Κρίσιμη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου

ieronimos

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ο οποίος, δεν έχει μιλήσει έως σήμερα - Στην επιτροπή, στην οποία θα συμμετάσχουν και νομικοί, θα μετέχουν και Μητροπολίτες

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή κρίσιμη  συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία θα συνέλθει μέχρι και την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου.

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται με φόντο το «τοπίο» που δημιουργήθηκε στην Ιεραρχία το προηγούμενο διάστημα, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας της Ελλάδος και την ανταλλαγή «πυρών» για το θέμα της μισθοδοσίας των 10.000 κληρικών.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο οποίος, δεν έχει μιλήσει έως σήμερα και επαναλαμβάνει «Εγώ θα μιλήσω τελευταίος κι όταν μιλήσω τελευταίος θα δείτε ότι όλος αυτός ο θόρυβος ήταν ένας θόρυβος φούσκα».

Επίσης, κρίσιμη θεωρείται και η σύνθεση της Επιτροπής που θα κληθούν να επιλέξουν οι Ιεράρχες για τις συνομιλίες με την Πολιτεία.

Στην επιτροπή, στην οποία θα συμμετάσχουν και νομικοί, θα μετέχουν και Μητροπολίτες, οπότε έχει σημασία η επιλογή των μελών της Επιτροπής για την πορεία των συζητήσεων.

Εκκλησία Κρήτης

Αρνητική είναι η Εκκλησία της Κρήτης στην πρόθεση της κυβέρνησης να θεσπίσει συνταγματικά τον όρο θρησκευτική ουδετερότητα, αλλά και να τεθούν νομοθετικά εκτός δημοσίου οι κληρικοί. Επίσης επισημαίνει ότι η διατήρηση της εθνικής ταυτότητας και του ιερού θεσμού της οικογένειας αποτελοῦν για την Εκκλησία της Κρήτης «κόκκινες γραμμές», ενώ αναφέρει ότι αντιπροσωπεία θα μεταβεί στο Φανάρι για να ενημερώσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Αναλυτικά στο ανακοινωθέν τονίζεται

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης συνήλθε στις 10 Δεκεμβρίου 2018, στο Ηράκλειο, μετά από την πρόσφατη μετάβαση Συνοδικής Αντιπροσωπείας Της στην Αθήνα, όπου είχε επαφές με τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, τους Αρχηγούς – Εκπροσώπους των Κομμάτων της Βουλής και Βουλευτές της Κρήτης, στους οποίους κατέθεσε Υπόμνημα για τις θέσεις Της σχετικά με τη μελετούμενη τροποποίηση του Συντάγματος, που αφορά στην Εκκλησία και στον θεσμό της οικογένειας, με τη μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου και με την Εκκλησιαστική Περιουσία.

Η Ιερά Σύνοδος, ομόφωνα αποφάσισε τα παρακάτω

1. Να μεταβεί, τις επόμενες ημέρες, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Αντιπροσωπεία που θα αποτελείται από Αρχιερείς και κληρικούς της Εκκλησίας Κρήτης καθώς και το Νομικό Της Σύμβουλο, κ. Δημήτριο Μηλαθιανάκη, προκειμένου να ενημερώσει την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, για τις θέσεις της Εκκλησίας Κρήτης.

2. Να καλέσει φορείς που έχουν σχέση με την υπεράσπιση του θεσμού της οικογένειας και μάλιστα των πολυτέκνων, για να συνεργασθεί μαζί τους προς την κατεύθυνση της διατήρησης στο Ελληνικό Σύνταγμα της φράσεως ότι η οικογένεια αποτελεί «θεμέλιο της συντήρησης και της προαγωγής του Έθνους». Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Πατρίδα μας καθημερινά διογκώνεται με επικίνδυνες διαστάσεις, γι᾽ αυτό και ο θεσμός της οικογένειας, εκτός των άλλων, χρειάζεται Συνταγματική στήριξη.

3. Να ταχθεί αντίθετη στην προτεινόμενη προσθήκη φράσης στο 3ο άρθρο του Συντάγματος, ότι η Ελληνική Πολιτεία είναι «θρησκευτικά ουδέτερη» διότι θα δημιουργήσει μελλοντικά νομικά παράγωγα και αρνητικές συνέπειες μεγάλων διαστάσεων, όπως ενδεικτικά: τον αποχρωματισμό της Ελληνικής Κοινωνίας από τις Ελληνορθόδοξες Παραδόσεις της, την κατάργηση θρησκευτικών συμβόλων στους δημόσιους χώρους, την περιθωριοποίηση των θρησκευτικών αργιών, καθώς και μια σειρά άλλων τετελεσμένων θεσμικών αλλοιώσεων, που θα επιφέρουν τον αφανισμό της Ορθόδοξης Εκκλησίας από τον χώρο της δημόσιας ζωής.

4. Να συμπαρασταθεί για μια φορά ακόμα και να ενώσει τη φωνή Της με όλους τους κληρικούς της Κρήτης και τους λαϊκούς εκκλησιαστικούς υπαλλήλους, που μισθοδοτούνται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών του Κράτους, προκειμένου να παραμείνουν στην εν λόγω Αρχή.

Η βίαιη αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος τους θα έχει μελλοντικά καταλυτικές συνέπειες, οι οποίες θα κλονίσουν σοβαρά, τους κληρικούς και τις οικογένειές τους, που βρίσκονται τον καιρό αυτό σε αγωνία. Οι κληρικοί μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουν ποιό θα είναι το συγκεκριμένο νέο εργασιακό καθεστώς, στο οποίο προτίθεται να τους εισαγάγει η Ελληνική Πολιτεία.

Ο Εξοχ. κ. Κων. Γαβρόγλου, δήλωσε δημόσια, στις 7 Δεκεμβρίου 2018 ότι «η πρόταση για Συνταγματική διασφάλιση της Συμφωνίας δεν είναι στο τραπέζι». Επομένως, όσα ακούγονται περί της εν λόγω συνταγματικής κατοχυρώσεως είναι έωλα.

Η μισθοδοσία των κληρικών, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, αποτελεί μόνο το 1,3% των δαπανών του όλου Δημόσιου Τομέα. Τίθεται εύλογα το ερώτημα, γιατί οι κληρικοί της Εκκλησίας αποτελούν τη λύση της σμίκρυνσης του Κράτους, εν μέσω τόσων άλλων που αυτό μισθοδοτεί;

Οι κληρικοί, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια προσφέρουν πολλές και ποικίλες υπηρεσίες προς την κοινωνία και τον άνθρωπο. Η στοχοποίηση των κληρικών, δεν είναι ένας ιδιότυπος κοινωνικός «ρατσισμός», για τον ιερέα, που κάθε μέρα, σε πόλεις και χωριά, συμπαραστέκεται, σε γέροντες, πάσχοντες, απόρους, κ.λ.π.;

Αξίζει να προστεθεί ότι η επιτελούμενη κοινωνική και φιλανθρωπική δραστηριότητα της Εκκλησίας στην Κρήτη, κατά το μεγαλύτερο μέρος της γίνεται από δωρεές ευσεβών ανθρώπων του Τόπου μας, οι οποίοι στηρίζουν με διάφορους τρόπους το έργο των Ιερών Μονών και των Ενοριών. Η Εκκλησία προσπαθεί με όλες Της τις δυνάμεις να συμπαρασταθεί στους εμπερίστατους ανθρώπους, που καθημερινά κτυπούν την πόρτα Της, η οποία, ως γνωστόν, είναι ανοικτή προς όλους, ανεξάρτητα από γλώσσα, καταγωγή και θρήσκευμα.

5. Να δηλώσει υπεύθυνα ότι όσα διαδίδονται για δήθεν τεράστια Εκκλησιαστική Περιουσία είναι μυθεύματα. Το 95% περίπου της περιουσίας της Εκκλησίας Κρήτης δόθηκε σε υποτροφίες, άπορους, πρόσφυγες, στο Ταμείο Εφέδρων Πολεμιστών, κ.λ.π.. Η εν λόγω περιουσία που απέμεινε στην Κρήτη, πλην ελαχιστοτάτων εξαιρέσεων, αποτελείται από αγροτολιβαδικές, δασικές και άγονες εκτάσεις.

Όσα δε αναπαραγάγονται περί παχυλών μισθών των ιερωμένων, διαψεύδονται από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, καθ᾽ ότι στο σύνολο των διαφόρων κατηγοριών των μισθοδοτούμενων από το Κράτος, οι κληρικοί ευρίσκονται στις χαμηλότερες βαθμίδες.

Μετά τα παραπάνω, η Εκκλησία της Κρήτης επαγρυπνεί και ανησυχεί για όσα τεκταίνονται, θα συμμετέχει όμως στο διάλογο με την Πολιτεία, προβάλλοντας σθεναρά τις νόμιμες και βάσιμες θέσεις Της, με την προσδοκία ότι ο διάλογος αυτός δεν θα είναι προσχηματικός, επιφυλασσόμενη βεβαίως και κάθε νόμιμου δικαιώματός Της στο μέλλον.

Η διατήρηση της ταυτότητας του Έθνους μας, του ιερού θεσμού της οικογένειας και τα άλλα θέματα που αναφέρονται παραπάνω, αποτελούν για την Εκκλησία της Μεγαλονήσου «κόκκινες γραμμές».

ΣΧΟΛΙΑ (7)

Ch

Αγαπητοί σχολιαστές, πρέπει να σεβόμαστε τα αξιώματα,και μάλιστα πρέπει να προσευχόμαστε για τους άρχοντες που διοικούν το κράτος.Και μην ξεχνάμε,από εμάς βγαίνουν στα αξιώματα.Το πρόβλημα είναι ότι, απέρριψαν Διαθήκη Αιωνίον την οποίαν έπρεπε να την διδάσκουν καθημερινά στην ανθρωπότητα.Οταν κάνουμε σχόλια για την πορεία της Εκκλησίας, πρέπει να στηρίζονται επάνω στην Καινή Διαθήκη.Το Άγιο Πνεύμα δίδαξε πως πρέπει να είναι η Εκκλησία του Χριστού,και τι κριτήρια χρειάζεται ο άνθρωπος για να αναλάβει την κυβέρνηση της Εκκλησίας.Αυτα τα κριτήρια, δυστυχώς δεν τα έχουν οι υπεύθυνοι,από την εποχή της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.Δεν είναι σωστό να μιλούμε άσχημα,όταν και εμείς έχουμε μέσα μας, μερικά σκουπίδια.Καλο είναι να δώσουμε στην καρδιά μας στον Ιησού Χριστό,να την καθαρίσει.

Χ.Π.

Το θέμα του μητροπολίτη Αθηνών και συριζαίου κατσαπλιά, απάτρηδα και πιθανόν άθεου Ιερώνυμου, του ιερωμένου που έβγαλε τον Σταυρό και το Εγκόλπιο που φορούσε για να υποδεχθεί τους αλλόθρησκους εισβολείς της πατρίδας μας, πρέπει να επιλυθεί άμεσα, γιατί προξενεί πολύ μεγάλο κακό στην πατρίδα. Η καλύτερη λύση θα ήταν να επιλέξει ο ίδιος να αποσυρθεί ώστε να του δωθεί και ο χρόνος να σκεφτεί τι κακό έκανε στον τόπο και το έθνος.. Αυτό θα ήταν το καλύτερο και για τον ίδιο.. , γιατί αν τον προλάβει ο Ύψιστος, δεν μπορώ να γνωρίζω αν θα είναι καλύτερα για αυτόν.. Εύχομαι για αυτόν να είναι..!!

Αληθής Λόγος

Καλό θα ήταν οι ιερείς να συνεδριάσουν και να απορρίψουν τις αποφάσεις της συνόδου της Κρήτης όπου αναγνωριστηκαν οι αιρέσεις ως εκκλησίες, πράγμα αντίθετο προς τους ιερους κανόνες και την ορθόδοξη παράδοση. Όλα τα άλλα είναι θέματα που λύνονται.

ΚΑΛΑ

ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΤΟΝ ΔΙΩΞΕΤΕ ; ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΣΑΣ ΞΕΦΤΙΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ;

Άντε να τελειώνουμε μαζί τού

Γιατί δεν κάνουν όλοι μαζί ένα χαρτί που θα ζητούν από την ογδοντάχρονη υπηρέτρια του Τσίπρα και του Καμμένου να παραιτηθεί άμεσα; Όχι μόνο δεν θα υπάρξει διχασμός αλλά αντίθετα θα τεθεί ένα χρήσιμο προηγούμενο για το μέλλον όπου η αρχή της εκκλησίας θα φοβάται να προδώσει το έθνος και τον κλήρο. Γιατί τόση ανοχή στην προδοσία όταν εφτά στους δέκα συνοδικούς θα το υπέγραφαν αβλεπί;

Μπράβο

Ο Τζέρι, το κανίς του Τσίπρα περιμένει να γαβγίσει τελευταίος και να τρέξει να γλύψει τα παπούτσια του αφεντικού του. Μπράβο Τζέρι πιστό σκυλί.

Ch

Θλιβερές πνευματικές καταστάσεις.Αιτια, απέρριψαν αιωνια διαθήκη! Γιατί την απέρριψαν? Διότι ενώθηκε η Εκκλησία του Χριστού,με το κοσμικό φρόνημα! Γιατί ενώθηκαν οι ηγέτες της εκκλησίας με το κοσμικό φρόνημα?Διότι προτίμησαν την δόξα των ανθρώπων,και Θεό καί Μαμμωνα, παρά να αγωνίζονται τον καλό αγώνα της πίστεως.Αν περπατούσαν την Οδό του Κυρίου,δεν θα βλέπαμε σήμερα τα πνευματικά αυτά δράματα.Με αποτέλεσμα,και αυτοί να βλάπτουν την φήμη τους,από τους ανθρώπους,και το Όνομα του Θεού να βλασφημειται.Μεγαλο κακό γίνεται στις ψυχές των ανθρώπων.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης