Guardian: Η Σκιάθος βάζει κουτιά στο αεροδρόμιο για να επιστρέφουν οι τουρίστες τα βότσαλα

Guardian: Η Σκιάθος βάζει κουτιά στο αεροδρόμιο για να επιστρέφουν οι τουρίστες τα βότσαλα

Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας αναφέρεται στην προσπάθεια των αρχών της Σκιάθου να σταματήσουν την αλλοίωση της παραλίας Λαλάρια – Έβαλαν στο αεροδρόμιο κουτιά και ζητούν από τους τουρίστες να επιστρέψουν τα βότσαλά τους

skiathos_lalaria
Στα δραστικά μέτρα που αναγκάζεται να πάρει η Σκιάθος για να αποτρέψει την αλλοίωση της γραφικής παραλίας Λαλάρια αναφέρεται ο βρετανικός Guardian, σε ρεπορτάζ με τίτλο «Το νησί του Mamma Mia ρωτά τους τουρίστες: Θέλετε να επιστρέψετε τα βότσαλά σας;».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Σκιάθος, που έγιναν κάποια από τα γυρίσματα της πρώτης ταινίας Mamma Mia χάνει τα ολοστρόγγυλα βότσαλά του τόσο γρήγορα που κάποιοι αποφάσισαν να αναλάβουν δραστικά μέτρα.

«Αυτήν την εβδομάδα, εμφανίστηκαν στο αεροδρόμιο της Σκιάθου κουτιά με τον τίτλο «Κουτί με βότσαλα της παραλίας Λαλάρια», καθώς οι ντόπιοι διεξάγουν εκστρατεία για να σώσουν την παραλία από τους τουρίστες, που παίρνουν μία από τις περίφημες λείες μαρμάρινες πέτρες. “Δεν είχαμε άλλη επιλογή” δήλωσε ο Θοδωρής Τζούμας, που είναι επικεφαλής πολιτιστικού συλλόγου της Σκιάθου. “Η παραλία Λαλάρια μπορεί να μην έχει υποστεί κατολίσθηση, όμως η ανθρώπινη παρέμβαση είναι τέτοια που η φυσική της ομορφιά καταστρέφεται με ανησυχητικό ρυθμό”», αναφέρει το δημοσίευμα.


Μέτρα για την προστασία της παραλίας

Εκτός από τα κουτιά, οι αρχές έχουν ανακοινώσει πρόστιμα μέχρι και 1.000 ευρώ για τους τουρίστες που εντοπίζονται να έχουν στην κατοχή τους τα βότσαλα από την παραλία. Επίσης, έχουν τοποθετηθεί posters στα πλοία και πινακίδες στην παραλία που προτρέπουν τους επισκέπτες να «παίρνουν φωτογραφία και όχι βότσαλα», με τις αρχές να εκτιμούν ότι τα μέτρα θα αποδώσουν.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον Giardian η Λαλάρια, που ξεκίνησε να γίνεται γνωστή τη δεκαετία του 1980 από τα κρυστάλλινα νερά της, απογειώθηκε όταν οι παραγωγοί του Mamma Mia επέλεξαν την Σκιάθο ως ένα από τα μέρη που θα γίνονταν τα γυρίσματα. Μάλιστα πολλοί τουρίστες πήγαν στο νησί για να παντρευτούν ή για να ανανεώσουν τους όρκους τους.

Πάντως, σύμφωνα με εκπρόσωπο του δήμου, η καταστροφή της παραλίας δεν οφείλεται μόνον στους τουρίστες. «Ντόπιοι επίσης παίρνουν βότσαλα για τον κήπο τους και για να φτιάξουν μωσαϊκά πατώματα στο σπίτι τους. Η φύση δεν μπορεί να ακολουθήσει το ρυθμό αναπλήρωσης από τα βότσαλα που εξαφανίζονται» δήλωσε η Αθηνά Παπαγεωργίου.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Λαλάρια, Σκιάθος #skiathos #lalariabeach

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Chrisa_Koutsiafti (@chrisa_koutsiafti) στις




Σε συνεχή επαγρύπνηση οι αρχές

Πάντως, στο πλαίσιο της εκστρατείας, οι λιμενικές αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει να διεξάγουν έρευνες στους τουρίστες που πηγαίνουν με τα καραβάκια στην Λαλάρια, που είναι προσβάσιμη μόνο μέσω θαλάσσης;.

Οι αρχές στο αεροδρόμιο της Σκιάθου για μεγάλο χρονικό διάστημα διαμαρτύρονταν για την ανεξήγητα μεγάλη ποσότητα από βότσαλα που ανακάλυπταν στις αποσκευές των ταξιδιωτών.

«Αλλά η εμφάνιση των κουτιών τιμιότητας -μετά την απειλή των προστίμων – μπορεί να δουλέψει. “Είμαστε ευχάριστα έκπληκτοι με το αποτέλεσμα” δήλωσε ο κ. Τζούμας. “Έχουν περάσει μόλις μερικές μέρες και αρχίζουν να γεμίζουν. Είναι η τελευταία ευκαιρία για όσους κλέβουν βότσαλα να τα αποχωριστούν, εάν δεν θέλουν να τα εντοπίσουν πάνω τους”», καταλήγει το δημοσίευμα.


skiathos_guardian
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης