Έκτακτη Σύνοδος της Ιεραρχίας στην Αθήνα πριν τα Χριστούγεννα και στο Φανάρι στις 27 Νοεμβρίου

4610920

Κληρικοί και εκκλησιαστικοί υπάλληλοι αντιδρούν έντονα-Μητροπολίτες λένε τώρα ότι δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι οι ιερείς, αλλά... δημόσιοι λειτουργοί

Εκτακτη Ιεραρχία συγκαλεί ο Αρχιεπίσκοπος πριν από τις γιορτές, στην οποία θα συζητηθεί το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Η Ιεραρχία συγκαλείται κάθε Οκτώβριο , υπό την πίεση όμως των κληρικών οι οποίοι απειλούν να φθάσουν το θέμα ακόμα και στο Ευρωπαικό Δικαστήριο , ο Αρχιεπίσκοπος συγκαλεί τo μεγαλύτερο όργανο με τα 87 μέλη την Ιεραρχία.

Ηδη μετά το τέλος της σημερινής Συνόδου στην οποία συμμετέχουν 12 μητροπολίτες ακούστηκαν και διαφορετικές φωνές από μητροπολίτες που δεν συμμετείχαν σε αυτήν. Σε ξεσηκωμό και αντίσταση καλεί τους κληρικούς ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, μετά τη συμφωνία Ιερώνυμου – Τσίπρα για τη μισθοδοσία του κλήρου στην Εκκλησία, εξαπολύοντας νέα σφοδρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα.«Φωτιά και λάβρα» ο Μητροπολίτης Δημητριάδος τονίζει πως «όσοι χαίρονται για το γεγονός αυτό ή όσοι σκέφτονται ότι άδειασαν 10.000 του Δημοσίου, ας σκεφτούν πως ό,τι έγινε μια φορά, μπορεί να γίνει και δεύτερη”. Πολλοί Μητροπολίτες πάντως όπως ο Ιωαννίνων τάσσονται υπέρ της πρότασης που τέθηκε με το κοινό ανακοινωθέν για τους κληρικούς ενώ άλλοι Μητροπολίτες διερωτώνται αν είναι οι ιερείς δημόσιοι υπάλληλοι ή δημόσιοι λειτουργοί, καθώς στην ουσία δεν έχουν ωράριο.

Εντονη πάντως είναι η αντίδραση από του ιερείς και από τους εκκλησιαστικούς υπαλλήλους οι οποίοι απευθύνουν έκκληση προς τους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος να ακυρώσουν στην Ιεραρχία τα προ καιρού συμφωνηθέντα Αρχιεπισκόπου και Πρωθυπουργού απευθύνει με έκτακτο ανακοινωθέν ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος. Ο σύνδεσμος Κληρικών “θα δώσει αγώνες για να παραμείνει ως συμβατική υποχρέωση του κράτους η μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου, ως έχει, ως αντάλλαγμα για τα όσα έχει προσφέρει η Εκκλησία προς την πολιτεία'' αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ανακοινωθέν.

Εως τις αρχές Δεκεμβρίου πάντως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους ιερείς, προσπαθεί να ρίξει τους τόνους κάνοντας λόγο για πρόθεση συμφωνίας. Σε δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου τόνισε «Δεν έχουμε συμφωνία, αλλά πρόθεση συμφωνίας», είπε ο κ. Ιερώνυμος και διευκρίνισε: «Έχουμε μια ανακοίνωση ότι έχουμε πρόθεση και καλή διάθεση να βρούμε λύση με την Πολιτεία σε προβλήματα που χρονίζουν έναν αιώνα. Όλοι τα συναντάμε μπροστά μας κάθε μέρα», ενώ απαντώντας στην ερώτηση αν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη μισθοδοσία των κληρικών, σχολίασε: «Ακούω τα ακροάματα από τις τηλεοράσεις, από τις ειδήσεις, και λέω “μα είμαστε στην Ελλάδα ή είμαστε μια ζούγκλα;”».

Για να τονίσει «Αυτό θέλουμε να κάνουμε, να συμφωνήσουμε. Θα ακολουθηθεί όμως μία διαδικασία. Το πρώτο ήταν μία ανακοίνωση. Η ανακοίνωση αυτή μεταφέρθηκε στη ΔΙΣ. Το εγκρίναμε. Από εδώ και πέρα έχουμε να κάνουμε έναν μεγάλο αγώνα. Να πούμε στους ιερείς μας γιατί αυτοί είναι που κυρίως ανησυχούν ότι ό,τι είναι να γίνει θα το κάνουμε μαζί, με όλους τους ιερείς, θα βρούμε τρόπο δεν θα κάνουμε ότι θέλει ο Αρχιεπίσκοπος, ούτε ό,τι θέλει η Σύνοδος, αλλά ό,τι θέλει και εγκρίνει η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας που θα συνέλθει και ό,τι θέλει η Πολιτεία που έδειξε την καλή της διάθεση. Επειδή βλέπω την αγωνία των ιερέων επαναλαμβάνω πως ό,τι θα κάνουμε, θα είναι μέσα οι ιερείς και αν δεν να υπογράψουν και συγκατατεθούν με την έννοια του γενικοτέρου συμφέροντος, όχι μόνο των ιερέων αλλά του λαού μας, δεν θα γίνει απολύτως τίποτα. Δεν το κάνουμε για να γίνουμε πλουσιότεροι, αλλά για να μπει μία τάξη σε κάποια πράγματα επιτέλους.

«Μιλάνε για έναν πλούτο μεγάλο έμεις λέμε αυτά είναι παραμύθια. Πλούτος που είναι κάπου πεταμένος και τον παίρνει όποιος θέλει ναι, αλλά πλούτος που αξιοποιείται δεν υπάρχει. Ερχόμαστε να τακτοποιήσουμε αυτό το πράγμα. Δεν θα κάνουμε απολύτως τίποτα αν δεν καταλήξουμε σε ένα σημείο, στο οποίο θα συμφωνήσουν οι ιερείς».

Ερωτηθείς για τον τον ιεράρχη Καλαβρύτων, που έκανε λόγο για προδοσία, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε: «Ποια είναι η προδοσία; Το ότι έρχεται ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος σε μια προσπάθεια και λένε, από τη μια πλευρά μας λέτε ότι είμαστε πάμπλουτοι και από την άλλη πλευρά, όταν μας ζητάει κάποιος κάτι, λέμε δεν έχουμε να σας τα δώσουμε. Δεν κοροϊδεύουμε τον κόσμο; Δεν κοροϊδευόμαστε όταν βλέπουμε ότι μια τεράστια περιουσία είναι ένα νεκρό σημείο, ένα κάρβουνο που δεν δίνει τίποτα, αλλά δίνει κάθε φορά την ευκαιρία σε μερικούς που είναι έξυπνοι, που έχουν τη δυνατότητα να μπαίνουν και να την καταπατούν και το δικαστήριο να μη μας δίνει απόφαση; Επιτέλους, το κατάλαβαν ότι πρέπει να βάλουμε μια σειρά. Αυτό κάνουμε».

Στις ήδη τεταμένες σχέσεις Ιερώνυμου-Βαρθολομαίου για τον Αγ. Γεώργιο στο κτήμα Προμπονά πρσοτίθεται και η μη ενημέρωση του Πατριαρχείου για το θέμα «Οι Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος όταν ενημερωθεί επίσημα θα θέσει υπόψιν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου που συνεδριάζει στις 27 Νοεμβρίου το θέμα προκειμένου να τις αξιολογήσει», είναι η απάντηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο κοινό ανακοινωθέν του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.Κύκλοι πάντως του Οικουμενικού Πατριαρχείου έλεγαν στο protothema.gr ότι το Πατριαρχείο δεν είχε ενημερωθεί και το ανακοινωθέν ήταν ξαφνικό.

Σημείωναν βέβαια ότι μπορεί το κοινό ανακοινωθέν να αφορά τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας και να μην αφορά το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αν όμως το αφορά περιμένουν ενημέρωση.

ΣΧΟΛΙΑ (3)

λέει ο...

Ο Μάξιμος Ιωαννίνων ήταν δεξί χέρι του ιερώνυμου , που τον γνώρισε στην Γερμανία ο ιερώνυμος και τον έφερε Ελλάδα, και μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα τον έκανε και δεσπότη, ε΄ τι να πει λυπών, κανένα παπαδάκο ρωτήστε που δεν μένει σε ανάκτορο και δεν τρώει γαρίδες στην νηστεία.... κατά περίεργο τρόπο όση μας διοικούν είναι γερμανοτραφής, και γερμανομαθής...

@ΣΑ

Παρέμβαση στα πολιτικά της Ελλάδος υπέρ του κ.Τσίπρα είναι η συμφωνία εκκλησίας-ΣΥΡΙΖΑ.

Βαλεντίνη

Σιγανό ποταμάκι ο Ιερώνυμος! Ετσι είναι, άνθρωπος που δεν μιλάει σχεδόν καθόλου, είναι αψυχολόγητος! Δήθεν μία απλή συνάντηση, κατέληξε σε μία ιστορική λέει συμφωνία! Ωραία δημοκρατία έχουμε! Ούτε τα κόμματα και εν γένει ο λαός, ούτε οι ιερείς γνώριζαν τίποτε! Το δε Φανάρι έμαθε τα μαντάτα από τον ΣΚΑΪ ! Ποιός συνεννοήθηκε με ποιόν; Όλα εν κρυπτώ γίνονται σ' αυτή τη χώρα! Αυτός είναι ο Τσίπρας, ο μεγάλος δημοκράτης! Ιστορική λέει συμφωνία και σήμερα, δεν ήταν τελεσίδικη λέει ο Ιερώνυμος! Να συμπεράνω, ότι κάπως έτσι έκλεισε κι' η συμφωνία των Πρεσπών; Έτσι δεν είναι; Όλα στο σκοτάδι, κανένας δεν έχει γνώση, πλήρης άγνοια παντού! Ποιός ξέρει τι αλλά μαγειρεύει για τη χώρα, αυτό το ζωντόβολο που λέγεται Τσίπρας! Ο Θεός να φυλάει .......

Προλαβαίνει και διαχειρίζεται

Έχετε δίκαιο σε όλα εκτός από το χαρακτηρισμό στο τέλος. Υπάρχει στρατηγική. Αιφνιδιαζει στα δύσκολα και μας φέρνει μπροστά σε τετελεσμενα. Πονηρός είναι.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mpakogiannis_main

«Θέλουμε να σηκώσουμε ολόκληρη την Αθήνα ψηλά. Χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς αποκλεισμούς. Η Αθηνά είναι μια πόλη ιδέα» είπε ο νέος δήμαρχος Αθηναίων - Πλήθος κόσμου και αρκετοί πολιτικοί παρόντες - Χοροστατούντος του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου η ορκωμοσία στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος

67
mitsotakis_macron2

«Η Ελλάδα είναι πλέον μια χώρα με αυτοπεποίθηση που συμμετέχει στις μεγάλες ευρωπαϊκές συζητήσεις και μπορεί να αποτελέσει την ευχάριστη αναπτυξιακή έκπληξη τα επόμενα χρόνια» δήλωσε ο Μητσοτάκης σε δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση με τον Μακρόν - Οι επισημάνσεις των κυβερνητικών πηγών για το επίπεδο των ελληνογαλλικών σχέσεων και την εικόνα που έχει σχηματίσει, πλέον, η χώρα στο εξωτερικό

25