Καθηλωμένα στο έδαφος τα πανάκριβα «drones» της Αστυνομίας!

drone_ar

Αγοράστηκαν το 2015 για περισσότερα από τρία εκατ. ευρώ, παρουσιάστηκαν επίσημα με καθυστέρηση δύο χρόνια αργότερα, όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν πετάξει σε καμία επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ, αν και υπήρχαν περιπτώσεις που η χρήση τους ήταν επιβεβλημένη

Είναι τα έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Αστυνομίας UAV (Unmaned Aerial Vehicle) -τα γνωστά σε όλους drones- που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα που τα κρατούν καθηλωμένα στη βάση τους στο Μαρκόπουλο.

Ούτε στη μεγάλη φωτιά στο Μάτι, ούτε στην επιτήρηση των συνόρων, ούτε καν στην απλή ρύθμιση της κυκλοφορίας στους μεγάλους οδικούς άξονες μπόρεσαν να χρησιμοποιηθούν με αποτέλεσμα το αρχηγείο να έχει “στήσει” μια ειδική επιτροπή με αποκλειστικό αντικείμενο τη διερεύνηση του συγκεκριμένου θέματος.

Πληροφορίες δε, αναφέρουν πως σε πολλές περιπτώσεις αρκετά από αυτά κατά την προσπάθεια εκπαιδευτικών πτήσεων έπεσαν καθώς όπως λένε ειδικοί απαιτείται αναβάθμιση στους κινητήρες, τις πυξίδες ακόμη και στα συστήματα πλοήγησης. Όπως λένε “πηγές” της Αστυνομίας, τα συγκεκριμένα drones, θα μπορούσαν να προσφέρουν εξαιρετικές υπηρεσίες καθώς έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν εικόνα υψηλής ευκρίνειας ακόμα και τη νύχτα σε πραγματικό χρόνο με σκοπό να χρησιμοποιηθούν για περιπολίες στη φύλαξη χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, στην πρόληψη δασικών πυρκαγιών τους καλοκαιρινούς μήνες και σε περιπτώσεις καταδιώξεων και μεγάλων επιχειρήσεων από τον Μάιο του 2017 που επίσημα παρουσιάστηκαν.

drones1


Καμία αποστολή στα δυο χρόνια

“Αναμφίβολα, τα Μη Στελεχωμένα Αεροσκάφη αποτελούν ένα νέο σύγχρονο και εξαιρετικά χρήσιμο «εργαλείο» για τα Σώματα Ασφαλείας, καθώς μπορούν να αξιοποιηθούν κατά τρόπο ουσιαστικό, και επ’ ωφελεία του υπηρεσιακού και κατ΄ επέκταση του ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος σε πολλές περιπτώσεις όπως λ.χ. στην παρακολούθηση-διευθέτηση της κυκλοφορίας στους οδικούς άξονες, στην παρατήρηση της υπαίθρου για έγκαιρο εντοπισμό πυρκαγιών, στην επιτήρηση συνόρων, στον εντοπισμό αγνοουμένων σε δύσβατες περιοχές καθώς και στην αποτύπωση του γεωγραφικού ανάγλυφου περιοχών στο πλαίσιο αναζήτησης καλλιεργειών ναρκωτικών” έλεγε στις 4 Μαΐου του 2017 ο τότε αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην τελετή παρουσίασης των αεροσκαφών στη Δεκέλεια. Δυο χρόνια μετά τα έξι μη επανδρωμένα αεροπλάνα που προμηθεύτηκε η Ελληνική Αστυνομία στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της δεν πήραν μέρος σε καμία αποστολή.

Τα προβλήματα πάρα πολλά και για το λόγο αυτό πριν περίπου 2 μήνες συστάθηκε ειδική επιτροπή που θα ασχοληθεί με τα συγκεκριμένα αεροσκάφη. Μάλιστα, έχουν έρθει σε επαφή με την ισραηλινή εταιρεία προκειμένου να προμηθευτούν ανταλλακτικά για την αναβάθμιση των λογισμικών και των κινητήρων μήπως και καταφέρουν και πετάξουν.


drones2


Το χρονικό

Η ιδέα για την απόκτηση των συγκεκριμένων αεροσκαφών τύπου UAV (Unmaned Aerial Vehicle) ξεκίνησε όταν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ήταν ο Νίκος Δένδιας, σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού της Αστυνομίας στα πρότυπα των ανεπτυγμένων χωρών. Και αυτό γιατί τα drones έχουν τη δυνατότητα να κινούνται αθόρυβα, να διαθέτουν κάμερες υπέρυθρες και θερμικές, να μεταδίδουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο στο κινητό κέντρο επιχειρήσεων και να έχουν χρόνο συνεχούς πτήσης από 4 έως 20 ώρες. Η ιδέα ολοκληρώθηκε από τον Βασίλη Κικίλια ο οποίος επισκέφθηκε το Ισραήλ, έκλεισε τη συμφωνία που αγγίζει τα 3.000.000 ευρώ και ξεκίνησε η εκπαίδευση των αστυνομικών για τον χειρισμό τους. Τα 3 πιο μεγάλα έχουν μήκος φτερών 4 μέτρα, βάρος 28 κιλά, με δίχρονο κινητήρα απλής βενζίνης με δεξαμενή καυσίμων 12 λίτρων. Μεταφέρονται ανά τρία σε ειδικό όχημα, συναρμολογούνται σχετικά εύκολα και έχουν απεριόριστες δυνατότητες. Τα άλλα τρία μικρά drones είναι ηλεκτροκίνητα και έχουν τη δυνατότητα πτήσης περίπου τεσσάρων ωρών. Μόνο οι κάμερες που διαθέτουν είναι υπερσύγχρονες και κοστίζουν 100.000 ευρώ.

Πράγματι, ο επόμενος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, παρέλαβε τα τρία πρώτα drones τον Ιούλιο του 2015 και μάλιστα, στις 3 Αυγούστου του ίδιου έτους πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις στη λίμνη Κωπαΐδα της Βοιωτίας. Τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά καθώς διαπιστώθηκε ότι τα συγκεκριμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα προσέφεραν σημαντικές υπηρεσίες τόσο στην εποπτεία των συνόρων, στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών κατά τη διάρκεια των “καυτών” μηνών του καλοκαιριού, σε μεγάλες αστυνομικές επιχειρήσεις ακόμα και σε περιπτώσεις ρύθμισης κυκλοφορίας από την Τροχαία σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας. Δεδομένου ότι δεν χρειάζονται διάδρομο για να απογειωθούν και να προσγειωθούν (απογειώνονται με ειδικό εκτοξευτήρα και προσγειώνονται με αλεξίπτωτο), ενώ το κέντρο ελέγχου είναι κινητό και μπορεί ανά πάσα στιγμή όλο το σύστημα να μεταφερθεί σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας.

Και ενώ οι δοκιμαστικές πτήσεις συνεχίστηκαν, η αλλαγή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, δεν έδειξε το ίδιο ενδιαφέρον για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Μάλιστα, ενώ έφθασε και το δεύτερο σμήνος των τριών μεγαλύτερων drones (2.5 μέτρα μήκος και άνοιγμα φτερών 4 μέτρα με 20 ώρες πτήσης και εμβέλεια έως 100 χιλιόμετρα), ανέκυψε το πρόβλημα με το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας. Τελικά στις αρχές Μαΐου του 2017 λύθηκε και αυτό το θέμα, συστάθηκε η νέα υπηρεσία που αποτελείται από 18 αστυνομικούς και πυροσβέστες και έδρα το Μαρκόπουλο. Όμως τα έξι drones δεν επιχείρησαν ποτέ...drones5
drones4

ΣΧΟΛΙΑ (50)

An

Ποσα πληρωνονται στην επιτροπη για κάθε συνεδρίαση? Για να ξέρουμε ύστερα από πόσα χρόνια θα ξανακουσουμε νεα της...

Ιβανόης

Εγώ βλέπω κάτι ματσουλαραίους να τα επιδεικνύουν, χαμογελώντας στην γκόμενά τους, πάνω σε πλαστικό τραπεζάκι τοπικού φραποντελιβερομάγαζου (με τραπεζομάντηλο χάρτινο παρακαλώ για να μήν λερωθεί μετά από τα πιτόγυρα) και κάτι άλλους ματσουλαραίους κάπου αλλού, να κάνουν δήθεν ότι τα επιθεωρούν. Ρε που πάμε ρε, μου θέλουν και ντρόνια τα καρανίκανα. Αεροπλανάκια matchbox και πολύ τους είναι.

Stratis

Πουτ δε κοτς νταουν σλοουλι 😂

Αυτα ειναι....

Για μορφωμενους και εξυπνους λαους, ΟΧΙ για αγραματους φραπεδιαρηδες ελληναραδες...Δειξε μου τον πρωθυπουργο σου, να σου πω ποιος εισαι

kyriakos

Βλακας ελληνας. Ότι κι αν ακουμπήσει το καταστρέφει. Στόκος. Λεβεντοβλακας κι αχρηστομαγκιτης. Τον δουλεύουν, μοσχοπληρωνει και ΤΙΠΟΤΑ δεν καταφέρνει. Μόνο γνώμη για τα πάντα έχει.

Πατριώτης

Ακόμα μια επιτυχημένη αγορά της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Συνηθισμένοι από τους Ολυμπιακούς αγώνες...

Dexter

Διάβασες κάπου στο άρθρο να αναφέρεται ότι τα drones δεν μπορούσαν να πετάξουν λογω τεχνικων προβληματων στην κατασκευη τους η απλά έπρεπε να γράψεις την μ@λ@κι@ σου οπωσδηποτε?

μουλάρια ,

εδώ ρημάξατε ολυμπιακές εγκαταστάσεις δισεκατομμυρίων , sta 6 drones των 3 εκατομ. κολλησατε μουλαριααααα

Μετανάστης Στο Κατάρ

Ρε σείς τσατσομετάθεση και τσατσουπηρεσία. Οι αλλοι παίζουν κορώνα γράμματα τη ζωή τους κάθε μέρα στους δρόμους αποφεύγοντας σφαίρες στα ξερορούμανα με τον κάθε καλασνικοφόρο πρεζάκια και τούτοι εδώ μοιράζουνε προσκλήσεις για την επίδειξη των drones. Είναι χαμένοι, δεν φαίνονται πουθενά σε καμμία οργανική λίστα, και υπάρχουνε μόνο στις λίστες μισθοδοσίας κάθε μήνα για να τα τσεπώνουνε. Εχουνε βρεί και την τέλεια δικαιολογία "Δε πετάνε τα ρημάδια, φέρτε μάστορα να τα φτιάξει, εμείς είμαστε απλά operators". Η τέλεια δουλειά για καβατζόπαιδες, αεριτζήδες πουθενάδες που κοροιδεύουνε τον κόσμο.

Γιατί;

Μηπως ρωτησατε ποιος θα τα χειριστεί; Είναι κανείς αγράμματος ικανός να ξέρει να διαβάσει για να τα χειριζεται;;; Το μηνιάτικο να μπαινει και τα άλλα ζητω που χεστήκανε οι κοπροι...μα κοπρίτες είναι όλοι τους και άχρηστοι κριμα και τα 500€ που παιρνουν

LAMOGIA

Αχρηστος λαος...............

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

DSC_5619

«Πιστεύουμε ότι τελικώς το εκκλησιαστικό θέμα της Ουκρανίας θα αποτελέσει το σημείο, γύρω από το οποίο θα επαναβεβαιωθεί και θα ενισχυθεί η ενότητα των αδελφών Αγίων Ορθοδόξων του Θεού Εκκλησιών» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης