Ο καιρός σήμερα: Ισχυροί άνεμοι και 35άρια - Σε ποιες περιοχές είναι υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Ο καιρός σήμερα: Ισχυροί άνεμοι και 35άρια - Σε ποιες περιοχές είναι υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Καιρός: Μελτέμια και ισχυρές καταιγίδες στα ηπειρωτικά της χώρας, αλλά και στην Κρήτη

meltemia_thalassa
Ο καιρός μόνο ελληνικό καλοκαίρι δεν θυμίζει, αν και σε λίγες μόλις ημέρες αποχαιρετούμε τον πρώτο μήνα του, τον Ιούνιο.  Υψηλές θερμοκρασίες, καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές και πολύ δυνατοί άνεμοι, θα είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού για σήμερα στην Ελλάδα, αλλά και τις επόμενες ημέρες.

Ενισχυμένοι θα πνέουν οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο. Το μελτέμι θα φτάνει στα 7 (σχεδόν θυελλώδεις) και τοπικά στα 8 μποφόρ (θυελλώδεις).Σημειώνεται ότι σχεδόν θυελλώδεις και τοπκά θυελλώδεις θα πνέουν πρόσκαιρα οι άνεμοι και στην Αττική, και ως εκ τούτου συνιστάται προσοχή στις εξωτερικές δραστηριότητες. Στον χάρτη  που ακολουθεί φαίνονται οι περιοχές στις οποίες ο άνεμος αναμένεται να ξεπεράσει τα 7 μποφόρ.

xartis_meltemia

 

Σε αυτό το πλαίσιο εξάλλου, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας φροντίζει να προειδοποιεί σε τακτική βάση για τις περιοχές, στις οποίες υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για πυρκαγιές.

Η Γενική Γραμματεία Προστασίας του Πολίτη έκανε γνωστές το μεσημέρι της Τρίτης τις περιφέρειες της χώρας, που αντιμετωπίζουν πολύ υψηλό κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς για την Τετάρτη 26 Ιουνίου.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με το σημείωμα της υπηρεσίας, οι περιοχές αυτές είναι οι Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία και Κύθηρα.

Για το σκοπό αυτό, συστήνει στους κατοίκους των εν λόγω περιοχών, ώστε να προληφθούν δυσάρεστες καταστάσεις από την πιθανή πρόληψη πυρκαγιών.

«Καμίνι» η Ευρώπη από τον καύσωνα: Διαβάστε ΕΔΩ  ποιες χώρες επηρεάζονται

Αναλυτική πρόγνωση

Για σήμερα αναμένονται τοπικές νεφώσεις σε όλη τη χώρα που κατά περιόδους θα είναι πυκνές. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στα ηπειρωτικά και την Κρήτη. Τα φαινόμενα στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 18 έως 27 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη από 20 έως 34, στα κεντρικά ηπειρωτικά από 21 έως 35, στα νότια ηπειρωτικά από 22 έως 33, στα νησιά του Ιονίου από 24 έως 31, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 22 έως 35, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 24 έως 29 και στην Κρήτη από 21 έως 31.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ με εξαίρεση το Νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από βορειοανατολικές και ανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα στραφούν πρόσκαιρα σε βόρειους και βορειοδυτικούς ίδιας ένταξης.

xartis_ellada_meltemi

tetarti_anemoi_temperature

Στη Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια με τοπικές μόνο νεφώσεις το μεσημέρι και απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 25 έως 31 βαθμούς.
tetarti_map_weather


Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις κατά περιόδους με βροχές και πιθανώς καταιγίδες από το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 25 έως 33 βαθμούς.

ΓΣΕΕ: Διαβάστε ΕΔΩ τα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους σε συνθήκες καύσωνα

Αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιών σήμερα 

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών, ιδιαίτερα στις περιοχές που θα πνέουν οι ενισχυμένοι άνεμοι, είναι αυξημένος και επιβάλλεται προσοχή και αποφυγή ανάματος φωτιάς σε υπαίθριους χώρους. Στον πιο κάτω χάρτη  παρουσιάζεται ο βαθμός επικινδυνότητας  για εκδήλωση δασικών πυρκαγιών σύμφωνα με τον δείκτη Nesterov. Η εκτίμηση επικινδυνότητας δασικών πυρκαγιών γίνεται στα πλαίσια του ερευνητικού έργου Drought and fIre ObServatory and eArly waRning systeM (DISARM), στο οποίο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είναι ο επικεφαλής επιστημονικός φορέας.  

xartis_meltemi
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης