσμα, που ουδεμία σχεση έχει με το διαχωριστικό.

LEO ONE

SPEEDY RECOVERY.

Στέλιος

Τα έκανα σκονάκι για την εξεταστική...

peace man

Ο καθηγητης Mileur ομως πιστευει οτι η μεσοθωρακικη υποαρτη 4 b παραγραφος c δεν ευθυνεται συνδρομικα στο υποενδοφλεβικο συνδρομο της καστανοειδους υποφυσισεως του Αndrot.........περαστικα παντως......

Βλάσσης ημιμπαλαμός

Αναφέρεσθε σε πρόσφατες έρευνες.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης