Κάρπαθος: Εγκαίνια αλά Σαντορίνη στο νέο γενικό νοσοκομείο «βλέπει» η ΠΟΕΔΗΝ

Κάρπαθος: Εγκαίνια αλά Σαντορίνη στο νέο γενικό νοσοκομείο «βλέπει» η ΠΟΕΔΗΝ

«Όπως στη Σαντορίνη τον Ιούλιο του 2016 μετέφεραν το προσωπικό του Κέντρου Υγείας του νησιού στο νοσοκομείο και έκαναν τα εγκαίνια, προσπαθώντας έκτοτε να το στελεχώσουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου με προσωπικό, έτσι πιθανότατα θα γίνει στην Κάρπαθο. Μετά τις κορδέλες θα κλείσουν το Κέντρο Υγείας της Καρπάθου και θα μεταφέρουν το προσωπικό στο νέο νοσοκομείο και αυτό είναι όλο» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος

poedin_main
Εγκαίνια τύπου... νοσοκομείου Σαντορίνης εκτιμά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ότι θα γίνουν και στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Καρπάθου.

«Όπως στη Σαντορίνη τον Ιούλιο του 2016 μετέφεραν το προσωπικό του Κέντρου Υγείας του νησιού στο νοσοκομείο και έκαναν τα εγκαίνια, προσπαθώντας έκτοτε να το στελεχώσουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου με προσωπικό, έτσι πιθανότατα θα γίνει στην Κάρπαθο. Μετά τις κορδέλες θα κλείσουν το Κέντρο Υγείας της Καρπάθου και θα μεταφέρουν το προσωπικό στο νέο νοσοκομείο και αυτό είναι όλο» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, σήμερα στο Κέντρο Υγείας Καρπάθου, υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις Ιατρών και Προσωπικού. Υπηρετούν ένας Μικροβιολόγος, ένας Ακτινολόγος, ένας Οφθαλμίατρος, ένας Παθολόγος, δύο Γενικοί Ιατροί, τέσσερις Αγροτικοί και άλλοι 12 Επαγγελματίες Υγείας διαφόρων ειδικοτήτων.

Το Κέντρο Υγείας δεν διαθέτει καρδιολόγο, παιδίατρο, ορθοπεδικό και άλλες βασικές ειδικότητες. Οι ελλείψεις αποτυπώνονται στις αεροδιακομιδές που πραγματοποιούνται από το νησί προς Ρόδο, Κρήτη ή Αττική, ανάλογα με τα περιστατικά που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η Ομοσπονδία αναφέρει πως γίνονται πάνω από 30 αεροδιακομιδές τον χρόνο.

Στην Κάρπαθο κατοικούν 5.000 μόνιμοι κάτοικοι, οι οποίοι το καλοκαίρι φθάνουν τους 20.000, χωρίς ουσιαστική υγειονομική κάλυψη.

Με προβλήματα η υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού στη Σάμο

Δυσλειτουργία διαπιστώνεται και σε άλλα νησιά και μάλιστα με πολύ περισσότερο πληθυσμό. Στη Σάμο, όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, κατοικούν 32.000 μόνιμοι κάτοικοι κι επιπλέον 5.000 μετανάστες-πρόσφυγες στα hot spot, εκ των οποίων 1.000 παιδιά. Το καλοκαίρι ο πληθυσμός του νησιού πολλαπλασιάζεται.

Κλείσιμο
Οι υπηρεσίες υγείας του νοσοκομείου Σάμου, ωστόσο, δεν έχουν αντίκρισμα στους πολίτες. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, δεν λειτουργεί η Παιδιατρική Κλινική, δυναμικότητας δέκα κλινών, του νοσοκομείου, καθώς η μοναδική παιδίατρος που υπήρχε το τελευταίο τετράμηνο με μετακίνηση από το Κέντρο Φυσικής Αποκατάστασης Παιδιών (εκεί έμειναν τα παιδιά χωρίς Παιδίατρο) πήρε αναρρωτική άδεια.

Το λουκέτο στην Παιδιατρική φέρνει μοιραία ανάλογο αποτέλεσμα και στη Μαιευτική Κλινική, διότι δεν μπορούν να γίνονται τοκετοί χωρίς Παιδίατρο. Στο νοσοκομείο δεν υπάρχουν Γαστρεντερολόγος, ΩΡΛ, Ενδοκρινολόγος, Οδοντίατρος.

«Είναι επιτακτική ανάγκη για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει επιτέλους τους πανηγυρισμούς για την δήθεν καλή πορεία της Δημόσιας Υγείας και να δώσει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες δομές υγείας» λέει ο κ. Γιαννάκος.

Η ΠΟΕΔΗΝ στηρίζει την κινητοποίηση που έχει κηρύξει το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμου την Τρίτη 9 Απριλίου 2019, καλώντας όλους τους εργαζόμενους, αλλά και τους κατοίκους του νησιού να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει στην πλατεία Πυθαγόρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης